Harga Tiket Desa Dairy Farm 2023

Harga Tiket Desa Dairy Farm – Cuti adalah hari yang ditunggu-tunggu oleh semua orang yang berasa penat kerana belajar dan bekerja dengan membosankan. Ramai yang mencari rujukan tentang di mana tempat yang disyorkan untuk membawa keluarga tercinta. Salah satunya ialah Desa Dairy Farm.

Sekilas pandang, tempat pelancongan ini terletak di Sabah, Malaysia yang menyajikan suasana sejuk dengan pengurusan susu lembu yang menambahkan pengalaman dan pembelajaran yang cukup. Ingin tahu betapa lengkapnya? Lihat ulasan penuh dari awal hingga akhir!

Aktiviti untuk Dilakukan

Aktiviti untuk Dilakukan
Picture by: @venice_cho

Mengunjungi kampung Lembu atau Ladang Tenusu sememangnya berbeza dengan pelancongan secara umumnya kerana konsep yang dibawa adalah pendidikan dan pengalaman. Pada hari bekerja, tempat ini sering dikunjungi oleh pelajar atau ahli perniagaan yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penternakan lembu.

Baru-baru ini telah diadakan satu program iaitu Lawatan Suai Kenal Sabag yang membawa masyarakat ke kaki Gunung Kinabalu dengan ketinggian lebih 1000 meter dari aras laut. Mereka menyediakan aktiviti percutian mesra keluarga dengan aktiviti berikut:

1. Memberi Makan dan Minum Lembu

Kanak-kanak mungkin sudah tahu dan faham bagaimana rupa dan bunyi lembu. Tetapi bagi mereka yang tinggal di kawasan bandar, tidak semua mereka tahu yang asli. Lebih-lebih lagi, memberi makan dan minum haiwan yang agak besar ini.

Oleh itu di Desa Dairy Farm, kanak-kanak akan diajak memberi makan dan minum lembu tersebut. Aktiviti ini juga boleh dilakukan oleh orang dewasa. Jadi anda tidak perlu risau tentang tidak berseronok di sini.

Baca Juga  Taman Botani Perdana 2023: Tarikan & Aktiviti

Makanan yang diberi ialah rumput dengan minuman berupa susu yang telah dimasukkan ke dalam botol khas. Segala kelengkapan untuk makan minum telah disediakan oleh AJK, jadi pengunjung tidak perlu bersusah payah membawanya dari rumah lagi.

Lebih-lebih lagi, walaupun tempat ini membolehkan pengunjung bebas memberi makan dan minum, kesihatan dan kebersihan haiwan perlu dijaga.

2. Pemandangan Alam Yang Indah

Ibu bapa mungkin risau, jika anda membawa keluarga ke sini, pasti anak-anak sahaja yang gembira. Sebenarnya pendapat ini tidak sepenuhnya benar kerana pemandangan alam sekitar sangat indah untuk dinikmati.

Ibu bapa boleh menyembuhkan atau menyegarkan minda mereka selepas bekerja keras mencari wang. Tempat pelancongan Dairy Farm ini berada di kaki Gunung Kinabalu, jadi jangan terkejut jika pemandangannya sangat cantik dengan udara yang sejuk.

3. Beli Produk Tenusu Diproses

Lembu terkenal dengan pengeluaran susu yang banyak. Inilah yang dimanfaatkan oleh pihak pengurusan untuk menjadikan susu lembu sebagai produk yang boleh dijual semula dan dimakan dalam bentuk yang berbeza.

Anda boleh membeli semua makanan dan minuman yang diperbuat daripada susu lembu. Mengenai rasa, sudah tentu, tidak ada keraguan. Malah, anda akan mendapati beratur panjang ketika membeli-belah.

Salah satu matlamat penghasilan produk tenusu yang diproses ini adalah supaya pelancong dapat membawa pulang makanan dan minuman untuk cenderahati. Anda boleh membeli aiskrim, susu pembungkusan hingga pancake yang sangat lazat.

4. Melihat Proses Perah Susu

Jika aktiviti yang satu ini, sudah tentu ia sangat menyeronokkan kerana rasa ingin tahu tentang proses memerah susu akan terjawab. Anda boleh melihatnya secara langsung dan ia bermula pada 14.30 hingga 16.30 waktu tempatan. Jadi jangan ketinggalan!

Baca Juga  Harga Tiket Countryside Stables Penang 2023

Antara beberapa aktiviti di atas, yang manakah anda paling suka atau ingin lakukan? Jika anda ingin tahu, sila kunjungi Ladang Tenusu dengan segera!

Kemudahan di Desa Dairy Farm

Kemudahan di Desa Dairy Farm
Picture by: @venice_cho

Segelintir orang bimbang jika membawa anak ke ladang, kemudahan itu tidak akan lengkap seperti lawatan lain. Jangan salah faham, kerana di tempat ini anda akan diberikan kemudahan yang sangat lengkap, antaranya:

1. Kandang lembu

Mungkin anda membayangkan bahawa lembu akan dibiarkan berkeliaran. Malah tidak semuanya, lembu-lembu di situ sentiasa terjaga kebersihannya sehingga ada sangkar khas yang tidak akan memudaratkan pengunjung.

Anda boleh bayangkan jika tiada sangkar. Mungkin pengunjung boleh dilanggar lembu atau sesuatu yang lain.

2. Tandas Mencukupi

Tandas adalah perkara penting yang mesti ada di mana sahaja anda pergi. Mengingati bahawa membuang air besar sama ada membuang air besar dan kencing tidak boleh ditahan, terutamanya kanak-kanak, ia tidak akan baik untuk kesihatan mereka. Oleh itu, pihak pengurusan berusaha untuk membuat tandas yang mencukupi. Jadi pengunjung boleh menggunakannya untuk membersihkan diri.

3. Spot foto Instagramable

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Desa Dairy Farm menyajikan pemandangan yang cukup indah. Selain latar belakang penternakan lembu, anda juga boleh melihat keindahan pergunungan yang menakjubkan. Jadi anda boleh memuat naiknya di media sosial dan menunjukkan kepada rakan-rakan bahawa percutian anda benar-benar menyeronokkan.

4. Kawasan Letak Kereta

Setiap tempat pelancongan pasti mempunyai tempat letak kereta. Lawatan Dairy Farm ini tidak terkecuali. Anda boleh menemui tempat letak kereta yang luas kerana lawatan ini terletak di kaki gunung dengan kawasan yang luas juga.

Lokasi Ladang Tenusu Kampung

Lokasi Ladang Tenusu Kampung
Picture by: @hani.graphy

Jika anda bertanya di manakah lokasi pelancongan ternakan lembu ini? Jawapannya di Mesilau, Kundasang, Sabah. Lebih tepat lagi kira-kira 100 km dari pusat bandar Kota Kinabalu. Anda boleh mengambilnya menggunakan kenderaan persendirian seperti kereta atau motor.

Baca Juga  Harga Tiket Big Red Strawberry Farm 2023

Tetapi untuk perjalanan keluarga adalah lebih baik untuk menggunakan kereta. Cuma kalau-kalau cuaca tidak mesra. Anda akan tetap rasa selesa walaupun perjalanan jauh. Sampai sini boleh faham kan?

Alamat: Jalan Cinta Mata Mesilou, 89308 Kundasang, Sabah

Telefon: 088-889 562

Google Maps: Disini

Waktu Operasi Ladang Tenusu Kampung

Waktu Operasi Ladang Tenusu Kampung
Picture by: @venice_cho

Tempat ini dibuka setiap hari, Isnin hingga Ahad; 08.00 – 17.00 waktu tempatan. Tetapi untuk memberi makan, ia boleh dilakukan pada jam 09.00 – 16.00. Manakala aktiviti memerah susu bermula pada jam 14.30 – 16.30.

Jadi jika anda ingin menikmati beberapa detik di atas, cuba datang pada jam itu. Pastikan anda telah menyediakan rancangan anda dengan baik supaya anda tidak terlewat dalam perjalanan yang mengakibatkan anda tidak dapat masuk kerana waktu lawatan sudah tamat.

Pastikan anda juga menganggarkan sejauh mana rumah itu dari tempat ini. Bawa bekalan secukupnya semasa dalam perjalanan!

Harga Tiket Desa Dairy Farm

Harga kemasukan
Picture by: @jayce_travel

Berikut adalah harga tiket masuk Desa Dairy Farm:

Jenis Pengunjung Harga Tiket 
MatangRM5
Anak-anak RM4

Jumlah ini agak murah jika dibandingkan dengan ilmu dan pengalaman yang bakal diperolehi. Desa Dairy Farm memang menyajikan sesuatu yang biasa bagi sesetengah orang.

Namun siapa sangka memori ini akan diingati oleh si anak sepanjang hayatnya. Pelawat juga harus memikirkan sama ada anak-anak akan seronok atau tidak. Begitu juga orang dewasa, adakah mereka juga akan mendapat fikiran yang tenang dan segar?

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @hani.graphy

Mengenai promo atau diskaun kerana tempat ini berkonsepkan pendidikan, tempatcuti.my setakat ini belum ada diskaun yang diberikan sama ada untuk harga kemasukan mahupun produk makanan dan minuman yang ada.

Namun, ini tentunya bukan penghalang untuk anda pergi ke Desa Tenusu Ladang yang unik dan menyeronokkan ini.

Segera rancang percutian dan senaraikan aktiviti yang akan anda lakukan di sana. Berseronoklah ya!

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.