Harga Tiket Muzium Kapal Selam 2023

Harga Tiket Muzium Kapal Selam – Muzium boleh menjadi salah satu tempat terbaik untuk dikunjungi untuk mencipta masa berkualiti bersama keluarga. Selain itu, terdapat banyak jenis muzium, salah satunya ialah Muzium Kapal Selam di Melaka.

Seperti muzium pada umumnya, muzium ini juga menyajikan objek sejarah dan maklumat tentang sejarah. Seperti namanya, muzium ini berada di dalam kapal selam yang sangat besar dan telah menjadi tarikan istimewa untuk pelancong sejak 2012.

Tunggangan di Muzium Kapal Selam

Tunggangan di Muzium Kapal Selam
Picture by: @nadiajojo87

Pada mulanya, pengunjung hanya dibenarkan menonton kapal selam dari luar. Namun seiring berjalannya waktu dan muzium ini dibuka sehingga kini, pengunjung juga dibenarkan menyaksikan pelbagai perkara yang ada di dalam kapal ini.

Apabila berada di dalam kapal selam ini, anda akan melihat betapa canggihnya teknologi yang membolehkan objek sebesar ini menyelam dan terapung dengan bebas.

1. Replika 2 Jet Pejuang

Bukan sahaja kapal selam yang menjadi tarikan utama di tempat pelancongan yang satu ini, malah dua kapal terbang juga. Dua pesawat yang dimaksudkan adalah replika jet pejuang besar lengkap dengan pemandu dan pakaian seragam di dalamnya.

2. Bilik Pusat Kawalan Utama

Buatan tahun 70-an, jangan terkejut jika SMD Ouessant Agosta 70 menggunakan sistem analog. Anda boleh melihat ini terus di bilik Pusat Kawalan Utama. Di dalam bilik ini terdapat pelbagai pembolehubah penting seperti suhu, tekanan dan sebagainya.

Baca Juga  Harga Tiket Lata Bijih 2023

Kesemua pembolehubah ini boleh digunakan sebagai panduan oleh kelasi semasa berada di bawah permukaan air. Maklumat mengenai SMD Ouessant Agosta 70 secara sepintas lalu, kapal selam ini sebelum ini telah lama berada di Perancis sebelum dibeli oleh Tentera Laut Diraja Malaysia dan digunakan sebagai kapal latihan.

3. Tempat Pelancaran Peluru

Untuk memasuki muzium, anda perlu menaiki tangga yang diletakkan di hadapan kapal. Di hadapan ini, terdapat ruang untuk melancarkan torpedo. Jika anda datang ke muzium ini dengan anak-anak, sila awasi mereka dengan berhati-hati supaya mereka tidak jatuh.

Manakala di bahagian dalam bilik, terdapat tong khas untuk memuatkan torpedo dan di dalam bilik ini anda boleh bayangkan betapa sukarnya tentera laut memasukkan peluru torpedo ke dalam tong.

Tarikan di Muzium Kapal Selam

Tarikan di Muzium Kapal Selam
Picture by: @followthebunnytrail

Apabila di bawah kapal. Anda boleh mendapatkan maklumat tentang kapal selam dengan menonton video yang dimainkan di sana. Ini adalah sesuatu yang sangat disyorkan untuk anda lakukan sebelum menaiki kapal secara rasmi.

Antara yang dipaparkan dalam video tersebut ialah sejarah perjalanan kapal selam itu, kemudian keadaan ketika diangkut ke darat dan sebagainya. Selain itu, video itu juga akan menunjukkan kapal lain yang digunakan untuk mengangkut kapal selam SMD Ouessant Agosta 70.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @followthebunnytrail

1. Nikmati Keindahan Kapal Selam Dalam dan Luar

Salah satu aktiviti yang boleh anda lakukan semasa berada di tempat pelancongan ini ialah dapat menikmati keindahan kapal selam baik dari luar mahupun dari dalam. Dari luar, anda akan melihat betapa tersergam indahnya monumen kapal selam itu.

Sudah tentu, bahagian luar juga boleh digunakan sebagai tempat bergambar yang unik. Manakala di bahagian dalam pula terdapat banyak alatan yang boleh digunakan untuk menjalankan kapal ini. Selain itu, di bahagian dalam juga terdapat banyak gambar berbingkai yang mengandungi sejarah kapal serta detik-detik yang pernah berlaku.

Baca Juga  Harga Tiket Dark Mansion Penang 2023

Di dalamnya juga terdapat banyak patung yang seolah-olah menjadi anak kapal dan berselerak di pelbagai tempat. Contohnya di bilik monitor, ruang dapur dan sebagainya.

2. Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Kapal Selam

Selain dapat menyaksikan keindahan kapal selam bernama SMD Ouessant Agosta 70, pengunjung juga boleh mengetahui lebih lanjut mengenai kapal selam. Termasuk tentang bahagian-bahagian kapal dan enjinnya.

Selain itu, pengunjung juga boleh mempelajari cara mengendalikan bot gimnastik dengan betul. Ini boleh dilakukan dengan pegawai khas yang berada di sana. Pegawai juga akan memberikan penjelasan tentang fungsi pelbagai alatan rumit di atas kapal.

Bukan setakat itu sahaja, anda yang ingin bertanyakan perkara lain tentang kapal selam pun boleh.

3. Tinggal di Kapal Selam

Tambahan pula, pengunjung juga boleh bermalam. Di sini, sudah ada penginapan selesa yang disediakan khas untuk mereka yang ingin merasai sensasi bermalam di dalam kapal selam.

Penginapan ini dilengkapi dengan pelbagai kemudahan yang menjadikan tidur lebih seronok seperti tilam. Antara tilam yang disediakan ada yang tergantung, ada juga yang berteres mengikut kesesuaian bilik yang sebenarnya tidaklah begitu luas.

Untuk dapat bermalam di kapal ini anda perlu membawa kumpulan. Jumlah minimum peserta ialah 25 orang dan kosnya sekitar RM 150 seorang setiap malam.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @followthebunnytrail

Sebagai tempat pelancongan yang diminati ramai pelancong, Muzium Kapal Selam ini dilengkapi dengan pelbagai kemudahan yang boleh membuatkan pengunjung berasa lebih selesa. Kemudahan adalah seperti berikut.

1. Tempat Letak Kenderaan

Mula-mula ada tempat letak kenderaan. Kawasan parkir kenderaan cukup luas sehingga boleh memuatkan banyak kenderaan walaupun sesak dengan pengunjung.

2. bilik sembahyang

Tambahan pula berhampiran muzium ini juga dilengkapi dengan surau. Dengan kemudahan ini, pengunjung yang beragama Islam dapat menjalankan ibadah dengan lebih bebas.

Baca Juga  Harga Tiket Sungai Congkak 2023

3. Tandas

Kemudahan lain termasuk tandas. Tandas di sini bersih dan boleh digunakan oleh orang ramai. Lokasinya juga tidak jauh dari lokasi muzium.

4. Kafe

Untuk urusan perut, pengunjung juga tidak perlu risau. Ini kerana di sekitar lokasi muzium tersebut juga terdapat sebuah kafe yang menyediakan pelbagai menu.

5. Sistem penyejuk

Seperti yang telah dinyatakan, Muzium Kapal Selam ini agak terhad saiznya sehingga berpotensi untuk menjadi sesak dan sesak dengan pengunjung pada hujung minggu. Namun, berita baiknya ialah muzium ini dilengkapi dengan sistem penyejukan. Sesak pun takkan rasa panas sangat.

6. Penginapan

Satu lagi kemudahan menarik dari destinasi pelancongan yang satu ini ialah kewujudan kemudahan penginapan seperti yang dinyatakan sebelum ini. Dengan tinggal di sini, anda akan merasai sensasi seperti bermalam di dalam kapal selam yang berada di bawah laut.

Lokasi

Lokasi
Picture by: @nadiajojo87

Tempat pelancongan yang sangat menarik ini terletak di Dataran 1 Malaysia, Pantai Klebang, Jalan Klebang Besar, Melaka, Malaysia. Dengan lokasi ini, muzium ini berhampiran dengan Pantai Klebang dan hanya beberapa minit jauhnya.

Lokasi muzium ini sangat mudah untuk dikunjungi, baik menggunakan kenderaan persendirian mahupun menggunakan pengangkutan awam. Namun, jika anda lebih mengutamakan kemudahan, sudah tentu menggunakan kenderaan persendirian adalah pilihan yang lebih baik.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @followthebunnytrail

Setiap pelawat hanya dibenarkan melawat muzium ini pada waktu operasi. Waktu operasi Muzium Kapal Selam adalah seperti berikut:

HariWaktu operasi
Isnin Khamis09.00 – 17.00
Jumaat – Ahad atau Ahad09.00 – 18.30

Harga Tiket Muzium Kapal Selam

Harga kemasukan
Picture by: @followthebunnytrail

Untuk dapat melihat perkara yang menakjubkan di muzium ini, anda akan dikenakan bayaran masuk. Harga tiket masuk ini sangat berpatutan dan terbahagi kepada dua kategori seperti berikut:

Kategori PelawatHarga kemasukan
MatangRM5
Kanak-kanak di bawah 12 tahunRM2

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @followthebunnytrail

(belum ada)

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Muzium Kapal Selam mempunyai saiz yang besar dari luar tetapi agak sempit di dalam. Malah, anda hanya memerlukan lebih kurang 5 minit untuk menerokai bilik tersebut. Walaupun begitu, anda juga bersetuju bahawa menonton kapal selam sebenar adalah satu pengalaman yang sangat berharga bukan?

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.