√ BUJANG FIREFLIES Restoran Terapung: Harga & Ulasan 2024

Desaru bukan sekadar tempat dengan laut yang menawarkan ombak tinggi untuk penggemar sukan selancar, atau taman tema air seperti Desaru Coast. Ia juga menyimpan daya tarikan yang kurang dikenali oleh ramai, seperti keindahan kelip-kelip di Bujang Fireflies.

Bujang Fireflies dikelola oleh seorang tuan tanah yang dikenali sebagai Bujang, yang terlibat secara aktif dalam menyusun program untuk melihat kelip-kelip di kawasan ini.

Tarikan

tarikan bujang firefly

Selain melihat kelip-kelip berterbangan, tempat ini juga mempunyai beberapa tarikan lain.

1. Makan Atas Bot Terapung

Untuk santapan, terdapat restoran terapung di Bujang Fireflies. Namun, tempat ini sering kali penuh sesak dengan pengunjung.

Hidangan di sini biasanya disajikan dalam set. Pengunjung boleh memilih set untuk dua orang, empat orang, atau lebih. Menu yang disediakan terutamanya berkisar kepada hidangan laut, termasuk udang galah, lokan, dan yang lain.

Restoran terapung di sini mempunyai menu yang paling dicari iaitu belangkas (Ketam Ladam)

2. Pelayaran Sungai

Anda juga berpeluang menaiki bot yang akan mengelilingi sungai. Kami mencadangkan agar anda melakukannya pada waktu petang atau menjelang malam, kerana pada masa tersebut, anda akan ditemani oleh keindahan kunang-kunang yang bersinar.

3. Memancing

Jika anda gemar memancing, anda berpeluang melakukannya di sini dan kemudian menikmati hidangan segar. Terdapat pelbagai spesies ikan yang boleh anda dapatkan, termasuk ikan siakap, ikan siakap merah, kerapu, dan ikan sembilang.

Baca Juga  √ KUALA LUMPUR CITY GALLERY: Review & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Bujang Fireflies

harga tiket bujang fireflies
Harga TiketDewasaKanak-kanak
Bujang FirefliesRM20RM15
River CruiseRM25RM20

Waktu Operasi

waktu operasi bujang firefly

Setiap hari dari pukul 12 tengah hari hingga 11:30 malam.

Waktu Operasi River Cruise:

  • Perjalanan pertama: 8 malam
  • Perjalanan terakhir: 11 malam
  • Bot berlepas setiap 30 minit.

Baca Juga: Harga Tiket Melaka River Cruise

Lokasi

lokasi restoran terapung bujang fireflies

Alamat: Restoran Terapung Seafood Bujang Fire Fly, Bandar Penawar, 81930 Bandar Penawar, Johor

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/Yn7KBijtg8oCZmzE6

Nombor: +60127593468

Petua untuk Pengunjung

Petua untuk Pengunjung Bujang Fireflies
  • Perjalanan ke Bujang Fireflies akan melalui kawasan kelapa sawit yang gelap dan sunyi, kira-kira 2-3 km. Disarankan agar tidak datang seorang diri, terutama jika anda seorang perempuan.
  • Kerana ini kawasan sungai, sediakan diri anda dengan perlindungan daripada nyamuk.
  • Perhatikan waktu kunang-kunang yang berkelip pada waktu malam. Oleh itu, disarankan agar anda tidak datang pada pukul 12 tengahari jika ingin menyertai lawatan kelip-kelip ini. Walaupun begitu, restoran Bujang Fireflies tetap buka sepanjang hari, menyajikan hidangan dari tengah hari hingga tengah malam (tutup pada pukul 12 tengah malam).

Kesimpulan

Bujang Fireflies merangkumi keunikan cahaya lampu serangga di kawasan Bujang sebagai tarikan utama. Fenomena ini menambah keindahan alam semula jadi Malaysia dan memberikan pengalaman unik kepada pengunjung.

Keunikan lampu serangga ini turut memperkaya ekosistem tempatan dan menjadi destinasi menarik bagi peminat alam semula jadi. Dengan ini, Rekreasi.my yakin Bujang menjadi destinasi yang penting untuk memahami dan menikmati keajaiban alam Malaysia.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.