√ BLUE TEARS KUALA SELANGOR: Aktiviti & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Blue Tears Kuala Selangor – Fenomena semula jadi yang dikenali sebagai Blue Tears di Kuala Selangor merupakan satu pengalaman menarik pada waktu malam yang dihasilkan oleh Dinoflagellates, iaitu mikroorganisma dalam bentuk alga atau plankton marin yang memancarkan cahaya biru-hijau.

Blue Tears biasanya dijumpai di tepi pantai, tetapi di Kuala Selangor, anda boleh menyaksikan kilauan biru ini dengan menaiki bot laju sepanjang perairan tempat sungai bertemu dengan laut. Penampilan “Air Mata Biru” di sini adalah yang pertama dalam Selangor, mencipta pengalaman unik bagi para pengunjung.

Aktiviti

aktiviti blue tears selangor

Mulailah pengembaraan di luar Kuala Lumpur dan nikmatilah pengalaman menarik dengan mengunjungi Kuala Selangor untuk menaiki cruise malam yang penuh keseronokan. Saksikanlah fenomena semula jadi yang disebut sebagai “Blue Tears” yang memancarkan cahaya mempesona di atas permukaan air yang gelap pekat.

Namun, tidak semua orang yang datang untuk menyaksikan Blue Tears dapat mengalaminya. Ini adalah kejadian alam yang terjadi tanpa dapat diramalkan, dan di luar kendali sesiapapun.

Cahaya biru yang terpancar di sini dihasilkan oleh alga. Oleh kerana ia disebabkan oleh alga, anda boleh mengambilnya dan melihat sendiri bagaimana ia bersinar biru apabila berada di tangan anda.

Harga Tiket Blue Tears Kuala Selangor

harga tiket blue tears kuala selangor
Harga TiketDewasaKanak-kanak
WarganegaraRM30RM20
Pelancong AsingRM60RM50

Baca Juga: Harga Tiket Pantai Klebang Melaka

Waktu Operasi

waktu operasi bot blue tears

Perjalanan perahu berlangsung selama 45 hingga 60 minit dari Jeti Sky Mirror Kuala Selangor, dibuka setiap malam pada pukul 20.00, 21.00, dan 22.00.

Masa Terbaik untuk Pergi

blue tears malaysia

Masa terbaik untuk mencari Blue Tears Kuala Selangor ialah semasa bulan baru.

Hari ke-1, ke-2, dan ke-3 dalam kalendar lunar menjadi waktu terbaik untuk melawat kerana air pasang dan langit yang lebih gelap, meningkatkan peluang untuk menyaksikannya.

Disyorkan untuk memulakan perjalanan selepas pukul 9.00 malam dan seterusnya, kerana keunikan bioluminesen paling menarik dilihat sekurang-kurangnya dua jam selepas matahari terbenam. “Blue Tears” hanya dapat dirakam dengan menggunakan peralatan fotografi yang berkualiti tinggi.

Lokasi

lokasi blue tears malaysia

Alamat: Sky Mirror Jetty (Departure point), Kuala Selangor, Selangor, Malaysia

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/KuKz1ACP1eAWuiJH7

Tips

tips lawatan ke blue tears

Sebaiknya bawa bersama beg kalis air untuk menyimpan barang berharga anda. Anda memerlukan sebuah kamera yang berkualiti tinggi untuk merakam gambar Blue Tears Selangor. Ini kerana keadaan sekeliling anda akan gelap gulita. Lebih baik pilih waktu sebagaimana yang kami nyatakan sebelum ini untuk meningkatkan peluang melihatnya. Atau, hubungi penyedia telefon anda untuk mendapatkan nasihat dari mereka.

Kesimpulan

Blue Tears Kuala Selangor mengungkap fenomena cahaya biru menakjubkan di Kuala Selangor, hasil mikroalga laut yang memikat pelancong malam. Keindahan ini memperkaya landskap alam Kuala Selangor dan menjadi tarikan utama. Rekreasi.my yakin blue tears ini penting untuk dilestarikan sebagai keajaiban semulajadi yang menyumbang kepada kepelbagaian ekosistem marin.

Baca Juga  √ PANTAI TOK BALI: Tarikan, Aktiviti, Harga Tiket 2024
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.