Harga Tiket Taman Buaya Melaka 2023

Harga Tiket Taman Buaya Melaka – Bagaimana perasaan melihat buaya dari jarak yang sangat dekat? Pasti ia akan menjadi perkara yang paling menarik dan menyeronokkan dalam hidup. Nah, aktiviti seperti ini hanya boleh dilakukan di Taman Buaya Melaka di Malaysia.

Dengan harga tiket yang agak murah dan berpatutan, anda sudah boleh melihat bagaimana buaya sebenar hidup. Selain itu, taman pelancongan yang satu ini menyediakan beberapa tunggangan yang menarik dan menarik yang tidak boleh dilepaskan.

Tunggangan di Taman Buaya Melaka

Tunggangan di Taman Buaya Melaka
Picture by: @teah1.7

Taman Buaya ini merupakan tempat pelancongan yang paling popular dan wajib dikunjungi apabila berada di kawasan Ayer Keroh. Kewujudan taman ini sesuai jika dijadikan tempat percutian bersama keluarga kerana ia sesuai untuk semua peringkat umur.

Pelancong yang datang akan diberi pendidikan penting tentang pelbagai jenis spesies buaya. Anda juga boleh memberi makan buaya secara langsung menggunakan kaedah memancing. Sudah tentu aktiviti ini dijalankan di bawah seliaan pegawai yang berpengalaman.

Selain itu, taman hiburan yang satu ini juga menawarkan pelbagai tunggangan atau permainan yang wajib dicuba. Tunggangan yang tidak boleh dilepaskan ketika berada di taman buaya ini ialah:

 • Dunia Jurassic.
 • Rumah berhantu.
 • Taman hiburan.
 • Demonstrasi Memakan Buaya.
 • Walkthrough Aviary.
 • Tuntung Feeding.
 • Makan Burung Emus.
 • Turki Liar & Memberi Makan Angsa.
 • Memberi Makan Rusa Jawa.
Baca Juga  Harga Tiket Taman Rama Rama Melaka 2023

Tarikan di Melaka Crocodile Park

Tarikan di Melaka Crocodile Park
Picture by: @nisakmuhammad

Setiap objek pelancongan pastinya mempunyai tarikan yang berbeza termasuk taman buaya yang satu ini. Jika anda ingin tahu tentang pelbagai tarikan, lihat perbincangan penuh di bawah.

1. Taman Buaya

Taman buaya ini mempunyai pelbagai spesies buaya dari seluruh pelusuk dunia. Malah, bilangan buaya yang wujud mencecah sehingga lebih 100 ekor, sudah tentu ia akan bertambah setiap tahun.

Anda boleh menemui buaya tempatan seperti buaya tembaga dan buaya jenjulung. Bagi buaya import pula, ia diimport dari pelbagai negara seperti buaya dari AS (Amerika Syarikat) dan buaya perampas perarakan dari India.

2. Taman Ular

Biarpun namanya sangat sinonim dengan buaya, sebenarnya taman ini turut menempatkan pelbagai spesies ular yang boleh disaksikan oleh semua pengunjung yang datang. Terdapat seekor ular gergasi dengan saiz terbesar yang mendiami taman ini iaitu ular batik sawa.

Pengunjung juga akan dapat melihat pelbagai persembahan menarik persembahan ular yang telah disediakan. Semestinya tempat percutian yang paling sesuai bersama keluarga atau rakan sekerja.

3. Zoo Mini

Kawasan pelancongan ini juga mempunyai mini zoo atau mini zoo yang menempatkan banyak haiwan jinak. Haiwan ini ialah arnab, burung, buaya, dan lain-lain lagi. Semua pengunjung yang datang diberi kebebasan untuk memberi makan haiwan jinak ini.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @ainsalmyaziz

Semasa berada di taman pelancongan ini, anda boleh melakukan pelbagai aktiviti menarik untuk dicuba. Sudah tentu ia tidak akan membosankan dan berbeza daripada taman pelancongan secara umum.

1. Menyaksikan Pelbagai Spesies Buaya

Taman buaya ini memang menawarkan banyak aktiviti menarik yang patut dicuba. Salah satunya ialah melihat lebih 100 spesies buaya yang mempunyai ciri unik atau berbeza.

Baca Juga  Harga Tiket Rumah Terbalik Sabah 2023

Anda juga boleh melihat bagaimana pegawai memberi makan buaya di dalam sangkar. Aktiviti memberi makan buaya ini selalunya dijalankan pada jam 11.00 tengah hari.

2. Berenang sepuas hati anda di Waterpark

Taman yang indah di Melaka ini juga mempunyai kolam yang cukup besar untuk kanak-kanak. Terdapat juga gelongsor air yang cukup panjang untuk memacu adrenalin anda.

Tidak kurang menarik, anda juga akan menemui air pancut berbentuk payung yang dijamin membuatkan anak kesayangan anda lebih selesa ketika bercuti di tempat ini.

3. Memburu Foto di Pelbagai Tempat Menarik

Terdapat banyak tempat menarik yang boleh dijadikan tempat memburu atau bergambar. Hampir semua tempat di kawasan ini mempunyai daya tarikan tersendiri untuk penggambaran estetik.

Anda boleh mengambil gambar dengan pelbagai latar belakang, seperti taman buaya, taman air, taman haiwan, dan sebagainya. Namun, tempat yang paling digemari untuk dijadikan tempat bergambar adalah di taman.

Di kawasan taman tersebut terdapat beberapa miniatur replika bangunan yang mempunyai bentuk yang sangat unik. Keindahan taman dan keunikan replika bangunan inilah yang membuatkan pengunjung tertarik untuk bergambar di tempat ini.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @fikryseven7

Pihak pengurusan Melaka Crocodile Park telah menyediakan beberapa kemudahan bagi menyokong keselesaan pengunjung. Kemudahan yang boleh diperolehi ketika bercuti di tempat pelancongan ini ialah:

 • Gazebo.
 • Peringkat budaya.
 • Dewan Serbaguna TBRM.
 • Kawasan rehat di sekitar kolam.
 • Tempat letak kenderaan.
 • Tandas awam.
 • Kedai khusus untuk membeli-belah makanan ringan dan pelbagai jenis cenderahati.
 • Restoran.
 • surau.

Lokasi

Lokasi
Picture by: @fikryseven7

Taman pelancongan ini mempunyai lokasi yang strategik dan tentunya mudah diakses oleh pelbagai kenderaan. Alamat penuh terletak betul-betul di Lebuh Anyer Keroh, Melaka, Malaysia.

Untuk ke lokasi boleh dilakukan dengan kenderaan persendirian atau pengangkutan awam. Pengangkutan awam yang boleh dipilih untuk menghantar ke alamat destinasi ialah teksi, bas dan sebagainya.

Baca Juga  Bukit Jelutong Eco Community Park 2023

Waktu Operasi Taman Buaya Melaka

Waktu operasi
Picture by: @ainsalmyaziz

Bagi yang ingin berkunjung, boleh datang mengikut waktu buka atau operasi. Untuk hari bekerja atau Isnin hingga Jumaat, Melaka Crocodile Park dibuka dari jam 09.00 pagi hingga 17.00 malam. Jadi waktu buka agak terhad sebab tak sampai 24 jam.

Manakala pada hujung minggu seperti Sabtu, Ahad atau cuti kebangsaan, ia dibuka lebih lama iaitu sekitar 1 jam. Lebih tepat pukul 09.00 pagi hingga 18.00 malam waktu tempatan.

Harga Tiket Masuk Taman Buaya Melaka

Harga dan Promosi Tiket Masuk
Picture by: @fikryseven7

Harga tiket untuk dapat masuk ke kawasan ini boleh dikatakan agak pelbagai untuk setiap lapisan masyarakat. Tetapi secara keseluruhan, harganya tidaklah mahal jadi ia agak mesra poket.

Kalau tak percaya, berikut adalah senarai Harga Tiket Taman Buaya Melaka terkini yang boleh dijadikan rujukan:

Weekday WarganegaraBukan Warga Negara
Kanak-kanakRM11RM25
matangRM16RM30
Ibu bapa (Umur 55 tahun ke atas)RM9RM25

Tetapi jika anda tidak mahu bercuti pada hari bekerja atau hari bekerja, maka anda boleh memilih hari Sabtu dan Ahad. Kadar boleh disemak dalam jadual berikut:

WeekendWarganegaraBukan Warganegara
Kanak-kanakRM14RM25
matangRM19RM30
Ibu bapa (Umur 55 tahun ke atas)RM11RM25

Harga kemasukan hari Jumaat hingga Ahad memang lebih mahal. Kalau nak lagi murah boleh guna promo yang ada. Namun begitu, promosi yang diberikan oleh pihak pengurusan amat jarang berlaku dan kebiasaannya hanya akan diberikan pada hari-hari tertentu sahaja.

Taman Buaya Melaka merupakan sarang buaya terbesar di Malaysia dan terdiri daripada lebih 100 spesies. Selain itu, taman hiburan ini menyediakan pelbagai tunggangan menarik yang tidak boleh dilepaskan. Sangat sesuai untuk dijadikan tempat percutian bersama keluarga besar apabila tibanya cuti.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.