Harga Tiket Kolam Air Panas Jasin 2024

Harga Tiket Kolam Air Panas Jasin – Adakah anda ingin berehat dalam mandian air panas semasa percutian anda sekarang? Cadangan tempat pelancongan yang sesuai ialah Kolam Air Panas Jasin. Kolam air panas ini merupakan kolam air panas tertua di Malaysia dan mempunyai ramai pengunjung.

Selain itu, kawasan ini boleh dikatakan sangat panjang berbanding kawasan mata air panas lain di Malaysia. Waktu operasi juga cukup lama sehingga sesiapa yang ingin masuk dan merasai keselesaan air suam boleh melakukannya pada bila-bila masa.

Tunggangan di Mata Air Panas Jasin

Tunggangan di Mata Air Panas Jasin
Picture by: @ffeen_hamdan

Boleh menjadi pilihan yang tepat untuk bercuti dan meluangkan masa bersama keluarga. Selain menyeronokkan, ternyata air tersebut juga mempunyai khasiat yang luar biasa. Jadi tema air suam ini ialah Happy Outing With Family yang dilengkapi dengan beberapa rides iaitu:

1. Kolam Panas

Dalam kawasan kolam renang ini terdapat 3 kawasan yang dibahagikan. Nah, pembahagian ini mengikut suhu air yang akan digunakan untuk memandikan pengunjung iaitu:

 • Zon Merah (43 darjah Celsius)
 • Zon Jingga (38 – 42 darjah Celsius)
 • Zon Biru (38 darjah Celsius dan ke bawah)

2. Pelbagai Jenis Kolam

Selain boleh digunakan untuk mandi, Air Panas Jasin Malaysia ternyata masih mempunyai pelbagai jenis kolam yang boleh digunakan. Ternyata dengan sendirinya terdapat 22 kolam dan terdiri daripada pilihan berikut:

 • Kolam panas
 • Kolam air sejuk
 • Kolam kanak-kanak
 • Kolam taman air
 • Kolam wanita
 • gelongsor air
Baca Juga  Harga Tiket Pulau Jerejak 2023

Di tempat pelancongan di kolam renang ini terdapat gelongsor yang boleh digunakan dari kanak-kanak hingga dewasa. Jadi anda tidak akan berasa bosan kerana anda boleh berenang sambil bermain. Bilangan slaid itu sendiri agak banyak dan pelbagai.

Warnanya sangat menarik dan diperbuat daripada beberapa bahan yang berbeza seperti yang lembut seperti pelampung, dan jenis yang biasa.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @lina_samadi12

Pada kenderaan itu sendiri terdapat beberapa tarikan di dalamnya supaya anda dapat merasai keterujaan itu sendiri. Untuk beberapa tarikan yang boleh dinikmati oleh pengunjung, seperti:

1. Tin Tumpah

Di kawasan kolam kanak-kanak juga terdapat tunggangan seperti tin tumpah berisi air. Kemudian, di sebelahnya turut disertakan dengan slaid yang sangat menarik. Kini, kolam inilah yang anda tunggu-tunggu kerana keseronokan menumpahkan air dari tin terapung.

2. Pancutan air

Selain tin tumpah, terdapat pancutan air yang cukup tinggi sehingga mereka yang melalui kolam itu akan mendapat percikan air. Ini sangat menyenangkan kerana ia seperti mandi dengan pancuran.

Jadi, di sebelahnya juga terdapat slaid yang diperbuat daripada material pelampung, menjadikannya lebih epik dan sesiapa sahaja yang ingin menggunakan alternatif kolam ini.

3. Taman Air dan Pelampung

Siapa nak luangkan masa berenang di sini? Anda tidak akan bosan kerana terdapat taman air dan pelampung sedia untuk menemani anda dan anak-anak beriadah di kolam renang. Pastinya kawasan ini sangat dinanti-nantikan dan dengan warna-warna yang menyegarkan mata.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @lina_samadi12

Kolam air panas ini memang menjadi lokasi untuk dituju apabila musim cuti sudah tiba. Selain fungsinya yang memang untuk berendam, pelbagai aktiviti lain boleh dirasai iaitu:

1. Mandi Panas

Baca Juga  √ KOLAM AIR PANAS Hulu Tamu: Review & Harga Tiket 2024

Tidak perlu ragu-ragu untuk melakukan aktiviti mandi air panas di kawasan pelancongan ini. Sebabnya, anda boleh pilih kolam mana yang anda ingin jadikan sebagai tempat mandi kerana ia mempunyai suhu tersendiri dan boleh membuatkan anda menyesuaikan keselesaan anda sendiri.

2. Luncur luncur di Taman Air

Taman air yang dimiliki adalah selamat dan boleh digunakan daripada kanak-kanak. Ini kerana materialnya sangat bagus dan kuat kerana tidak akan mencederakan tubuh anak-anak dan ibu bapa. Ada gelongsor tinggi dan rendah, cuma kena adjust nak naik yang mana.

3. Selfie dengan Pemandangan Cantik

Selain mempunyai kemudahan yang baik, pusat rekreasi ini juga mempunyai pemandangan yang cantik. Ini kerana tempat ini merupakan tempat semula jadi yang masih mempunyai kesegaran semula jadi daripada pepohonan dan pemandangan indah yang lain.

Anda boleh merakam momen terbaik di Mata Air Panas Jasin menggunakan telefon pintar anda dan mengambil gambar. Juga, jangan lupa untuk mengambil gambar bersama keluarga anda untuk mengabadikan momen berharga ini.

4. Bertenang

Bagi mereka yang tidak mahu berenang atau berendam dalam air suam, mereka boleh melakukan aktiviti lain seperti bersantai.

Kemudahan yang disediakan cukup menyokong kerana terdapat gazebo serta kerusi dan payung untuk pengunjung. Semasa anak-anak berenang, anda boleh menonton mereka sambil berehat.

Kemudahan di Kolam Air Panas Jasin

Kemudahan di Kolam Air Panas Jasin Air Panas Jasin
Picture by: @apj.inflatable.waterpark

Kawasan kolam renang ini sangat diidamkan oleh pengunjung yang berada di Melaka. Justeru, tidak mahu menghampakan pengunjung, beberapa kemudahan awam telah disediakan dengan sangat baik seperti:

 • Bilik air untuk dibilas selepas berenang.
 • Tandas bersih
 • Bilik persalinan
 • Penyewaan peralatan renang (terapung, dll.)
 • Kawasan parking yang luas
 • Tompok kenderaan
 • Gazebo
 • Kerusi yang dilengkapi dengan payung
 • Tempat makan, dan banyak lagi.
Baca Juga  √ TANJUNG DAWAI: Tarikan, Lokasi, Penginapan

Dengan kemudahan yang disediakan dan sangat lengkap, ia akan membuatkan pengunjung lebih selesa dan selesa untuk meluangkan masa di sini.

Lokasi

Lokasi
Picture by: @apj.inflatable.waterpark

Lokasi kawasan pelancongan ini dari segi masa perjalanan adalah 45 minit atau pada 26 KM dari pusat Bandaraya Melaka. Alamat penuh adalah di Daerah Jasin, Melaka, Malaysia.

Lokasi ini hanya kira-kira 20 m dari Lebuhraya Keroh sehingga boleh dikatakan tempat yang strategik. Jika anda menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam, anda boleh contohnya teksi, bas, kenderaan dalam talian, motosikal, dan sebagainya.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @apj.inflatable.waterpark

Waktu operasi tempat pelancongan Kolam Air Panas Jasin boleh dikatakan agak mengelirukan kerana setiap hari pasti berbeza. Walaupun pada waktu pagi dan petang ia tetap dibuka. Supaya pengunjung tidak keliru, mereka boleh melihat waktu operasi lawatan ini iaitu:

Harga kemasukanKanak-kanakMatang
Kolam PanasRM8RM12

Cukup mampu milik kan? Harga di atas baru sahaja dikemas kini pada 1 Ogos 2022 jadi harga tersebut masih berada pada harga tersebut. Bagaimanapun, HTM yang ditarik balik tidak termasuk makanan dan minuman, kerana pengunjung boleh membelinya secara bebas.

Promosi / Diskaun

Promosi : Diskaun
Picture by: @apj.inflatable.waterpark

Nak dapatkan promo atau diskaun boleh cari travel agent yang dipercayai. Sebabnya, kawasan ini sudah mempunyai harga yang agak berpatutan untuk sesiapa yang ingin mengunjunginya.

Seronok sangat jika anda dapat mengunjungi Mata Air Panas Jasin bersama keluarga untuk menghabiskan masa bercuti atau mencari aktiviti di masa lapang. Pada waktu malam pun boleh dikunjungi kerana waktu operasi agak lama.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.