√ PULAU MATAKING: Aktiviti, Review, Harga Tiket 2024

Harga Tiket Pulau Mataking – Pulau Mataking sebenarnya terdiri daripada dua pulau, iaitu Kecil dan Besar. Pulau-pulau ini disambung melalui satu bar pasir. Bar pasir ini menawarkan kepada pengunjung pengalaman unik seolah-olah berjalan di atas air. Pulau Mataking ialah tempat yang terbaik untuk bersantai kerana airnya yang jernih, pantainya yang berpasir putih dan resortnya yang bertaraf tinggi. Ia juga destinasi yang terunggul bagi pasangan yang berbulan madu.

Untuk memastikan anda melawat semua tempat penting di pulau itu, anda boleh memilih lawatan berpandu yang dianjurkan oleh resort. Dengan cara ini anda tidak perlu risau tentang apa-apa dan hanya menikmati flora dan fauna yang indah. Selain itu, seorang pengajar menyelam boleh membawa anda ke tempat menyelam terbaik di sekitar pulau itu.

Jika anda mengembara dengan kanak-kanak, terdapat aktiviti di pulau yang anda akan nikmati juga, seperti kraftangan atau lukisan.

Aktiviti

1. Jelajah Pulau ke Pulau

jelajah pulau mataking

Lautan yang mengelilingi Pulau Mataking di Sabah dipenuhi dengan pulau-pulau kecil yang terpencil. Pengunjung boleh menghabiskan hari anda di bawah sinar matahari, berkelana dari satu pulau ke pulau lain sambil melakukan snorkeling di perairan sekitarnya.

Resort Reef Dive menawarkan pengalaman jelajah pulau ke pulau yang berdekatan seperti Pandanan, Bohayan, dan Timba-Timba. Selain itu, terdapat juga jelajah untuk memancing dan mengunjungi ladang rumpai laut serta perkampungan nelayan yang berhampiran. Kesempatan untuk memancing juga disediakan bagi anda yang berminat.

2. Hantar Surat di Dasar Laut

mataking post

Pengunjung sebenarnya boleh mengirim surat dari dasar laut! Pejabat Pos Bawah Air yang terletak di Pulau Mataking, berada di atas bangkai kapal yang dikenali sebagai The Wreck. Bangkai kapal ini telah berubah fungsi menjadi terumbu karang buatan. Dan ini bukan sekadar gimik semata-mata.

Tentu saja, pengunjung memerlukan sampul surat dan cop kalis air yang boleh dibeli di kedai di pulau tersebut. Surat-surat ini juga boleh dihantar ke luar negara. Ini adalah satu-satunya Pejabat Pos Bawah Air di Malaysia!

3. Berkelah

mataking island

Sebuah bar pasir yang menghubungkan Pulau Mataking Kecil dengan pulau utama menjadi lokasi yang ideal untuk aktiviti perkelahan.

4. Panjat Menara Jam

menara jam mataking

Untuk menikmati pemandangan Pulau Mataking yang memukau, pengunjung boleh memanjat menara jam yang setinggi 20 meter. Dari sana, anda dapat melihat jauh ke pulau-pulau berdekatan, termasuk Pulau Timba Timba, Pulau Pom Pom, dan Pulau Bohey Dulang.

5. Ambil Bahagian dalam Program Pemuliharaan

mataking reef coral

Resort Reef Dive mempunyai beberapa inisiatif untuk memulihara alam sekitar, khususnya untuk melindungi ekosistem terumbu karang yang rentan. Pengunjung boleh mengetahui bagaimana anda dapat terlibat dalam projek-projek pemuliharaan ini di resort tersebut. Pejabat pos dasar laut, yang merupakan satu-satunya di Malaysia dan antara empat di dunia, adalah salah satu daripada usaha-usaha ini.

Lebih daripada sekadar menyediakan tempat untuk mengirim kad ucapan, peti pos di dalam kapal karam yang berfungsi sebagai terumbu karang, menyediakan habitat bagi pelbagai spesies laut dan membantu pertumbuhan terumbu. Dalam kolaborasi dengan Reef Ball Asia, resort ini juga telah memulakan pembinaan dan penanaman “bola terumbu,” yang direka untuk menjadi struktur terumbu buatan. Ini tidak hanya menyediakan habitat untuk ikan tetapi juga membantu terumbu untuk melekat dan tumbuh. Langkah ini membantu memulihkan terumbu yang rosak akibat aktivitas merosakkan seperti perikanan bom di masa lalu.

Ladang Terumbu Buatan dan Ladang Terumbu Karang adalah dua projek pemuliharaan dasar laut yang bertujuan untuk membangun semula sekitar Pulau Mataking. Terumbu Buatan adalah struktur kayu yang menarik kumpulan ikan besar sebagai perlindungan daripada pemangsa. Di Ladang Terumbu Karang, berbagai spesies terumbu sedang dibesarkan secara aktif untuk dipindahkan ke kawasan lain di sekitar. Beberapa terumbu ini juga mungkin dijual untuk membantu memulihkan terumbu yang rusak di kawasan lain seperti Filipina, Fiji, Tonga, dan Indonesia.

6. Jelajah Hutan

mataking island forest

Separuh daripada Pulau Mataking telah dipelihara dalam keadaan semula jadinya, dan hutan tropika yang lebat di pulau ini adalah rumah bagi pelbagai spesies haiwan dan burung kecil. Laluan di dalam hutan ini memungkinkan pengunjung untuk menjelajah dengan selesa dan keselamatan dengan bimbingan seorang pemandu pada waktu malam.

Pada siang hari, pengunjung dapat mengharapkan untuk melihat biawak besar atau pelbagai spesies burung berwarna-warni yang mendiami pohon-pohon di pulau itu. Ketika malam tiba, suasana akan disulami oleh cahaya kelip-kelip yang menawan. Dan jika beruntung, pengunjung mungkin juga berkesempatan melihat penyu datang bertelur di pantai.

7. Urut Spa

mataking spa

Jamu Spa menjanjikan sebuah perjalanan yang menenangkan dengan pelbagai rawatan spa yang bukan sahaja mencantikkan tetapi juga menyembuhkan dan memberikan keselesaan.

Ditempatkan di lokasi yang tenang di Pulau Mataking, pengunjung akan dapat mendengar desiran ombak laut yang berdekatan sambil menikmati masa relaksasi dalam Jacuzzi Jamu, memberikan ketenangan dan kedamaian.

8. Berkayak Lautan

mataking kayak

Pulau ini termasuk dalam kawasan yang menyediakan aktiviti sukan berkayak lautan. Kayak Lautan boleh disewa di resort, membolehkan pengunjung untuk mendayung dengan mudah mengelilingi pulau kecil ini. Selain itu, anda juga boleh menyewa Dayung ASL atau bot Kookaburra di sini.

9. Snorkeling

snorkeling mataking island

Bagi anda yang tidak berhasrat untuk menyelam dalam, terdapat pilihan untuk menyewa peralatan snorkeling dari pusat selaman dan sukan air, lalu menjelajahi perairan cetek di sekitar pantai. Snorkeling di sekitar Pulau Mataking memang terkenal sebagai salah satu lokasi terbaik di Malaysia, dengan jarak penglihatan yang luas, keanekaragaman terumbu karang dan kehidupan marin, serta kedalaman air yang sesuai.

Selain itu, terdapat juga pilihan untuk mengikuti “safari snorkeling” ke kawasan yang lebih jauh di lautan dengan menggunakan topeng selam dan fin untuk menjelajahi tempat-tempat baru.

10. Scuba Diving

mataking island dive

Pulau ini berkongsi Terusan Alice yang sama dengan Pulau Sipadan yang berdekatan, dengan kedalaman mencapai 100 meter, menjanjikan keajaiban di bawah permukaan air.

Tempat-tempat selaman yang menarik untuk dijelajahi di sini termasuk Taman Belut (Eel Garden), Taman Karang (Coral Garden), Taman Nudibranch, Padang Mainan Penyu (Turtle Playground), Gua Lobster (Lobsters Lair) dan Titik Kepala Bonggol (Hump Head Point).

Perairan di kawasan ini dihuni oleh spesies terumbu karang eksklusif seperti karang tanduk rusa dan karang otak (brain corals). Spesies lain seperti rainbow runner, ikan daun (leaf fish), sweetlip, goby dan kadang kala ikan jerung paus juga dapat dilihat berhijrah di perairan ini.

11. Pusat Perlindungan Burung Merak

merak mataking

Pulau ini memiliki pusat perlindungan burung merak yang menjadi salah satu tarikan popular di kalangan pengunjung.

12. Pusat Penetasan Telur Penyu

penyu mataking island

Semasa musim bersarang atau bertelur penyu, pengunjung boleh menyaksikan penyu-penyu datang bertelur di pantai Pulau Mataking Sipadan Sabah. Anda juga dapat melihat anak-anak penyu yang dibebaskan ke dalam lautan dari pusat penetasan di pulau ini.

Harga Tiket Pulau Mataking

harga tiket pulau mataking
Pulau MatakingHarga
Non Diver Package 3D/2NRM2000
Diver Package 3D/2NRM2500
Non Diver Package 4D/3NRM2500
Diver Package 4D/3NRM3000
Non Diver Package 5D/4NRM3000
Diver Package 5D/4NRM3500

Sama seperti pulau-pulau lain, anda boleh mengunjungi Pulau Mataking melalui pakej perjalanan yang tersedia. Biasanya, pakej ini termasuk pengangkutan pergi dan balik, penginapan, makanan, aktiviti menyelam (bergantung kepada pakej yang anda pilih), dan pelbagai perkara lain mengikut syarat-syarat pakej.

*Harga yang dinyatakan mungkin berubah pada bila-bila masa dan boleh berbeza bagi setiap jenis butiran pakej.

Baca Juga: Harga Tiket Pulau Jerejak

Lokasi

lokasi pulau mataking

Alamat: Pulau Mataking terletak di Laut Celebes di Sabah, Borneo, Malaysia.

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/NDdQ6cqGJACfakzd6

Laluan

laluan mataking island

Dengan kapal terbang: Anda boleh menaiki penerbangan ke Tawau dari Kuala Lumpur atau Kota Kinabalu, bergantung pada tempat asal anda dan syarikat penerbangan yang anda pilih.

Dengan bas: Dari Tawau ke Semporna, anda boleh menaiki bas. Perjalanan ini mengambil masa lebih kurang satu jam.

Dengan bot: Untuk perjalanan dari Semporna ke Mataking, anda akan menggunakan bot yang mengambil masa kira-kira 45 minit.

Kesimpulan

Pulau Mataking adalah destinasi percutian yang menarik di Malaysia. Terletak di Sabah, pulau ini menawarkan keindahan pantai berpasir putih, air laut yang jernih, dan aktiviti menyelam yang mengagumkan. Pulau Mataking juga terkenal dengan taman marin yang kaya dengan kepelbagaian hidupan laut. Rekreasi.my mengesyorkan Pulau Mataking kepada sesiapa yang mencari pengalaman alam semula jadi yang menenangkan dan serba indah di Malaysia.

Baca Juga  √ PULAU MANTANANI: Tarikan, Aktiviti, Harga Tiket 2024
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.