Harga Tiket The Shore Sky Tower 2023

Harga Tiket The Shore Sky Tower – Melaka telah dikenali sebagai salah sebuah bandar yang mempunyai banyak tempat bersejarah. Namun tidak banyak yang diketahui, Melaka juga mempunyai tempat yang menarik iaitu The Shore Sky Tower. Bangunan ini sangat tinggi dan mempunyai 43 tingkat yang mencapai ketinggian 163 meter.

Pelancong yang berjaya mendaki bangunan ini dapat merasai sensasi pemandangan di Melaka dengan lebih luas. Lantainya diperbuat daripada kaca, jadi apabila anda melihat ke bawah anda boleh melihat betapa tingginya kedudukan bangunan itu.

The Shore Sky Tower

Kenderaan
Picture by: @arjpgg

Pelancong yang mengunjungi The Shore Sky Tower secara amnya hanya ingin menikmati pemandangan Bandaraya Melaka dari atas. Tarikan pelancong ini masih belum dilengkapi dengan tunggangan yang menarik dan menyeronokkan untuk menambahkan lagi tarikannya.

Namun anda tidak perlu risau, di sekitar lokasi tarikan pelancong ini terdapat beberapa rides yang boleh anda cuba seperti The Shore Oceanarium. The Shore Oceanarium ialah kenderaan yang secara khusus membawa tema biota dan ekosistem marin.

Akuarium bersaiz gergasi ini dibuat khusus sebagai tempat hiburan serta mengandungi unsur pendidikan. Anda dapat melihat dengan jelas kehidupan haiwan di laut seperti obor-obor, pari, udang, ketam dan juga jerung.

Masih di tingkat yang sama di bangunan The Shore, anda boleh menikmati tunggangan lain seperti The Shore Interactive 3D Park. Syarat utama jika ingin memasuki kenderaan ini adalah tidak dibenarkan menggunakan alas kaki.

Baca Juga  Harga Tiket Zoo Kemaman 2023

Seperti namanya, hampir semua tunggangan yang ditawarkan adalah 3D. Di tempat ini, imaginasi yang dijamin akan terasa lebih nyata atau nyata.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @marshallfrancis_21

The Shore Sky Tower juga menawarkan pelbagai tarikan menarik yang tidak kurang menariknya berbanding bangunan tertinggi yang lain. Dengan mengetahui tarikan yang sedia ada, anda tidak akan menunggu lagi untuk mengunjungi tempat-tempat tarikan ini.

Pelbagai jenis tarikan yang dimaksudkan termasuk yang berikut:

1. Sky Deck The Shore

Sky Deck berada di bahagian paling atas yang menjadi ikon di Bandaraya Melaka, ketinggiannya mencecah 195 meter. Boleh dikatakan menara pemerhatian tertinggi di Melaka, di mana pengunjung boleh menikmati pemandangan bandar bersejarah dan Selat yang menakjubkan.

Masa terbaik untuk berdiri di tempat ini adalah pada lewat petang. Pada masa ini, anda boleh melihat pemandangan matahari terbenam yang menakjubkan.

Selain daripada menikmati pemandangan yang menakjubkan, pada ketinggian ini anda boleh merasai udara yang sangat sejuk. Angin yang bertiup kencang akan membuatkan fikiran lebih segar dan tenang.

2. Melaka Hidup

Tarikan terbaru yang tidak kurang menariknya di sekitar The Shore Sky Tower ialah Melaka Alive. Drama ini menyajikan cerita tentang sejarah Melaka dan kisah Panglima Awang. Menariknya, drama ini menggabungkan pelbagai kesan visual, tarian, muzik, lakonan supaya anda tidak ketinggalan.

Malah terdapat pertunjukan The Pirate Adventure, yang merupakan tarikan menarik dan interaktif untuk pengembaraan lanun. Jadi, sudah tentu ia sesuai untuk ditonton oleh pelbagai latar belakang dan peringkat umur.

Kesemua pelakonnya juga berbakat dalam menyampaikan drama tersebut. Namun begitu, drama ini tidak diadakan setiap hari dan hanya pada hari Khamis dan Ahad sahaja iaitu jam 07.30 hingga 9.00 malam.

Baca Juga  Harga Tiket Masuk Underwater World Langkawi 2023

Aktiviti di The Shore Sky Tower

Aktiviti di The Shore Sky Tower
Picture by: @sinpei_smile

Selagi anda berada di tempat ini, dijamin anda akan jauh dari rasa bosan dan sebenarnya akan berasa lebih selesa apabila berada di sana. Ini kerana terdapat banyak aktiviti menarik dan menyeronokkan yang boleh anda cuba iaitu:

1. Memburu Foto

Aktiviti utama yang kebanyakannya dijalankan oleh pelancong yang melawat ialah memburu foto. Kedudukan bangunan ini berada pada ketinggian supaya latar belakang foto yang terhasil juga cantik. Anda boleh mengambil gambar yang mempunyai latar belakang pemandangan bandar yang kelihatan begitu luas.

Pelbagai jenis spot foto yang menarik, iaitu kolam yang dipenuhi ikan berwarna-warni yang cantik, lampu bentuk kuda, kubah ikonik, pokok pain, bingkai cinta, dan sebagainya.

Kubah ikonik itu dilitupi lampu supaya kelihatan cantik pada waktu malam. Selain itu, terdapat juga patung angsa, jambatan, dan robot menarik yang boleh dijadikan spot foto.

2. Masakan Menikmati Pelbagai Hidangan

Kalau dah puas bergambar, aktiviti lain yang boleh anda cuba ialah memburu makanan. Pihak pengurusan telah menyediakan restoran khas yang berkonsepkan kontemporari. Banyak menu yang disajikan dengan harga yang cukup berpatutan.

Menu yang paling biasa adalah makanan Melayu khas untuk melengkapkan makanan barat bersama dengan minuman dan pencuci mulut. Anda boleh menjamu selera dengan pelbagai hidangan sambil menikmati pemandangan yang indah, jelas dindingnya diperbuat daripada bahan kaca.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @aleeesyaaaa.am

Tempat terbaik di Melaka ini mempunyai kemudahan yang cukup lengkap untuk pengunjung. Kemudahan yang anda akan dapat jika berada di menara The Shore Sky adalah seperti berikut:

  • Tandas awam untuk semua pengunjung.
  • Kawasan parking yang luas.
  • Tempat untuk beribadat seperti surau.
  • Restoran yang menyediakan pelbagai hidangan menarik.
  • Tempat bergambar yang menarik dan instagramable.
Baca Juga  Harga Tiket Petrosains 2023

Lokasi The Shore Sky Tower

Lokasi
Picture by: @fidaiyyin_al_farasu

Lokasi bangunan tertinggi di Melaka tidak jauh dari Melaka Tengah dan boleh didapati dengan agak mudah. Alamat penuh di Jalan Persisiran Bunga Raya, 75100, Melaka, Malaysia.

Akses ke lawatan ini agak mudah dan boleh dicapai dengan pelbagai kenderaan termasuk pengangkutan awam. Pilihan untuk pengangkutan adalah bas, teksi, perkhidmatan dalam talian, teksi motosikal, dan sebagainya.

Bagi mereka yang menggunakan kenderaan persendirian, anda boleh merujuk Peta Google berikut untuk memudahkan anda ke menara ini:

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @marshallfrancis_21

Pelancong yang ingin menikmati keindahan Melaka dari bangunan ini boleh datang dari pagi hingga tengah malam. Waktu operasi The Shore Sky Tower adalah dari 09.00 pagi hingga 11.00 malam untuk hari Ahad hingga Khamis.

Manakala waktu buka pada hari Jumaat dan Sabtu lebih panjang iaitu jam 09.00 hingga 12.00 malam. Waktu buka yang panjang ini membolehkan anda melawat pada bila-bila masa dan mendapatkan pemandangan yang anda inginkan.

Harga dan Promosi Tiket Masuk The Shore Sky Tower

Harga dan Promosi Tiket Masuk
Picture by: @fabaws

Harga tiket yang ditawarkan untuk masuk ke tempat ini agak berpatutan untuk pelbagai golongan. Namun, ia agak berbeza kerana disesuaikan dengan hari lawatan.

Untuk harga tiket The Shore Sky Tower terkini yang boleh dijadikan rujukan iaitu:

Hari / MasaHarga Tiket DewasaHarga Tiket Kanak-kanak
Isnin KhamisRM25RM18
Jumaat – AhadRM35RM25

Kalau nak dapat harga lebih murah boleh cuba pakej promo. Pakej ini adalah Promosi Kombo 4 dalam yang merangkumi The Shore Sky Tower, Muzium Mainan, Taman Interaktif 3D dan Sky Deli. Harga untuk dewasa ialah RM85, manakala kanak-kanak RM55.

The Shore Sky Tower yang terletak di Melaka, Malaysia boleh menjadi rujukan untuk percutian menarik seterusnya. Anda boleh merasai sensasi berjalan di atas lantai kaca yang tidak akan dilupakan. Bagaimana, berminat untuk mencuba?

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.