Harga Tiket Lata Kinjang 2023

Harga Tiket Lata Kinjang – Datang ke tarikan pelancong yang menawarkan air terjun adalah salah satu cara yang betul untuk menjadi lebih bersatu dengan alam semula jadi. Lebih-lebih lagi, di sini anda bebas dan boleh bermain air seberapa banyak yang anda mahu. Terdapat juga banyak pilihan destinasi dan salah satunya adalah Lata Kinjang.

Bagi kawasan Asia Tenggara, air terjun yang satu ini adalah yang tertinggi dan berketinggian kira-kira 850 meter. Dengan ketinggian ini, orang ramai yang melalui PLUS atau Lebuh Raya Utara-Selatan boleh menyaksikannya.

Air terjun ini dijadikan objek oleh pengembara untuk menghabiskan percutian mereka. Matlamatnya tidak lain tidak bukan untuk menikmati keindahan air terjun. Selain itu, air terjun yang merupakan sebahagian daripada Taman Eko Rimba Lata Kinjang ini juga menawarkan pemandangan yang sangat menarik.

Lata Kinjang

Kenderaan
Picture by: @sxznx

Apabila anda berada di tempat pelancongan yang satu ini, anda tidak boleh mengharapkan lebih daripada keindahan panorama persekitaran dan air terjun. Sebabnya, di tempat pelancongan ini tidak ditemui satu kenderaan pun.

Jadi apa yang anda boleh nikmati di sini hanyalah kesegaran air terjun dan pemandangan yang indah di sekelilingnya. Tidak perlu kecewa, kerana dua perkara ini sudah cukup membuatkan masa percutian anda berlalu dengan sangat mengagumkan.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @tamanekorimbalatakinjang

Bagi tarikan, sama seperti tunggangan, di sini tiada tarikan istimewa yang boleh anda lihat. Namun, disebabkan kawasan air terjun ini berhampiran dengan perkampungan Orang Asli, mungkin anda boleh melihat sekumpulan anak mereka mandi di sungai di sekitar air terjun tersebut.

Baca Juga  Harga Tiket Lata Tebing Tinggi 2023

Berkemungkinan juga mereka akan menggelongsor turun dari ketinggian 30 meter kepada 50 meter. Selalunya mereka buat macam ni tapi bukan untuk ditiru, ya bahaya. Sedangkan mereka sudah biasa melakukannya di kawasan ini.

Aktiviti di Lata Kinjang

Aktiviti di Lata Kinjang
Picture by: @soloitetravel

1. Mandi

Hanya dilihat dari jauh, air yang turun dari ketinggian ini sudah kelihatan sangat menyegarkan. Airnya kelihatan putih bersih dan sangat cantik dan terdiri daripada beberapa peringkat. Air terjun ini dikelilingi oleh alam semula jadi hijau yang sangat cantik.

Untuk mandi, pengunjung boleh melakukannya di kolam semula jadi di bahagian bawah untuk menjadikannya lebih selamat. Kolam ini mengandungi air sejuk yang sangat segar dengan kedalaman kira-kira pinggang orang dewasa.

2. Memerhati Pemandangan Alam Sekitar

Jika anda tidak mahu basah dan bermain air, anda boleh berdiam diri dan menonton persekitaran semula jadi. Untuk memaksimumkan keindahan yang dapat ditawan oleh netra, cuba mendaki jambatan gantung yang lebih dekat dengan air terjun.

Kerana, dari jambatan gantung ini, pemandangan indah di sekitar air terjun dapat dilihat dengan lebih jelas. Semasa di jambatan ini juga, jangan lupa untuk mengambil gambar. Dari jambatan ini juga, pengunjung boleh melihat gugusan pokok buluh rindu.

Pokok ini tumbuh dari celah-celah batu air terjun di tingkat keempat. Berdasarkan cerita, dikatakan pokok buluh rindu hanya boleh diambil dengan bantuan roh. Manakala di aras ketiga air terjun ini pula terdapat kesan tapak kaki kijang dan harimau.

Dikatakan inilah bukti di mana kedua-dua haiwan tersebut dilaknat untuk dijadikan batu oleh Kelembai. Kelembai sendiri adalah makhluk suci yang wujud dalam mitos cerita rakyat Malaysia. Disebutkan bahawa dahulu Kelembai sering mengunjungi air terjun itu pada waktu petang.

Penduduk sekitar berasa takut kerana Kelembai suka mengumpat dan yang bersumpah akan menjadi batu. Di sekeliling air terjun ini terdapat seperti kubur anak Kelembai yang telah menjadi batu. Terdapat juga batu yang berbentuk seperti tapak kaki Kelembai itu sendiri.

Baca Juga  Harga Tiket Lata Keding 2023

3. Ikuti Tebing untuk Menuju ke Puncak Air Terjun

Satu lagi aktiviti yang boleh anda lakukan semasa berada di tempat pelancongan yang satu ini ialah berjalan di sepanjang tebing dan menuju ke puncak air terjun. Untuk melakukan ini, tangga disediakan yang cukup selesa untuk dilalui.

Walau bagaimanapun, pengunjung mesti berhati-hati memandangkan langkah ini licin. Dari ketinggian ini, anda lebih bebas menikmati air yang menjunam ke dasar dengan menarik. Dari sini juga, anda akan melihat alam hijau yang dilengkapi dengan bunyi unggas hutan.

4. Mendengar Rahsia Di Sebalik Penamaan Lata Kinjang

Sebaik sahaja anda memasuki kawasan pelancongan yang satu ini, anda akan menemui papan maklumat. Antara maklumat yang anda boleh dapat di sini ialah bagaimana kisah air terjun ini mendapat nama Kinjang.

Dikatakan pada zaman dahulu di kawasan ini terdapat banyak rusa. Orang Inggeris yang pernah datang ke sini untuk berburu memanggil haiwan itu dengan nama rusa dan nama itu masih melekat sehingga kini.

Dalam papan ini juga dijelaskan bahawa rusa merupakan spesies mamalia yang tergolong dalam keluarga rusa. Rusa adalah haiwan yang dilindungi tetapi malangnya, akibat pemburuan haram kini bilangan rusa di dalam hutan semakin berkurangan. Biasanya, rusa diburu untuk mendapatkan daging dan kulitnya.

5. Bermalam di Kapsul atau di Tapak Perkhemahan

Setelah berpuas hati dengan pelbagai aktiviti di atas, anda boleh berehat di beberapa pondok yang telah disediakan di sana. Atau jika anda masih ingin meneruskan penerokaan hutan sekitar, anda perlu merujuk terlebih dahulu dengan Perkhidmatan Perhutanan Negeri Perak.

Anda yang berminat untuk berlama-lama di persekitaran semula jadi yang masih cantik ini boleh melakukannya juga. Kerana di sini sudah ada penginapan unik berbentuk kapsul yang disediakan oleh pengurus. Nak pasang khemah? Boleh juga. Tolong sampaikan perkara ini kepada Perkhidmatan Perhutanan Negeri Perak dahulu.

Baca Juga  Bukit Jelutong Eco Community Park 2023

6. Menikmati Makanan, Minuman dan Membeli-belah untuk Cenderamata

Berada di tempat pelancongan yang satu ini, anda juga boleh menikmati makanan dan minuman. Anda tidak perlu membawa makanan dan minuman sendiri dari luar. Sebab, di sini ada gerai yang menyediakannya.

Selain itu, di sekitar air terjun ini juga terdapat kedai-kedai yang menjual cenderamata. Cenderahati yang boleh didapati di sini ialah kraftangan Orang Asli.

Kemudahan di Lata Kinjang

Kemudahan di Lata Kinjang
Picture by: @solehahmm
 • tandas
 • Gerai yang menjual makanan dan minuman
 • Kedai cenderamata
 • Bilik Sembahyang Islam
 • Mandi
 • Papan maklumat
 • Laluan khas untuk berjalan
 • Pusat maklumat
 • Jambatan gantung untuk menyeberangi sungai
 • Dewan Terbuka
 • Gazebo
 • Tempat untuk Mengambil Foto
 • kawasan perkhemahan

Lokasi

Lokasi
Picture by: @irsaila

Lata Kinjang berada di Chenderiang, Perak. Destinasi pelancongan yang satu ini akan sangat mudah didapati kerana terdapat banyak papan tanda yang menuju ke sana. Air terjun ini masih merupakan sebahagian daripada Jungle Eco Park di Tapah, Perak.

Selain itu, air terjun itu juga jelas kelihatan apabila anda melalui Lebuh Raya Utara – Selatan (PLUS) ketika melalui Tapah. Air terjun ini terdiri daripada beberapa peringkat dan kelihatan seperti rambut putih yang longgar dan memanjang ke bawah.

Jika hujan, biasanya selepas itu air terjun akan kelihatan lebih besar. Tetapi jika musim panas, aliran air menjadi lebih kecil.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @chibi_ta

Waktu operasi air terjun ini bermula dari jam 09.00 pagi hingga 18.00 malam. Air terjun ini juga dibuka setiap hari jadi anda boleh berkunjung ke sana bila-bila masa.

Harga Tiket Lata Kinjang

Harga kemasukan
Picture by: @jimmykadir

 

KategoriHarga Kemasukan
Kanak-kanak di bawah umur 3 tahunGratis
Kanak-kanak di bawah umur 18 tahunRM1
Pengunjung warga emasRM1
Pelawat dewasa berumur 18 tahun ke atasRM2
Pelancong asingRM5

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @jimmykadir

(belum ada)

Lata Kinjang merupakan salah satu air terjun yang banyak dikunjungi pelancong. Jika anda melawat juga dan ingin mandi di sana, pastikan anda berhati-hati. Bimbang batu licin. Begitu juga, jika anda membawa kanak-kanak bersama-sama, elakkan melawat puncak air terjun.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.