√ MENARA ALOR SETAR: Review & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Menara Alor Setar – Menara ini menjadi daya tarikan utama untuk para pelancong di Kedah. Ia menonjol sebagai ikon terkenal di Alor Setar, menjulang tinggi 165.5 meter di tengah-tengah bandar.

Sebagai menara perhubungan, ia dianugerahkan tempat sebagai menara ke-19 tertinggi di dunia dan juga bangunan tertinggi di Alor Setar. Pemandangan indah sepanjang Alor Setar dapat dinikmati dari puncak menara ini.

Sejarah

sejarah alor setar

Sebelum Menara Alor Setar muncul, struktur paling tinggi di Kedah adalah Holiday Villa Alor Setar, dengan ketinggian 114.7 meter (376 kaki). Terletak di Pusat Bandar Alor Setar, bangunan ini dirancang pada tahun 1994. Ia mencatat keunggulan sebagai struktur kedua tertinggi di Wilayah Utara Semenanjung Malaysia yang melampaui ketinggian 100 meter (330 kaki), setelah Komtar Pulau Pinang.

Pemulihan pembinaan Menara ini bermula pada tahun 1994 dan mencapai puncak pada tahun 1995, menjadikannya yang ketiga melepasi batasan 100 meter (330 kaki) setelah melampaui pencapaian Holiday Villa Alor Setar sebelumnya. Menara ini selesai sepenuhnya pada tahun 1996, dan pintu dibuka kepada orang ramai pada 14 Ogos 1997 oleh Mahathir Mohamad, yang ketika itu mengetuai sebagai perdana menteri.

Selepas penyelesaian Menara ini, corak pembangunan bandar berubah dengan peningkatan bangunan tinggi dan rendah seperti Amansuri Residences, Aman Central, Menara SADA, G Residence Alor Setar, VIVRE Residence, AS100, dan AMEX Alor Mengkudu.

Tarikan

tarikan menara alor setar

Selain berfungsi sebagai menara telekomunikasi untuk Telekom Malaysia, Menara ini juga berperanan sebagai destinasi pelancongan di bandaraya Alor Setar.

Baca Juga  √ AMVERTON RIVERINE SPLASH: Tarikan & Harga Tiket 2024

Di dalam menara ini, pengunjung dapat menikmati pemandangan Bandaraya Alor Setar dan juga menikmati hidangan di restoran serta membeli cenderahati di kedai yang disediakan. Menara ini turut berperanan sebagai balai cerap untuk mengamati bentuk bulan pada permulaan kalendar Islam, khususnya pada bulan Ramadhan, Syawal, dan Zulhijjah, untuk menyambut bulan puasa, Hari Raya Aidilfitri, dan Hari Raya Aidiladha.

Balai cerap tersebut terletak pada ketinggian 88.5 meter dari tapak struktur. Reka bentuk menara ini menyerupai setangkai padi yang diikat bersama sebagai penghargaan kepada kepentingan penanaman padi di Kedah.

Bagi pengunjung, terdapat tiga tarikan utama di menara ini, iaitu Observation Deck, Star View, dan juga Starsky Restaurant & Lounge.

1. Observation Deck

observation deck alor setar

Bagi Observation Deck, ia merupakan dek pemandangan yang terletak di Aras 88 meter, membolehkan tetamu menikmati pemandangan panoramik Bandaraya Alor Setar. Di sini, terdapat lima set teropong automatik yang tersedia.

Pengunjung dapat menggunakan teropong untuk menikmati pemandangan yang mengagumkan, merentasi dari Gunung Jerai (Puncak Kedah) hingga ke Gunung Keriang, serta hamparan luas sawah padi yang terletak di antara kedua-dua gunung tersebut.

2. Star View

sky view alor setar

‘Star View’ pula merupakan sebuah bilik kaca yang dibina pada ketinggian 105 meter dengan kos sebanyak RM20 Juta. Orang ramai yang mengunjungi Menara Alor Setar berpeluang menyaksikan keindahan dan pemandangan bandar raya ini melalui bilik kaca tersebut. Pembinaan bilik kaca ini diilhamkan daripada kejayaan dua bilik kaca yang terdapat di Menara Kuala Lumpur.

Terdapat dua bilik kaca berwarna hijau dan kuning di menara ini yang melambangkan warna ikonik Kedah. Bilik kaca ini dibina dengan lantai kaca bersaiz empat meter persegi pada ketinggian 105 meter, membolehkan pengunjung menikmati keindahan Alor Setar.

Baca Juga  √ MUSEUM of Illusions Kuala Lumpur: Review & Harga Tiket 2024

‘Bilik kaca pertama atau Star View 1 yang berwarna hijau membolehkan pengunjung melihat keindahan panorama sawah padi dengan Gunung Keriang sebagai latar belakang. Manakala menerusi Star View 2 yang berwarna kuning, pengunjung boleh melihat bangunan ikonik dan bersejarah seperti Masjid Zahir, Balai Besar, Balai Nobat, serta pemandangan sejauh ke Pulau Langkawi.

Setiap bilik kaca ini dapat menampung antara enam hingga sepuluh orang pada satu-satu masa dan setiap individu hanya dibenarkan berada di dalamnya selama dua minit sahaja, memberi peluang kepada pengunjung lain untuk merasai pengalaman yang sama. Pihak Menara Alor Setar juga menyediakan kemudahan lain seperti ruang menunggu dan lif hidraulik untuk memberikan keselesaan kepada pengunjung yang ingin merasai pengalaman baharu ini.

3. Starsky Restaurant & Lounge

skyview restaurant kedah

Anda dapat menikmati pelbagai hidangan lazat pada ketinggian 94 meter di atas paras laut, terutamanya pada waktu senja, sambil menikmati pemandangan matahari terbenam yang indah di sebelah barat menara.

Harga Tiket Menara Alor Setar

harga tiket menara alor setar
Menara Alor SetarMalaysianNon-Malaysian
DewasaKanak-kanakDewasaKanak-kanak
Observation DeckRM7RM5RM10RM7
Star ViewRM25RM15RM36RM26

Baca Juga: Harga Tiket Menara Condong Teluk Intan

Waktu Operasi

waktu operasi menara alor setar

Setiap hari: 08:30 pagi – 10:30 petang.

Lokasi

lokasi menara alor setar

Alamat:Lot 99, Lebuhraya Darul Aman, Bandar Alor Setar, 05100 Alor Setar, Kedah

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/8zFrLXTQejmPeBkT6

Kesimpulan

Menara Alor Setar merupakan mercu tanda yang menonjol di bandar Alor Setar, Kedah. Dibina pada tahun 1998, menara setinggi 165 meter ini menawarkan pemandangan indah ke seluruh bandar dan kawasan sekitarnya. Sebagai satu-satunya menara melengkung di dunia, ia menjadi tarikan utama bagi pelancong dan tempat popular untuk melihat pemandangan matahari terbenam yang memukau. Dengan reka bentuk yang unik dan kehadiran beberapa fasiliti menarik di dalamnya, menara ini bukan hanya sebuah mercu tanda, tetapi juga simbol kemajuan dan keindahan di Negeri Jelapang Padi. Rekreasi.my menyarankan pengunjung untuk menyaksikan keindahan lanskap dari puncak menara ini, memperkayakan pengalaman lawatan mereka di Alor Setar.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.