Harga Tiket Gunung Ledang 2023

Harga Tiket Gunung Ledang – Johor dipenuhi dengan tarikan alam yang indah dan menawan. Salah satu orang tempatan dan asing yang paling menarik ialah Gunung Ledang. Pengunjung dinasihatkan untuk pergi ke gunung ini pada hari yang cerah dan bukan pada musim hujan.

Dari puncak gunung ini, pelancong boleh menikmati pemandangan sejuk yang luar biasa. Sebagai contoh, beberapa pelancong mempunyai pandangan yang jelas tentang pulau Sumatera, Indonesia dan Selat Melaka. Sebelum mengembara ke gunung ini, ketahui dahulu maklumat lengkap di bawah

Tunggangan Gunung Ledang

Tunggangan Gunung Ledang
Picture by: @sadzmer119

Terdapat dua tunggangan yang bukan sahaja menarik tetapi juga mendidik. Sesuai untuk keluarga yang sedang mencari lokasi percutian bersama anak tersayang. Dua tunggangan ialah tunggangan flora dan tunggangan fauna.

1. Flora

Terdapat empat formasi hutan di gunung ini. Empat formasi tersebut ialah tanah pamah dengan pokok tinggi, bukit dengan pokok tinggi, gunung bawah, dan hutan erica. Kesemua formasi ini berada di kawasan tinggi, dari kaki bukit hingga ke puncak gunung.

Seperti namanya, kanopi hutan di kawasan tanah pamah dan di atas bukit Puteri Gunung Ledang didominasi oleh pokok-pokok kayu keras yang menjulang tinggi. Nama beberapa pokok ini termasuklah Balau, Seraya, Keruing, dan Meranti.

2. Fauna

Hutan yang dilindungi gunung ini adalah rumah kepada banyak haiwan hutan hujan. Mamalia terbesar di kawasan ini termasuk tapir, babi hutan dan rusa. Terdapat juga mamalia kecil lain, seperti tupai prevost yang cantik, landak ekor panjang, tikus berduri Rajah dan kelawar.

Spesies burung di hutan lindung ini boleh mencapai 163 spesies. Beberapa burung yang sering dilihat termasuk Nightingale berjalur, Enggang Gading, dan lain-lain. Terdapat juga banyak variasi katak dan kodok. Katak sungai gergasi boleh ditemui di kawasan ini.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @asako_niwa

Pelancong yang berkunjung bersama keluarga boleh mencuba beberapa tarikan di Gunung Ledang. Ketahui apakah tarikan yang sesuai untuk percutian keluarga di kawasan pelancongan semula jadi yang indah ini.

1. Anjung Mahligai

Puncak gunung ini adalah dataran kecil yang menyerupai haluan kapal. Bahagian ini kelihatan sangat menakjubkan, terutamanya dengan iklim yang sejuk, pemandangan 360 darjah dan tumbuh-tumbuhan gunung semula jadi. Nikmati matahari terbit dan matahari terbenam yang indah di atas gunung ini.

2. Pusat Tafsiran

Di sini, pengunjung boleh mempelajari lagenda dan sejarah Gunung Ledang. Pelbagai maklumat lain seperti biodiversiti di gunung ini dan geologi gunung yang unik juga ada di sini. Terdapat juga perpustakaan mini, bilik audio visual, dan dewan yang boleh digunakan oleh pengunjung.

3. Menara Pemandangan Puteri

Menara pemerhati setinggi 14 meter memberikan pemandangan terbaik untuk mereka yang ingin mengintip kanopi hutan hujan di sekitar gunung. Waktu terbaik untuk mendaki menara ini adalah pada waktu pagi. Saksikan burung-burung pemangsa berpusing-pusing di atas mata air panas sambil mendengar bunyi gibbon di kejauhan.

4. Kolam Puteri

Terdapat air terjun di sungai Ayer Panas yang boleh dicapai dari gunung. Jaraknya hanya kira-kira 5 km ke arah Segamat iaitu dari pintu masuk ke Taman Hutan Lagenda. Pengunjung hanya perlu mendaki sedikit, kira-kira 30 minit untuk dapat bertemu dengan Kolam Putri yang dikelilingi kawasan perkelahan dan gazebo.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @tlwc_sgn

Pelbagai aktiviti boleh dilakukan dalam persekitaran yang dikelilingi oleh alam semula jadi ini. Laraskan jenis aktiviti atau aktiviti bersama ahli yang sedang bercuti atau melancong bersama anda ke gunung ini. Beberapa contoh aktiviti untuk dicuba termasuk:

1. mendaki gunung

Laluan Lagenda terbentang dari pintu masuk Taman Hutan Lagenda hingga ke puncak Gunung Ledang. Laluan mendaki ini adalah yang paling terkenal antara laluan lain. Mulakan pendakian pada waktu pagi dan bahagikan pendakian kepada dua hari, anda boleh menikmati matahari terbit.

2. Berkhemah

Terdapat tiga tapak perkhemahan yang sangat besar di sekitar pintu masuk ke Taman Hutan Lagenda. Kawasan ini mempunyai pelbagai kemudahan yang diperlukan untuk menyokong acara perkhemahan bersama keluarga. Sebagai contoh, terdapat bilik mandi, tandas, dan tempat untuk memasak dan menikmati makanan.

3. Paintball

Bagi pelancong yang datang ke Gunung Ledang bersama anak-anak, pertimbangkan untuk bermain paintball. Perkhidmatan ini disediakan oleh pihak ketiga, jadi semak anggaran harga sebelum membuat keputusan untuk bermain paintball.

4. Berbasikal gunung

Di kawasan gunung ini juga terdapat beberapa denai yang sesuai untuk penggemar basikal gunung. Jika anda dan keluarga anda merancang untuk berbasikal gunung di kawasan taman ini, hubungi pejabat taman terlebih dahulu. Dapatkan maklumat lengkap sebelum menikmati hobi bersama keluarga.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @ismailesman

Tempat pelancongan semula jadi ini menyediakan kemudahan yang lengkap demi mengutamakan keselesaan setiap pengunjung. Terdapat beberapa kemudahan yang boleh dinikmati oleh pengunjung yang melancong bersama keluarga, contohnya:

Daftar FasilitasKeterangan
Kompleks pelawat– 
Pejabat taman
Galeri
bilik audio-visual
Perpustakaan mini
DewanTerdapat dewan dewan legenda dan dewan kompleks.
Dewan dibukaSebuah bilik khas di pondok hutan serta di bahagian bawah asrama yang boleh digunakan untuk pelbagai aktiviti berkumpulan.
KafeteriaPihak katerer akan menyediakan makanan mengikut susunan dan pengaturan terlebih dahulu.
Larian berhalanganTempahan awal diperlukan.
SurauKawasan khusus untuk berehat dan berehat.
Kawasan memasak dan makan– 
Tandas dan bilik air

Lokasi Gunung Ledang

Lokasi
Picture by: @ordinary_cherie

Di manakah terletaknya Gunung Ledang? Gunung ini boleh dilawati di Jalan Segamat, 84020 Sagil, Ledang, Tangkak, Johor. Pengunjung boleh memandu kenderaan persendirian atau menggunakan pengangkutan awam seperti bas dan kereta api untuk ke gunung ini dari Malaysia atau Singapura.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @tlwc_sgn

Disebabkan ia gunung yang boleh didaki dan biasanya pendaki mula mendaki dari awal, gunung ini dibuka 24 jam. Gunung ini tidak akan ditutup melainkan cuaca tidak membenarkan pelancong dan pendaki meluangkan masa di sana.

Harga Tiket Gunung Ledang

Harga kemasukan
Picture by: @xvictorielle

Berminat untuk mendaki dan sampai ke puncak gunung? Ketahui dahulu bayaran masuk ke Gunung Ledang dan sediakan dana supaya anda boleh menikmati perjalanan yang menyenangkan dengan segera.

Anda boleh melihat senarai Harga Tiket Gunung Ledang dan air terjun dalam jadual ini.

Tiket Mendaki GunungWarganegaraRM16 (tanpa guide)
RM140 (dengan guide)
Bukan WarganegaraRM26 (tanpa guide)
RM140 (dengan guide)
Tiket Air TerjunmatangRM1.00
Kanak-kanakRM0.50
Tempat letak keretaRM2.00

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @xvictorielle

Jika anda datang pada masa-masa tertentu, anda mungkin mendapat diskaun atau diskaun yang agak menarik.

Tapi cuba jangan datang pada waktu sibuk seperti hujung tahun. Pelawat akan meletup dan anda akan gagal menikmati percutian yang tidak dapat dilupakan bersama keluarga anda.

Gunung Ledang mempunyai daya tarikan yang misteri dan mempesona. Nikmati percutian yang tidak dapat dilupakan bersama keluarga tercinta dengan melakukan pelbagai aktiviti menarik di Hutan Taman Lagenda. Rasai juga pendakian ke puncak dan nikmati pemandangan yang menakjubkan di atas sana.

Baca Juga  Harga Tiket Big Red Strawberry Farm 2023
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.