√ KOTA KINABALU Wetland Centre: Review & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Kota Kinabalu Wetland Centre – Kota Kinabalu Wetlands, juga dikenali sebagai Kota Kinabalu Wetlands, meliputi kawasan luas sebanyak 24 hektar atau 59 ekar, menjadikannya satu-satunya hutan bakau yang masih terpelihara di sepanjang pantai Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.

Pada masa silam, kawasan ini dikenali sebagai Pusat Tanah Bencah Kota Kinabalu, sebelum itu dikenali sebagai Likas Swamp atau Likas Mangrove, dan juga sebagai Taman Burung Bandar Kota Kinabalu. Tanah Bencah merupakan antara 20 lokasi utama yang diiktiraf oleh Jawatankuasa Inventori Tanah Bencah Sabah pada tahun 1986.

Tarikan

tarikan kota kinabalu

Pusat ini berperanan sebagai tempat perlindungan dan pusat makanan yang penting bagi pelbagai spesies burung yang menetap, serta beberapa spesies burung hijrah dari Asia Utara. Tambahan pula, ia juga merupakan tapak pembiakan bagi kehidupan laut yang diawasi dan dilindungi oleh Jabatan Perikanan di Sabah.

Selain memberikan perlindungan dan bekalan makanan kepada burung-burung yang menetap dan yang sedang berhijrah, tanah bencah juga bertanggungjawab dalam mengawal peningkatan kandungan garam dalam bekalan air tawar tempatan. Ia turut menstabilkan proses pensedimenan, menyimpan nutrien, dan menyingkirkan toksin.

Taman ini menawarkan pengalaman yang unik kepada pengunjung dengan jalan kayu sepanjang 1.5 km atau kira-kira 45 minit, membimbing mereka lebih jauh ke dalam hutan bakau di mana tanah bertemu laut. Keunikan landskap abadi ini memberikan pengalaman yang memuaskan, membolehkan pengunjung menikmati angin segar sambil menikmati pemandangan burung-burung yang menghiasi persekitaran tersebut.

Binatang Liar

binatang kinabalu wetlands centre

Pelbagai jenis burung dari seluruh dunia, termasuklah burung pelawat musim sejuk yang tidak membiak, sering terlihat di kawasan perlindungan ini, terutama semasa musim penghijrahan burung Asia (september hingga April).

Baca Juga  √ SEMENGGOH NATURE RESERVE: Review & Harga Tiket 2024

Beberapa pelawat biasa termasuk:

 • Little Egret, burung pelawat musim sejuk ke Borneo.
 • Striated Heron, burung pelawat musim sejuk dari tanah besar Asia.
 • White-winged Tern, burung pelawat biasa dan musim sejuk di sepanjang Kepulauan Besar Sunda.
 • Black-crowned Night-Heron, burung pelawat yang tidak membiak ke Sumatera dan Borneo Utara.
 • White-breasted Waterhen, burung penghuni biasa.
 • Marsh Sandpiper, burung pelawat musim sejuk dari Siberia dan China.
 • Common Moorhen, burung membiak biasa yang terdapat di kawasan paya dan tasik-tasik yang dipenuhi tumbuhan di luar Antarctica dan Australasia.
 • Cinnamon Bittern, burung membiak di Asia tropika, beberapa burung utara berhijrah buat jarak pendek.
 • Common Redshank, burung yang banyak dijumpai di seluruh Eropah dan Asia Utara.

Antara burung yang jarang terlihat:

 • Lesser Adjutant Stork, burung penghuni yang membiak di Asia Selatan.
 • Nankeen Night Heron.

Beberapa penghuni yang dapat dilihat sepanjang tahun:

 • Crested Myna
 • Yellow-vented Bulbul
 • Yellow-bellied Prinia
 • Magpie Robin
 • Pacific Swallow
 • Spotted Dove
 • Collared Kingfisher
 • Purple Heron
 • Green pigeon

Selain itu, kehidupan liar di kawasan paya juga termasuk biawak, ketam fiddler, mudskipper, semut tukang, kupu-kupu, serangga-serangga lain, ampai-ampai, ular air tawar, dan udang karang.

Aktiviti

aktiviti kota kinabalu wetlands centre

Berjalan-jalan di tengah-tengah alam semula jadi sambil berdekatan dengan bandar adalah pengalaman yang jarang dikecapi oleh pengunjung pusat ini. Pelancong akan terpesona dengan dedaunan yang lebat, sering kali bertemu dengan makhluk laut, sementara kicauan burung dan bunyi serangga menjadi satu-satunya melodi yang menghiasi hutan bakau.

Pemerhati Burung akan menikmati syurga ini, di mana pelbagai spesies burung dapat dikesan pada waktu pagi atau ketika musim pembiakan.

Program Pendidikan Alam Sekitar memberi peluang kepada penduduk tempatan dan pelancong untuk memahami kegunaan hutan bakau dan kepentingannya di Pusat Tanah Bencah Kota Kinabalu. Ini adalah pengalaman unik bagi pelajar yang ingin menyelidik kesan tanah lembap terhadap alam sekitar, sambil memberi golongan muda maklumat yang diperlukan untuk pengajian lanjutan.

Baca Juga  Harga Tiket Melaka River Cruise 2023

Program Penjaga Sukarela dijalankan oleh sukarelawan yang melatih pencinta alam untuk terlibat secara aktif dalam pemuliharaan. Peserta yang bersemangat mendapatkan panduan daripada sukarelawan untuk memahami konsep ekologi dan pemuliharaan bakau. Kebanyakan kerja dilakukan di dalam rumah dengan peserta menerima latihan yang menyeluruh.

Pembersihan Bakau adalah usaha penting untuk memastikan kelestarian kawasan ini. Program ini mengajak masyarakat untuk membantu pihak berkuasa dalam kerja-kerja pembersihan, memastikan bahawa kawasan ini terbebas daripada sampah dan sistem perparitan diperbaiki dengan ketara.

Harga Tiket Kota Kinabalu Wetland Centre

harga tiket kota kinabalu wetland centre
Kota Kinabalu Wetlands CentreHarga Tiket
DewasaRM10
Kanak-kanakRM5

Waktu Operasi

waktu operasi kota kinabalu wetland centre
 • Selasa-Ahad: 08:00 pagi – 05:00 petang.
 • Isnin: Tutup

Lokasi

lokasi kota kinabalu wetland

Alamat: Off, Jln Bukit Bendera, Upper Likas, 88400 Kota Kinabalu, Sabah

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/VGP6Tnc8oVHsPxTU6

Laluan

laluan kota kinabalu wetland

Dari Kota Kinabalu, ikuti jalan raya pantai Likas sehingga anda tiba di bulatan di Teluk Likas. Pilih arah ke kanan dan teruskan perjalanan mengikut Jalan Istiadat. Teruskan perjalanan sehingga anda mencapai lampu isyarat di simpang empat. Sebelum tiba di situ, anda akan melihat Dataran Likas dan Pusat Perdagangan Sabah di sebelah kiri anda. Pemandu di bahagian kanan jalan, dan selepas persimpangan, belok kanan masuk ke Jalan Bukit Bendera Upper yang akan membawa anda ke Bukit Semboyan (Signal Hill). Wetlands terletak di persimpangan ketiga selepas lampu isyarat, belok kiri di situ.

Kesimpulan

Kami menyimpulkan bahawa, Kota Kinabalu Wetland Centre adalah destinasi penting untuk pemeliharaan alam sekitar di Kota Kinabalu. Melalui usaha pemuliharaan dan pendidikan, pusat ini menjadi aset berharga dalam menjaga kelestarian alam sekitar di daerah ini.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.