Harga Tiket Refarm Kampar 2023

Harga Tiket Refarm Kampar – Kampar dahulunya dikenali sebagai wilayah yang menjadi pembekal terbesar bijih timah. Maka sudah pasti banyak sejarah yang masih tertinggal di sini. Pun begitu, kini ia dipenuhi dengan pelbagai tarikan pelancong seperti Refarm Kampar.

Refarm merupakan kawasan rekreasi seluas 26 hektar yang dikelilingi hutan dan bukit. Nampak cantik tempat tu, dalam hutan pun ada air terjun. Di hulu air terjun ini terdapat paip untuk membekalkan air bersih kepada tumbuhan dan haiwan ternakan seperti ikan, kambing dan ayam.

Refarm Kampar

Kenderaan
Picture by: @linda.mahathir

Pilihan tepat jika anda merancang percutian sambil mengajak keluarga terutama anak-anak mengenali dunia perladangan, pertanian dan penternakan. Selain hiburan, banyak faedah yang boleh diperolehi di Refarm Kampar.

Namun, tempat pelancongan yang satu ini masih belum dilengkapi dengan tunggangan yang menarik dan menegangkan. Walaupun begitu, itu tidak bermakna percutian di tempat ini akan kelihatan membosankan dan membosankan.

Terdapat kawasan atau kawasan yang dipenuhi haiwan di dalamnya. Kewujudan sangkar ini tentunya bukan tanpa sebab, di mana anda akan dapat berinteraksi secara langsung atau pun menyentuh haiwan di situ.

Selain itu, terdapat juga bot kayuh yang boleh anda cuba bersama beberapa rakan. Dengan bot ini, anda boleh menyusuri sungai dan melihat keindahan Refarm secara keseluruhan.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @linda.mahathir

Tempat ini sememangnya salah satu kemudahan pendidikan pertanian dan pertanian yang wajib dikunjungi. Terdapat begitu banyak tarikan yang menjadikannya diminati oleh pelancong tempatan dan asing.

Baca Juga  Harga Tiket Denai Kabus 2023

1. Zoo Mini

Seperti yang telah disebutkan, Refarm Kampar mempunyai zoo mini yang membolehkan pengunjung bermain dengan haiwan. Di sini terdapat pelbagai jenis haiwan seperti lovebird, burung unta, burung merak, arnab, lembu dan sebagainya.

Pastinya sangat sesuai untuk mereka yang membawa anak-anak, ajar mereka supaya boleh berinteraksi secara langsung dengan haiwan. Anda tidak perlu risau, semua haiwan dijaga dengan baik oleh penjaga dan doktor pakar.

2. Terowong Masa

Masih di kawasan yang sama, anda juga akan menemui sebuah gua yang menarik yang dipanggil Time Tunnel. Gua ini menyimpan banyak sejarah tentang Perak dan Kampar. Selain itu pelbagai maklumat tentang Perak turut dipamerkan di gua ini.

Belum banyak yang diketahui, di dalam gua ini juga terdapat beberapa gerai yang menjual cenderamata. Bagi yang ingin membawa cenderahati untuk kawan-kawan atau keluarga, sudah tentu boleh beli terus di tempat ini.

3. Taman Herba

Seperti namanya, taman herba ialah taman atau halaman yang banyak menanam tumbuhan herba. Tumbuhan ini mempunyai banyak manfaat untuk merawat pelbagai penyakit secara tradisional. Penanaman ini bertujuan untuk membantu orang ramai tidak mempunyai kecenderungan terhadap ubat kimia.

Di taman herba ini, pengunjung bebas memilih tanaman yang diingini. Selain itu, terdapat juga tumbuhan lain seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

Aktiviti di Refarm Kempar

Aktiviti di Refarm Kempar
Picture by: @eija.azhar

Refarm ialah lawatan yang paling sesuai untuk berehat dari kesibukan bandar yang sibuk dan penuh tekanan. Anda boleh merasakan keselesaan yang tidak akan ditemui dalam kehidupan bandar. Lalu apakah aktiviti yang boleh dilakukan di tempat ini?

1. Berenang di Kolam

Tempat pelancongan ini menyediakan dua kolam khas untuk kanak-kanak dan dewasa. Di kolam inilah pengunjung boleh meluangkan masa bermain atau berenang sepuas-puasnya.

Kolam tersebut mempunyai saiz yang sangat besar sehingga boleh memuatkan ramai orang. Malahan dilengkapi dengan air terjun buatan yang dijamin memeriahkan suasana.

Baca Juga  Harga Tiket Lata Bijih 2023

2. Berjoging Sekitar Kawasan

Berjoging adalah aktiviti yang menyeronokkan dan sihat. Kawasan pelancongan ini memang agak luas sehinggakan pengunjung yang bermalam biasanya melakukan jogging pada waktu pagi atau petang. Selain itu, sangat sedikit kenderaan yang lalu lalang di tempat ini supaya anda boleh berjoging dengan tenang.

3. Masakan di Restoran Ladang

Refarm ini menyediakan restoran yang membawa konsep garden to table, aka farm to table. Ini bermakna semua bahan yang diproses adalah yang ditanam dari kebun yang mereka uruskan.

Makanan yang pastinya segar dan sangat sedap. Anda boleh menikmati makanan berkualiti tinggi sambil melihat pemandangan semula jadi yang indah di sekeliling.

4. Memberi Makan dan Menangkap Ikan di Kolam

Satu lagi aktiviti yang tidak kurang menarik ialah memberi makan ikan di dalam kolam. Anda boleh membeli makanan ikan ini di gerai-gerai sekitar kolam. Selain itu, anda juga boleh menangkap ikan yang banyak untuk dijadikan sebagai cenderahati keluarga.

Kalau nak tangkap ikan, jala dan baldi boleh sewa. Harga sewa peralatan juga agak berpatutan iaitu sekitar RM5.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @eija.azhar

Tempat terbaik di Kampar dilengkapi dengan kemudahan yang mencukupi. Kemudahan ini disediakan khusus untuk menyokong keselesaan pengunjung ketika meluangkan masa di Refarm Kampar. Adapun berbagai jenis kemudahan yang dimaksud antara lain yaitu:

  • Tandas awam berada dalam keadaan bersih.
  • Sebuah restoran yang menyediakan pelbagai jenis hidangan.
  • Peralatan untuk BBQ.
  • Kolam renang.
  • Kolam yang disediakan untuk memberi atau menangkap ikan.
  • Penginapan seperti penginapan ladang atau penginapan vila.
  • Kawasan letak kereta.

Lokasi Refarm Kampar

Lokasi
Picture by: @linda.mahathir

Lokasi taman rekreasi ini adalah di Kampar, lebih kurang 15 km dari Bandar Tapah. Alamat penuh di Lot 6059, Jalan Temoh Kampar, Temoh, Malaysia. Untuk sampai ke destinasi, ia boleh dilalui dengan kenderaan beroda dua atau empat, aka kereta.

Baca Juga  Harga Tiket Air Terjun Kota Tinggi 2023

Anda juga boleh menggunakan pengangkutan awam yang mudah didapati seperti grab, teksi, dan sebagainya. Jalan ke lokasi ini kebanyakannya berturap dan tidak menaik jadi sangat mudah untuk dilalui.

Walau bagaimanapun, jika anda masih keliru tentang alamat penuh, maka anda boleh cuba mengklik Peta Google di bawah untuk memudahkan anda mencari laluan. Peta Google juga akan membantu semasa perjalanan supaya anda boleh tiba di lokasi Kampar Refarm tepat pada masanya.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @linda.mahathir

Waktu operasi yang digunakan oleh lawatan ini boleh dikatakan agak lama iaitu dari pagi hingga petang. Lebih tepatnya, ia dibuka dari jam 09.00 pagi hingga 06.00 petang. Selain itu, lawatan pendidikan ini boleh dikunjungi setiap hari kecuali hari Selasa kerana ia adalah hari cuti.

Bagi yang ingin bermalam, tidak perlu bingung kerana banyak tempat penginapan sudah tersedia. Terdapat dua jenis penginapan untuk dipilih iaitu penginapan ladang dan penginapan villa. Setiap jenis penginapan dibahagikan kepada beberapa jenis bilik yang berbeza.

Harga Tiket Masuk Refarm Kampar

Harga Tiket Masuk Kampar Refarm
Picture by: @linda.mahathir

Untuk memasuki dan menikmati spot di tempat ini, anda akan dikenakan harga tiket yang agak murah. Tiket itu sendiri dibezakan mengikut kategori umur iaitu kanak-kanak dan dewasa.

Berikut adalah Harga Tiket Refarm Kampar terkini yang boleh dijadikan bahan pertimbangan sebelum berkunjung:

Harga TiketKanak-kanak (2 hingga 11 tahun)matang (Umur 12 tahun ke atas)Bawa Makanan
Warga NegaraRM10RM19RM10

Harga tiketnya sangat murah, jadi pihak pengurusan jarang memberikan promo kepada pengunjung. Promo biasanya hanya akan diberikan pada hari-hari tertentu yang berkaitan dengan Refarm.

Percutian tidak semestinya berkaitan dengan tempat yang menyediakan banyak tunggangan yang menarik. Sesekali boleh ajak anak kesayangan untuk bercuti sambil belajar seperti di Refarm Kampar. Lawatan ini dijamin tidak kurang menariknya daripada pelbagai permainan lain.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.