√ KOLAM AIR PANAS SELAYANG: Review & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Kolam Air Panas Selayang – Kolam Air Panas Selayang, sering dipanggil Selayang Hot Spring, merupakan destinasi popular di sekitar Gombak. Lokasinya yang terletak di bahagian utara Kuala Lumpur, melalui Jalan Raya utama dari Kuala Lumpur ke bandar Rawang, menjadikannya terkenal di kalangan penduduk tempatan dan pengunjung dari luar kawasan.

Tarikan

tarikan kolam air panas selayang

Seperti kebanyakan mata air panas yang lain, kandungan mineral yang tinggi dalam air tersebut dipercayai mempunyai kuasa perubatan dan berkesan dalam merawat pelbagai penyakit, khususnya penyakit kulit.

Hanya beberapa batu dari bandar, Kolam Air Panas sentiasa menjadi tempat yang paling kerap dikunjungi pada hujung minggu. Tempat ini dikelilingi oleh pokok-pokok dan hutan yang membantu pengunjung untuk melakukan sesi relaksasi badan dengan cara yang baik. Terdapat 3 kolam yang terdapat di Kolam Air Panas Selayang dengan julat suhu.

Pelbagai Kolam

selayang hot spring

Kolam 1

Kolam yang pertama, yang paling kecil, mempunyai air yang jernih tetapi terlalu panas. Saya pernah melihat seorang lelaki keturunan Sikh berendam di dalam kolam kecil tersebut. Entah apa ilmu yang digunakannya, saya tidak pasti. Bagi manusia biasa, kulit akan terasa perit apabila terkena air panas dari kolam ini.

Kolam 2

Kolam kedua pula merupakan kolam kegemaran ramai pengunjung. Pada mulanya, dinding kolam ini tidak setinggi seperti sekarang dan agak mudah untuk naik atau turun ke kolam. Ketika berendam, suhu air akan terasa lebih panas apabila dikocak. Dipercayai bahawa pelbagai penyakit kulit, sendi, gout, dan sebagainya boleh diubati dengan kerap berendam di kolam ini.

Baca Juga  Harga Tiket Lata Seri Pulai 2023

Kolam 3

Kolam ketiga pula merupakan kolam terbesar dan agak dalam. Suhu air dari kolam ini berada dalam lingkungan suhu kolam pertama dan kedua. Sejauh ini, saya tidak pernah melihat orang yang sanggup berendam atau berenang di kolam ini. Kebanyakan yang datang hanya menjirus air kolam ke badan dan kaki sahaja.

Kemudahan

kemudahan selayang hot spring
 • Tempat letak kereta
 • Kemudahan tandas
 • Ruang bertukar pakaian
 • Gerai di tepi jalan
 • Perkhidmatan urut
 • Sewa baldi

Peraturan

peraturan di selayang hot spring
 • Sila jangan letak kaki di dalam kolam.
 • Dilarang mencuci pakaian di dalam kolam.
 • Jangan mandi dengan seluar dalam.
 • Haiwan peliharaan tidak dibenarkan.
 • Tidak dibenarkan menyelam.
 • Kanak-kanak tidak dibenarkan masuk ke dalam kolam.
 • Dilarang membuang sampah.

Harga Tiket Kolam Air Panas

harga tiket kolam air panas selayang
TiketHarga
Tiket MasukPercuma
KeretaRM2
MotosikalRM0.5

Baca Juga: Harga Tiket Kolam Air Panas Jasin

Waktu Operasi

waktu operasi selayang hot spring

Tempoh operasi kolam air panas adalah 24 jam setiap hari, dan pada waktu malam, tempat ini tetap menjadi destinasi yang sering dikunjungi.

Lokasi

lokasi kolam air selayang

Alamat: Baru Selayang, 68100 Batu Caves, Selangor

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/VRMaM7sWUoyxQu859

Nombor: +60173962478

Kesimpulan

Kolam air panas ini adalah destinasi rekreasi yang menarik di kawasan Selayang, menawarkan pengunjung pengalaman unik berendam dalam air panas alami yang dipercayai mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Rekreasi.my percaya bahawa kolam air panas ini bukan hanya destinasi rekreasi yang menyegarkan, tetapi juga tempat untuk melepaskan stres dan meningkatkan kesejahteraan keseluruhan.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.