Harga Tiket Lata Bijih 2023

Harga Tiket Lata Bijih – Kampung Gual Ipoh, yang terletak di kawasan Tanah Merah Kelantan, mempunyai banyak destinasi pelancongan yang sangat disyorkan. Salah satu tempat rekreasi yang menarik ialah Pelancongan Lata Bijih di Kelantan. Lawatan ini merupakan salah satu tarikan semula jadi dengan objek air terjun.

Bukan sahaja air terjun, lawatan ini juga telah dibina lebih lengkap dengan pelbagai tunggangan air dan beberapa sudut rekreasi yang sangat menyeronokkan. Ramai keluarga dan kumpulan pelajar pergi bercuti ke lawatan yang satu ini. Malah, kebiasaannya pada hari cuti suasana pelancongan menjadi lebih sesak.

Suasana di kawasan pelancongan ini masih sangat indah kerana masih dikelilingi oleh pokok hutan. Pun begitu, hutan di kawasan ini telah diubah suai supaya kelihatan seperti taman pelancongan tetapi masih tebal dengan suasana yang sejuk.

Lata Bijih

Kenderaan
Picture by: @_aafiqaiman

Sehingga kini, tunggangan yang disediakan oleh pelancongan Lata Bijih termasuk air terjun, taman air kanak-kanak, dan Bukit Kelantan.

Aktiviti di Lata Bijih

Aktiviti di Lata Ore
Picture by: @mohdzaheruddin

Terdapat ramai pengunjung, baik warganegara mahupun pelancong asing yang datang ke lawatan ini, tentunya bukan tanpa sebab. Lawatan air terjun ini ternyata dapat menjimatkan banyak tarikan sehingga mendapat permintaan yang tinggi oleh pelancong.

Sebenarnya, terdapat banyak aktiviti menarik yang boleh dilakukan dalam lawatan alam ini. Berikut adalah beberapa cadangan aktiviti yang boleh dilakukan pada jelajah Lata Telaga Ore, Kelantan:

1. Nikmati Keindahan Air Terjun

Sememangnya tarikan utama Pelancongan Bijih Lata Telaga adalah air terjun. Air terjun di sini masih sangat cantik dan sejuk. Airnya sangat segar jadi ia sangat menyokong aktiviti penyembuhan. Walaupun sekadar bermain air, sudah ramai pengunjung yang berpuas hati.

Baca Juga  √ PASAR SERIKIN SARAWAK: Tarikan & Review

Pengunjung juga boleh mandi di sekitar air terjun ini kerana airnya jernih dan bersih. Di beberapa bahagian dasar air terjun sudah disediakan kolam kecil untuk mandi. Jadi pengunjung yang ingin mandi air terjun masih boleh berasa selamat dan selesa.

Lokasi air terjun ini masih dikelilingi oleh pokok-pokok yang rendang kerana air terjun ini pernah berada di kawasan hutan.

2. Taman Permainan Air Kanak-kanak

Aliran air terjun Lata Bijih mengalir agak meluas ke beberapa bahagian tempat pelancongan. Di sinilah akhirnya pengurus pelancongan mewujudkan tempat-tempat istimewa seperti tunggangan air yang ditujukan untuk kanak-kanak.

Kanak-kanak akan tetap berasa selamat dan gembira semasa bermain di kawasan kolam taman air ini. Selain itu, airnya yang jernih dan datang terus dari alam semulajadi membuatkan anak-anak betah mandi di taman air.

Bentuk kolam ini disesuaikan dengan bentuk kolam renang secara umum. Jadi tempat itu kekal moden walaupun bergantung kepada aliran terus air dari alam semula jadi.

3. Mendaki Bukit dan Meneroka

Kawasan Pelancongan Lata Bijih terletak di kawasan tanah tinggi. Selain menampilkan air terjun, di sekitar kawasan ini juga terdapat bukit-bukit yang boleh dijadikan destinasi pendakian.

Biasanya remaja yang suka hiking akan datang ke sini pada hujung minggu untuk menghabiskan masa lapang dengan alam semula jadi. Walaupun pendakian tidak tinggi, pemandangan sekeliling patut dijadikan momen terbaik untuk mendaki.

Bukan sahaja mendaki bukit, biasanya ramai anak muda datang untuk sekadar menerokai alam sekitar kawasan ini. Pokok-pokok yang masih rimbun menambahkan lagi kesan keterujaan ketika menerokai alam semula jadi. Kemudian penerangan juga akan singgah di air terjun.

4. Berehat atau Berkelah Keluarga

Kawasan Tasik Ore memang telah ditukar menjadi kawasan lapang. Anda boleh melihat gazebo atau tempat duduk dan berehat di pelbagai tempat. Ramai pengunjung yang mengambil inisiatif berkelah di kawasan pelancongan semula jadi ini.

Baca Juga  √ FARM FRESH UPM: Harga Tiket & Review 2024

Pengunjung biasanya akan membawa tikar dan bekalan sendiri dari rumah. Kemudian pengunjung ini akan berehat atau berehat di gazebo yang telah disediakan.

Bayangkan betapa seronoknya menghabiskan masa lapang dengan duduk dan bersantai, menikmati makan tengah hari bersama keluarga sambil menikmati pemandangan alam sekitar dan angin sepoi-sepoi.

5. Berkhemah

Kawasan Lata Bijih sebenarnya mempunyai tanah yang agak luas di sekitar air terjun. Tanah tersebut biasanya digunakan untuk aktiviti perkhemahan oleh murid-murid sekolah yang beruniform.

Kawasan ini yang dahulunya merupakan hutan tertutup, kini menjadi tempat yang sangat sesuai untuk aktiviti perkhemahan. Biarpun kerja-kerja pengubahsuaian telah dilakukan dan ia telah menjadi hutan yang lebih terbuka, namun nuansa semula jadinya masih sangat menyokong untuk dijadikan lokasi perkhemahan.

Selain itu, terdapat sumber air terjun, memudahkan aktiviti perkhemahan. Kebiasaannya ahli kem ini juga akan menjalankan aktiviti outbound di kawasan tertentu di kawasan Lata Telaga Ore.

6. Masakan

Ia adalah perkara biasa untuk mengadakan lawatan kulinari berhampiran tarikan pelancong. Ini juga berlaku di kawasan pelancongan Lata Telaga Ore. Di kawasan pelancongan air terjun itu terdapat beberapa gerai makan yang menyediakan pelbagai juadah khas Kelantan.

Terdapat pelbagai jenis juadah yang terhidang di setiap gerai makan. Pengunjung yang mungkin tidak membawa makan tengah hari sendiri boleh membeli makanan dan minuman di gerai tersebut. Selain makanan berat, snek basah dan kering juga ada dijual.

7. Tempat Foto Latar Semulajadi

Percutian tanpa mengambil gambar terasa tidak lengkap. Lata Pelancongan Tasik Bijih Kelantan ini mempunyai banyak spot foto menarik yang boleh dijadikan objek foto bersama. Latar belakang semula jadi dalam bentuk hutan dan air terjun akan menambah kesan menarik pada foto.

Baca Juga  √ SKYTREX SHAH ALAM: Aktiviti & Harga Tiket 2024

Pengunjung bebas bergambar di setiap sudut kawasan pelancongan ini. Di beberapa sudut tempat itu juga terdapat objek tiruan yang diperbuat daripada kayu dan boleh dijadikan tempat bergambar. Sediakan kamera terbaik anda kerana di tempat ini tiada perkhidmatan jurugambar profesional disediakan.

8. Tempat pelancongan

Alamat lengkap lawatan air terjun ini ialah Kampung Lawang, Air Terjun dan Rekreasi Lata Ore 17500, Tanah Merah, Kelantan, Malaysia. Jika anda bertolak dari Bandar Tanah Merah, maka jarak untuk ke tempat ini hanya lebih kurang 24 km sahaja.

Untuk ke lokasi pelancongan anda boleh menggunakan akses pengangkutan awam atau menggunakan kenderaan persendirian. Alamat juga boleh diakses melalui Gmaps.

Waktu operasi

Lawatan ini dibuka setiap hari termasuk hari yang berkesan. Waktu operasi adalah dari 7 pagi hingga 6 petang. Sebelum ke sini, pastikan anda menyesuaikan diri dengan waktu buka lawatan.

Harga Tiket Masuk & Diskaun Lata Bijih

Harga Tiket Masuk Lata Ore
Picture by: @fath_wadi

Walaupun terdapat banyak tarikan semula jadi yang disajikan dalam lawatan ini, ini tidak semestinya menjadikan harga tiket masuk mahal. Secara amnya, tiada perbezaan harga tiket masuk antara dewasa dan kanak-kanak.

Jenis PelawatHarga Tiket
Matang dan anak-anak RM3

Sangat berpatutan kan? Julat harga untuk lawatan ini boleh berubah pada bila-bila masa. Ini biasanya disebabkan oleh kesempurnaan akses dan kemudahan kenderaan yang semakin dikemas kini.

Dengan harga tiket masuk yang sangat berpatutan seperti yang tempatcuti.my nyatakan di atas, sehingga kini belum ada harga diskaun atau promo yang dikenakan.

Pelancongan Lata Bijih agak sibuk dengan pengunjung setiap hari. Pemandangan dan tunggangan air semula jadi adalah salah satu faktor yang membuatkan tempat ini sesak dengan pengunjung. Kemudahan awam yang disediakan di sini juga cukup lengkap, bermula dari tandas, restoran, tempat letak kereta, dan lain-lain.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.