Taman Botani Perdana 2023: Tarikan & Aktiviti

Kuala Lumpur mempunyai banyak tempat menarik untuk diterokai bersama keluarga atau pasangan anda. Salah satunya ialah Taman Botani Perdana yang dahulunya dikenali sebagai Taman Tasik.

Taman ini dibina pada tahun 1888 dan merupakan taman tertua di Malaysia. Walaupun sudah lama wujud, ia telah dikemas kini sehingga kini hadir dengan wajah baharu. Jadi, bagi mereka yang sudah tertanya-tanya apakah tarikannya, lihat ulasan di bawah.

Tunggangan di Taman Botani Perdana

Tunggangan di Taman Botani Perdana
Picture by: @syarahazlan

Tarikan pelancongan berbentuk taman ini telah menjadi kawasan riadah bagi pelancong tempatan dan luar negara apabila berada di Kuala Lumpur. Taman yang lebih dikenali sebagai Taman Tasik itu juga merupakan kawasan taman yang terbesar iaitu mencecah hampir 100 hektar.

Umumnya pelancong yang berkunjung ke tempat ini hanya untuk menikmati keindahan alam. Sehingga hampir tiada tunggangan ekstrem yang boleh dicuba. Pun begitu, aktiviti percutian anda dijamin jauh dari membosankan.

Terdapat tempat untuk kanak-kanak bermain yang dilengkapi dengan banyak peralatan. Peralatan yang digunakan sudah tentu dapat membantu kanak-kanak meningkatkan kemahiran motor.

Ibu bapa juga telah disediakan bangku khas untuk memantau anak-anak dari jauh. Malah terdapat meja perkelahan khas untuk pengunjung yang ingin berkelah bersama keluarga. Waktu terbaik untuk berada di tempat ini ialah pada sebelah petang kerana cuaca tidak begitu panas.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @aishu_artistic

Semua destinasi pelancongan pastinya mempunyai banyak tarikan menarik yang mampu menarik minat pengunjung. Taman tertua dan terbesar di Kuala Lumpur ini menawarkan banyak tarikan yang anda tidak patut ketinggalan, antaranya:

Baca Juga  Harga Tiket 99 Wonderland Park 2023

1. Koleksi Pokok Plumeria

Seperti namanya, tempat ini mempunyai pelbagai koleksi tumbuhan Plumeria. Lokasinya bersebelahan dengan pintu masuk tidak jauh dari tasik. Tumbuhan ini sebenarnya bukan tumbuhan asli Malaysia, tetapi banyak yang ditanam dengan tujuan untuk mencantikkan rupa taman agar lebih eksotik.

2. Air terjun

Air terjun buatan ini merupakan spot terbaru yang baru ditambah ke kawasan taman. Dengan air terjun ini, pengunjung dapat merasai suasana hutan tropika. Air terjun ini juga akan menghadirkan pemandangan indah air yang mengalir yang kelihatan begitu tenang.

3. Pulau Cyclac

Di tengah-tengah taman itu, terdapat sebuah pulau yang dikelilingi oleh air sungai dan disambungkan dengan jambatan. Di tempat ini, anda boleh menikmati pemandangan sungai yang indah. Terdapat juga koleksi succulents dan astaka buluh yang menjadikannya lebih cantik.

4. Taman Tenggelam

Mercu tanda yang wajib dilawati apabila berada di Taman Botani Perdana ialah Taman Sunken. Dipanggil sebagai Sunken, kerana taman yang satu ini berada di bawah paras tanah sebenar.

Di tengah-tengah taman ini kelihatan terdapat air pancut yang mempunyai bentuk seperti bintang. Selain itu, terdapat juga pokok-pokok bunga yang tersebar merata ke segenap pelusuk taman yang menjadikannya lebih cantik.

5. Taman Rusa

Taman Rusa atau Deer Park ialah taman seluas 2 hektar yang menempatkan rusa Fallow yang berasal dari Belanda. Walau bagaimanapun, ia juga dikenali sebagai Rusa Holland atau Rusa Dama. Taman haiwan ini terletak tidak jauh dari Memorial Tun Abdul Razak.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @jkeelee

Apabila anda mula-mula menjejakkan kaki di taman ini, anda akan dapati banyak tempat dan aktiviti yang menarik. Aktiviti yang biasa dijalankan oleh pengunjung semasa berada di Botani Perdana adalah seperti:

Baca Juga  Harga Tiket Rumah Terbalik Melaka 2023

1. Berjoging Pagi atau Petang

Taman ini menyediakan kawasan khas untuk pengunjung yang ingin berjoging. Ramai pengunjung atau penduduk sekitar taman yang melakukan aktiviti berjoging dengan tujuan untuk membakar lemak.

Aktiviti jogging ini selalunya dilakukan pada waktu pagi atau petang sambil berjalan-jalan di sekitar taman. Kawasan jogging juga jauh dari kenderaan yang lalu lalang supaya anda boleh berjoging dengan selesa dan tenang.

2. Berkelah Bersama Keluarga

Pernahkah anda membayangkan bagaimana rasanya berkelah di taman yang indah? Kini anda tidak perlu bayangkan lagi, anda boleh datang terus ke Taman Botani Perdana bersama keluarga atau pasangan.

Taman seluas 91 hektar itu dipenuhi dengan pelbagai jenis tumbuhan, mulai dari pelbagai jenis bunga, pokok jarang, herba, hingga kacukan. Malahan dilengkapi dengan air terjun dan kolam ikan yang boleh menyegarkan minda.

3. Perahu dayung

Bukan sekadar taman, di sini terdapat tasik buatan dengan pokok rendang. Untuk menyusuri tasik, anda boleh menggunakan bot yang telah disediakan di tepi tasik. Tidak perlu risau, anda akan ditemani oleh pemandu untuk mendayung bot.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @sarahclairedtalaba

Selain dapat menikmati keindahan alam semula jadi, taman ini juga dilengkapi dengan pelbagai kemudahan tambahan. Kemudahan ini dibuat bertujuan untuk menyokong keselesaan pelancong yang datang antaranya:

  • Kawasan khas untuk pengunjung yang ingin berjoging.
  • Taman permainan yang luas sebagai kawasan permainan kanak-kanak.
  • Tempat sewa untuk mereka yang ingin melihat keindahan taman secara meluas.
  • Penyewaan bot yang membolehkan anda mengelilingi tasik.
  • Pusat tafsiran yang menyediakan pelbagai jenis maklumat tentang tumbuhan.
  • Sebuah kedai cenderamata yang menjual cenderahati yang cantik dan unik.
  • Kemudahan awam seperti bilik air, tempat makan, surau dan sebagainya.
  • Pemandu pelancong yang sentiasa bersedia untuk berkongsi maklumat secara percuma pada waktu bekerja dari jam 08.00 hingga 10.00.
Baca Juga  Harga Tiket Muzium Melaka 2023

Lokasi

Lokasi
Picture by: @mairafirdausss

Seperti yang telah dibincangkan, lokasi taman pelancongan ini betul-betul di tengah-tengah Bandaraya Kuala Lumpur. Lebih tepat lagi terletak di Jalan Kebun Bunga, Tasik Perdana, Nombor 55100, Kuala Lumpur, Malaysia. Untuk ke tempat ini, anda boleh menaiki kenderaan persendirian atau awam seperti kereta api.

Tetapi jika anda tidak mahu berdesak-desakan dan tiba lebih cepat, disyorkan untuk mengambil teksi tempatan atau teksi dalam talian. Teksi akan membawa anda terus ke destinasi anda.

Waktu Operasi Taman Botani Perdana

Waktu Operasi Taman Botani Perdana
Picture by: @syarahazlan

Taman ini dibuka setiap hari dari Isnin hingga Ahad tanpa cuti. Manakala waktu operasi ialah 07.000 pagi hingga 20.00 malam. Anda boleh datang bila-bila masa yang anda mahu tanpa risau jika lokasi ditutup.

Kawasan taman itu sendiri sangat luas, jadi pihak pengurusan telah menyediakan bas ulang-alik. Bas ulang-alik ini mula beroperasi pada jam 09.00 pagi sehingga 18.00 malam.

Harga Tiket Masuk Taman Botani Perdana

Harga dan Promosi Tiket Masuk
Picture by: @jkeelee

Walaupun ia mempunyai banyak tempat menarik, ternyata harga kemasukan ke taman ini adalah percuma. Anda boleh datang semasa waktu operasi dan tidak akan dicaj sama sekali. Pastinya boleh dijadikan sebagai tarikan pelancong yang paling sesuai untuk mereka yang baru ingin berehat.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin memasuki kawasan tertentu atau kemudahan tambahan seperti bas ulang-alik, bayaran akan dikenakan. Untuk butiran lanjut, lihat senarai harga terkini di bawah:

Tiket Shuttle BusDurasiHarga Tiket
Anak-anak(umur bawah 17 tahun)1 jamRM2
Matang (umur atas 17 tahun)1 jamRM6

Untuk rekod: kerana tiket masuk adalah percuma, pengurus juga tidak memberikan promosi atau diskaun.

Taman Botani Perdana sememangnya terkenal dengan keindahan alam semulajadi dan air terjun yang cantik. Selain itu, terdapat juga banyak tempat menarik yang sayang untuk dilewatkan. Pastinya ia boleh dijadikan pilihan tepat bagi mereka yang ingin mencari tempat berehat di Kuala Lumpur.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.