Harga Tiket Rumah P Ramlee 2023

Harga Tiket Rumah P Ramlee – Tan Sri P Ramlee merupakan artis hebat dari Malaysia yang sangat legenda. Oleh itu, terciptalah kawasan Rumah P Ramlee yang di dalamnya terdapat banyak karya beliau. Ramai yang mengagumi beliau kerana dapat merasai kearifan tempatan Malaysia melalui karya beliau.

Sebenarnya tempat ini adalah rumah basikalnya dan dia menggunakannya sebagai seorang kanak-kanak. Oleh itu, pelbagai rumah kayu yang terdapat di situ sangat diminati oleh pengunjung. Rumah kayu itu pun kerja ayah dan abangnya.

Rumah P Ramlee

Kenderaan
Picture by: @oleen_nor

Dengan begitu banyak tempat yang boleh memperkenalkan pendidikan, anda boleh membawa anak-anak melawat. Pastinya mereka akan lebih mengenali peninggalan purbakala dan berasa sangat kagum kerana cukup sejuk di dalamnya.

Untuk kawasan pelancongan ini ialah Muzium yang merupakan bangunan kayu untuk memperingati seorang artis terkenal. P Ramlee adalah seorang artis yang sangat berbakat yang boleh menjadi pelakon, penyanyi, komposer, dan pengarah.

Di kawasan pelancongan ini, anda boleh merasai pelbagai jenis tunggangan yang boleh dikatakan tidak begitu arus perdana. Namun, kawasan ini mempunyai perkara yang luar biasa.

Tarikan di Rumah P Ramlee

Tarikan di Rumah P Ramlee
Picture by: @oleen_nor

Kawasan pelancongan ini sangat menakjubkan kerana di dalamnya terdapat pelbagai jenis peninggalan dan karya yang menarik. Pelbagai karya yang boleh dilihat di kawasan ini seperti:

1. Dokumentari

Perkara yang dicari oleh kebanyakan pengunjung ialah dokumentasi peristiwa lampau.Ini kerana kandungan muzium ini adalah peninggalan zaman dahulu. Pengunjung pasti kagum kerana terdapat pelbagai jenis peninggalan.

Baca Juga  Harga Tiket Rumah Terbalik Melaka 2023

Juga, di rumah ini akan ada peninggalan selain daripada karya. Contohnya, rumah, basikal, kerusi kuno dan banyak lagi.

2. Muzik MP3

Untuk dapat menikmati pelbagai jenis karya dari zaman dahulu, anda boleh mendapatkan muzik yang telah lama wujud. Bagi muzik MP3, selain boleh mendengarnya, ternyata ada kaset yang digunakan pada zaman dahulu.

3. Video muzik

Tonton juga video muzik dari karya kuno dan telah disediakan di kawasan pelancongan ini. Muzium ini mempunyai rangkaian video muzik yang sangat lengkap, baik dalam bentuk fail lembut mahupun fail keras, yang boleh dinikmati oleh pengunjung.

4. Filem Dalam Talian

Terdapat juga karya di Rumah P Ramlee dalam bentuk filem dalam talian yang merupakan hasil karya artis terkenal ini. Ia telah termaktub di muzium ini supaya pengunjung dapat melihatnya dengan jelas dan memukaunya.

5. Peraduan

Selain itu, di muzium ini kadangkala terdapat juga peraduan yang boleh disertai oleh sesiapa sahaja. Ini berikutan jejak artis ini yang sentiasa mendapat anugerah daripada pelbagai acara hasil karyanya.

6. Skrip peraduan

Pelbagai jenis skrip peraduan telah ditentukan supaya ianya tersusun dengan sangat baik. Peraduan akan menjadi menyeronokkan. Selain itu, skrip peraduan kuno juga wujud di kawasan muzium ini.

7. Barang dagangan

Pelbagai barangan telah disediakan di kawasan pelancongan ini untuk dinikmati pengunjung. Boleh juga dibuat sebagai cenderahati untuk saudara mara. Contoh barangan yang boleh diperolehi ialah cenderahati, rantai kunci, magnet, mug, kemeja-t, hiasan, setem, poskad, dan sampul surat.

Memang barang-barang ini adalah barang-barang kuno, tetapi ia masih boleh diperolehi dengan mudah. Dan menjadi ciri tersendiri di kawasan pelancongan ini.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @oleen_nor

Walaupun seperti berada di dalam muzium, ternyata anda boleh melakukan pelbagai aktiviti menarik supaya anda tidak akan bosan melihat sekeliling. Terdapat beberapa perkara yang boleh menjadikan pengalaman percutian anda lebih mengujakan iaitu:

Baca Juga  Harga Tiket Farm in The City 2023

1. Karaoke

Pertama karaoke, kerana P Ramlee juga seorang penyanyi, kemudahan karaoke akan disediakan di dalamnya. Terdapat banyak lagu yang boleh dimainkan untuk aktiviti karaoke ini.

2. Menonton filem

Menonton filem, sama ada dokumentari atau filem lain, disediakan seperti skrin besar. Aktiviti ini tidak mempunyai tujuan lain sehingga boleh digunakan untuk mengenali karya P Ramlee. Jadi, pengunjung boleh melihat mana-mana filem lakonan artis terkenal ini.

3. Dapatkan Pendidikan

Ilmu sejarah amat diperlukan terutamanya bagi seseorang yang tinggal di sesuatu kawasan. Apabila melawat muzium, perkara yang perlu dilakukan adalah untuk mengetahui apa yang berlaku pada masa lalu.

Dengan cara itu pelbagai jenis warisan akan memberikan pendidikan tersendiri. Malah, tempat ini ternyata sangat sesuai untuk pelajar sekolah yang ingin melakukan lawatan sambil belajar.

Kemudahan di Rumah P Ramlee

Kemudahan di Rumah P Ramlee
Picture by: @erinyusree

Disebabkan kawasan pelancongan ini boleh dikunjungi oleh sesiapa sahaja, kemudahan juga disediakan di dalamnya supaya pengunjung dapat tenang dan selesa. Beberapa kemudahan yang sedia ada di kawasan pelancongan ini iaitu:

  • tandas
  • Kawasan letak kereta
  • Gerai makanan dan minuman
  • Tempat untuk melakukan aktiviti tertentu
  • Gazebo
  • Tempat foto
  • Dan banyak lagi

Lokasi

Lokasi
Picture by: @oleen_nor

Tempat pelancongan ini terletak di Galeri P Ramlee, 10460 George Town, Pulau Pinang, Negara Malaysia. Untuk dapat mengakses tempat pelancongan ini, anda boleh menggunakan mana-mana kenderaan supaya tidaklah begitu sukar.

Malah, kawasan ini sangat mudah diakses oleh pengangkutan awam seperti bas, teksi, teksi motosikal dalam talian, dan lain-lain. Jika anda berkunjung ke Rumah P Ramlee menggunakan kenderaan persendirian, aksesnya agak mudah jadi ia tidak akan membuat anda keliru.

Adakah anda dari luar kawasan? Jika ya, maka anda boleh menggunakan Peta Google untuk mendapatkan akses terpantas untuk sampai ke destinasi anda tanpa membuang banyak masa.

Baca Juga  Harga Tiket Dark Mansion Penang 2023

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @erinyusree

Untuk dapat melawat lawatan ini, anda boleh datang pada waktu operasi. Bagi waktu pelawat yang boleh dijadikan penanda aras di kawasan pelancongan ini ialah:

HariWaktu operasi
Selasa – Ahad10.00 am – 05.00 pm
Istimewa hari Jumaat10.00 am – 12.00 pm dan 15.00 pm – 17.00 pm
IsninCuti (kecuali cuti umum dan cuti sekolah)

Harga Tiket Rumah P Ramlee

Harga kemasukan
Picture by: @erinyusree

Ternyata Jelajah Rumah P Ramlee boleh dikunjungi oleh sesiapa sahaja yang ingin memasuki Galeri P Ramlee. Ini kerana untuk melawatnya, anda tidak perlu membayar tiket masuk. Jadi, kedua-dua warganegara dalam dan luar negara boleh masuk dengan bebas.

Harga Kemasukan
Free / Gratis

Sesiapa sahaja boleh melawat kawasan ini jika berada berhampiran lokasi di sana. Malah bebas untuk keluar masuk pada bila-bila masa. Namun, walaupun tiket masuk adalah percuma, masih terdapat waktu operasi dan cuti di kawasan percutian ini.

Promosi / Diskaun

Promosi : Diskaun
Picture by: @halim190877

Walaupun melawat tempat pelancongan ini sehari penuh dari waktu buka hingga penutupan lawatan masih percuma.

Tiada promosi atau diskaun kerana sesiapa sahaja dan bila-bila masa boleh mengunjungi Galeri P Ramlee. Namun, jika anda ingin mengetahui maklumat lanjut, anda boleh menghubungi pusat panggilan di nombor 604.281.7484.

Kawasan pelancongan Rumah P Ramlee sememangnya sebuah muzium yang dapat menggambarkan kehadiran artis terkenal. Dengan karya-karyanya yang diabadikan, ia akan membuat anda lebih kagum. Jangan lepaskan lawatan ke tempat ini supaya anda boleh mendapat banyak ilmu.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.