Harga Tiket Taman Rama Rama Melaka 2023

Harga Tiket Taman Rama Rama Melaka – Datang ke Taman Rama Rama boleh menjadi salah satu pilihan terbaik untuk menyegarkan diri dan berehat dari kesibukan harian. Terutamanya di Malaysia, terdapat beberapa pilihan sekaligus dan salah satunya di Melaka.

Ia bukan sahaja sebagai alternatif untuk menyegarkan, di sini anda juga boleh menonton pelbagai rama rama serta pelbagai jenis serangga. Ini sesuai dengan nama taman ini sendiri iaitu Taman Rama rama & Reptilia Melaka Butterfly & Reptile Sanctuary.

Taman ini merupakan tarikan pelancong yang mesra untuk semua peringkat umur. Harga tiket masuk juga sangat berpatutan dan berkunjung ke sini, kanak-kanak juga boleh belajar tentang pelbagai jenis serangga dan rama-rama.

Taman Rama Rama

Kenderaan
Picture by: @afirdankucingnya

Tiada permainan istimewa yang boleh digunakan oleh pengunjung apabila mereka berasa letih dan ingin bermain. Tetapi sebaliknya, di sini terdapat kandang rama-rama, kolam ikan koi dan taman buaya dan reptilia.

1. Sangkar Rama rama

Sangkar rama rama merupakan antara tarikan utama yang akan dilihat oleh setiap pengunjung yang memasuki taman ini. Sesuai dengan nama taman ini juga, di dalam sangkar terdapat banyak jenis rama-rama yang melakukan pelbagai tarikan.

Setiap pengunjung di sana pasti akan melihat bunga berwarna-warni di sekeliling sangkar rama-rama ini. Manakala antara jenis rama-rama yang boleh ditemui di sini ialah Rajah Brooke Birdwing, Malayan Birdwing dan Black and White Helen.

Baca Juga  Harga Tiket Zipline Shah Alam 2023

2. Kolam Ikan Koi

Selain sangkar rama rama, terdapat juga kolam koi di sini. Di kawasan ini, pengunjung boleh memberi makan ikan. Anda juga tidak perlu membawa makanan sendiri dari luar, kerana di sini ada kedai yang menjual makanan ikan.

3. Taman Buaya & Reptilia

Kalau nak tengok buaya dari dekat mesti masuk tempat ni. Namun, jangan harap lebih, kerana seperti yang anda tahu, buaya kebanyakannya diam. Jadi, di kawasan ini anda tidak akan melihat sebarang akrobatik.

Namun, perlu diingat, apabila berada di kawasan taman buaya, sila perlahankan suara anda. Sebabnya, buaya adalah haiwan yang mudah terkejut. Dalam bahagian ini anda juga boleh melihat bilangan ular yang disimpan dalam sangkar.

Tarikan di Taman Rama rama

Tarikan di Taman Rama-rama
Picture by: @fkin_perfect

Tarikan terbaik yang boleh disaksikan di taman ini ialah tarikan rama rama yang menjalankan pelbagai aktiviti, daripada terbang, hinggap hinggalah kepada menghisap nektar. Selain itu, selepas anda membayar tiket, anda akan memasuki lobi.

Terdapat 2 burung kakak tua di sini. Burung ini dilatih dengan baik untuk melakukan perbualan asas seperti berkata apa khabar kepada pengunjung.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @fkin_perfect

1. Melihat Sambil Belajar Mengenai Serangga

Aktiviti pertama yang boleh anda lakukan semasa anda berada di sini, sudah tentu, menonton dan belajar tentang serangga. Anda boleh berjalan di sekitar taman yang sangat besar. Di sini, terdapat kira-kira 200 spesies serangga dan 400 spesimen daripadanya boleh dilihat dari jarak dekat.

Serangga ini berada di dalam sangkar masing-masing dan pengunjung boleh melihatnya dari luar sangkar. Contoh serangga yang anda boleh lihat di sini termasuklah rama-rama, pelbagai jenis burung yang cantik, belalang dan pelbagai lagi.

Bukan sahaja serangga, taman ini juga menjadi tempat tinggal bagi beberapa fauna lain seperti ular. Tidak perlu risau, kerana reptilia ini juga diletakkan di dalam sangkar yang sangat selamat. Selain ular, terdapat juga buaya dan beberapa jenis haiwan lain.

Baca Juga  Harga Tiket Flora Park Cameron Highland 2023

Pada dasarnya, anda boleh meneroka taman ini untuk dapat bertemu dengan semua jenis haiwan. Walaupun anda mempunyai sesuatu untuk ditanya tentang haiwan di sana, anda boleh bertanya kepada pegawai di sana untuk mendapatkan penjelasan.

2. Nikmati Keindahan Taman

Selain dapat melihat pelbagai jenis serangga, taman ini juga menyajikan keindahan yang wajar untuk diabadikan. Pemandangan di sana sangat cantik dengan pokok-pokok yang rendang dan pelbagai jenis bunga.

Anda boleh menikmati pemandangan sambil duduk santai di kerusi yang disediakan. Atau anda juga boleh berjalan perlahan-lahan sambil menikmati udara taman yang sangat sejuk kerana pokok-pokok hijau yang rendang.

Menikmati keindahan taman boleh dilakukan sambil menikmati makanan atau makanan ringan. Setiap pengunjung juga dibenarkan membawa makanan mereka sendiri.

3. Ambil gambar

Pastinya aktiviti yang satu ini tidak boleh dilupakan semasa berada di taman yang dipenuhi serangga ini. Lebih-lebih lagi di taman ini terdapat banyak tempat bergambar yang sengaja disediakan untuk pengunjung.

Anda juga boleh bergambar dengan serangga atau haiwan yang ada di sana. Walau bagaimanapun, melakukan ini sudah cukup dari luar sangkar. Atau jika anda lebih suka latar belakang foto yang sejuk dan berwarna hijau, anda boleh memilih tempat taman yang hanya memaparkan pokok rendang.

Selain itu, pengurus taman sebenarnya telah menyediakan beberapa tempat khas untuk pengunjung bergambar. Antaranya ialah papan berwarna-warni. Papan mengandungi gambar Peter Pan dan Tinker Bell dengan lubang di kepala mereka.

Kemudian, pelawat boleh memasukkan kepala mereka ke dalam lubang di papan dan menunjukkan pose lucu. Bunyi macam seronok kan?

4. Memberi Makan Ikan Koi

Satu lagi aktiviti yang tidak boleh dilepaskan di taman ini ialah memberi makan ikan koi. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda tidak perlu membawa suapan anda sendiri dari luar. Sebab, di kawasan taman itu sudah ada kedai menjual cenderahati serta menjual makanan ikan.

Baca Juga  Harga Tiket Lata Tebing Tinggi 2023

Beli sedikit makanan dan kemudian berikan kepada ikan koi berwarna-warni di dalam kolam. Mereka akan bergaduh sesama sendiri untuk mendapatkan ikan dan jangan lupa, pengalaman yang satu ini juga diabadikan.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @amirdha_muthai

Pelbagai kemudahan yang boleh didapati di Taman Rama Rama adalah seperti berikut:

  • Kawasan parkir yang luas dan boleh memuatkan pelbagai jenis kenderaan bermotor
  • Tandas bersih
  • Tempat duduk berehat sambil menikmati keindahan yang ada di taman
  • Tempat menarik untuk bergambar

Lokasi Taman Rama rama

Lokasi Taman Rama-Rama
Picture by: @_oshhhh_

Taman ini terletak di Lebuh Ayer Keroh, Melaka, Malaysia. Lebih tepat lagi, ia bersebelahan dengan pintu masuk ke Plaza Tol Ayer Keroh. Untuk sampai ke lokasi taman ini, anda boleh menggunakan kenderaan persendirian sama ada beroda dua mahupun beroda empat.

Selain itu, anda juga boleh ke sana menggunakan pengangkutan awam seperti teksi motosikal dalam talian, teksi, bas dan sebagainya.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @fkin_perfect

Taman ini dibuka setiap hari dari jam 08.30 pagi hingga 17.30 malam. Waktu operasi boleh dikatakan sangat lama sehingga setiap pengunjung dapat menikmati pelbagai perkara di dalamnya sehingga mereka berpuas hati.

Waktu operasi ini juga terpakai dari Isnin hingga Ahad. Cuma pada hujung minggu, taman ini biasanya lebih penuh dengan pengunjung.

Harga Tiket Taman Rama Rama

Harga kemasukan
Picture by: @fkin_perfect

 

KategoriPelawat DewasaMelawat Kanak-Kanak
Pengembara TempatanRM30RM25
Pengembara AsingRM30RM25

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @amirdha_muthai

(belum ada sumber)

Melaka Rama Rama Park memang tempat yang sangat menarik. Anda juga boleh melawatnya pada bila-bila masa sepanjang hari dan waktu operasi. Tapi jangan lupa, patuhi peraturan yang berlaku di tempat pelancongan yang satu ini.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.