Harga Tiket Sungai Congkak 2023

Harga Tiket Sungai Congkak – Sungai Congkak merupakan salah satu tempat rekreasi yang sering menjadi pilihan pelancong. Ini berlaku bukan tanpa sebab memandangkan sungai itu sendiri disokong oleh pemandangan yang indah, tunggangan yang menyeronokkan, dan pelbagai tarikan yang boleh menambahkan lagi kemeriahan sesuatu percutian.

Destinasi pelancongan alam yang satu ini juga sering dijadikan sumber air masyarakat sekitar, kerana air di tempat ini sangat bersih dan jernih. Tidak jauh dari sungai ini, anda boleh melihat air terjun kecil yang juga mempunyai pemandangan yang indah. Jadi, anda patut melawat tempat ini.

Menunggang di Sungai Congkak

Menunggang di Sungai Congkak
Picture by: @tourismselangor_ar

Ibu bapa boleh mengajak anak-anak bercuti di sini, kerana aliran air sungai yang agak tenang.

Bagaimanapun, pengunjung tetap perlu mengawasi anak-anak mereka ketika bermain di sungai. Dengan cara itu, peristiwa yang tidak diingini oleh semua orang tidak akan berlaku.

Bagi menambahkan lagi keterujaan pengunjung ke tempat ini, pihak pengurusan sungai ini menyediakan pelbagai jenis tunggangan yang sangat menyeronokkan. Berikut adalah beberapa tunggangan menarik yang boleh dinikmati oleh pengunjung sungai ini:

1. Musang terbang

Satu perjalanan ini boleh didapati di SkyTrex Adventure di kawasan destinasi pelancongan ini. Dengan menaiki kenderaan ini, anda boleh menikmati pemandangan sekeliling dengan lebih bebas. Kerana, kenderaan ini akan ditempatkan di kawasan ketinggian.

Baca Juga  Harga Tiket Air Terjun Kota Tinggi 2023

2. Ikan Lahir

Permainan kedua yang mencabar di tempat ini ialah Fish Born. Jika dibandingkan dengan tunggangan flying fox, tunggangan ini boleh dikatakan lebih menyeronokkan. Oleh itu, tidak hairanlah jika pengunjung sentiasa berminat untuk mencubanya.

3. Jambatan gantung

Segala jenis tunggangan di tempat ini memang mampu memberikan sensasi yang mencabar kepada pengunjungnya, tak terkecuali tunggangan yang satu ini. Jambatan Gantung boleh menjadi tunggangan yang paling sesuai untuk dinikmati bersama keluarga, rakan atau pasangan anda.

Tarikan Sungai Congkak

Tarikan Sungai Congkak
Picture by: @ellyinvenice

Terdapat beberapa tarikan yang boleh dinikmati apabila anda mengunjungi sungai ini. Beberapa tarikan ini kemudiannya boleh menjadi sebab mengapa orang ramai berminat untuk melawat sungai ini.

Untuk mengetahui apakah tarikan di destinasi pelancongan ini, berikut adalah senarainya:

1. Suasana Nyaman dan Hijau

Suasana yang nyaman dan hijau di tempat ini mampu menjadikannya sesuai untuk dijadikan tapak perkhemahan. Malah, destinasi pelancongan semula jadi yang satu ini turut menyediakan pelbagai jenis kemudahan yang boleh menyokong aktiviti perkhemahan ini.

Kebersihan persekitaran sekitar sungai sangat terjaga. Jadi, anda boleh menghirup udara segar apabila mengunjungi tempat ini.

2. Air Sungai yang jernih

Dengan air yang jernih dan bersih seperti ini, pengunjung boleh menggunakannya untuk berenang. Paling penting, anda melakukan aktiviti sukan ini ketika arus air sungai tidak terlalu deras. Dengan cara itu, detik percutian anda boleh menjadi lebih menyeronokkan dan mengujakan.

3. Pemandangan Alam Yang Indah

Destinasi pelancongan semula jadi ini dikelilingi oleh pelbagai jenis alam yang masih sangat cantik. Jadi, adalah wajar untuk pemandangan di tempat ini masih kelihatan menakjubkan.

Sungai ini boleh menjadi destinasi pelancongan yang paling sesuai untuk orang ramai yang ingin menenangkan fikiran mereka seketika.

Baca Juga  Harga Tiket 99 Wonderland Park 2023

Aktiviti di Sungai Congkak

Aktiviti di Sungai Congkak
Picture by: @tourismselangor_ar

Ramai yang sudah tahu bahawa pengunjung ke tempat ini boleh melakukan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan di dalamnya. Berikut adalah beberapa aktiviti di sungai yang pengunjung boleh lakukan dengan mudah:

1. Berkhemah

Aktiviti paling penting yang boleh dilakukan di tempat ini ialah perkhemahan, dan aktiviti ini sering dilakukan oleh pengunjung terdahulu. Ini berlaku kerana pengurus destinasi pelancongan ini menyediakan kawasan tapak perkhemahan yang boleh digunakan oleh pengunjung.

2. Berenang

Seperti yang kami katakan sebelum ini, air sungai yang jernih di tempat ini akan membuatkan orang ramai berasa berminat untuk berenang di dalamnya. Selain itu, aliran air sungai juga diklasifikasikan sebagai tidak deras. Jadi, anda boleh cuba berenang di sungai ini.

3. Berkelah

Pada asasnya, destinasi pelancongan ini terletak di tengah-tengah hutan, jadi anda juga boleh berkelah ketika mengunjungi tempat ini. Untuk melakukan aktiviti ini, anda boleh membawa bekalan sendiri atau membeli pelbagai jenis makanan dan minuman yang dijual di sini.

Kemudahan yang Ada

Kemudahan yang Ada
Picture by: @ellyinvenice

Kebiasaannya, orang ramai akan lebih suka menghabiskan masa bercuti di tempat yang disokong dengan kemudahan yang lengkap. Manakala destinasi pelancongan ini sendiri dilengkapi dengan pelbagai kemudahan yang sangat berguna iaitu:

  • Kedai masakan
  • Bilik air awam
  • Kawasan parkir 24 jam
  • Bilik sembahyang
  • Gazebo

Lokasi dan Alamat Lengkap

Lokasi dan Alamat Lengkap
Picture by: @ellyinvenice

Destinasi pelancongan ini terletak di Jl. Sungai Congkak Batu No. 20, Kampung Padang, Hulu Langat, Selangor, Malaysia. Walaupun ia terletak di tengah-tengah hutan yang agak besar, pelancong boleh sampai ke lokasi itu dengan mudah.

Kenderaan boleh terus memasuki kawasan hutan ini dan diletakkan di ruang yang disediakan. Bagi pengunjung yang memandu kereta persendirian, mereka boleh memulakan perjalanan dari kawasan Kuala Lumpur. Kemudian, masa yang diperlukan untuk perjalanan ini ialah 50 minit.

Baca Juga  Harga Tiket Melaka River Cruise 2023

Sementara itu, bagi segelintir pengunjung yang menggunakan pengangkutan awam seperti kereta api atau bas, mereka boleh menyemak jadual berlepas lebih awal, supaya jadual itu dapat sepadan dengan waktu percutian anda.

Hari Buka dan Waktu Operasi

Hari Buka dan Waktu Operasi
Picture by: @tourismselangor_ar

Antara maklumat yang perlu diketahui sebelum bercuti ke sesuatu tempat ialah hari buka dan waktu operasi tempat tersebut. Destinasi pelancongan semula jadi ini dibuka setiap hari dari jam 08:30-18:30.

Dengan waktu operasi yang fleksibel seperti ini, anda boleh berasa lebih bebas untuk melawatnya. Jika anda ingin menikmati pemandangan matahari terbenam dari tempat ini, sangat disyorkan untuk datang pada sebelah petang.

Harga Tiket Sungai Congkak

Harga kemasukan
Picture by: @dessy_andriana

Selain waktu operasi destinasi pelancongan yang akan dilawati, maklumat mengenai harga tiket masuk juga perlu diketahui dengan jelas. Pada asasnya, harga tiket untuk memasuki sungai itu sendiri adalah sangat murah, kanak-kanak pun tidak akan dikenakan bayaran satu sen pun.

Untuk mengetahui dengan lebih jelas tentang harga tiket masuk sungai congkak, lihat info di bawah:

KategoriHarga Tiket Masuk
Tiket untuk pelawat dewasaRM1
Tiket untuk pengunjung kanak-kanakGratis
Bayaran letak keretaRM15

Promosi/Diskaun yang berkenaan

Promosi:Diskaun yang berkenaan
Picture by: @siddharthx

Untuk menjimatkan kos percutian yang perlu dikeluarkan, biasanya orang ramai akan mencari promo sebelum membeli tiket masuk.

Dalam kes ini, anda boleh membeli tiket ini melalui aplikasi tempahan dalam talian, kerana aplikasi seperti ini biasanya menyediakan pelbagai jenis promo menarik yang sangat menguntungkan.

Sentiasa menjaga kebersihan semasa berkunjung ke Sungai Congkak, agar keindahan alam semula jadi di tempat ini sentiasa terpelihara dengan baik. Dengan cara itu, dapat dipastikan bahawa pengunjung juga mempunyai peranan yang cukup besar untuk menjaga kebersihan persekitaran sekitar tempat ini.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.