Harga Tiket Ehsan Waterpark 2023

Harga Tiket Ehsan Waterpark – Mendengar perkataan Ehsan Waterpark adalah sesuatu yang menggembirakan. Ini kerana destinasi pelancongan di Pasir Panjang, Malaysia semakin digemari oleh orang ramai. Pengunjung boleh bermain tunggangan air terbesar dengan kemudahan yang lengkap.

Taman air Ehsan memang terkenal dan dikunjungi ramai pelancong dalam dan luar negara. Semua kanak-kanak yang baik, orang dewasa, ibu bapa boleh bermain dan mengalami pelbagai tunggangan. Salah satu yang paling popular ialah gelongsor air berkelajuan tinggi.

Tunggangan di Ehsan Waterpark

Tunggangan di Ehsan Waterpark
Picture by: @lyanarasali

Menarik perhatian adalah salah satu ciri pelancongan yang digemari oleh semua orang. Sama ada dari segi tunggangan, kemudahan, pemandangan atau lain-lain. Jadi, perkara-perkara di bawah membuatkan anda memahami apa tunggangan di Taman Air Ehsan:

1. Air Terjun dan Gelongsor – Air Terjun Besar

Air terjun adalah salah satu tunggangan wajib di taman air. Begitu juga dengan tempat ini. Menyediakan air terjun dan gelongsor serta air terjun besar yang boleh dimainkan oleh orang dewasa. Anda boleh merasai sensasi air terjun tanpa perlu keluar ke alam semula jadi.

Tidak lupa juga terdapat gelongsor gergasi yang cukup mencabar adrenalin. Jadi, bagi mereka yang sukakan water adventure, maka Waterpark Water Park sangat digalakkan.

2. Slaid

Masih ditujukan kepada orang dewasa. Perjalanan seterusnya di Taman Air Ehsan ialah gelongsor untuk orang dewasa dengan ketinggian yang mencukupi. Anda boleh mencabar keberanian anda untuk melompat dari atas ke bawah.

Baca Juga  Harga Tiket Gua Tempurung 2023

Jangan risau, kerana ada pegawai bersiap sedia untuk menjalankan tunggangan mengikut protokol. Anda boleh menikmati tunggangan lain dahulu sambil mengumpulkan niat anda untuk menaiki slaid ini.

3. Syurga Remaja

Jadi kalau yang ini boleh digunakan untuk remaja berumur 14 tahun ke atas. Pihak pelancongan telah menyediakan pelbagai kemudahan yang dimiliki dan dijadikan sebagai syurga remaja mahupun syurga belia. Jadi jangan teragak-agak untuk membawa kegemaran anda ke sini!

4. Pengembaraan Kanak-kanak

Seperti yang dijelaskan di atas, Ehsan Waterpark direka untuk kanak-kanak. Terdapat tunggangan yang mencabar kanak-kanak untuk melakukan pengembaraan dan menambah pengalaman dan pengetahuan mereka. Takkan menyesal pergi sini.

5. Pentas Terbuka

Bermain di dalam air tidak lengkap jika tiada pentas terbuka untuk muzik secara langsung atau persembahan lain. Inilah yang mendasari pengurusan Taman Air Ehsan untuk menyediakan kemudahan ini. Selalunya terdapat muzik secara langsung yang menambahkan lagi suasana meriah.

6. Kedai Cenderamata

Keenam, ada kedai cenderahati atau cenderahati untuk sesiapa yang ingin membawa cenderahati untuk orang tersayang di rumah. Bermula dari aksesori, makanan hingga minuman.

7. Bilik Makan Persendirian

Selalunya kalau orang pergi water park, apa yang mereka cari ialah cafe atau tempat makan. Malangnya, ramai yang tidak menyukai orang ramai, sama ada kerana ia kurang bersih atau mereka lebih suka privasi. Jangan risau, di Ehsan Water Park ada ruang makan peribadi yang boleh anda gunakan.

8. Ballroom, Dewan Konvensyen dan Bilik Mesyuarat

Pada masa kini tarikan pelancong mesti dilengkapi dengan ballroom, dewan konvensyen dan bilik untuk mesyuarat. Memandangkan permintaan tinggi untuk orang pejabat atau korporat lain untuk meningkatkan pengetahuan mereka sambil menikmati tunggangan sedia ada.

Baca Juga  Harga Tiket Desa Dairy Farm 2023

9. Masjid

Tidak lupa juga terdapat surau yang boleh digunakan oleh semua orang. Lengkap dengan mukenah dan peralatan lain.

Tarikan untuk Ditonton

Tarikan untuk Ditonton
Picture by: @lyanarasali

Mengenai tarikan yang boleh ditonton, kadangkala pihak pengurusan Taman Air Ehsan menganjurkan persembahan sarkas dan badut. Terdapat sihir dan tarikan lain yang menarik perhatian kedua-dua kanak-kanak, remaja dan orang tua.

Namun, untuk maklumat terperinci, anda boleh lihat jadual sedia ada. Pastikan anda tidak terlepas tarikan ini, kerana anak-anak akan suka dan seronok semasa persembahan.

Aktiviti yang Dilaksanakan

Aktiviti yang Dilaksanakan
Picture by: @lyanarasali

Sebenarnya aktiviti yang boleh dilakukan di Ehsan Waterpark sudah boleh dilihat dari beberapa rides yang diterangkan sebelum ini. Mula-mula anda boleh bermain gelongsor air, berenang dan menikmati pelbagai makanan yang dihidangkan.

Kadang-kadang ada yang risau anak-anak jatuh sakit sebab penat bermain. Tetapi anda perlu menghilangkan kerisauan ini sekarang, kerana anda juga boleh menginap di hotel atau rumah tamu yang disediakan.

Anda bebas memilih bilik dan pakej yang akan diambil. Adakah pada masa yang sama dengan makanan atau tidak. Bila lagi anda akan menikmati sensasi bermain di taman air yang indah pada bila-bila masa sambil menginap di penginapan yang telah disediakan.

Sudah tentu adalah idea yang baik untuk mengisi cuti Krismas dan Tahun Baru. Tapi tetap jaga kesihatan, sebab selalunya tempat pelancongan terutama taman air seperti Ehsan akan sangat sesak pada hari cuti dan hujung minggu.

Kemudahan di Ehsan Waterpark

Kemudahan di Ehsan Waterpark
Picture by: @ieyra_shahdieyra

Secara umumnya, kemudahan di Taman Air Ehsan terbahagi kepada dua. Pertama ialah Grand Ballroom. Kedua ialah penginapan. Berikut adalah penjelasan yang lebih lengkap:

1. Ehsan Grand Ballroom

Ehsan Grand Ballroom ialah bilik tarian tanpa tiang terbesar yang boleh memuatkan kira-kira 1,500 orang pada satu acara. Biasanya Ehsan Grand Ballroom digunakan untuk persidangan dan mesyuarat.

Baca Juga  Harga Tiket Zipline Shah Alam 2023

Terdapat lebih kurang 10 bilik majlis dengan kapasiti 20-100 orang. Mengenai tempahan, anda boleh menganggarkan bilangan ahli, kemudian hubungi lawatan untuk membuat pesanan.

2. Penginapan

Terdapat beberapa hotel, rumah tumpangan di dalam dan di luar Taman Air Ehsan. Anda boleh memilih bilik dengan bebas tanpa paksaan dan mengikut ahli yang anda bawa semasa bercuti.

Lokasi Taman Air Ehsan

Lokasi Taman Air Ehsan
Picture by: @cdm_cikgudayah

Jika anda berada di Kuala Lumpur, perjalanan hanya mengambil masa lebih kurang 50 minit (bermula dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur atau KLIA). Manakala, jika anda datang dari Singapura, maka masa yang dihabiskan untuk perjalanan adalah lebih kurang 4 jam.

Aksesnya agak mudah iaitu melalui Seremban – di Lebuhraya kemudian tiba di Pasir Panjang atau Teluk Pelanduk. Lebih tepat lagi, lokasi tempat pelancongan ini adalah di No. 1 Batu 13, Kalan Pantai, Pasir Panjang, Si Rusa, 71250 Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia.

Waktu Operasi Ehsan Waterpark

Waktu Operasi Ehsan Waterpark
Picture by: @ieyra_shahdieyra

Kini waktu operasi dibuka dari jam 10.00 pagi hingga 6.00 petang. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa pihak pengurusan mempunyai hak untuk menukar waktu operasi, menutup perjalanan atau tarikan, mengehadkan bilangan pelawat dan menukar sebarang aktiviti tanpa pemberitahuan terlebih dahulu.

Harga Tiket Ehsan Waterpark

Harga kemasukan
Picture by: @ieyra_shahdieyra

Harga Tiket Ehsan Waterpark berbeza-beza, ini adalah dari Isnin hingga Selasa. Sah untuk semua kecuali pelajar Malaysia dan cuti umum:

Method of PurchaseType of TicketChild (3-12 years old)AdultSenior
Walk In/OnlinePublish rateRM35RM35RM35
Promo RatesRM20RM25RM20

Bagi hari bekerja, cuti sekolah atau cuti umum, tiket masuk adalah seperti berikut:

Method of PurchaseType of TicketChild (3-12 years old)AdultSenior
Walk In/OnlinePublish rateRM35RM45RM35
Promo RatesRM25RM30RM25RM25

Promosi atau Diskaun

Promosi atau Diskaun
Picture by: @cdm_cikgudayah

Sekarang untuk promosi, pertamanya Ehsan Water Park menyediakan pakej untuk 4 orang sama ada remaja, kanak-kanak dan dewasa dengan hanya membayar RM99. Yang kedua ialah promo 10 tiket untuk semua orang dengan hanya membayar RM 199.

Anda boleh menempah tiket Ehsan Waterpark sama ada dalam talian melalui laman web atau secara peribadi. Bawa anak-anak bercuti dan nikmati keindahannya!

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.