Harga Tiket Pulau Jerejak 2023

Harga Tiket Pulau Jerejak – Pulau Jerejak merupakan salah satu destinasi pelancongan Malaysia yang mempunyai banyak sejarah di dalamnya. Pada mulanya pulau ini menjadi tempat penjajah British menyaring pendatang yang ingin memasuki Pulau Pinang. Bagi pendatang yang kurang sihat, mereka mesti dikuarantin di pulau ini.

Pusat kuarantin di pulau ini telah wujud sejak tahun 1910, dan sehingga kini tempat itu masih berdiri kukuh. Disebabkan destinasi pelancongan ini mempunyai banyak sejarah di dalamnya, pelancong semakin berminat untuk melawat dan melihat sendiri sejarah itu.

Tunggangan di Pulau Jerejak

Tunggangan di Pulau Jerejak
Picture by: @angeline_how

Terdapat ramai pelancong yang ingin mengunjungi tempat ini untuk mengambil gambar dan melepak di tempat yang indah. Dengan begitu banyak tempat bergambar menarik di tempat ini, ia sentiasa dipenuhi pengunjung sepanjang masa. Selain itu, pulau ini juga dilengkapi dengan beberapa tunggangan.

Berikut adalah beberapa tunggangan yang terdapat di Pulau Jerejak dan boleh dinikmati oleh pengunjung secara bebas:

1. Jejak Hutan

Bagi pengunjung yang ingin mendekatkan diri dengan alam semula jadi, mereka boleh menikmati kenderaan yang satu ini. Ya, Jungle Trekking boleh memberi peluang kepada pengunjung mengelilingi hutan dengan laluan yang agak mencabar.

Hutan ajaib ini berusia sekitar 4000 tahun dan dilengkapi dengan ratusan spesies flora dan fauna yang sangat pelbagai. Malah, di dalam hutan ini juga terdapat biawak pemantau dan helang laut berperut putih. Jadi, pengunjung boleh merasa lebih dekat dengan alam sekitar mereka.

Baca Juga  Harga Tiket Wonderfood Museum 2023

2. Ayunan Romantik

Kenderaan kedua di tempat ini ialah buaian romantis. Mengapa perjalanan ini dipanggil buaian romantis? Ini kerana lokasi buaian ini betul-betul di tepi pantai yang mempunyai pemandangan yang sangat cantik terutama ketika matahari hampir terbenam.

Pengunjung boleh menaiki buaian romantis ini sambil menikmati bayu laut yang hangat pada kulit. Bukan itu sahaja, buaian romantik ini juga boleh dijadikan tempat bergambar yang menarik bagi sesetengah orang. Dengan cara itu, foto akan kelihatan lebih estetik dan Instagramable.

Tarikan Pulau Jerejak

Tarikan Pulau Jerejak
Picture by: @daus502

Walaupun sebahagian besar bangunan di pulau ini telah runtuh, ada juga di antaranya yang masih berdiri teguh sehingga tempat-tempat ini boleh dijadikan sebagai tarikan pelancong yang menarik dan menyeronokkan.

Membincangkan beberapa tarikan di pulau ini, di sini kami kongsikan beberapa maklumat iaitu:

1. Jeti Rainbow dan Tembok

Tarikan pertama di pulau ini ialah Jeti Rainbow dan Tembok. Tarikan ini akan segera mengalu-alukan pengunjung selepas turun dari feri yang dinaikinya. Sebab, Rainbow Jetty Pier and Wall adalah jeti yang dicat dengan warna yang sangat cantik.

2. Tangga ke syurga

Pengunjung yang ingin menghasilkan gambar yang lebih estetik boleh mengambil gambar di Stairway to Heaven. Bukan itu sahaja, Stairway to Heaven ini juga dapat memudahkan pengunjung melihat pemandangan sekitar pulau ini.

3. Taman LED Trail Island Resort

Tarikan seterusnya di tempat ini ialah Taman LED Jerejak Island Resort. Taman LED berwarna-warni ini akan menjadi destinasi utama pelancong yang berminat untuk melawat pulau ini. Sebab, pengunjung boleh berjalan-jalan sambil ditemani pemandangan indah lampu.

Di sekeliling tempat ini akan terdapat lampu berwarna-warni yang sangat cantik. Malah, sebahagian daripadanya juga menyerupai bunga mekar. Nanti, di sekitar taman ini juga akan ada semak-semak yang diselenggara dengan baik, supaya pemandangannya kelihatan lebih mengagumkan.

Baca Juga  Harga Tiket Pulau Dayang 2023

Aktiviti Pulau Jerejak

Aktiviti Pulau Jerejak
Picture by: @malaysia_malaysia

Terdapat pelbagai jenis aktiviti yang boleh menambahkan lagi keterujaan pengunjung ke tempat ini. Berikut adalah beberapa aktiviti yang boleh menambahkan lagi kemeriahan percutian pengunjung:

1. Basikal

Aktiviti keseronokan pertama yang boleh dilakukan di tempat ini ialah berbasikal. Ya, pengunjung boleh berbasikal sambil melihat pemandangan di pulau ini. Selain itu, keluasan pulau ini juga tidak terlalu besar sehingga tidak akan menguras tenaga pengunjung yang berbasikal.

Selain daripada berbasikal di laluan yang mudah dan selesa, anda juga boleh mencuba berbasikal di laluan yang lebih mencabar. Paling penting, anda telah membawa air minuman supaya badan anda tidak mengalami gejala dehidrasi.

2. Nikmati Pemandangan Matahari Terbenam

Pemandangan matahari terbenam di pulau ini sangat cantik, maka tidak hairanlah ramai pengunjung yang berminat untuk melihatnya sendiri. Untuk menikmati pemandangan matahari terbenam dengan lebih selesa, anda boleh berehat di salah satu kerusi yang terletak di tepi pantai.

3. Ambil Gambar untuk Abadikan Detik Percutian

Secara asasnya, pulau ini dilengkapi dengan 15 spot foto unik yang mampu menarik perhatian ramai pengunjung. Walau bagaimanapun, sesetengah tempat foto ini sentiasa penuh dengan orang, jadi anda perlu beratur atau menunggu giliran dahulu.

Gambar yang diambil di pulau ini akan mempunyai hasil yang lebih sejuk dan lebih estetik. Dengan cara itu, gambar-gambar ini akan lebih sesuai untuk dimuat naik ke akaun media sosial seperti Instagram.

Kemudahan yang Ada

Kemudahan yang Ada
Picture by: @alwiyani

Sama seperti destinasi pelancongan menarik yang lain, Pulau Jerejak juga dilengkapi dengan pelbagai kemudahan yang sangat berguna untuk pengunjungnya. Berikut adalah beberapa kemudahan yang terdapat di pulau ini:

  • Tandas awam
  • Kawasan letak kereta
  • kerusi pantai
  • gerai makan
  • Bilik sembahyang
  • Dan sebagainya
Baca Juga  Harga Tiket Muzium Melaka 2023

Lokasi dan Alamat Lengkap

Lokasi dan Alamat Lengkap
Picture by: @dayahhradzi

Lokasi pulau ini agak dekat dengan Pulau Pinang iaitu hanya mengambil masa lebih kurang 10 minit menaiki feri. Kemudian, terdapat 10 jadual feri berlepas setiap hari. Bot pertama akan berlepas pada jam 06:30 dan bot terakhir dijadualkan pada jam 23:30.

Cara untuk ke Pulau Jerejak adalah dengan menaiki feri. Jadi, anda boleh bertolak dari kawasan Kuala Lumpur dan menuju ke Pulau Pinang. Kemudian, teruskan perjalanan dengan menggunakan feri yang jadualnya sepadan dengan waktu ketibaan anda.

Hari Pembukaan dan Waktu Operasi

Hari Pembukaan dan Waktu Operasi
Picture by: @ting.brenda

Setiap destinasi pelancongan pastinya mempunyai waktu operasi tersendiri, manakala untuk hari buka dan waktu operasi pulau ini adalah setiap hari dari jam 06:30-00:00.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa feri yang boleh membawa anda ke pulau ini akan mempunyai jadual khas setiap masa. Jadi, kena adjust jadual feri bila nak melawat pulau ni.

Harga Tiket Pulau Jerejak

Harga Tiket Pulau Jerejak
Picture by: @daus502

Destinasi pelancongan pulau jerejak ini tidak menetapkan harga tiket masuk tertentu, jadi pengunjung boleh masuk terus tanpa perlu membeli tiket masuk terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, anda masih perlu membeli tiket feri untuk ke pulau ini, dan butiran harga adalah:

KategoriHarga
Tiket feri pergi balik (dewasa)RM22
Tiket feri pergi dan balik (kanak-kanak)RM18

Promosi/Diskaun yang berkenaan

Promosi:Diskaun yang berkenaan
Picture by: @hobbit916

Sehingga kini masih belum ada promo atau diskaun yang boleh digunakan oleh pelancong yang ingin berkunjung ke pulau ini. Namun tidak mustahil nanti akan ada promo atau diskaun yang ditawarkan oleh destinasi pelancongan ini. Oleh itu, anda harus sentiasa mencari maklumat.

Pulau Jerejak boleh menjadi destinasi pelancongan yang paling sesuai untuk dikunjungi bersama keluarga. Kerana, pulau ini dapat memberikan pengalaman percutian yang lebih diingati dengan pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan di sini.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.