Harga Tiket Zoo Teruntum 2023

Harga Tiket Zoo Teruntum – Kuantan adalah bandar terbaik di Malaysia yang mempunyai banyak lawatan menarik untuk dikunjungi. Salah satu lawatan yang disyorkan kali ini ialah Mini Zoo Teruntum. Lawatan pendidikan ini sesuai dikunjungi apabila anda ingin menghabiskan masa bercuti bersama anak-anak.

Keluasan mini zoo ini secara keseluruhannya hanya mencecah 4.4 hektar jadi tidaklah seluas itu. Pun begitu, zoo mini yang satu ini mampu memberikan kepuasan dan keterujaan kepada kanak-kanak dalam mengenali haiwan.

Tunggangan di Zoo Teruntum

Tunggangan di Zoo Teruntum
Picture by: @zooteruntum

Setiap tempat pelancongan pastinya mempunyai beberapa tunggangan menarik yang disediakan untuk pengunjung. Dalam kes ini, pihak zoo masih tidak menyediakan tunggangan yang boleh anda cuba bersama keluarga atau pasangan tercinta.

Tetapi itu tidak bermakna aktiviti percutian anda akan menjadi sangat membosankan. Masih banyak lagi aktiviti lain yang boleh anda cuba luangkan sehari dalam lawatan ini. Sensasi menarik yang jarang ditemui di zoo mini lain ialah memberi makan haiwan.

Di samping itu, anda boleh menunggang kuda yang akan membawa anda mengikut laluan yang telah ditetapkan. Kalau masih tak puas hati, ada kawasan untuk kanak-kanak bermain. Jadi walaupun anda tidak mempunyai tunggangan, aktiviti percutian atau rekreasi di tempat ini tetap menyeronokkan.

Tarikan di Zoo Teruntum

Tarikan di Zoo Teruntum
Picture by: @zooteruntum

Zoo mini ini bukanlah zoo biasa dan pastinya mempunyai keunikan tersendiri. Zoo ini menyimpan pelbagai tarikan menarik yang sayang untuk dilepaskan antaranya seperti berikut:

1. Bertemu Dinosaur

Dinosaur mungkin hanya boleh dilihat dalam filem, tetapi di tempat ini anda boleh melihat lebih daripada 30 jenis replika dinosaur. Dinosaur ini mempunyai saiz dan jenis yang berbeza, seperti Brachiosaurus, Tyrannosaurus Rex, Edmontosaurus dan sebagainya.

Baca Juga  Harga Tiket Taman Burung Melaka 2024

Perkara yang paling mengagumkan ialah dapat melihat replika itu dari dekat. Replika dinasour di sini dilengkapi dengan sistem animatronik supaya ia boleh bergerak atau menghasilkan bunyi sebenar supaya kelihatan seperti yang sebenar.

2. Rumah Hobbit

Puas melihat replika dinosaur, anda boleh melawat Rumah Hobbit atau Rumah Hobbit. Bagi peminat fail Lord Of The Rings, sudah tentu mereka sudah biasa dengan bentuk rumah sebegini. Rumah yang dipenuhi dengan latar belakang hijau ini mampu membuatkan sesiapa sahaja terpegun melihatnya.

Pelbagai jenis tumbuhan yang cantik dan tangga hijau turut menghiasi pintu masuk. Anda tidak perlu pergi jauh-jauh ke New Zealand jika ingin selfie di Rumah Hobbit, kerana ia kini boleh didapati di Malaysia!

3. Zoo Mini

Tempat ini juga mempunyai pelbagai jenis haiwan hidup yang boleh anda saksikan secara langsung. Buaya, iguana, kuda belang, ular, rusa, burung merak dan juga monyet semuanya boleh ditemui di satu tempat. Melihat banyak haiwan hidup pastinya boleh membuatkan fikiran berasa selesa dan tenang.

Sila ambil perhatian, 30% daripada kawasan ini dipenuhi dengan haiwan hidup dan selebihnya adalah tarikan dinosaur. Anda juga boleh melihat haiwan hidup ini pada jarak yang sangat dekat.

Aktiviti

Aktiviti
Pictrue by: @zooteruntum

Di mana-mana tempat pelancongan, pengunjung boleh melakukan pelbagai aktiviti untuk meluangkan masa. Kemudian apakah aktiviti yang boleh dilakukan di Mini Zoo Teruntum? Bagi mereka yang ingin tahu, berikut adalah pelbagai aktiviti menarik untuk membuatkan mereka lebih betah di dalamnya.

1. Menunggang kuda

Bercuti di tempat-tempat pelancongan dengan aktiviti yang sama pastinya membuatkan anda bosan. Jadi, jika anda ingin mencuba perkara baru, menunggang kuda boleh menjadi aktiviti yang menyeronokkan yang boleh anda lakukan semasa bercuti.

Baca Juga  Harga Tiket Zoo Kemaman 2023

Sama seperti di zoo ini, anda akan bertemu dengan banyak kuda yang comel. Anda juga boleh menunggang kuda untuk mengelilingi kawasan taman sepenuhnya.

Selain orang dewasa, kuda ini juga boleh ditunggangi oleh kanak-kanak. Biasanya anda akan dibimbing oleh tenaga pengajar jadi anda tidak perlu ragu-ragu lagi untuk mencubanya.

2. Memberi Makan Haiwan di Zoo Mini

Selain menunggang kuda, satu lagi aktiviti menarik ialah memberi makan haiwan di mini zoo. Ramai pengunjung membeli makanan haiwan di sekitar tapak untuk memberi makan haiwan.

Namun, aktiviti ini sememangnya lebih sesuai untuk mereka yang membawa kanak-kanak. Matlamatnya adalah untuk meningkatkan keberanian mereka untuk lebih dekat dengan beberapa bintang jinak ini.

3. Masakan Makan Hidangan

Di sekitar tapak pelancongan terdapat banyak kafe atau restoran yang menjual pelbagai hidangan khas Malaysia. Selepas penat berjalan di sekitar zoo, sangat disyorkan untuk menikmati hidangan kulinari di kafe terdekat.

Kafe dalam lawatan ini biasanya menetapkan harga yang murah dan berpatutan untuk pengunjung yang datang. Anda boleh mendapatkan makanan ringan hingga makanan berat dengan mudah di tempat ini. Anda boleh menikmati makanan serta keindahan pemandangan dari Zoo Teruntum.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @zooteruntum

Pihak pengurusan mini zoo ini telah menyediakan kemudahan yang cukup lengkap bagi menyokong keselesaan pengunjung. Antara kemudahan yang disediakan adalah seperti berikut:

  • Tempat foto yang unik dan estetik untuk swafoto.
  • Taman Bunga.
  • Bilik air awam.
  • bilik sembahyang
  • Makanan haiwan.
  • Kawasan parking yang luas.
  • Peralatan keselamatan.
  • Gazebo.
  • Pemandu pelancong.

Lokasi

Lokasi
Picture by: @nrlsyzwanee

Zoo Teruntum telah lama dianggap sebagai salah satu tarikan pelancong yang paling menarik di Kuantan. Lawatan ini menjadi sasaran ramai pelancong dalam dan luar negara kerana mempunyai tarikan yang berbeza.

Baca Juga  Harga Tiket Zoo Melaka 2023

Bagi yang ingin berkunjung, boleh datang terus ke Jalan Padang Golf, 25050 Kuantan, Pahang, Malaysia. Untuk ke lokasi, anda boleh menggunakan pengangkutan persendirian seperti dua atau empat roda. Selain itu, anda juga boleh menggunakan pengangkutan awam seperti bas, teksi, keretapi, dan sebagainya.

Namun, jika anda masih keliru tentang alamat tersebut, anda boleh klik pautan Peta Google di bawah. Peta Google akan membimbing anda untuk sampai ke alamat destinasi dengan lebih cepat dan tepat.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @zooteruntum

Zoo ini dibuka setiap hari, kalau nak melawat hari Isnin hingga Jumaat boleh datang dari jam 09.00 pagi hingga 17.00 malam. Manakala pada hari Sabtu atau Ahad ia mempunyai waktu operasi yang lebih panjang iaitu dari jam 09.00 pagi hingga 21.00 malam.

Harga Tiket Zoo Teruntum

Harga kemasukan
Picture by: @emminatasha

Tiket masuk ke tarikan pelancong ini boleh dibeli terus di kaunter pembayaran atau melalui dalam talian. Jika anda ingin membeli secara online, ia akan menjadi lebih rumit kerana anda perlu mencari laman web yang menjual tiket dengan harga yang lebih berpatutan.

Bagi yang sudah tertanya-tanya, berikut adalah Harga Tiket Zoo Teruntum terkini untuk boleh masuk ke kawasan tersebut:

WaktuHarga Tiket Kanak-kanakHarga Tiket Dewasa
Isnin hingga AhadRM22RM25

Harga tiket masuk agak murah untuk pelbagai golongan. Tapi untuk dapat harga yang lebih murah, boleh beli online di Shopee. Pasaran ini biasanya akan menawarkan pelbagai promosi atau diskaun yang menarik.

Zoo Teruntum sememangnya zoo terbaik yang wajib dikunjungi apabila berada di Kuantan. Terdapat robot dinosaur serta pelbagai jenis flora dan fauna yang sangat cantik. Pastinya sesuai untuk dijadikan tempat percutian bersama keluarga pada hujung minggu.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.