√ LAMAN SENI 7: Tarikan, Aktiviti, Harga Tiket 2024

Harga Tiket Laman Seni 7 – Menyusuri jejak seni di seluruh dunia, contohnya ‘798 Art Zone’ di Beijing, Laman Seni 7 Shah Alam mewakili usaha yang diambil oleh Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) untuk mengubah lorong belakang kawasan komersial dan perindustrian menjadi ruang yang aman, bersih, dan menarik secara visual. Dengan sentuhan mural dan seni jalanan, inisiatif ini mencipta suasana yang unik dan menginspirasi.

Tarikan

tarikan laman seni 7

Laman Seni 7, sebagai sambungan kepada Laman Seni 2 di Seksyen 2 Shah Alam, menjadi zon kreatif yang menggambarkan kecintaan terhadap seni sambil menyorot isu-isu sosial yang penting.

Pemasangan yang disorotkan dipilih melalui beberapa pertandingan yang diadakan untuk mengiktiraf seni terbaik dalam 4 kategori: Lukisan 3D, Pemasangan 3D, Perabot Jalanan, dan Lukisan Di Tapak. Sepuluh penyertaan terbaik dari setiap kategori dipilih untuk melangkah ke pusingan akhir sebelum dinilai dan mendapat persetujuan untuk dilaksanakan.

Mural dan seni jalanan ini terutamanya berkisar pada tema dan konsep yang berkaitan dengan ‘Komuniti Shah Alam’, ‘Tempat Tarikan Pelancong’, dan ‘Konsep Hijau’.

Aktiviti

aktiviti laman seni 7

Tempat percutian di Shah Alam ini adalah destinasi yang penuh dengan pelbagai tempat menarik dan insta-worhty. Terdapat banyak aktiviti seronok yang boleh anda nikmati ketika berada di Laman Seni 7 ini.

1. Berpotret Dihadapan Mural

Tempat dan aktiviti utama yang menarik pelancong adalah berfoto dengan latar belakang mural yang indah. Sepanjang tembok di tempat Instagrammable di Shah Alam ini, terdapat pelbagai lukisan graviti dan mural yang unik.

Lokasi ini menawarkan pelbagai jenis mural, dari lukisan 3D hingga lukisan menarik dan unik. Anda bebas memilih mural mana yang sesuai dengan selera anda, seperti lukisan gajah dengan payung atau lorong 3D.

Baca Juga  √ GUNUNG YONG BELAR: Trail, Permit, Harga Tiket 2024

Motif gambar lain yang menarik termasuk gambar pesawat perang dan kaca pecah yang diatur dengan estetik. Terdapat juga piringan bermotif yang mempercantik dinding dengan indah. Semua gambar dan kaya seni yang dipaparkan di tempat ini diambil dari bahan sekitar.

Anda dapat menjelajahi semua motif gambar dan seni yang melimpah ini sambil berjalan melalui lorong Seksyen 7. Untuk meraih mural atau seni yang paling memikat di tempat ini untuk bergambar di Shah Alam, adalah satu pengalaman yang tidak boleh dilewatkan.

2. Menikmati Keindahan

Lorong yang terletak di belakang pusat membeli-belah Seksyen 97, yang terkenal dengan pelbagai butik muslimah, menampilkan kecantikan yang menakjubkan. Ragam corak dan warna pada dinding di Laman Seni 7 memberikan keindahan yang luar biasa kepada lorong ini.

Anda dapat menikmati suasana tempat yang sangat estetik dengan berjalan santai sambil melepaskan kepenatan dari kesibukan kota. Tempat ini amat sesuai bagi mereka yang ingin bersantai dari pemandangan kesesakan lalu lintas di Seksyen 7.

3. Kuliner dan Membeli Belah

Selain dua lokasi utama yang telah disebutkan, ketika melancong ke Laman Seni, anda juga berpeluang untuk berbelanja di pusat membeli-belah Seksyen 7. Tarikan ini terletak di belakang pusat beli-belah, jadi selepas menikmati cuti dan puas berfoto, anda hanya perlu berjalan sekejap untuk melakukan pembelian.

Pelbagai jenis pakaian dan butik boleh dijumpai di sini, dan anda juga boleh menikmati pelbagai hidangan di restoran. Kawasan ini tidak hanya menawarkan pelbagai kedai pakaian, tetapi juga mempunyai pelbagai food court.

Food court dan restoran yang menyajikan pelbagai hidangan sedap ini sangat sesuai untuk dinikmati selepas kepenatan berfoto-foto.

Baca Juga  Harga Tiket Sunway Pyramid Ice Skating 2024

Kemudahan

kemudahan laman seni 7

Jalan Seni Shah Alam menyediakan pelbagai kemudahan yang cukup lengkap untuk pelancong yang melawat ke kawasan ini. Kerana tarikan ini terletak di lorong, kemudahan yang disediakan tersebar merata.

Anda akan menjumpai tempat letak kereta dan tandas yang bersih, tidak terlalu jauh dari Laman Seni 7. Pelbagai kemudahan lain juga terdapat di sekitar kawasan Laman Seni 7, seperti pusat membeli-belah, restoran, dan lain-lain.

Anda boleh mendapatkan kemudahan-kemudahan tersebut di pelbagai kawasan yang terletak tidak jauh dari Tapak Seni 7 Street Art Shah Alam. Kemudahan utama yang akan anda peroleh di sini adalah tempat bergambar yang dihias dengan pelbagai mural 3D yang menarik.

Harga Tiket Laman Seni 7

harga tiket laman seni 7

Untuk memasuki kawasan yang cantik dan estetik di Laman Seni 7 Malaysia, anda tidak perlu bimbang tentang kos. Ini kerana yuran masuk ke Page Seni 7 adalah percuma atau tanpa sebarang bayaran.

Anda dibenarkan mengakses dan mengambil gambar di semua tempat secara percuma tanpa perlu membayar tiket. Namun, adalah disyorkan untuk sentiasa mengemaskini maklumat terkini mengenai yuran masuk ke Page Seni 7.

Kerana dasar berkaitan dengan harga tiket Halaman Seni 7, ia boleh berubah pada bila-bila masa mengikut syarat-syarat yang sedia ada.

Baca Juga: Street Art Kota Bharu

Waktu Operasi

waktu operasi laman seni 7

Anda boleh melawati Halaman Seni 7 pada bila-bila masa yang sesuai untuk anda kerana tiada sekatan waktu operasi. Waktu operasi Art Page 7 berjalan 24 jam penuh tanpa sebarang batasan masa.

Walau bagaimanapun, walaupun tiada batasan hari dan masa operasi, disyorkan untuk datang pada waktu yang terbaik. Masa yang paling sesuai untuk melawat Halaman Seni 7 ialah ketika cuaca cerah pada hari bekerja.

Baca Juga  √ PEKAN RABU ALOR SETAR: Tarikan, Review, Lokasi

Biasanya, pada hujung minggu, tempat ini menjadi sangat sibuk dengan kunjungan ramai orang. Oleh itu, anda mungkin perlu beratur untuk mendapatkan tempat foto yang terbaik terlalu lama.

Lokasi

lokasi laman seni 7

Alamat: Jalan Plumbum R7/R, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/nWhKz6n3YJ4FadzM8

Tips

lorong seni 7

Bagi para pengembara yang ingin bercuti di destinasi terbaik di Shah Alam ini, sila ambil perhatian dan ikuti petua berikut untuk melawati Halaman Seni 7:

  • Pilih untuk datang ke Halaman Seni 7 ketika cuaca cerah untuk menikmati pemandangan terbaik dan memastikan gambar yang diambil mempunyai pencahayaan yang optimal.
  • Untuk mengelakkan beratur panjang di tempat mural yang diminati, disarankan untuk melawat pada hari bekerja atau hari biasa.
  • Pilih pakaian atau fesyen yang sesuai untuk menambah kehebatan gambar anda.
  • Pastikan membawa kamera atau telefon bimbit untuk merakam momen istimewa di Halaman Seni 7.
  • Jika mungkin, bawa bersama pasangan anda untuk melancong bersama dan saling mengambil gambar, kerana tiada kakitangan yang disediakan untuk membantu anda dalam pengambilan gambar.
  • Cuba datang pada waktu siang untuk menikmati pencahayaan yang baik dan agar corak mural dapat dilihat dengan jelas.
  • Amalkan etika pengunjung dengan tidak memotong atau merosakkan sebarang imej pada Halaman Seni 7.

Kesimpulan

Rekreasi.my menyimpulkan bahawa laman seni 7 ini adalah platform yang merangkumi pelbagai bakat dan gaya seni, menampilkan karya seni dalam bentuk lukisan, patung, dan fotografi. Pengalaman visual yang menarik ini memberikan pencerahan seni yang mendalam kepada pengunjung.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.