Harga Tiket Sunway Lagoon 2023

Adakah anda ingin menghabiskan masa bercuti bersama keluarga? Mencari tempat pelancongan yang baik dan menarik adalah jalan yang betul. Sunway Lagoon boleh menjadi pilihan terbaik untuk bergembira bersama keluarga, rakan atau saudara mara yang lain sebab harga tiket masuk yang murah.

Siapa yang tidak seronok di taman permainan luar terbesar di Malaysia? Di taman permainan ini, pelbagai permainan disediakan yang tersergam indah dan super lengkap. Dan sesiapa sahaja dari sebarang umur boleh menikmati keseronokan tunggangan dan aktiviti.

Kenderaan

Kenderaan
Picture by: @sunwaylagoonmalaysia

Pengunjung sangat teruja dengan kewujudan tarikan pelancong yang sangat menarik. Bagi meningkatkan semangat pengunjung, 80 permainan disediakan yang sangat mengujakan dan sudah tentu mencabar pengunjung untuk mencubanya.

80 tunggangan itu diedarkan di 6 zon yang boleh dipilih di tempat pelancongan ini. Beberapa tunggangan yang menjadi sasaran ramai pengunjung, seperti:

  • Dendam Lanun
  • Jambatan Gantung
  • G-Fore X
  • musang terbang
  • Pantai Melayari
  • Simulator Melayari
  • Dan lain lain

Tarikan di Sunway Lagoon

Tarikan di Sunway Lagoon
Picture by: @sunwaylagoonmalaysia

Pelbagai zon di tempat pelancongan ini telah dibina dengan sangat baik bagi memberikan kepuasan berkunjung kepada pelancong. Terdapat 6 zon permainan yang boleh dikunjungi dan pastinya boleh dinikmati sepanjang hari bersama keluarga iaitu:

1. Taman Jeritan

Zon pertama ialah Scream Park yang mempunyai sensasi yang dahsyat kerana ia direka untuk memberikan keterujaan tersendiri. Kami menyediakan zon dengan tema Ghostbusters Adventure-Live supaya anda dapat merasai dunia yang menyeramkan.

Baca Juga  Harga Tiket Genting Highland Theme Park 2023

Di dalam, ia dilengkapi dengan zombi yang cukup mengejutkan dan ngeri dengan tema seram. Malah zombi ini berada di Hollywood Blockbuster dan terkenal dengan kengerian mereka apabila mereka bertemu dengan manusia.

Apabila anda berada di kawasan ini, anda boleh menjerit bebas untuk melepaskan ketakutan yang anda rasakan.

2. Lagun Hilang Nickelodeon

Amat sesuai dikunjungi jika anda menjemput kanak-kanak yang pastinya menggemari watak kartun. Kanak-kanak akan berasa gembira di zon ini kerana mereka boleh menemui pelbagai watak kartun yang biasa ditonton di kaca televisyen.

Tema tarikan ini ialah Nickelodeon Asia supaya anda boleh menemui pelbagai patung tokoh terkenal. Contohnya, seperti Dora the Explorer, Spongebob Squarepants dan Ninja Turtle.

3. ExtremePark

Keseronokan yang boleh dirasai di Extreme Park ialah sensasi katapel gergasi. Adrenalin pengunjung di zon ini benar-benar teruji kerana ia telah direka dengan kelajuan 120 km/jam. Tarikan yang boleh dinikmati ialah G-Fore X atau Flying Fox dengan trek di sepanjang Taman Tema.

4. Taman Hiburan

Adakah anda suka pengembaraan? Kami mengesyorkan mengunjungi Sunway Lagoon dengan menaiki kenderaan khas iaitu Taman Hiburan. Antara tunggangan yang boleh dinikmati di zon ini ialah Pirate’s Revenge yang boleh berputar sehingga 360 darjah.

Atau ada juga kenderaan lain iaitu Jambatan Gantung Pejalan Kaki untuk berjalan di atas jambatan bertali sepanjang 420 meter. Serta pelbagai lagi tunggangan menarik seperti Non Stop Fun & Games dan World of Adventure.

5. Taman Tema Air

Salah satu tarikan yang mesti ada dan tidak boleh ditinggalkan ialah Water Park. Anda boleh katakan zon ini menjadi sasaran ramai pengunjung kerana mereka boleh merasai pengalaman bermain air yang menyeronokkan seperti Surf Beach (kolam tiruan dengan pasir) dan Surf Simulator yang boleh digunakan untuk meluncur.

Baca Juga  Harga Tiket Sungai Congkak 2023

6. Taman Hidupan Liar

Jika anda ingin merasai sensasi hutan dengan melihat banyak haiwan, anda boleh melawat zon Taman Hidupan Liar. Di dalamnya terdapat pelbagai jenis haiwan yang pastinya boleh digunakan untuk mendidik anak-anak.

Pelbagai haiwan yang wujud dalam pilihan zon ini seperti ikan dan reptilia. Namun begitu, terdapat juga haiwan liar iaitu beruang, harimau, dan singa putih.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @sunwaylagoonmalaysia

Dengan melihat rides di puncak, boleh dikatakan aktiviti di tempat pelancongan ini agak pelbagai. Dengan cara itu anda boleh memilih mana yang sesuai dengan anda dan pilihan anak-anak anda.

Jika anda ingin menguji adrenalin anda, anda boleh melawat Scream Park, Taman Hiburan, Extreme Park atau Taman Air. Walau bagaimanapun, jika anda ingin berehat dan menambah banyak wawasan dan keseronokan kepada anak-anak anda, anda boleh melawati pilihan zon di Nickelodeon Lost Lagoon dan Taman Hidupan Liar.

Kemudahan Sunway Lagoon

Kemudahan Sunway Lagoon
Picture by: @20_08.1997_

Tempat pelancongan ini dilengkapi dengan kawasan untuk berehat seketika selepas melakukan aktiviti yang cukup memenatkan. Pelbagai tarikan telah diberikan maklumat di atas, maka di bawah adalah beberapa kemudahan yang boleh anda gunakan iaitu:

Pertunjukan

Kemudahan pertama dan paling menarik untuk pengunjung ialah pertunjukan atau pertunjukan. Rancangan ini sangat pelbagai dan pastinya mempunyai jadual siaran yang telah ditetapkan. Untuk beberapa persembahan yang akan dipersembahkan di Sunway Lagoon KL, seperti:

Tarian Selamat Datang sebelum memasuki Sunway Lagoon selama 10 minit sejak pintu pagar dibuka.

Persembahan Lanun Swashbuckling ft Thumbuakar.

Tale of Mount Berapakah harga di zon Surf Beach.

Evolusi Tarian setiap hari bekerja juga

Pertunjukan Interaktif Latin Pantai pada hujung minggu.

Restoran

Jika anda memasuki kawasan pelancongan ini, anda dilarang membawa makanan dan minuman dari luar. Pada masa masuk akan diperiksa satu persatu untuk bagasi.

Baca Juga  Harga Tiket Lost World of Tambun 2023

Namun, tidak perlu takut kelaparan ketika berada di kawasan pelancongan ini. Kerana di dalamnya sudah ada restoran yang menyajikan makanan berat. Ia sangat sesuai untuk dijadikan tempat makan tengahari atau makan tengah hari bersama pengunjung lain.

Restoran ini menyediakan pelbagai jenis makanan Malaysia seperti Nasi Lemak, Roti Canai, Roti Jala, dan lain-lain yang pasti menepati citarasa anda.

Kedai Snek dan Minuman

Tidak lupa makanan ringan dan minuman turut disediakan untuk mereka yang ingin menjamu selera dalam lawatan tersebut. Kedai-kedai ini menyediakan makanan ringan dan minuman dengan harga yang berpatutan.

Lokasi

Lokasi
Picture by: @sunwaylagoonmalaysia

Tepatnya, lokasi Sunway Lagoon Malaysia terletak di Sun City iaitu 3, Jalan PJS 11/11 Bandar Sunway Petaling Jaya 47500 Selangor Malaysia.

Untuk pergi ke alamat ini, anda boleh menggunakan bas, kereta api dan lain-lain. Malah jarak dari Kuala Lumpur agak dekat, sekitar 24.8 KM.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @sunwaylagoonmalaysia

Waktu buka di tempat pelancongan ini adalah dari 10:00 pagi hingga 18:00 malam (6 petang). Dengan cara itu, pengunjung boleh menghabiskan sepanjang hari menikmati semua keseronokan dalam lawatan ini.

Harga Tiket Sunway Lagoon

Harga kemasukan
Picture by: @20_08.1997_

Bagi Sunway Lagoon, harga tiket masuk masih dianggap agak berpatutan dan tidak begitu mahal jika dibandingkan dengan tarikan yang bakal diperolehi iaitu:

Harga kemasukanHarga (MYR)
Umur 12 ke bawahRM178
Umur 13 ke bawahRM 213
Umur 60 ke bawahRM178

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @20_08.1997_

Terdapat promo menarik yang boleh dinikmati oleh pengunjung menjelang penghujung tahun 2022 sekiranya menempah tiket secara online iaitu:

Nama PromoUmur 13 tahun ke atasUmur 12 tahun ke bawah dan 60 tahun ke atas
MalaysianRM145RM120
International TravelerRM208RM173
2 Days Fun Pass (Exclusive International Traveler)RM308RM250
Night ParkRM60RM55 dan RM40

Tidakkah berbaloi dengan harga dan kemudahan yang telah disediakan oleh Sunway Lagoon untuk pengunjungnya? Pasti anda akan mendapat pengalaman percutian yang menyenangkan dengan pilihan tarikan pelancong yang tepat.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.