√ KAMPUNG KUANTAN FIREFLY: Review & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Kampung Kuantan Firefly – Kampung Kuantan dikenali dengan fireflies, atau lebih dikenali sebagai ‘Kelip-kelip’ di kalangan penduduk tempatan. Mereka menetap di tepi sungai Sungai Selangor dan bergantung kepada pokok Berembang yang subur tumbuh di air masin sebagai sumber makanan mereka.

Pokok Berembang, atau yang secara saintifik dikenali sebagai Sonneratia Casolaris, dapat ditemui sejauh 8 km ke hulu dan 18 km ke hilir dari Kuala Selangor.

Tarikan

tarikan kampung kuantan fireflies

Perjalanan ke Kuala Selangor pasti tak lengkap tanpa meneroka keunikan serta keajaiban Kelip-kelip Kampung Kuantan yang tersebar di celah-celah pokok bakau di kampung-kampung kecil ini. Para pengunjung akan merasai pengalaman menaiki sampan tradisional menyusuri Sungai Selangor dan mengamati kelip-kelip dengan dekat.

Kampung Kuantan terletak kira-kira sembilan kilometer dari bandar Kuala Selangor, dikenali sebagai salah satu koloni kelip-kelip terbesar di dunia. Naiklah perahu kecil ke dalam kegelapan yang semakin pekat pada waktu malam, dan anda mungkin terpesona dengan ribuan kelip-kelip yang berkelip-kelip. Pada senja, kelip-kelip berkumpul di pokok bakau untuk menyedut getah pokoknya dan berkelip-kelip untuk menarik pasangan. Walaupun kedua-dua spesies jantan dan betina berkelip, hanya jantan yang melakukannya secara berkumpulan.

Kelip-kelip dan Pokok Berembang

Kelip-kelip merupakan sejenis serangga dari keluarga kumbang. Spesies ‘Pteroptyx tener’ adalah yang paling melimpah di Kampung Kuantan. Keunikan kelip-kelip terletak pada ekor mereka yang bercahaya.

Apa yang membuatkan kelip-kelip ini lebih menarik adalah cahaya yang dihasilkan oleh mereka secara serentak setiap tiga kali kelipan dalam sesaat. Di antara ribuan kelip-kelip, cahaya mereka seolah-olah membentuk irama cahaya yang indah. Kelip-kelip ini hanya berukuran 6mm panjangnya.

Kelip-kelip jantan menghasilkan cahaya yang lebih terang berbanding kelip-kelip betina, hal ini untuk menarik perhatian kelip-kelip betina. Jangka hayat kelip-kelip adalah dari 2 hingga 3 bulan.

Pokok Berembang atau ‘Sonneratia Caseolaris’ adalah sejenis pokok paya yang tumbuh secara liar di tepi Sungai Selangor. Ia memerlukan iklim tropika dan persekitaran paya untuk berkembang.

Pokok Berembang sangat penting bagi kelip-kelip sebagai sumber makanan utama mereka. Selain itu, pokok Berembang juga berperanan penting sebagai habitat yang berfungsi sebagai penapis kotoran dan racun serta menghasilkan air bersih untuk organisma yang hidup di sungai.

Lawatan Bot Firefly

Bot boleh disewa di jeti Kampung Kuantan untuk lawatan malam ini. Waktu tontonan bermula dari matahari terbenam pada jam 7.30 malam hingga 10.30 malam.

Terdapat ruang letak kereta yang luas untuk pengunjung dan pusat maklumat yang lengkap di mana anda boleh mendapatkan cenderahati. Setiap bot mampu memuatkan 4 penumpang dengan harga RM 50 bagi setiap bot. Tiket tersebut termasuk minuman dan sebungkus makanan ringan tempatan.

Harga Tiket Kampung Kuantan Firefly

harga tiket kampung kuantan firefly
Firefly Boat TripHarga
MalaysianRM50
Non-MalaysianRM100

Baca Juga: Harga Tiket Kota Tinggi Firefly Park

Waktu Operasi

waktu operasi kampung kuantan fireflies

Buka setiap hari: 7:30 malam – 10:30 malam.

Lokasi

lokasi fireflye kuala selangor

Alamat: Kampung Kuantan, 45000 Batang Berjuntai, Selangor

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/B8FCzphQu77aWGMv8

Kemudahan

  • Pusat penerangan
  • Kaunter tiket
  • Teater mini
  • Jeti
  • Gerai makan dan minum
  • Taman permainan
  • Tandas awam
  • Kedai cenderamata
  • Tempat letak kereta

Apa yang Perlu Dibawa

Disarankan untuk memakai kasut sukan atau kasut bertapak getah apabila melawat Kampung Kuantan. Jangan lupa untuk membawa banyak ubat nyamuk. Penggunaan fotografi kilat adalah dilarang sama sekali kerana ia boleh mengganggu dan mengelirukan kelip-kelip yang berkomunikasi dengan memancarkan cahaya dari perut mereka.

Kesimpulan

Rekreasi.my menyimpulkan bahawa Kampung Kuantan merupakan destinasi popular untuk melihat kelip-kelip. Walaubagaimanapun, pembangunan dan pencemaran mengancam populasi kelip-kelip di kawasan tersebut. Usaha pemuliharaan amat penting untuk memastikan kelestarian kelip-kelip dan keunikan Kampung Kuantan sebagai destinasi pelancongan yang menarik.

Baca Juga  √ PANTAI TANJUNG ARU: Tarikan & Harga Tiket 2024
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.