Harga Tiket Lata Payung 2023

Harga Tiket Lata Payung – Lata Payung merupakan tarikan pelancong yang mempunyai keindahan alam semula jadi berupa air terjun. Destinasi pelancongan ini mempunyai kawasan Blue Pool yang sangat menawan. Selain itu, lawatan air terjun ini merupakan lokasi pelancongan yang mempunyai keunikan tersendiri dan wajib dikunjungi.

Malah, pengunjung yang datang bukan sahaja dari dalam negara tetapi juga dari luar negara. Banyak jajaran flora atau tumbuhan yang mengelilingi lokasi pelancongan ini. Suasana yang tenang dan indah sudah tentu membuatkan minda lebih segar kerana terhindar dari kesibukan kota.

Oleh itu, tarikan pelancongan ini amat digalakkan untuk anda yang ingin bercuti dan menyegarkan minda pada masa yang sama. Apabila berkunjung ke lokasi ini, anda dijamin akan merasai ketenangan diiringi kicauan burung dan bunyi air sungai yang mengalir.

Tempat pelancongan

Tempat pelancongan
Picture by: @nekbatkhan_

Air terjun ini terletak di dalam Hutan Pelancongan Lata Payung. Lebih tepat lagi ialah di Daerah Setiu di sempadan Trengganu Besut. Jaraknya lebih kurang 25 km dari kawasan Bandar Seri Langkap jika melalui Jalan Seri Langkap, Kampung Payong Baru.

Lokasi ini juga lebih kurang 65 km dari Bandaraya Kuala Trengganu dan 424 km dari pusat Bandaraya Kuala Lumpur (mengambil masa lebih kurang 7 jam). Disebabkan jaraknya agak jauh dari Kuala Lumpur, sangat digalakkan untuk bermalam.

Tunggangan di Tarikan Pelancong

Tunggangan di Tarikan Pelancong
Picture by: @n.muif’

Tunggangan di kawasan ini tidak seperti tunggangan pelancong pada umumnya, kerana sungai dan air terjun tersedia untuk dinikmati pengunjung. Dengan kata lain, kedua-dua objek ini boleh menjadi tarikan pelancong kepada pengunjung.

Aktiviti Percutian di Lata Payung

Aktiviti Percutian di Lata Payung
Picture by: @nazirul_mubin96

Beberapa aktiviti berikut boleh dilakukan di kawasan pelancongan. Ayuh, sediakan peralatan yang diperlukan dan rasai kemeriahan percutian di kawasan air terjun!

1. Berkhemah

Bagi anda yang gemar berkhemah bersama keluarga atau rakan sekerja, maka pilihan lokasi pelancongan ini adalah pilihan yang tepat. Lokasi tersebut telah menyediakan kawasan yang baik untuk berkhemah jadi dijamin selamat untuk menjalankan aktiviti perkhemahan di sana.

Anda hanya perlu menyediakan peralatan perkhemahan yang biasanya diperlukan dan macam-macam lagi keperluan. Kemudian anda boleh melakukan aktiviti ini selama beberapa hari mengikut keperluan anda. Jika anda ingin tinggal di kawasan ini secara percuma, maka kami mengesyorkan melakukan aktiviti perkhemahan ini.

2. Mendaki

Aktiviti hiking juga boleh dilakukan di kawasan pelancongan Lata Payung. Pengunjung boleh melakukan hiking sambil mengikuti aliran air sungai yang berasal dari air terjun. Pastinya ini akan menjadi sangat menyenangkan kerana suasana semula jadi yang masih indah dan tenang.

Kemudian pengurus tempat pelancongan juga telah menentukan arah laluan mendaki yang selamat untuk anda. Sehinggakan jika keliru dengan laluan tersebut, petugas tapak pelancongan sedia membantu membimbing perjalanan sehingga aktiviti hiking selesai.

3. Berkelah

Aktiviti perkelahan biasanya dijalankan oleh keluarga yang sedang bercuti ke lokasi air terjun. Pengunjung hanya perlu menyediakan peralatan perkelahan dan akan diarahkan untuk mencari tempat yang sesuai untuk aktiviti perkelahan.

Kawasan pelancongan ini agak luas dan sangat fleksibel untuk dijadikan tempat untuk sebarang aktiviti. Oleh itu, aktiviti perkelahan keluarga seperti ini dapat dilakukan dengan selamat dan selesa.

3. Berenang

Pengunjung boleh melakukan aktiviti berenang di kawasan Blue Pool. Aliran air yang jernih dan sejuk menjadikan lokasi ini sebagai tempat kegemaran pengunjung untuk berenang. Selain itu, terdapat juga tandas yang disediakan sebagai tempat membersihkan badan selepas berenang untuk anda.

Tarikan Pelancong Yang Boleh Dilakukan

Tarikan Pelancong Yang Boleh Dilakukan
Picture by: @n.muif’

Kawasan pelancongan yang berkait secara langsung dengan alam semula jadi dan mempunyai suasana yang tenang, menjadikan lokasi ini jarang mengadakan tarikan istimewa. Namun, sesetengah pengunjung biasanya mengadakan hidangan seperti barbeku ketika berkumpul bersama keluarga atau rakan sekerja.

Kemudahan Sedia Ada di Lata Payung

Kemudahan Sedia Ada di Lata Payung
Picture by: @afqhazhr

Objek pelancongan air terjun ini mempunyai kemudahan yang cukup lengkap bagi kategori pelancongan alam. Jadi anda tidak perlu risau sekiranya anda memerlukan tempat-tempat berikut, ketika mengunjungi lokasi air terjun tersebut.

1. Ruang Solat (Mushalla)

Terletak di negara yang majoriti penduduknya beragama Islam, sudah tentu kemudahan ini akan disediakan. Ruang solat merupakan aspek penting yang perlu dimiliki oleh sesebuah tarikan pelancong kerana pengunjung akan sangat memerlukannya.

Pengunjung boleh menggunakan kemudahan surau atau surau sepanjang tarikan pelancong ini beroperasi. Bilik ini cukup besar sehingga boleh digunakan oleh pengunjung walaupun jumlah pengunjung semakin meningkat.

2. Tandas

Satu lagi kemudahan penting ialah tandas. Tandas disediakan di kawasan pelancongan. Pengurusan tandas sangat baik, bersih dan selesa untuk digunakan oleh pengunjung. Lebih-lebih lagi dengan pelancongan alam seperti ini, sudah tentu pengunjung memerlukan tandas sebagai tempat membersihkan diri.

Selepas berenang di kawasan sungai dan air terjun, pengunjung boleh membilas diri dan menukar pakaian di dalam tandas, kerana tandas tersebut dilengkapi dengan kemudahan mandi dan membersihkan diri.

3. Pondok Rehat

Terdapat banyak aktiviti yang boleh dilakukan di kawasan pelancongan ini, jadi pengunjung akan memerlukan tempat untuk berehat dan berehat. Pengunjung boleh berehat selepas berjam-jam dengan aktiviti di kawasan pelancongan.

Seperti yang dijelaskan dalam perbincangan sebelum ini, pengunjung boleh melakukan aktiviti berenang, berkelah, berkhemah, mendaki dan barbeku. Aktiviti ini akan menguras tenaga pengunjung sehingga mereka perlu berehat selepas itu.

Bukan itu sahaja, bagi pengunjung yang baru ingin meluangkan masa menikmati suasana air terjun, mereka boleh duduk bersantai di kawasan rehat ini. Bagaimana? Sangat menarik bukan?

4. Kawasan letak kereta

Di sekitar tapak pelancongan juga terdapat kawasan parkir yang luas untuk pengunjung yang memandu. Malah bayaran sewa tempat letak kereta tidak dikutip sama sekali atau percuma. Pengunjung boleh meletakkan kereta atau motosikal mereka tanpa perlu membayar apa-apa.

Waktu Operasi Tarikan

Waktu Operasi Tarikan
Picture by: @afqhazhr

Tarikan pelancongan Lata Payung beroperasi setiap hari dari jam 7 pagi hingga 6 petang. Jadual ini mengikut jadual pembersihan kawasan hutan, kerana lokasi tarikan pelancong adalah di kawasan Hutan Pelancongan. Kemudian pengunjung boleh bebas menggunakan tempat ini selama 1 hari.

Harga Tiket Masuk untuk Tarikan

Harga Tiket Masuk untuk Tarikan
Picture by: @n.muif’

Untuk harga kemasukan ke kawasan pelancongan iaitu percuma atau percuma. Pengunjung boleh memasuki kawasan ini mengikut waktu operasi. Oleh itu, bagi pengunjung yang inginkan percutian bajet dan tidak memerlukan wang, mereka boleh memilih lokasi ini sebagai destinasi percutian yang menyeronokkan.

Promosi / Diskaun untuk Tarikan

Promosi : Diskaun untuk Tarikan
Picture by: @ezzfar

Dari pelbagai maklumat, tarikan pelancong ini tidak pernah memberikan beberapa promo menarik kepada pengunjung. Ini berikutan bayaran masuk yang sudah pun percuma dan pengunjung bebas menggunakan kawasan pelancongan mengikut prosedur yang telah ditetapkan.

Lokasi pelancongan Lata Payung yang sangat mesra dengan alam semula jadi pastinya membuatkan kami lebih teruja untuk bercuti di sana. Jom sediakan masa dari sekarang untuk melawat lokasi pelancongan air terjun ini. Kita boleh mendapatkan kesan percutian yang menyenangkan sambil menikmati keindahan alam semula jadi.

Baca Juga  Harga Tiket Lata Medang 2023
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.