√ BUKIT KLEDANG: Tarikan, Trail, Harga Tiket 2024

Harga Tiket Bukit Kledang – Bukit Kledang menjadi pilihan utama penduduk Ipoh untuk aktiviti mendaki, yang jelas dari kekemasan laluan-laluan yang disediakan. Terletak tidak jauh dari pusat bandar Ipoh, tempat ini mudah dijangkau melalui laluan yang teratur dan mudah diikuti.

Keistimewaan Bukit Kledang ialah semua laluan mendakinya adalah percuma, dan anda tidak perlu membayar sebarang bayaran letak kereta.

Tarikan

tarikan kledang hills

Bukit Kledang terletak di pekan Menglembu, hanya setengah jam pemanduan dari bandar Ipoh. Puncaknya menjulang setinggi 800 meter di atas paras laut dan menjadi lokasi bagi pelbagai menara komunikasi yang berperanan sebagai stesen penyiaran untuk rangkaian radio dan TV di Ipoh.

Tempat ini menawarkan empat laluan berbeza, iaitu RTM, 4-2, 4-3, dan 4-9, masing-masing memerlukan masa kira-kira 4 jam, 1 jam, 1.5 jam, dan 2 jam. Dengan pelbagai pilihan laluan, aktiviti mendaki di Bukit Kledang sesuai untuk pelbagai tahap kecergasan. Laluan RTM menggunakan jalan utama sepenuhnya dan membawa anda terus ke puncak, sementara laluan lain melalui hutan dan bertemu dengan jalan utama pada titik tertentu.

Sejalong laluan jalan utama, terdapat hentian rehat dan air terjun di sepanjang laluan hutan. Jika anda mahir mengendalikan selekoh dan ketinggian yang tajam, anda juga boleh menggunakan kenderaan 4×4 untuk mencapai puncak melalui jalan utama. Penduduk tempatan amat menikmati Bukit Kledang kerana tempat ini membolehkan mereka melakukan pelbagai aktiviti seperti mendaki, berlari, berbasikal, dan meredah hutan, semuanya dalam satu lokasi. Selain itu, Bukit Kledang juga menjadi destinasi popular untuk aktiviti mendaki pada waktu malam, membolehkan anda menikmati pemandangan indah Ipoh tanpa halangan.

Trail

trail kledang hill

1. Main Road Trail

Laluan “jalan utama” bermula di GPS: 4.572161, 101.027560 (Jalan Kledang). Jalan tar utama ini melintasi cerun sepanjang 6.4km hingga ke puncak Bukit Kledang yang setinggi 800 meter. Laluan ini memotong denai “4-2” pada jarak 2km (246 meter) dan denai “4-9” pada jarak 3.5km (425 meter). Sejumlah pondok rehat disediakan di sepanjang laluan untuk kemudahan berehat. Jalanannya menjadi lebih mencabar selepas persimpangan denai pada jarak 2km (“4-2”).

Anda berpeluang memandu kenderaan ke puncak bukit, namun, jalannya sempit dan beberapa bahagian mempunyai selekoh tajam. Amat penting untuk berhati-hati terutama jika terdapat pendaki di jalan raya.

2. 4-2 Trail

Di GPS: 4.576430, 101.030247 (Jalan Hala Rasi Jaya 1), ambillah denai di sebelah kiri untuk mencapai “4-2”. Laluan ini terus maju dan pada dasarnya merupakan pendakian sejauh 1km melalui cerun yang mantap di atas tangga buatan manusia. Pada bahagian awal, cerun beransur-ansur dan permukaan tanah bersifat berlumpur/tanah. Terdapat tayar getah lama yang tertanam di atas jalan.

Setelah kira-kira 10 minit, anda akan tiba di tangga berstruktur konkrit. Dari sini, pendakian diteruskan melalui kira-kira 800 anak tangga. Laluan ini akan bersilang dengan jalan utama selepas berjalan kaki selama 800 meter dari permulaan. Teruskan menaiki tangga sejauh 200 meter lagi untuk mencapai sudut senaman/sudut pemandangan yang terbuka.

Dari sudut senaman, teruskan berjalan di jalan utama selama 3.7km lagi untuk mencapai puncak.

3. 4-9 Trail

Di GPS: 4.576430, 101.030247 (Jalan Hala Rasi Jaya 1), pilihlah denai di sebelah kanan untuk mencapai “4-9”. Ini juga membawa kepada jejak “4-3” dan “RTM”. Setelah memasuki denai, anda akan menikmati pemandangan Ipoh di sebelah kanan. Dalam jarak kira-kira 600 meter, denai akan mula menanjak secara mantap hingga mencapai hujungnya.

Harga Tiket Bukit Kledang

harga tiket bukit kledang
Bukit KledangHarga Tiket
Tiket KemasukanPercuma
ParkingPercuma

Baca Juga: Harga Tiket Bukit Larut

Apa yang Perlu Dibawa

 • Sekurang-kurangnya 1 atau 2 liter air, bergantung pada jarak pendakian yang dirancang.
 • Kasut mendaki yang selesa.
 • Ubat peribadi.
 • Kit pertolongan cemas.
 • Penghalau serangga.
 • Lampu suluh/lampu hadapan.
 • Wisel.
 • Topi.
 • Makanan ringan seperti buah-buahan kering atau bar tenaga.
 • Kamera.

Kemudahan

Terdapat hentian rehat di sepanjang jalan bertar di mana anda boleh duduk. Melalui tiga laluan hutan yang lain, tiada kemudahan yang disediakan.

Petua Keselamatan

 • Tidak digalakkan untuk mendaki di sini seorang diri kerana pejalan kaki telah dirompak atau diserang hendap pada masa lalu.
 • Terbakar matahari boleh menjadi isu serius di puncak. Tutup setiap bahagian badan anda dan pakai pelindung matahari juga.
 • Gunakan tongkat berjalan jika boleh supaya anda tidak akan memberi terlalu banyak tekanan pada lutut anda.
 • Jangan tersasar dari jalan yang dipijak di dalam hutan. Jika anda tidak yakin melalui laluan hutan, ia akan bersambung ke jalan utama pada satu titik dan anda boleh mendaki di laluan jalan bertar.

Waktu Operasi

Buka setiap hari 24 jam.

Lokasi

Alamat:Jalan Kledang, 31450 Ipoh, Perak

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/fitha7JxBKTkf9SF6

Laluan

Terdapat dua titik permulaan untuk Bukit Kledang. Laluan “jalan utama” terletak di Jalan Kledang, dengan koordinat GPS: 4.572161, 101.027560 (peta).

Denai “4-2”, “4-3”, “4-9”, dan “RTM” berkongsi titik permulaan yang sama di Jalan Hala Rasi Jaya 1, dengan koordinat GPS: 4.576430, 101.030247 (peta), yang terletak kira-kira 1.4km dari tempat lain.

Dari Ipoh, tuju ke barat ke arah jalan E19 (Lebuhraya Ipoh – Lumut). Di E19, berbelok ke selatan, dan belok kanan ke Jalan Kledang.

Untuk menuju ke denai “jalan utama”: Teruskan ke depan dan anda akan sampai di tempat letak kereta.

Untuk menuju ke denai “4-2”, “4-3”, “4-9”, dan “RTM”: Selepas berbelok kanan ke Jalan Kledang, berbelok kanan lagi di Laluan Rasi Jaya 7. Belok kiri di Hala Rasa Jaya 4. Di sini, taman perumahan berada di sebelah kiri anda, dan selepas kira-kira 230 meter, terdapat jalan di sebelah kanan anda. Belok kanan dan teruskan memandu ke hadapan. Anda boleh meletakkan kereta di tepi jalan.

Kesimpulan

Bukit Kledang merupakan destinasi popular di Malaysia yang menawarkan keindahan alam yang menakjubkan serta pelbagai aktiviti rekreasi. Terletak di daerah Perak, bukit ini menawarkan pemandangan indah kota Ipoh dan sekitarnya dari puncaknya. Selain itu, terdapat laluan pendakian yang sesuai untuk pelbagai tahap kemahiran, menjadikannya destinasi yang sesuai untuk semua peringkat pengembara. Rekreasi.my menggalakkan para pelawat untuk menikmati keunikan Bukit Kledang dan mengambil peluang untuk menikmati ketenangan alam sambil bersenam dan bersantai.

Baca Juga  √ KUAN WELLNESS ECO PARK: Aktiviti & Harga Tiket 2024
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.