Harga Tiket Aquaria KLCC 2023

Harga Tiket Aquaria KLCC – Bila dah nak dekat hujung tahun, maknanya cuti dah makin dekat. Adakah anda mendapat cadangan untuk tempat yang betul? Kami akan memberikan cadangan untuk menghabiskan masa sehari di Aquaria KLCC yang hebat.

Akuarium gergasi ini akan memberikan gambaran percutian yang tidak dapat dilupakan. Malah dengan mengunjunginya anda boleh merasai keindahan pemandangan bawah air dari mana-mana bahagian. Banyak haiwan laut yang comel seperti sulaiman, iklan dan lain-lain yang lalu lalang.

Kenderaan

Kenderaan
Picture by: @aquariaklcc

Saiz akuarium gergasi ini adalah sekitar 90 meter yang bebas menyaksikan keindahan pemandangan bawah laut. Rasanya cukup luas kan? Walaupun agak besar, keselamatan terjamin 100%.

Biota marin yang disediakan adalah hampir 5000 biota yang boleh ditonton secara bebas supaya anda tidak akan bosan dengan jenis biota yang sama.

Kerana saiznya yang sangat besar, pengunjung boleh menggunakan travelator di dalamnya. Ini akan menjadikan pengalaman melawat lawatan ini menyeronokkan kerana ia seperti berjalan di bawah laut yang dikelilingi oleh haiwan laut.

Tarikan di Aquaria KLCC

Tarikan di Aquaria KLCC
Picture by: @coco_andthegangs

Akuarium ini boleh dikatakan sangat mewah dan istimewa di Kuala Lumpur sehingga menjadi destinasi pelancongan pelancong dalam dan luar negara. Terdapat tarikan menakjubkan yang menawarkan pengunjung untuk berinteraksi dengan jerung di dalam air secara langsung.

Agak tegang kan? Atau adakah anda berasa sangat tercabar untuk melakukan tarikan ini? Sememangnya jerung adalah tunjang utama akuarium ini. Dan beberapa program jerung yang boleh dilakukan iaitu:

Baca Juga  Harga Tiket Desa Dairy Farm 2023

1. Menyelam Bersama Sharks

Adakah anda mempunyai sijil menyelam? Maka tarikan ini sesuai untuk anda kerana anda boleh mencuba program yang sangat mencabar. Selam dengan tarikan jerung merupakan program yang boleh dilakukan untuk menyelam secara terus.

Tanpa sebarang sekatan, pengunjung boleh menyelam. Jika anda melakukan selam ini, anda boleh berada betul-betul di sebelah atau dikelilingi oleh jerung. Dengan cara itu anda boleh mengaguminya secara langsung di bahagian bawah 2.5 juta liter air di dalam akuarium.

2. Tidur Bersama Jerung

Nama tarikan ini agak unik iaitu Sleep with Shark yang dikhususkan untuk kanak-kanak berumur 6 hingga 13 tahun. Pengunjung akan ditunjukkan aktiviti yang dilakukan oleh jerung dan haiwan lain pada waktu malam.

Memang temanya malam jadi bila buat tarikan ni rasa macam nak tidur. Sensasi tidur di bawah akuarium yang boleh melihat haiwan laut yang menakjubkan.

3. Kemarahan Sangkar

Uji adrenalin anda dengan melakukan Cage Rage ini. Walaupun anda tidak mempunyai sijil menyelam, anda masih boleh melakukan aktiviti ini. Nanti pengunjung akan diletakkan di dalam sangkar besi yang kukuh supaya dapat berhadapan langsung dengan jerung tersebut.

Bukan sahaja jerung yang boleh dilihat malah boleh melihat fauna lain di laut. Dengan cara itu, anda masih boleh bersemuka dengan jerung dalam akuarium gergasi ini.

Aktiviti di Aquaria KLCC

Aktiviti di Aquaria KLCC
Picture by: @aquariaklcc

Pelbagai jenis aktiviti boleh dilakukan di kawasan pelancongan ini. Walaupun ia terkenal dengan akuarium gergasinya, anda boleh mendapatkan keseronokan yang tidak dapat dilupakan dengan memilih beberapa aktiviti di bawah:

 • Zon Evolusi
 • Zon Sentuh
 • Permata Rimba
 • Kapal karam
 • Aliran
 • Stesen Aquarius
 • Hutan Banjir
 • Pantai
 • Lautan Hidup
 • Pelik dan Hebat
 • Masa pemakanan harian
Baca Juga  Harga Tiket Taman Burung Kuala Lumpur 2023

Segala aktiviti yang boleh dijalankan masih mementingkan kemeriahan dunia marin. Walaupun di sini

 Anda boleh menemui pelbagai jenis ikan dan hidupan laut yang lain. Jika anda membawa kanak-kanak ke dalam akuarium gergasi, ia juga boleh memberikan pendidikan.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @aquariaklcc

Ternyata di dalam akuarium gergasi itu terdapat kemudahan khas untuk pendidikan supaya dapat digunakan untuk menambah wawasan. Dan dikategorikan mengikut jenis, seperti di bawah:

1. Pakej Sekolah Living Classroom

Seperti namanya, ia khusus untuk pelajar sekolah yang ingin belajar tentang akuarium dan melakukan aktiviti interaktif. Dalam program ini, pelajar boleh mendapatkan pelbagai aktiviti seperti tayangan video, penerokaan diri, dan aktiviti pack-21 (aktiviti berkumpulan).

2. Universiti

Biasanya kemudahan universiti digunakan untuk menjalankan penyelidikan berkaitan biota dan kehidupan di laut. Dengan menggunakan kemudahan ini, pelajar tidak perlu lagi keliru mencari sumber dan tempat untuk penyelidikan.

Menariknya, terdapat kemudahan sokongan untuk menjalankan penyelidikan kerana e-mel disediakan untuk menghantar cadangan melalui [email protected], sangat mengagumkan bukan?

3. Awam

Kemudahan seterusnya yang disediakan di tempat pelancongan ini adalah khusus untuk orang ramai yang ingin belajar dengan lebih mendalam. Di samping itu, terdapat perkhidmatan berasingan seperti:

 • Pemandu pelancong yang akan memperkenalkan haiwan dan tumbuhan lain yang dimiliki oleh Aquaria KLCC.
 • Discovery Hunt ialah pertandingan memburu petunjuk dalam akuarium gergasi KLCC ini.
 • Pakej CSR yang digunakan untuk memberikan maklum balas yang terbaik untuk masyarakat.

Pelbagai jenis pendidikan diberikan agar dapat dimanfaatkan untuk menimba ilmu yang bermanfaat. Dengan cara itu, ia bukan sahaja tentang mengambil swafoto dan melihat haiwan laut, tetapi juga dapat belajar dengan lebih mendalam dalam akuarium gergasi yang mengagumkan itu.

Baca Juga  Harga Tiket Denai Kabus 2023

Lokasi

Lokasi
Picture by: @coco_andthegangs

Akuarium KLCC terletak di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur iaitu Jl Pinang Kuala Lumpur City Centre. Terletak di tengah-tengah bandar yang boleh dikunjungi dengan mudah menggunakan sebarang pengangkutan. Perjalanan yang diambil dari bangunan bunga KL hanya lebih kurang 10 minit berjalan kaki.

Lokasi itu sendiri tidak jauh dari Menara Berkembar Petronas dan Mercu Tanda Negara Jiran supaya ia dapat memudahkan akses untuk bergerak dari satu lawatan ke satu lawatan yang lain.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @coco_andthegangs

Tempat pelancongan ini dibuka berdasarkan waktu operasi iaitu setiap hari dari jam 10.00 – 19.00 waktu tempatan. Bagaimanapun, pembelian tiket masuk hanya dibuka sehingga jam 18.00. Jika cuti seperti cuti sekolah atau cuti kebangsaan, tempat pelancongan ini tetap dibuka.

Ia sesuai dijadikan destinasi untuk menghabiskan hujung minggu atau bercuti bersama ramai orang. Dengan cara itu, keseronokan dapat dirasai bersama.

Harga Tiket Aquaria KLCC

Harga kemasukan
Picture by: @aquariaklcc

Harga tiket masuk Aquaria KLCC dikategorikan berdasarkan umur pengunjung iaitu:

PelawatHarga kemasukan
Kanak-kanak (3 hingga 12 tahun)RM65
matangRM75
Warga emas (lebih 60 tahun)RM65

Bagi kanak-kanak di bawah umur 3 tahun, harga tiket masuk adalah percuma. Namun, harga tiket di atas boleh berubah mengikut keadaan yang berlaku. Untuk maklumat lanjut, anda boleh layari laman web rasmi Aquaria KLCC.

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @klcctheplace

Tarikan pelancongan ini menyediakan promo istimewa untuk pengunjung, biasanya melalui pelbagai vendor yang menyediakan perkhidmatan pelancongan. Oleh itu, lebih tepat untuk mencari tempat untuk membeli tiket dalam talian melalui vendor, lebih murah harganya.

Jika anda ingin bercuti secara percuma dan puas di Aquaria KLCC, maka anda boleh membuat persediaan awal. Kunjungi pada hari bekerja supaya pengunjung tidak ramai dan anda boleh berselfie seberapa ramai yang anda suka di kawasan pelancongan ini.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.