Harga Tiket X Park Sunway Iskandar 2023

Harga Tiket X Park Sunway Iskandar – Adakah anda sedang mencari tarikan pelancong yang bersepadu di satu tempat? X Park Sunway Iskandar Johor boleh menjadi jawapan yang tepat. Bagi anda yang baru datang ke Malaysia, tempat pelancongan ini amat memalukan untuk dilepaskan. Taman seluas kira-kira 32 hektar itu dipenuhi dengan pelbagai tarikan pelancong.

Bermula dari tunggangan lasak sehinggalah tunggangan ringkas yang menghiburkan, semuanya ada di sini. Bukan itu sahaja, pencinta masakan juga boleh mengunjungi tempat pelancongan ini walaupun sekadar untuk merasai hidangan halal dan pelbagai di sudut restoran.

X Park Sunway Iskandar attractions

X Park Sunway Iskandar attractions
Picture by: @tourism.johor

Seperti yang dinyatakan secara ringkas di atas, taman seluas 32 hektar ini mempunyai pelbagai jenis tarikan yang boleh anda nikmati. Untuk tidak menjadi lebih ingin tahu, berikut adalah beberapa jenis tarikan:

1. Bermain ATV

Bagi anda yang suka meneroka dengan kenderaan lasak, tidak salah mencuba menaiki ATV yang telah disediakan di sini. Kawasan yang luas dan beberapa rupa bumi naik dan turun menambah rasa pengalaman yang tegang dan menyeronokkan.

2. Perahu dayung

Di taman ini juga terdapat tasik atau kolam yang agak luas. Tasik atau kolam ini dijadikan tempat untuk melakukan aktiviti perahu dayung. Bagi pengunjung yang ingin mengelilingi tasik tersebut boleh menyewa salah satu bot dayung yang disediakan.

Biasanya terdapat beberapa bot disediakan untuk pengunjung jadi tidak perlu beratur terlalu lama. Pengunjung yang menaiki kenderaan ini juga dibekalkan dengan dayung supaya mereka boleh mendayung sendiri sesuka hati.

3. Motocross

Kemudian terdapat tarikan motocross. Tarikan ini pada pandangan pertama adalah serupa dengan ATV tetapi berbeza dalam banyak cara. Motocross dimainkan dalam kereta sukan kecil khas dan dimainkan di arena atau tempat tertutup khas.

Sementara itu, ATV dimainkan di arena luar terbuka. Peralatan keselamatan pemandu juga lebih lengkap kerana ATV dimainkan di arena terbuka.

4. Taman Luncur Luncur

Pengunjung yang mahir bermain papan selaju boleh mencuba tarikan yang satu ini. X Park Sunway Iskandar menyediakan kawasan khas yang digunakan untuk meluncur. Alat luncur tersedia lengkap dengan peranti keselamatan.

5. Badminton

Bagi pencinta badminton, lawatan ini juga menyediakan peralatan badminton yang lengkap. Sukan ini dimainkan di padang atau kawasan khas untuk badminton. Jadi semasa bermain, pemain tidak diganggu oleh permainan lain.

6. Futsal

Selain bermain badminton, terdapat juga kenderaan untuk bermain futsal. Terdapat dua jenis permainan futsal yang disediakan di taman ini. Terdapat futsal biasa dan futsal bola ombak. Futsal bola gelembung akan memberikan kesan yang lebih mengujakan.

7. Permainan Memanah

Sukan dan juga permainan memanah nampaknya menjadi trend sekarang. Bermula dari kanak-kanak, remaja, hingga dewasa turut bermain permainan atau sukan memanah ini. Bagi yang ingin belajar memanah ada jurulatih yang sedia membantu.

8. Musang terbang

Di Malaysia memang ada tempat pelancongan istimewa untuk tunggangan Flying Fox. Namun, di taman yang berkeluasan kira-kira 32 hektar itu, terdapat juga menaiki Flying Fox. Jaraknya mungkin tidak begitu panjang, tetapi ia masih boleh memacu adrenalin pengunjung.

9. Basikal Terbang

Anda pasti pernah terjumpa di Indonesia sebuah kenderaan yang menyediakan permainan basikal tetapi trek di atas tali terapung. Di Malaysia ternyata ada juga tunggangan yang serupa. Lebih tepatnya, ride ini berada di X Park Sunway Iskandar.

10. Memancing

Aktiviti air yang boleh dilakukan oleh pengunjung lain ialah memancing. Di sini sudah disediakan peralatan memancing yang mencukupi. Tapi kalau nak bawa pancing sendiri pun boleh.

Selepas mendapat ikan mengikut sasaran, pemancing boleh segera memasaknya kerana peralatan memasak telah disediakan di arena hotel.

Aktiviti di X Park Sunway Iskandar

Aktiviti di X Park Sunway Iskandar
Picture by: @tourism.johor

Selain daripada beberapa tunggangan atau tarikan yang disebutkan di atas, ternyata masih banyak lagi aktiviti atau tarikan lain yang boleh didapati di taman pelancongan ini. Apakah aktiviti dan tarikan yang dimaksudkan? Perkara-perkara berikut akan dikaji semula:

1. Tinggal di Chalet

Menghabiskan percutian di taman di Johor Bahru ini rasanya tidak memuaskan jika hanya dilakukan dalam satu hari. Ini memandangkan terdapat banyak tunggangan yang disediakan. Penginapan di Chalet ini disediakan dengan reka bentuk yang selesa dan cantik.

Terdapat kemudahan yang cukup lengkap seperti TV, penghawa dingin, tuala, dan beberapa kemudahan lain yang akan memenuhi keperluan pengunjung semasa menginap di sini.

2. Masakan tipikal

Tambahan pula, pengunjung akan disajikan dengan pelbagai menu masakan unik di Malaysia. Kebanyakan hidangan adalah makanan halal, jadi anda yang beragama Islam pasti dapat merasai kesemua hidangan kulinari ini.

Selain sajian kulinari yang dihidangkan dan dijual di sini, pengunjung turut disediakan kemudahan BBQ dan memasak di arena hotel. Semua pengunjung yang ingin memasak dan membuat acara makan BBQ boleh menyewanya.

3. Dataran Bandaraya Johor Bahru

Dataran Bandaraya Johor Bahru merupakan pusat bandar yang mana terletaknya taman yang menarik ini. Di sini pengunjung baik penduduk tempatan mahupun warga asing boleh membeli cenderahati atau cenderahati tipikal.

Bukan sahaja membeli cenderamata, keadaan bandar yang sibuk dan mesra juga boleh menjadi tempat bersiar-siar kepada semua pengunjung. Anda boleh berjalan-jalan sambil melihat pelbagai kedai yang menjual barangan cenderamata dengan pelbagai jenis harga.

Selain itu, pengunjung juga boleh menikmati beberapa bangunan tipikal bandar yang boleh dijadikan tempat bergambar terbaik sebagai cenderahati kepada negara asal mereka.

Kemudahan di X Park Sunway Iskandar

Kemudahan di X Park Sunway Iskandar
Picture by: @tourism.johor

Sebagai tempat pelancongan yang mempunyai banyak tunggangan, Taman Sunway Iskandar menyediakan beberapa kemudahan yang akan membuatkan pengunjungnya lebih betah di sini. Antara kemudahan yang disediakan ialah:

 • Restoran.
 • Akses untuk orang kurang upaya.
 • Kemudahan protokol kesihatan.
 • Kawasan merokok.
 • Tempat letak kereta yang luas.
 • Akses keselamatan 24 jam.
 • Taman hiburan.
 • Tempat santai.
 • Penginapan.
 • kemudahan riadah.
 • Dan lain lain.

Beberapa aktiviti khas seperti penginapan dan restoran akan memerlukan bayaran tambahan. Ini bermakna sewa penginapan tidak termasuk dalam tiket masuk yang telah dibayar lebih awal.

Lokasi

Lokasi
Picture by: @dynamic_paintball_johor

The X Park Sunway Iskandar tourist address is on Jalan Medeni Iskandar 2, Medini Zone F, Bandar Medini Iskandar Malaysia, Gelang Patah, Johor Bahru, Malaysia.

Harga Tiket dan Diskaun di X Park Sunway

Harga Tiket dan Diskaun di X Park Sunway
Picture by: @yeehui89
Nama AtraksiHarga Tiket
High Rope Level 1RM40
High Rope Level 2RM60
High Rope Level 3RM80
AquawalkRM80
Flying FoxRM50
Paintball Target ShootingRM20
Paintball Wargame (200 Pellets)RM80
Paintball Wargame (300 Pellets)RM100
Paintball Wargame (500 Pellets)RM150
Watersports Non-MotorizedRM50
PushbikeRM10
All Terrain VehicleRM30
ChaletHarga Semalam
WeekdayRM220
WeekendRM280

Harga diskaun dan promo tidak dinyatakan dengan jelas kerana perubahan harga yang kerap. Namun, kebiasaannya ejen perkhidmatan pelancongan akan menawarkan harga promo yang diselaraskan dengan harga medan semasa.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @tourism.johor

Waktu operasi lawatan ini dibahagikan kepada dua bahagian. Yang pertama adalah untuk waktu operasi Isnin hingga Khamis, dibuka dari 14.00 hingga 12.00. Untuk Jumaat hingga Ahad dibuka dari jam 10.00 hingga 12.00.

Khusus untuk golf, padang dibuka dari jam 08.00 hingga 13.00. Waktu operasi ini mungkin berubah mengikut peraturan atau dasar yang berkenaan.

Dengan pelbagai tarikan dan kemudahan yang disediakan di X Park Sunway Iskandar, pengunjung boleh mengharapkan tempat pelancongan ini sebagai destinasi terbaik untuk mengisi masa lapang semasa cuti.

Baca Juga  Harga Tiket Snow World Genting 2024
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.