Harga Tiket Muzium Melaka 2023

Harga Tiket Muzium Melaka – Kesultanan Melayu sering diperkatakan dalam sejarah yang dianggap unik dan menarik. Imej kerajaan Melayu kini boleh dinikmati melalui bangunan pelancongan Muzium Melaka. Muzium ni sebenarnya ada banyak jenis. Antara yang paling popular ialah Kesultanan Melayu.

Pengunjung atau pelancong yang datang dari luar Malaysia biasanya sangat berminat untuk mengunjungi lawatan muzium ini. Selain berhibur dan dapat meluangkan masa lapang dengan baik, muzium ini juga menyediakan pembelajaran atau pendidikan tersendiri berkaitan sejarah di kerajaan Melayu.

Jadi terdapat beberapa bangunan muzium yang menggambarkan objek pendidikan yang berbeza. Namun, kesemua muzium ini secara umumnya menceritakan sejarah kehidupan Melayu dalam banyak objek tumpuan.

Muzium Muzium Istana Kesultanan Melaka

Muzium Muzium Istana Kesultanan Melaka
Picture by: @oh.melat

Seperti yang dijelaskan di atas, terdapat pelbagai jenis objek muzium di Melaka. Setiap muzium mempunyai fokus objek yang berbeza tetapi masih menggambarkan kehidupan orang Melayu.

Namun, salah satu muzium yang paling popular dan digemari untuk dikunjungi ialah Muzium Melaka, Istana Kesultanan Melayu. Kerajaan Melayu sentiasa mempunyai daya tarikan dan nilai sejarah yang tersendiri. Malah di Indonesia, kisah karya ini sering diperkatakan sebagai pendidikan.

Semakin banyak perkara menarik yang dapat dilihat dari muzium ini, semakin ramai pengunjung yang datang setiap hari. Malah pada hari cuti kebangsaan, muzium ini semakin sesak dengan pengunjung. Ingin tahu apakah tarikan muzium ini? Semak beberapa perkara semakan di bawah:

1. Bahan Binaan Menarik

Kebanyakan bahagian bangunan tamadun Muzium Melaka diperbuat daripada kayu cengal dan berlian Sarawak. Pada zaman dahulu pada zaman kesultanan Melayu tidak ada paku, maka bangunan diraja dahulu tidak menggunakan paku langsung.

Ini kemudiannya digunakan untuk pembinaan muzium. Bangunan muzium ini langsung tidak menggunakan paku untuk melekatkan satu bahagian dengan bahagian yang lain. Semuanya dilakukan menggunakan kayu khas yang boleh menyambung bahagian-bahagian ini.

Bangunan muzium itu sengaja tidak menggunakan paku supaya bangunan itu kelihatan sama persis dengan bangunan istana empayar lama. Sudah tentu inilah tarikan utama yang membuatkan ramai pengunjung kagum dengan nilai bangunan tersebut.

2. Ukiran Melayu Biasa

Penggunaan bahan binaan yang dibuat hampir sama dengan istana empayar asal sememangnya menjadi faktor minat pengunjung. Namun ia tidak terhenti di situ, bangunan ini turut ditambah dengan rekaan yang membawakan ukiran unik.

Hampir seluruh pelusuk muzium diperkaya dengan pelbagai ukiran unik. Ukiran ini adalah karya khas Melayu. Melayu memang mempunyai ciri dalam hasil ukirannya.

Jadi semua pengunjung dalam masa yang sama dapat berkenalan dengan seni ukiran khas Melayu yang dibuat dengan sangat anggun atau cantik di pelbagai sudut bangunan muzium.

3. Rupa Artifak Diraja

Tambahan pula, Muzium Melaka ini turut mempersembahkan sebuah bangunan artifak yang sangat unik dan sudah pasti ia dibuat hampir sama dengan keadaan empayar purba.

Terdapat pelbagai replika tentera atau penduduk Istana yang dibuat sangat serupa dan berbentuk seolah-olah sedang menjalankan aktiviti tertentu. Bukan itu sahaja, artifak berkaitan senjata dan pernak-pernik dari istana empayar juga dibuat sangat menarik.

Pengunjung akan disajikan dengan pelbagai jenis barangan yang nilainya sangat kukuh dengan kesultanan Melayu ketika itu. Bagi pelancong atau pelancong asing yang tidak mengenali kesultanan ini, mereka boleh mempelajari nama artifak daripada maklumat yang disenaraikan.

Setiap artifak dibekalkan dengan tulisan yang menerangkan nama item tersebut berserta maklumat lain yang menerangkan tentangnya. Ini boleh menjadi lawatan pendidikan paling menarik yang anda boleh dapatkan semasa di Melaka.

4. Gambar Perang

Pengunjung biasanya juga berasa sangat ingin tahu tentang peperangan yang berlaku semasa empayar. Memang pada umumnya pada zaman kerajaan atau empayar sering berlaku peperangan yang disebabkan oleh perebutan kuasa atau hal-hal lain.

Di muzium ini anda boleh melihat rupa replika pertempuran yang dibuat dengan sangat cantik dan serupa dengan keadaan ketika itu. Salah satu gambaran perang yang menarik di muzium ini ialah pertempuran Hang Tuah dan Hang Jebat.

Gambaran pertempuran dalam bentuk patung ini boleh menjadi gambaran yang jelas bagi para pecinta sejarah. Selain itu, pertempuran antara Hang Tuah dan Hang Jebat adalah salah satu pertempuran yang paling popular yang diketahui semasa empayar.

5. Replika Aktiviti Muzikal

Anda pasti sudah tahu bahawa salah satu kekayaan Melayu terletak pada seni muzik. Sudah tentu seni muzik ini telah bermula sejak zaman kesultanan Melayu.

Di beberapa sudut muzium, replika dibuat menggambarkan aktiviti orang purba bermain muzik. Semestinya alat muzik yang digunakan adalah alat muzik klasik yang popular di zaman kesultanan lama.

Dari sini, pengunjung boleh mempelajari mana-mana alat muzik yang tipikal orang Melayu dan berfungsi sebagai medium untuk mencipta karya muzik yang bagus dan indah.

Bagi penggiat seni muzik, muzium ini juga boleh dijadikan medium untuk mengharapkan sejarah muzik Melayu. Berikut juga penerangan tentang nama aktiviti dan alat muzik yang digunakan serta digambarkan dalam patung replika tersebut.

6. Foto Latar Belakang Sejarah

Walaupun kebanyakan imej replika yang dibuat di muzium ini diberi pagar keselamatan, beberapa imej replika juga boleh digunakan sebagai objek latar belakang foto terbaik.

Ramai pengunjung memilih untuk mengambil gambar secara langsung berhampiran dengan objek replika tersebut, maka akan kelihatan seolah-olah nanti akan kelihatan pengunjung itu hadir dan menyertai zaman kesultanan Melaka. Sudah tentu ini boleh menjadi objek foto yang sangat menarik bagi mereka yang suka foto.

Lokasi Muzium Melaka

Lokasi muzium
Picture by: @wola__e_e

Alamat Muzium Istana Kesultanan Melaka ialah di Jalan Kota, Bandar Hilir, 75000 Melaka, Malaysia. Untuk pendatang baru, anda boleh menggunakan Peta Google atau bertanya terus kepada pemandu pengangkutan awam semasa menuju ke Muzium.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @wola__e_e

Pengunjung juga perlu mengetahui waktu operasi muzium ini, supaya nanti apabila anda melawat anda tidak tersalah waktu dan hari. Muzium ini dibuka setiap hari bermula jam 9 pagi hingga 05.30 petang.

Oleh itu, jangan datang terlalu awal ketika melawat muzium ini jika anda tidak mahu menunggu lama untuk terluka. Semasa di kawasan muzium anda boleh membeli makanan ringan terlebih dahulu atau air sebagai bekal.

Harga Tiket dan Diskaun Muzium Melaka, Istana Kesultanan

Harga tiket Muzium Melaka, Istana Kesultanan
Picture by: @wola__e_e

Untuk dapat menikmati setiap nilai sejarah dan gambar di muzium ini, pengunjung baik penduduk tempatan mahupun pelancong akan dikenakan bayaran masuk. Kanak-kanak juga termasuk sebagai pelawat yang dikenali sebagai tiket. Jangan risau, tiket masuk ke muzium ini agak berpatutan. Berikut adalah jadual harga:

Jenis PelawatMatangKanak-kanak
WarganegaraRM10RM5
PelancongRM20RM10

Harga untuk pelancong asing agak mahal, tetapi masih berpatutan. Senarai harga ini telah dikemas kini pada Ogos 2022. Harga mungkin berubah mengikut syarat dan dasar sedia ada.

Harga promosi dan diskaun di Muzium masih belum dilaksanakan. Biasanya harga promo dan diskaun diberikan oleh perkhidmatan pelancongan. Pengurus Muzium tidak memberikan harga diskaun atau promosi.

Sebagai maklumat tambahan, Muzium Istana Kesultanan Melaka mempunyai saiz yang sangat besar. Ada kemungkinan pengunjung akan kepenatan semasa berjalan di sekitar muzium. Jadi sangat digalakkan untuk membawa air sendiri. Belajar dan melancong akan lebih mengujakan dengan adanya Muzium Melaka ini.

Baca Juga  Harga Tiket Muzium Kapal Selam 2023
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.