√ TAMAN NEGARA Tanjung Piai: Aktiviti & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Taman Negara Tanjung Piai – Dari segi geografi, Tanjung Piai, atau Tanjung Daun Ranting Emas, menduduki posisi yang amat istimewa di seluruh dunia. Terletak pada latitud 1°16.00′ Utara, tanjung ini menjadi titik paling selatan daratan besar Asia, lebih tepatnya di benua Eurasia. Ia juga menjadi salah satu tempat di mana kita dapat melihat secara serentak dua negara jiran, iaitu Singapura dan Indonesia.

Taman Negara Tanjung Piai di Johor telah didirikan pada tahun 1997 untuk melindungi kawasan unik ini; terutamanya hutan bakau pasang surut dan dataran lumpur yang melingkari tanjung, beserta dengan perkhidmatan ekosistem penting yang mereka sediakan. Pada tahun 2003, Taman Negara Tanjung Piai dianugerahkan status Tapak Ramsar oleh Konvensyen Ramsar, diiktiraf sebagai kawasan lembap penting dari perspektif antarabangsa.

Sejak penubuhan taman ini, ia telah menjadi medan perjuangan bagi semua pihak yang terlibat dalam melindungi hutan bakau ini dari ancaman hakisan yang serius akibat ombak kuat yang dihasilkan oleh ribuan kapal tangki yang melalui setiap tahun, serta pencemaran yang berlaku akibat tumpahan minyak dan pembuangan air balast secara tidak sah. Melalui pemasangan pemecah ombak di sepanjang pantai dan usaha penanaman semula hutan bakau dengan intensif, air pasang kini mengalir dengan lebih baik, dan kawasan yang sebelumnya terjejas kini pulih dengan kehadiran bakau yang sihat. Taman ini kini berada dalam keadaan yang lebih baik daripada sebelum ini.

Merangkumi luas 325 hektar, Tanjung Piai mungkin menjadi taman negara yang paling kecil, tetapi juga yang paling sering dikunjungi di antara lima taman negara di Johor. Ia adalah destinasi yang sempurna untuk menghabiskan sehari, sambil mengamati kepelbagaian biologi, menikmati pemandangan, dan menghargai hubungan kompleks antara manusia dan alam semula jadi.

Tarikan

tarikan taman tanjung piai

Jika anda berada di Taman Negara Tanjung Piai, terdapat dua kawasan utama yang menjadi tumpuan pelancong, iaitu checkpoint penghujung benua Asia dan jeti tiga negara. Laluan pejalan kaki yang disediakan dilengkapi dengan papan tanda untuk memudahkan anda memilih kawasan yang ingin anda lawati terlebih dahulu. Jeti tiga negara dinamakan demikian kerana dari jeti ini, anda dapat dengan jelas melihat negara-negara seperti Singapura dan Indonesia (Tanjung Balai Karimun), serta Malaysia.

Baca Juga  √ BUJANG FIREFLIES Restoran Terapung: Harga & Ulasan 2024

Jika anda berhasrat untuk bermalam di Tanjung Piai, anda boleh membuat tempahan di chalet/resort yang disediakan di Tanjung Piai Resort, yang bahagian bawahnya terletak di atas air laut (berlumpur).

Di sini, anda juga boleh mengambil bahagian dalam aktiviti keluarga seperti perkhemahan (peralatan memasak disediakan), nightwalk, dan memancing. Untuk mencari hotel dan chalet, anda boleh mencarinya di sekitar Tanjung Piai dan juga Kukup (Kukup terletak sangat dekat dengan Tanjung Piai).

Kemudahan

kemudahan tanjung piai

Taman ini menyediakan kemudahan yang mencukupi untuk pelawat, termasuk rangkaian laluan pejalan kaki sepanjang 1.2 km, kompleks pelawat yang menampilkan galeri maklumat, dan tapak perkhemahan bertingkat yang unik di dalam hutan bakau.

Harga Tiket Tanjung Piai

Harga tiket tanjung piai

Seperti yang telah dikeluarkan dalam Warta Kerajaan Enakmen Perbadanan Taman Negara Johor 1989 kadar kemasukan adalah seperti berikut:

WarganegaraOKUDewasaPelajar / Warga Emas
PercumaRM5.00RM3.00
Bukan WarganegaraPercumaRM20.00RM10.00
Tempat letak kenderaanBusMotorcycleMotocar
PercumaPERCUMAPERCUMA

Waktu Operasi

selamat datang tanjung piai
  • Hari Isnin: Tertutup
  • Selasa hingga Jumaat: 9 pagi hingga 5 petang
  • Sabtu dan Ahad: 9 pagi hingga 5:30 petang

Baca Juga: Harga Tiket Bombon Kg. Marakau

Lokasi

lokasi taman tanjung piai

Alamat: Taman Negara Johor Tanjung Piai 82030, Mukim Serkat Pontian, Johor Darul Ta’zim.

Google Maps: maps.app.goo.gl/iySHp2aQsvjvx7Ji9

Mobile: +6013-744 0956 (WhatsApp or text)

Office: +607-6960264

Laluan

laluan tanjung piai

Dari Kuala Lumpur (Utara)

Gunakan Lebuhraya Utara-Selatan dan keluar di tol Simpang Renggam (selepas Machap). Arahkan kenderaan ke arah Pontian/Benut dan ikuti papan tanda ke Tanjung Piai.

Dari Johor Bahru (Selatan)

Ambil Lebuhraya Jalan Skudai menghala ke Pontian/Pontian Kechil. Di Pekan Nenas, belok kiri di Jalan Peradin Belokok, ikuti jalan luar bandar dan belok kanan di Jalan Belokok. Belok kiri ke Jalan Kukup Pontian menghala ke Pekan Kukup. Selepas itu, ikut papan tanda ke Tanjung Piai.

Baca Juga  √ SKYTREX SHAH ALAM: Aktiviti & Harga Tiket 2024

Pengangkutan Awam dari Johor Bahru / Kuala Lumpur

Tiada perkhidmatan bas terus ke Tanjung Piai. Bas biasa ke Pontian berlepas dari stesen bas Larkin di Johor Bahru. Perkhidmatan bas ekspres berjalan dari Terminal Bersepadu Selatan Kuala Lumpur ke Pontian. Perkhidmatan teksi biasa juga disediakan dari stesen bas Pontian. Sila tempah terlebih dahulu dengan pemandu teksi untuk perjalanan pergi dan balik.

Kesimpulan

Taman Negara Tanjung Piai adalah destinasi yang menarik di Malaysia, menawarkan pengalaman semulajadi yang unik kepada pengunjung. Terletak di Tanjung Piai, taman ini menggabungkan keindahan alam dengan kepelbagaian flora dan fauna. Pusat Kepelbagaian Biologi Tanjung Piai di sini adalah tarikan utama yang memaparkan kehidupan laut yang menarik. Rekreasi.my yakin pengunjung akan menikmati kecantikan pantai, hutan bakau, dan jalur pendakian yang menarik di taman ini.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.