Harga Tiket Cruise Tasik Putrajaya 2023

Harga Tiket Cruise Tasik Putrajaya – Putrajaya Tasik Cruise merupakan pakej pelancongan yang menyediakan perkhidmatan bot untuk pengunjung yang ingin menerokai Tasik Putrajaya. Anda boleh menikmati pemandangan indah Bandaraya Putrajaya dari atas kapal. Semestinya suasana ini merupakan percutian impian semua orang.

Menyusuri sungai sambil menikmati pemandangan yang luar biasa akan membuatkan anda terhibur dan seketika dapat melupakan kesempitan hidup. Ini adalah percutian sebenar. Ikuti penjelasan berkenaan pakej pelancongan ini untuk maklumat lanjut.

Pelayaran Tasik Putrajaya

Pelayaran Tasik Putrajaya
Picture by: @sayang.sopporo

Kenderaan utama yang dimiliki oleh pakej pelancongan adalah kapal dan bot. Pengunjung bebas memilih sama ada mahu menggunakan bot atau bot untuk menyusuri sungai. Semestinya jika anda membawa rombongan yang mempunyai banyak pilihan bot, ia adalah pilihan terbaik untuk menikmati suasana Bandaraya Putrajaya.

Kapal dan bot tersebut mungkin:

1. Pelayaran Bersiar-siar

Sightseeing Cruise ialah bot tradisional yang disediakan oleh pakej pelancongan. Anda boleh merasai suasana belayar merentasi Tasik Putrajaya dari bot yang ringkas. Deruan air tasik dan bunyi motor bot akan mengiringi perjalanan anda di sekitar tasik.

2. Bot Persiaran Bersiar-siar

Pilihan pakej pelancongan ini menyediakan bot yang boleh dipilih oleh pengunjung. Kapal kecil boleh digunakan untuk sebilangan kecil penumpang. Selain itu, terdapat juga Pelayaran Bersiar-siar yang berkapasiti besar untuk membawa sejumlah besar penumpang.

Baca Juga  Harga Tiket Pulau Dayang 2023

Kemudian kapal yang termasuk dalam kategori ini dilengkapi dengan penghawa dingin. Konsep kapal sangat mirip dengan kapal persiaran moden. Di dalamnya terdapat kemudahan lengkap yang boleh digunakan oleh penumpang. Pasti perjalanan akan lebih selamat dan selesa.

Kapal ini boleh didapati dalam dua jenis iaitu dua dek berkapasiti penumpang sehingga 120 orang dan dek tunggal yang boleh membawa sehingga 76 penumpang.

3. Perahu Dondang yang dihormati

Bot Donsang Sayang bernama Payang dan Kolek. Pengangkutan air di atas Pelayaran Tasik Putrajaya adalah replika bot tradisional Malaysia yang serupa dengan gondola kayu. Kapasiti penumpang Bot Dondang Sayang hanya 6 orang.

4. Bot Lepa-Lepa

Lepa-Lepa merupakan perahu tradisional dari Malaysia yang digunakan oleh masyarakat Bajau Laut untuk melihat laut. Orang Bajau Laut adalah sekumpulan gipsi yang tinggal di kawasan di luar pantai Timur Semporna, Sabah. Bot Lepa-Lepa boleh membawa sehingga 12 penumpang.

Aktiviti Pelancongan Cruise Tasik Putrajaya

Aktiviti Pelancongan Cruise Tasik Putrajaya
Picture by: @its.wish__

Sambil menikmati perjalanan anda di sepanjang Tasik Putrajaya, terdapat banyak aktiviti yang boleh anda lakukan. Cadangan aktiviti yang boleh dilakukan ialah:

1. Lihat Pelbagai Jenis Bangunan Malaysia

Perjalanan menyusuri sungai ini boleh mengambil masa sehingga beberapa jam. Pada masa itu anda boleh mendapatkan pemandangan beberapa bangunan di sekitar Putrajaya. Bangunan-bangunan tersebut adalah Masjid Putrajaya yang sangat unik dan ikonik, Jambatan Seri Wawasan dan Perdana Putra.

Jambatan Seri Wawasan dan Perdana Putra adalah pejabat Perdana Menteri Malaysia. Kemudian terdapat juga Jambatan Putra atau Jambatan Putra, Istana Kehakiman, Jambatan Seri Saujana, Yayasan Kepimpinan Perdana, Istana Darul Ehsan, The Millennium Monument dan banyak lagi.

2. Beri perhatian kepada Pemandu Pelancong

Perjalanan anda akan dibimbing oleh pemandu pelancong yang menerangkan sejarah dan cerita berkaitan Putrajaya. Penjelasan ini dijelaskan dalam bahasa Inggeris kerana terdapat begitu ramai pelancong luar dan dalam yang meluangkan masa meneroka Tasik Putrajaya.

Baca Juga  Harga Tiket Lata Berangin 2023

Kemudian pemandu pelancong juga mengajak anda untuk naik ke atas dek kapal untuk menikmati keseronokan bercuti di atas kapal sambil diiringi angin kencang.

3. Ambil Foto Hebat

Gambar-gambar yang anda boleh ambil ialah suasana tasik yang cantik, gambar sambil bergambar dalam bot, gambar bangunan di sekitar tasik, dan sebagainya. Abadikan detik indah ini pada kamera dan gunakannya sebagai alasan untuk melawat tempat ini lagi.

4. Nikmati Hidangan

Jika anda memilih kapal yang berkapasiti besar dan kemudahan yang sangat lengkap, kapal tersebut menyediakan hidangan lazat yang boleh anda makan semasa menyusuri tasik. Sudah tentu ini akan menambahkan lagi kesan kegembiraan sepanjang perjalanan air.

Kemudahan Cruise Tasik Putrajaya

Kemudahan Cruise Tasik Putrajaya
Picture by: @its.wish__

1. Tempat Sewa

Sewaan Tempat disediakan untuk pengunjung yang ingin mengadakan acara atau memerlukan tempat istimewa semasa menerokai Tasik Putrajaya. Kemudahan ini boleh ditempah terus daripada Cruise dan jangan lupa untuk membuat tempahan sebelum venue akan digunakan.

2. Ruang makan

Ruang makan adalah kemudahan dalam kapal besar. Bilik ini merupakan ruang makan mewah yang boleh digunakan oleh pengunjung untuk mesyuarat dan jamuan. Tempahan boleh dibuat terus dengan menghubungi pelayaran.

3. Peralatan Pelayaran

Jika menggunakan bot atau bot untuk belayar menyusuri tasik, anda akan dibekalkan dengan peralatan keselamatan semasa berada di atas bot. Peralatan ini berguna untuk menjaga keselamatan penumpang ketika belayar jika berlaku perkara yang tidak diingini.

4. Pemandu pelancong

Sepanjang pelayaran, anda akan disajikan dengan pemandangan indah Masjid Putrajaya, Istana Darul, Jambatan Wawasan, Monumen Milenium, Istana Kehakiman dan Jambatan Putra. Apabila melalui bangunan tersebut anda akan dibimbing oleh pemandu pelancong.

Dengan cara ini, anda boleh memperoleh pengetahuan baharu dan maklumat berguna tentang Bandaraya Putrajaya, Malaysia.

Baca Juga  Harga Tiket Gunung Ledang 2023

Tarikan Pelancongan Cruise Tasik Putrajaya

Tarikan Pelancongan Cruise Tasik Putrajaya
Picture by: @therealtantrishah

Sesuatu yang menjadi tarikan pakej pelancongan air ini ialah menaiki bot dan kapal seperti yang telah diterangkan sebelum ini. Ini kerana aktiviti utama percutian dengan pakej pelancongan pelayaran adalah meneroka tasik menaiki bot sambil menikmati pemandangan Bandaraya Putrajaya.

Tempat Cruise Tasik Putrajaya

Tempat Cruise Tasik Putrajaya
Picture by: @therealtantrishah

Untuk sampai ke tempat pelancongan ini, anda mesti tahu alamat terperinci lokasi tersebut. Lokasi pakej pelancongan terletak di Jeti Putra, Jambatan Putra, Presint 1, 62200 Putrajaya, Malaysia. Ia adalah kira-kira 40 km dari Kuala Lumpur dan mengambil masa kira-kira 34 minit.

Akses pengangkutan yang boleh digunakan untuk sampai ke lokasi ini ialah pengangkutan awam dan kenderaan persendirian.

Waktu Operasi Cruise Tasik Putrajaya

Waktu Operasi Cruise Tasik Putrajaya
Picture by: @salbiah_ilias

Lawatan pengangkutan air ini dibuka setiap hari. Dari Isnin hingga Jumaat, kemudahan itu akan dibuka dari jam 2 petang hingga 10 malam untuk Bot, Dondang Sayang dan Bot Berkelah. Sementara itu, kemudahan Cruise akan dibuka dari jam 1.15 petang hingga 7.30 malam.

Pada hujung minggu, kemudahan Bot, Dondang Sayang dan Bot Berkelah dibuka dari jam 2 petang hingga 10 malam. Kemudahan pelayaran dibuka dari jam 1.15 petang hingga 9 malam.

Harga Tiket Cruise Tasik Putrajaya

Harga Tiket Cruise Tasik Putrajaya
Picture by: @salbiah_ilias

Harga tiket untuk menikmati suasana Bandaraya Putrajaya dari dalam bot dan kapal adalah seperti berikut:

1. Sightseeing Cruise

Kanak-kanak (Standard)RM35
matang (Standard)RM50
Kanak-kanak (Mykad)RM20
matang (Mykad)RM30

2. Perahu Dondang Sayang

Kanak-kanak (Standard)RM26
matang (Standard)RM40
Kanak-kanak (Mykad)RM12
matang (Mykad)RM20

Untuk harga tiket lain, anda boleh terus melayari platform atau laman web pelancongan rasmi.

Promosi/Diskaun Pelawat

Promosi:Diskaun Pelawat
Picture by: @hanafi_pht

Secara umum, anda boleh mendapatkan promosi dan diskaun pada hari-hari tertentu. Jadi untuk mendapatkan promo dan diskaun ini, anda kena rajin mengikuti perkembangan maklumat berkaitan penjualan tiket dan lain-lain yang berkaitan dengan pakej pelancongan ini.

Keindahan pemandangan Bandaraya Putrajaya boleh dinikmati melalui Pelayaran Tasik Putrajaya. Pemilihan pakej pelayaran yang terbaik pastinya membuatkan kami semakin ingin tahu dan berminat untuk berkunjung ke lokasi ini. Jika cuti sudah tiba, marilah kita bersama-sama melawati lawatan pelayaran ini!

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.