Harga Tiket A Famosa Water Park 2023

Harga Tiket A Famosa Water Park – A Famosa Water Park atau A Famosa Water World ialah taman tema air yang terletak di kawasan A Famosa Resort, dan mempunyai keluasan sehingga 20 hektar. Malah, tempat ini termasuk dalam kategori tempat menarik di Melaka.

Apabila anda berada di taman tema air ini, anda akan merasai keseronokan bermain dan keseronokan bersantai bersama orang tersayang. Apatah lagi, taman tema air ini mempunyai beberapa tunggangan untuk melengkapkan lawatan anda!

A Famosa Water Park

Kenderaan
Picture by: @_syxrnaa

Apabila anda berada di taman tema air ini, anda akan dimanjakan dengan pelbagai tunggangan menarik dan tempat menarik lain. Jadi, apakah tunggangan ini? Berikut adalah penjelasan.

1. Waterpark A Famosa

Nama pun taman tema air, sudah tentu tarikan utamanya ialah waterpark. Taman Air Famosa ialah taman hiburan air yang mempunyai pelbagai pilihan tunggangan yang menarik. Sebagai pelancong, anda akan gembira untuk menemui banyak gelongsor air.

Gelongsor air di sini datang dalam pelbagai bentuk dan saiz. Malah, setiap gelongsor air mempunyai cabaran tersendiri, seperti berpusing dan berpusing.

Contohnya, gelongsor air kuning dan biru besar yang sangat tinggi, akan membawa anda turun dengan selamat, kemudian berputar.

Baca Juga  Harga Tiket Hutan Bandar MBJB 2023


Bukan sahaja pelbagai jenis gelongsor, anda juga akan menemui pantai buatan yang cantik dengan air biru. Taman Air Famosa juga mencipta ombak di dalam air kolam, yang membuatkan anda berasa seperti berada di laut sebenar.

2. Tempat Foto

Satu lagi aktiviti yang boleh anda cuba ialah bergambar di tempat-tempat menarik yang terdapat di sini. Taman tema air ini menyediakan banyak spot foto yang instagramable dan unik yang boleh anda cuba.

Salah satu inspirasi foto yang boleh anda cuba ialah merakamkan momen bermain air. Selain itu, anda juga boleh bergambar dengan pelbagai fauna di tempat pelancongan ini.

Terokai seluruh kawasan lokasi taman air ini untuk mendapatkan tempat foto terbaik. Kerana, hampir keseluruhan kawasan ini mempunyai keindahan dan keindahannya yang tersendiri.

3. Safari Wonderland

Selepas bermain di Taman Tema Air, anda boleh menuju ke Safari Wonderland. Seperti namanya, di sini anda boleh berinteraksi dan menyaksikan haiwan.

Uniknya, di kawasan gajah, anda boleh terus menyentuh belalai gajah tersebut. Pengunjung yang datang melawat tempat percutian di Melaka ini merasai keseronokan disimbah air oleh belalai gajah.

Bukan itu sahaja, pelancong juga boleh berinteraksi dengan haiwan lain seperti burung yang akan hinggap di badan.

Aktiviti di A Famosa Water Park

Aktiviti di A Famosa Water Park
Picture by: @nurwahieedah

1. Kolam Kembara Kanak-kanak

Seperti namanya, kolam pengembaraan kanak-kanak dilengkapi dengan semburan air, gelongsor mini dan taman permainan air yang selalu disukai oleh kanak-kanak. Kids Adventure Pool sangat sesuai untuk kanak-kanak kerana permainan yang disediakan adalah saiz yang sesuai untuk badan kanak-kanak.

2. Rakit Keluarga

Aktiviti ini pasti menyeronokkan jika anda melakukannya bersama keluarga atau rakan-rakan. Gelongsor air ini menjadi kegemaran pengunjung dari semua lapisan masyarakat, selain menjadi tarikan utama di taman air yang indah ini.

Baca Juga  Harga Tiket Ehsan Waterpark 2023

3. Kolam Ombak

Nikmati ombak yang menderu dari pantai buatan manusia yang sangat menyeronokkan! Apabila siren berbunyi, ombak akan menuju ke arah pantai, dan membuatkan pengunjung gembira dan berpuas hati.

4. Sungai Lazy

Terlalu letih untuk mencuba tunggangan melampau atau hanya mahu berehat? Jadi, anda boleh mencuba tiub pada perjalanan Lazy River. Anda boleh berehat seketika sambil menikmati tunggangan di sekitar taman tema air ini.

5. Ais Krim Besar

Kenderaan ini merupakan “aiskrim” terpanjang dan tertinggi di Asia Tenggara, kerana ia mempunyai ketinggian sehingga 20.8 meter dan diameter 18.3 meter. Jadi, jumlah panjangnya mencapai 108 meter.

6. Wa Ha Ha

Jika anda ingin menikmati Wa Ha Ha, anda perlu menaiki tiub dan tunggu beberapa saat, agar ombak tsunami yang besar datang menolak anda dengan pantas.

7. Hula Hula

Hula hula ialah gelongsor air yang curam, jadi ia boleh meningkatkan adrenalin bagi sesiapa yang mencubanya. Adakah anda berani?

8. Tunggangan Berkelajuan Tinggi

Gelongsor air setinggi tujuh tingkat ini merupakan tarikan yang paling mencabar dan mendebarkan. Dengan gelongsor yang sangat curam, anda akan sampai ke bahagian bawah dalam beberapa saat sahaja.

Kemudahan di Taman Air A Famosa

Kemudahan di Taman Air A Famosa
Picture by: @nurwahieedah

Sebagai salah satu tarikan pelancongan terbaik di Melaka, tempat ini sentiasa dikunjungi oleh ramai pengunjung. Justeru, tarikan pelancong ini menyediakan pelbagai kemudahan yang lengkap bagi menyokong keselesaan pengunjungnya.

Antara kemudahan yang anda akan dapati semasa berada di taman air ini ialah tandas, bilik air siram, bilik persalinan dan kemudahan awam yang lain. Anda juga akan menemui tempat-tempat ibadat yang berbentuk masjid di kawasan ini.

Jika anda membawa kenderaan sendiri, anda tidak perlu risau kerana terdapat kawasan parkir yang luas. Selain pelbagai kemudahan awam yang telah disebutkan, anda juga akan menemui pelbagai kemudahan dan infrastruktur lain, seperti gazebo yang disediakan untuk berehat.

Baca Juga  Harga Tiket Dark Mansion Penang 2023

Terdapat juga tempat untuk menyewa peralatan renang, seperti jaket keselamatan dan loker untuk menyimpan barang. Bagi mereka yang ingin bermalam di sini, tempat pelancongan ini turut menyediakan tempat penginapan.

Lokasi

Lokasi
Picture by: @shun2u

A Famosa Water Park ligger på Jalan Kemus (Sempang Ampat), Simpang Ampat, 78000 Alor Gajah, Melaka, Malaysia.

Tarikan pelancong sekeluarga ini sangat popular dan kerap dikunjungi pelancong dalam dan luar negara, kerana lokasinya yang strategik tidak jauh dari pusat bandar. Taman Tema Air Famosa terletak di Alor Gajah, iaitu kira-kira 30 minit dari bandar Melaka dan satu jam dari Kuala Lumpur.

Untuk ke Taman Tema Air A Famosa dari Kuala Lumpur, anda perlu menggunakan Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS), kemudian keluar di EXIT 227 Simpang Ampat.

Jika anda menggunakan tol, anda perlu membayar yuran RM12.80 untuk bayaran tol dari plaza tol Sungai Besi ke plaza tol Simpang Ampat (sehala).

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @kelenos97

Isnin – Jumaat: 11 AM – 7 PM

Sabtu – Ahad, Cuti Kebangsaan & Cuti Sekolah: 9 AM – 7 PM

Ditutup khusus pada hari Selasa, kecuali cuti kebangsaan dan cuti sekolah. Kalau nak sahkan waktu operasi atau apa-apa lagi boleh hubungi 06-5520888.

Harga Tiket A Famosa Water Park

Harga kemasukan
Picture by: @jasmineellieyongy

1. Harga Tiket Walk-In

Harga tiket A Famosa Water Park Walk in:

kenderaanMatang Kanak-kanak
Waterpark A FamosaRM45RM38
Safari WonderlandRM50RM40

2. Harga Tiket Pelancong Asing

kenderaanMatang Kanak-kanak
Waterpark A FamosaRM160 (Isnin -Jumaat) RM213 (Sabtu- Ahad)RM139 (Isnin -Jumaat) RM192 (Sabtu -Ahad)
Safari WonderlandRM123 (Isnin -Jumaat) RM168 (Sabtu -Ahad)RM111 (Isnin- Jumaat) RM152 (Sabtu -Ahad)

Promosi / Diskaun

Promosi : Diskaun
Picture by: @winson.1227

Nak dapatkan harga yang lebih mampu milik? Jadi, anda boleh memanfaatkan pelbagai kod promo dari Taman Air A Famosa. Bagaimanapun, polisi promo boleh berubah pada bila-bila masa, mengikut peruntukan pengurusan tempat pelancongan ini.

Apa tunggu lagi Ayuh, sediakan pakaian renang anda atau peralatan lain, kemudian pergi ke Taman Air A Famosa. Dijamin, anda akan mendapat pengalaman percutian yang menyenangkan bersama yang tersayang.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.