Harga Tiket Gold Coast Melaka 2023

Harga Tiket Gold Coast Melaka – Di Melaka, bukan sahaja lawatan muzium dan permainan disediakan. Malah di Melaka anda boleh menemui tunggangan air yang merupakan sebahagian daripada resort. Salah satu contohnya ialah Gold Coast Melaka. Taman air yang satu ini tidaklah sebesar taman air di Australia.

Namun, reka bentuk yang disepadukan dengan resort itu sudah kelihatan seronok untuk dijadikan tempat percutian bersama keluarga. Biasanya taman air ini akan dipenuhi dengan kanak-kanak yang suka bermain air. Tenang, kedalaman kolam air dalam kenderaan ini juga sesuai untuk kanak-kanak hingga dewasa.

Tunggangan di Gold Coast Melaka

Tunggangan di Gold Coast Melaka
Picture by: @yahinilnarasha

Seperti lawatan atau tunggangan lain, taman air di Melaka ini juga mempunyai tunggangan tersendiri yang menjadikannya popular di kalangan pelbagai kalangan. Dengan kenderaan ini, semakin ramai pengunjung, penduduk tempatan dan pelancong, turut memeriahkan tempat ini. Antara tunggangan tersebut ialah:

1. Hotel Mewah

Antara tarikan utama di resort ini ialah hotel yang dibina agak mewah. Terdapat banyak bilik hotel penginapan yang disediakan dengan pemandangan bandar yang sangat indah. Kemudahan di hotel ini juga cukup lengkap.

Dengan penginapan hotel yang mewah dan kemudahan yang cukup lengkap, tidak hairanlah ramai pengunjung baik warga tempatan mahupun pelancong berkunjung ke hotel ini walaupun sekadar untuk bersantai di hujung minggu.

Terdapat banyak jenis bilik hotel yang boleh dipilih mengikut bajet dan keperluan pengunjung. Biasanya penginapan hotel yang terbaik digunakan untuk pengunjung yang ingin menikmati tunggangan sehingga malam atau apabila ada keperluan berhampiran resort ini.

2. Tunggangan taman air

Betul-betul berhampiran bangunan hotel mewah Melaka ini, terdapat water park ride yang besar dan sangat menarik. Taman air ini selalunya merupakan tempat yang paling digemari oleh kanak-kanak. Terdapat juga banyak permainan kanak-kanak yang khusus dimainkan untuk permainan air.

Walaupun water ride ini merupakan kemudahan tambahan kepada resort Melaka, namun kewujudannya cukup menghiburkan dan membuatkan sesiapa sahaja berasa betah lama. Baik kanak-kanak mahupun dewasa boleh bermain air di kawasan taman air ini.

Terdapat juga kolam khusus dewasa yang diletakkan di kawasan lapang supaya pengunjung boleh berenang di kolam tersebut. Antara permainan di taman air ini, terdapat gelongsor, bangunan istana air, dan belon air yang boleh dijadikan tempat permainan kanak-kanak.

Perjalanan taman air ini dibuka sehingga petang, biasanya dibuka dalam dua sesi sehingga tengah malam. Jadi anda yang ingin menikmati keindahan taman air pada waktu malam masih boleh mengunjunginya.

Pemandangan water park ride ini pada waktu malam akan kelihatan lebih cantik kerana dihiasi dengan lampu-lampu yang cantik dan terang.

3. Kenderaan Alternatif Lain

Jika anda sudah bosan bermain di taman air berdekatan dengan hotel, anda boleh mencuba melawati tunggangan alternatif lain yang juga terletak berhampiran hotel resort ini. Satu contoh alternatif ialah menaiki Melaka Wonderland.

Tanah Ajaib Melaka mengandungi banyak permainan, salah satunya ialah gelongsor berwarna-warni. Gelongsor ini bukan sahaja dimainkan oleh kanak-kanak tetapi juga orang dewasa. Selain daripada permainan slaid, terdapat banyak lagi permainan yang anda boleh cuba di sini.

Dijamin percutian anda akan lebih berwarna-warni dengan meneroka setiap permainan di Tanah Ajaib Melaka ini. Selain Wonderland, terdapat juga tunggangan Zoo Melaka yang juga sangat menarik. Terdapat pelbagai haiwan yang menarik untuk dilihat.

Kebiasaannya kenderaan ini juga merupakan kenderaan pendidikan untuk kanak-kanak mengenali pelbagai jenis haiwan yang ada.

Aktiviti untuk Dilakukan

Aktiviti untuk Dilakukan
Picture by: @yahinilnarasha

Dengan pelbagai jenis tunggangan yang telah disediakan, terdapat beberapa aktiviti yang boleh dilakukan oleh setiap pengunjung. Antara aktiviti yang boleh dilakukan ialah:

1. Ibadah di Masjid Selat Melaka

Anda sekeluarga yang beragama Islam boleh singgah sebentar di Masjid Selat Melaka yang juga berada di kawasan Gold Coast Melaka.

Masjid ini dibina dengan sangat mewah seperti istana. Selain dijadikan tempat ibadat umat Islam, penduduk Melaka juga sering bergambar.

Latar belakang bangunan masjid ini sangat cantik membuatkan ramai pengunjung memilih untuk mengambil tempat bergambar yang terbaik. Jangan risau, mengambil gambar berlatarbelakangkan masjid ini adalah percuma.

2. Abadikan Detik dengan Mengambil Gambar

Di Melaka tour ini, terdapat pelbagai jenis spot bergambar yang menarik yang memang anda tidak mahu ketinggalan. Bermula daripada tempat bergambar yang terletak di bangunan hotel, sehinggalah tempat bergambar dalam permainan permainan yang lain.

Anda juga boleh menikmati keindahan mengambil gambar berlatarbelakangkan kolam renang atau taman air yang dibuka sehingga lewat malam.

3. Masakan Sekitar Resort

terdapat tempat kulinari yang tentunya setiap hidangan di sini akan membangkitkan selera pengunjung. Kebanyakan hidangan kulinari yang dijual di tempat-tempat ini adalah masakan khas Melaka yang sesuai untuk pelancong atau pendatang baru.

Bermula dari kuliner ringan hinggalah makanan berat seperti nasi dan ulam, anda boleh mencuba segala-galanya di tempat ini. Kewujudan tempat-tempat kulinari di sekitar resort ini akan menambahkan kesan yang menyenangkan pada percutian anda.

Selepas penat bermain air di Taman Air Melaka, pengunjung boleh segera mengisi perut kosong di pelbagai pusat kulinari di sekitar. Tenang saja, tentang harga, kebanyakan makanan di sini agak berpatutan.

Anda boleh memilih tawaran masakan dari yang paling mahal hingga yang paling murah. Bukan sahaja makanan, pelbagai minuman segar turut dijual di pusat kulinari ini.

Kemudahan di Gold Coast Melaka

Kemudahan di Gold Coast Melaka
Picture by: @yahinilnarasha

Bukan sahaja menyediakan pelbagai tunggangan dan alternatif pelancongan lain, jelajah Melaka ini juga menyediakan pelbagai kemudahan yang akan melengkapkan keperluan pengunjung di kawasan ini. Antara kemudahan yang disediakan oleh pengurus pelancongan ini ialah:

  • Kawasan parkir percuma
  • Mandi air panas
  • Restoran
  • Kolam renang
  • kolam renang luar
  • Taman Tema Air
  • Perkhidmatan dobi
  • Mainan untuk kanak-kanak dan keluarga

Selain daripada kemudahan am ini, bahagian hotel resort juga menyediakan kemudahan standard seperti penghawa dingin, dapur, dan sebagainya.

Lokasi Pelancong

Lokasi Pelancong
Picture by: @yahinilnarasha

Alamat pelancong yang satu ini agak mudah untuk dicapai. Alamat lengkapnya ialah di Lot 44 Jalan Wakaf Utama Off, Jalan Tun Hamzah, Kampung Bukit Katil, Malaysia. Jika anda berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, hanya mengambil masa 54 minit untuk tiba di resort pelancongan ini.

Manakala sekiranya anda berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka, perjalanan yang diperlukan adalah lebih pantas iaitu kira-kira 4 minit sahaja untuk tiba di lokasi pelancongan resort tersebut.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @yahinilnarasha

Waktu operasi lawatan resort ini dibahagikan kepada dua sesi iaitu sesi petang yang dibuka pada jam 8 pagi hingga 7 malam. Kemudian sesi kedua ialah 8 malam hingga 12 malam.

Harga Tiket & Diskaun Gold Coast Melaka

Harga Tiket
Picture by: @pakejpercutianeikakietravel

Tambahan pula, harga tiket Gold Coast Melaka boleh dilihat dalam jadual berikut:

Harga TiketMatangKanak-kanak
PenghuniRM 35RM 25

Kemudian harga penginapan di resort ini boleh diselaraskan mengikut jenis bilik yang ada. Harga boleh dibincangkan dengan pihak resort.

Harga promosi dan diskaun untuk resort yang serupa dengan Gold Coast secara amnya hanya boleh diperolehi melalui perkhidmatan pelancongan tertentu. Dan biasanya diskaun yang diberikan juga berbeza mengikut syarikat perkhidmatan pelancongan.

Gold Coast Melaka Water Park dengan semua tarikan di atas, boleh menjadi destinasi pelancongan semasa berada di Melaka. Lawatan yang ringkas dan menyeronokkan ini patut menjadi destinasi keletihan hujung minggu.

Baca Juga  √ Jambatan Gantung Tamparuli: Sejarah, Legenda, Pesona
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.