Harga Tiket Rumah Terbalik Sabah 2023

Harga Tiket Rumah Terbalik Sabah – Malaysia mempunyai lawatan yang agak sesak dengan pengunjung iaitu Rumah Terbalik Sabah House yang terletak di Kota Kinabalu. Dinamakan rumah kerana tempat pelancongan ini berada di dalam rumah. Bangunan rumah pelancong ini dibina dengan sangat unik.

Seperti namanya, reka bentuk rumah ini adalah terbalik. Kedudukan bumbung di bawah dan kedudukan lantai di atas. Semestinya bangunan ini telah menggunakan teknik yang direka sedemikian rupa sehingga boleh digunakan sebagai kunjungan pelancong ke rumah.

Ramai penduduk tempatan dan pelancong yang berminat untuk datang ke tempat ini. Sebelum ini, jelajah ini merupakan Jelajah Terbalik yang pertama di Malaysia, malah Asia Tenggara. Tetapi seiring dengan berlalunya masa, kini terdapat banyak tempat seperti ini di beberapa bandar di Malaysia.

Tunggangan Rumah Terbalik Sabah

Tunggangan Rumah Terbalik Sabah
Picture by: @balandalhaidari

Di setiap tempat pelancongan pasti ada tarikan yang sangat tersendiri. Ini juga terpakai untuk lawatan Upside Down House. Terdapat pelbagai tarikan yang ditawarkan oleh lawatan ini. Selain itu, terdapat juga pelbagai aktiviti menarik yang boleh dilakukan pengunjung sepanjang berada di sini.

Supaya anda tidak semakin ingin tahu, anda yang belum pernah ke lawatan ini boleh lihat di bawah beberapa tarikan dan aktiviti yang boleh dilakukan di Rumah Terbalik Sabah:

1. Muzium 3D

Tarikan pertama dalam lawatan ini ialah muzium 3 dimensi. Jadi di dalam rumah yang berbentuk songsang ini terdapat sebuah muzium yang memuatkan lukisan kepada barangan seni yang lain dan berbentuk 3 dimensi.

Baca Juga  Ladang Teh Cameron 2023: Aktiviti & Tarikan

Lukisan 3D biasanya digunakan sebagai medium untuk mengambil gambar kerana lukisan ini boleh dipegang dan boleh diakses oleh pengunjung. Jadi bentuknya seperti bilik yang boleh dimasuki. Semua lukisan di sini adalah lukisan tipikal Sabah.

Selain daripada lukisan 3D, terdapat juga sifat 3D lain yang juga sangat menarik. Beberapa sifat 3 dimensi ini dibuat dengan nilai seni yang tinggi sehingga sangat sesuai untuk dijadikan kunjungan mereka yang menggemari seni selain peranannya yang sangat menghiburkan.

Untuk dapat menikmati muzium ini, pengunjung biasanya akan dikenakan bayaran masuk tambahan. Jadi boleh dikatakan tiket masuk berbeza dengan Upside Down House walaupun masih dalam kawasan pelancongan yang sama.

2. Hartanah Rumah Terbalik

Inilah tarikan utama Jelajah Upside Down, Tamparuli, Sabah. Dari kali pertama anda masuk, anda disajikan dengan bangunan luar yang benar-benar berbentuk seperti rumah terbalik.

Kemudian meneruskan perjalanan masuk ke dalam rumah. Kali pertama anda akan melihat ruang tamu yang sifatnya kelihatan terbalik. Bermula dari sofa, meja dan lain-lain harta ruang tamu, mereka berasa berada di kedudukan atas, yang biasanya bumbung.

Tambahan pula, memasuki bilik lain di dalam rumah, anda akan melihat pelbagai hartanah yang juga terbalik. Katil besar pun ada atas bumbung.

Memasuki bahagian dapur, pelbagai ciri seperti dapur, rak pinggan mangkuk dan sinki boleh dilihat di atas bumbung. Uniknya, semua hartanah dalam Upside Down House ini adalah alias asli, bukan replika semata-mata.

Meja, kerusi, katil, pinggan, rak, malah kereta di garaj rumah ini adalah harta asli. Jadi adakah potensi harta ini jatuh dan berbahaya? Jangan risau, walaupun semua hartanah di sini adalah asli, tetapi keselamatannya kuat, jadi anda tidak akan jatuh.

Baca Juga  Harga Tiket Cable Car Genting 2023

3. Pusat Hadiah

Masih di kawasan Pelancongan Rumah Reverse Sabah, anda boleh menemui beberapa gerai yang menjual pelbagai jenis cenderahati Sabah. Pusat cenderahati ini biasanya agak sesak kerana kebanyakan pengunjung adalah pelancong dari luar Malaysia.

Secara amnya, apa yang dijual di kedai-kedai ini adalah objek unik seperti mainan atau hartanah yang mempunyai nilai gunaan. Terdapat juga karya seni halus untuk dijual di sini. Selain itu, beberapa gerai turut menjual makanan ringan atau makanan ringan khas Sabah khusus untuk cenderahati.

Bagi anda yang semasa berada di Malaysia tidak berkesempatan untuk membeli makanan ringan cenderahati, tempat ini boleh menjadi cadangan terbaik. Harga setiap yang dijual di kawasan ini mungkin masih agak mahal kerana berada di kawasan pelancongan.

4. Tempat Kelas Memasak

Ternyata di kawasan pelancongan ini juga terdapat tempat khas untuk belajar memasak. Biasanya kursus ini digunakan untuk pengunjung yang ingin belajar memasak masakan etnik Borneo. Disebabkan ia kursus memasak berasaskan kelas, harganya agak mahal.

Sudah tentu harganya berbeza dengan harga memasuki kawasan pelancongan yang hanya perlu dilihat sekali sahaja seperti Rumah Terbalik.

5. Pemandangan Luar Kawasan Pelancong yang Menakjubkan

Seperkara lagi yang sering menjadi tarikan Upside Down House Tour ialah persekitaran sekitar tour ini. Kawasan Rumah Terbalik ini masih berada di kawasan pergunungan, maka tidak hairanlah pemandangan di sekelilingnya mempesona dan menyuguhkan keindahan alam semula jadi.

Bagi anda yang gemar bergambar, anda boleh merakamkan detik berlatarbelakangkan pemandangan alam sekitar lawatan sebagai gambar.

6. Lawati Lawatan Berdekatan

Lokasi Rumah Rumah Terbalik Sabah berdekatan dengan kawasan pelancongan lain di Kota Kinabalu. Antara destinasi yang boleh dilawati pada masa yang sama ialah Taman Kinabalu dan Rafting Kiulu. Biasanya pengunjung akan berkunjung selepas pulang dari Rumah Terbalik.

Baca Juga  Harga Tiket Sunway Pyramid Ice Skating 2024

7. Tempat pelancongan

Bila bercakap mengenai lokasi, Reverse House Tour ini tepat di Kampung Telibong, Batu 21, Jalan Telibong, Tamparuli, Malaysia. Bagi anda yang masih baru, anda boleh memanfaatkan Peta Google atau menggunakan pengangkutan awam yang boleh membawa anda ke tapak pelancongan.

Secara umumnya, akses ke tapak pelancongan ini tidaklah rumit. Selain itu, terdapat banyak kenderaan awam yang boleh ditempah khas untuk membawa anda ke pelbagai lokasi pelancongan.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @balandalhaidari

Lawatan ini dibuka setiap hari dari 7 pagi hingga 7 malam. Jadi bagi anda yang ingin berkunjung pada waktu malam, masih boleh, dengan had 7 malam

Harga Tiket dan Promosi di Rumah Terbalik Sabah

Harga Tiket Masuk Rumah Terbalik Sabah
Picture by: @balandalhaidari

Harga tiket masuk ini akan dibahagikan kepada dua iaitu tiket masuk Upside Down House dan tiket masuk Muzium 3D. Berikut ialah senarai harga untuk Upside Down Tours:

Status PelawatMatangKanak-kanak
WarganegaraRM12RM6
PelancongRM18RM6

Manakala senarai tiket masuk Pelancongan Muzium 3D ialah:

Status PelawatMatangKanak-kanak
WarganegaraRM23RM15
PelancongRM33RM15

Harga di atas telah dikemas kini pada 4 Januari 2022. Ada kemungkinan perubahan harga tiket masuk ini mungkin berlaku bergantung pada dasar pengurus pelancongan.

Buat masa ini, lawatan Reverse House tidak memberikan harga promo dan diskaun percuma untuk pelancong. Bagaimanapun, diskaun dan harga promo boleh diperolehi daripada ejen pelancongan yang menawarkan pakej pelancongan untuk Upside Down House di Sabah.

Dari satu segi, Rumah Terbalik Sabah merupakan salah satu jelajah yang sangat unik di Malaysia khususnya di Sabah. Biarpun sudah banyak bandar lain yang telah menubuhkannya, namun lawatan ini tetap digemari dan sentiasa sesak dengan pengunjung baik penduduk tempatan mahupun pelancong.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.