Harga Tiket Zoo Negara 2023

Harga Tiket Zoo Negara – Persatuan Zoologi Malaysia merupakan pengurus Zoo Negara Kuala Lumpur yang kini mendapat permintaan yang tinggi oleh pengunjung. Pertubuhan itu adalah pertubuhan bukan kerajaan yang boleh mewujudkan zoo pertama untuk masyarakat.

Keluasan yang digunakan untuk lawatan ini adalah sehingga 110 hektar yang terletak tidak jauh dari bandaraya Kuala Lumpur. Anda boleh merasai keseronokan jika bercuti di sini bersama keluarga malah membawa anak-anak. Pastinya, kanak-kanak akan suka melihat haiwan yang sejuk di sini.

Kenderaan

Kenderaan
Picture by: @teh0daily

Zoo Negara Kuala Lumpur mempunyai konsep terbuka, jadi hampir 90% haiwan yang dipelihara adalah jinak dan terlatih. Malah terdapat banyak pameran yang boleh dilihat di kawasan pelancongan ini sehingga membuatkan anda sangat kagum.

Pelbagai pameran yang boleh dilihat di tempat tarikan pelancong zoo iaitu:

 • Pusat pemuliharaan panda gergasi.
 • Hutan biodiversiti
 • Pusat burung enggang
 • Rumah reptilia
 • Gajah Malaysia
 • Burung tasik
 • Kandang burung
 • Dataran Australia
 • Penguin Humboldt
 • Dunia kanak-kanak
 • Kompleks beruang
 • Savannah berjalan
 • Hippopotamus
 • kerajaan mamalia
 • Akuarium Tunku Abdul Rahman
 • Kucing berjalan
 • Pusat beruk

Tarikan di Zoo Negara

Tarikan di Zoo Negeri
Picture by: @crossing_off_coordinates

Seperti yang anda sedia maklum, di zoo, pasti terdapat haiwan yang jarang dan jarang ditemui. Oleh itu terdapat beberapa tarikan yang boleh dilakukan kerana telah dilatih untuk menghiburkan pengunjung iaitu:

Pertunjukan pelbagai haiwan iaitu pertunjukan beberapa haiwan seperti burung, singa laut, dan lain-lain. Waktu persembahan ditetapkan pada pukul 11.00 – 15.00 manakala hari Jumaat pukul 11.00 – 15.30, jangan ketinggalan.

Baca Juga  Harga Tiket Aquaria KLCC 2023

Masa tayangan haiwan dan dapat melihat pelbagai jenis haiwan di Zoo.

Pemberian makanan haiwan pada hujung minggu dan cuti umum dibahagikan kepada 2 musim iaitu dunia kanak-kanak pada pukul 12.00 – 12.00 dan rusa jawa pada pukul 14.00 – 15.00.

Menaiki trem di mana untuk dapat menikmati tarikan ini anda perlu membayar lebih awal. Untuk dewasa RM8.90 – RM11.90 dan kanak-kanak RM5.90 – RM 9.90.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @edwin_cwt

Aktiviti yang boleh dilakukan di kawasan pelancongan ini juga agak pelbagai. Anda juga boleh meraikan perayaan tertentu kerana ia telah dipermudahkan dengan betul, seperti:

1. Hari jadi

Pada masa hari jadi boleh meraikan bersama-sama dengan keluarga dan saudara-mara di Zoo Negara. Anda pasti akan mendapat pengalaman hari jadi yang lebih tidak dapat dilupakan dan menyeronokkan. Anda boleh bergambar dengan haiwan di kawasan pelancongan ini.

2. Hari Keluarga

Jika anda inginkan masa istimewa untuk hari keluarga, majlis korporat atau acara, di sini anda boleh membuat pelbagai permainan dan aktiviti lain. Anda boleh mencuba Zoo Hunt supaya anda boleh mengalami cabaran yang menarik.

Selain itu, terdapat jurugambar yang bersedia merakamkan detik-detik kenangan yang telah berlalu. Dengan cara itu setiap memori boleh disimpan dalam potret yang bagus.

3. Tempat Pemandangan untuk Fungsi

Satu lagi aktiviti yang boleh dilakukan ialah dengan mempunyai haiwan dari benua lain iaitu Afrika, anda boleh belajar lebih banyak lagi. Di dalam kawasan pemandangan ini terdapat African Feel berkonsepkan terbuka iaitu Savannah Walk tempat haiwan campuran berkumpul di zoo.

Selain itu, anda juga dapat merasai Cool and Tranquil yang dirasakan cukup tenang dan sejuk. Dengan cara itu anda tidak akan merasa bahang hari.

Baca Juga  √ Mesilou Cat’s Village : Review, Lokasi, Bayaran Masuk

4. Dewan Kancil

Jika anda ingin melakukan aktiviti istimewa seperti makan dan mengadakan acara, anda boleh menggunakan Dewan Kancil. Kawasan tertutup ini mempunyai penghawa dingin dengan bilik yang cukup besar sehingga sesuai untuk perhimpunan dan aktiviti lain.

5. Teater Tunku Abdul Rahman

Adakah anda mempunyai persidangan, seminar atau tayangan muzik? Ini kerana di Zoo Negara Malaysia terdapat ruang yang cukup untuk 200 orang yang dilengkapi dengan bilik projektor dan skrin untuk menyokong aktiviti.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @charlesallen15

Apabila melawat tempat-tempat pelancongan, tentunya anda juga ingin mengetahui kemudahannya kan? Zoo Negara telah disediakan untuk memenuhi keperluan pengunjung iaitu:

1. Restoran The Wild

Apabila anda datang ke tempat ini mungkin bukan waktu sarapan pagi jadi anda boleh bersiar-siar dan menikmati kawasan zoo dahulu. Kalau rasa lapar, boleh makan di restoran yang bertemakan hutan.

Restoran liar yang menjadi sebahagian daripada kemudahan ini menyediakan pelbagai jenis makanan seperti pakej makanan kiddy, dan lain-lain. Selain itu, di restoran ini anda boleh bermain permainan dan menyanyi bersama lagu. Biasanya pelbagai jenis aktiviti boleh dilakukan di tempat ini.

2. Kawasan Letak Kereta

Kawasan parkir yang disediakan tentunya sangat luas sehingga boleh digunakan untuk banyak kenderaan. Jika anda datang dengan rombongan, anda boleh menggunakan bas dan meletakkannya di kawasan parkir yang disediakan.

3. Kemudahan Lain

Bagi memudahkan pengunjung berada di kawasan pelancongan, ia dilengkapi dengan beberapa kemudahan lain, seperti:

 • Musholla (bilik solat) dengan penghawa dingin dan berhampiran dengan tunggangan dan pintu masuk.
 • Pondok zoo yang menjadi gazebo untuk berehat.
 • Wifi yang boleh digunakan secara percuma oleh orang ramai.
 • Kerusi roda untuk orang kurang upaya dan orang tua yang melawat Zoo Negara.
 • Stroller untuk mereka yang membaca kanak-kanak kecil ke tarikan pelancong.
 • Loker untuk menyimpan barang yang boleh tertinggal.
Baca Juga  Harga Tiket Zoo Melaka 2023

Lokasi

Lokasi
Picture by: @charlesallen15

Lokasi tepat untuk tempat pelancongan ini ialah Hulu Klang, 68000 Ampang, Selangor Darul Ehsan Negara Malaysia. Atau jika ingin mendapatkan maklumat terperinci boleh hubungi contact iaitu +603-4108 3422/7/8 atau boleh layari laman web.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @charlesallen15

Jika anda ingin melawat zoo ini, anda mesti memberi perhatian kepada waktu operasi dahulu. Zoo Negara dibuka setiap hari pada jam 09.00 – 16.00 AM. Waktu ini sesuai untuk menghabiskan masa melancong kan?

Harga Tiket Zoo Negara

Harga kemasukan
Picture by: @zoonegara_malaysia

Untuk dapat menyediakan dana untuk memasuki zoo ini, anda mesti tahu harga tiket masuk zoo negara terlebih dahulu. Nah, boleh dikatakan bahawa ia tidak akan mengalirkan beg itu. Untuk maklumat terperinci, lihat jadual di bawah:

Kategori PengunjungWisatawan Domestik
Anak-Anak (usia 3-12 tahun)RM18
DewasaRM45
Lansia (usia 60 ke atas)RM23
Wisatawan Luar Negeri (i-KAD/working permit/dependant pass)Lainnya
RM25RM43
RM50RM88
RM50RM88

Untuk kanak-kanak berumur 3 tahun ke bawah masuk percuma jadi tiada bayaran masuk. Harga yang diberikan di atas boleh berubah pada bila-bila masa bergantung kepada keadaan sedia ada.

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @zoonegara_malaysia

Diskaun yang akan diberikan kepada pengunjung memang akan wujud pada hari-hari tertentu. Dan pada masa ini terdapat tiket khusus untuk pelajar sekolah. Sekarang, untuk harga tiket masuk diskaun, anda boleh lihat maklumat di bawah:

Harga PakejPelajarcikgu
Tahap BiasaRM13RM17

Malah ada diskaun untuk kumpulan yang masuk bersama iaitu minima 20 orang, jadi ada diskaun RM02.00 seorang. Dan bagi orang kurang upaya, baik pelajar mahupun orang awam, mereka bebas masuk tanpa perlu membayar tiket masuk.

Bukankah sangat menarik untuk membincangkan kawasan pelancongan Zoo Negara ini? Pelbagai tunggangan, aktiviti, tarikan dan kemudahan boleh digunakan untuk tujuan riadah atau perniagaan. Dengan cara itu, semua jenis kumpulan boleh masuk dan menggunakan kawasan ini mengikut keperluan mereka.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.