Harga Tiket Gua Tempurung 2023

Harga Tiket Gua Tempurung – Gua Tempurung ialah gua karst atau batu kapur. Dinamakan Tempurung kerana bentuk gua ini menyerupai tempurung kelapa. Dengan panjang sehingga 1.3 kilometer, gua ini dipercayai telah wujud sejak 8000 SM. Terdapat lima kubah besar di dalam gua ini dengan siling serupa dengan tempurung kelapa sebenar.

Setiap kubah gua ini mempunyai stalaktit dan stalagmit dengan bentuk yang berbeza. Setiap kubah juga berbeza dari segi kandungan marmar dan batu kapur, paras air, dan suhu. Sebelum pergi ke gua ini, kenali gua yang terkenal ini dengan lebih dekat.

Gua Tempurung

Kenderaan
Picture by: @rosdiadee

Sebenarnya gua ini mempunyai panjang sehingga 4.5 km. Tetapi bahagian gua yang boleh dilalui pengunjung hanya sepanjang 1.9 km. Di dalam gua tersebut terdapat sungai bawah tanah sepanjang 1.6 km. Terdapat 5 kubah gergasi di kompleks gua ini.

1. Gua Batu Aliran Emas

Atau kalau diterjemah maksudnya Batu Caves of the Golden Stream. Ketinggian kubah ini mencapai 90 meter. Di dalam kubah ini terdapat lata batu yang sangat licin. Lata batu kelihatan berkilauan dengan warna keemasan apabila sungai mengalir melalui air.

2. Gua Gergasi

Juga dikenali sebagai Gua Gergasi atau Gua Gergasi. Ketinggiannya tidak setanding dengan kubah pertama, kerana ia hanya 15 meter tinggi. Tetapi gua ini mempunyai tiang yang kelihatan sangat besar.

Baca Juga  √ TAMAN NEGARA Tanjung Piai: Aktiviti & Harga Tiket 2024

3. Gua Lombong Timah

Nama lain ialah Gua Lombong Timah. Bahagian kubah ini merupakan tapak penggalian yang telah ditinggalkan oleh pelombong bijih timah. Lawati kubah ini untuk melihat rupa tapak penggalian pada zaman dahulu.

4. Alam semesta

Atau juga dikenali sebagai kubah semula jadi. Gua gaya mini mempunyai ketinggian yang hampir dengan kubah pertama. Ketinggian mencecah 72 meter dan bahagian dalamnya kelihatan megah dan menawan walaupun tidak secantik gua pertama.

5. Gua Medan Perang

Mempunyai nama lain Gua Medan Perang. Gua atau kubah ini mempunyai formasi batuan yang lebih banyak berselerak di atas lantai. Formasi stalaktit juga berselerak, maka tidak hairanlah gua ini dikenali sebagai Fallen Warrior atau fallen warrior.

Tarikan dan Aktiviti

Tarikan dan Aktiviti
Picture by: @rosdiadee

Gua Tempurung akan menjadikan percutian anda bersama rombongan lebih menyeronokkan. Di kompleks pelancongan ini terdapat banyak tempat menarik. Pelbagai aktiviti atau aktiviti juga boleh dilakukan di lokasi yang berhampiran dengan alam semula jadi. Contoh aktiviti yang boleh dilakukan di sini ialah:

1. Buat lawatan gua

Tarikan utama yang membuatkan ramai pelancong ingin berkunjung ialah lawatan gua. Pengunjung boleh meneroka keindahan gua dengan memilih salah satu jenis pelancongan yang ada. Satu contoh lawatan ialah lawatan Golden Flowstone yang membawa anda ke kubah yang paling indah.

Pelancong yang memilih laluan ini akan diarahkan melalui laluan kering tangga konkrit dan keluli di sepanjang gua. Formasi batu yang indah akan mengalu-alukan pelancong yang menikmati galeri tontonan di dalamnya.

2. Nikmati pesona alam semula jadi

Aktiviti Gua Tempurung seterusnya yang wajib anda cuba semasa melancong ialah menikmati pesona semula jadinya. Kawasan gua ini berada di lokasi pelancongan yang terbaik. Terdapat bukit-bukit tinggi dengan pokok-pokok rendang dan hijau yang menyejukkan mata di sekeliling gua.

Baca Juga  Harga Tiket Taman Buaya Melaka 2023

Ramai pelancong yang datang dari bandar ke lokasi gua legenda ini untuk menyegarkan minda atau mengubati. Sambil menikmati alam semulajadi yang indah, cuba berehat di tengah-tengah batu dan lampu adalah latar belakang terbaik untuk berehat.

3. Memburu foto

Cuba ambil tahu tentang cuaca di Gua Tempurung sebelum bertolak ke lokasi gua. Apabila melakukan lawatan atau menikmati keindahan alam semula jadi di sana, anda boleh menyediakan kamera atau telefon pintar untuk menyimpan detik-detik berharga agar dapat diingati pada masa hadapan.

Terdapat banyak tempat yang bagus yang boleh digunakan sebagai latar belakang swafoto atau foto kumpulan. Selain bergambar bersama-sama di dalam gua, anda juga boleh merakam gambar sekitar gua dengan latar belakang yang cantik. Jangan lupa muat naik semuanya di Instagram.

Kemudahan di Gua Tempurung

Kemudahan di Gua Tempurung
Picture by: @lanzsahar

Seperti tarikan pelancong lain di Malaysia, gua ini juga menyediakan pelbagai kemudahan. Matlamatnya sudah tentu untuk menyokong dan meningkatkan keselesaan pengunjung. Apakah kemudahan yang terdapat di kompleks pelancongan ini?

1. Kiosk kecil

Banyak gerai kecil boleh didapati di sekitar kawasan gua. Pelbagai gerai menawarkan pelbagai keperluan pelancong. Contohnya, terdapat makanan ringan dan minuman yang dijual dengan harga yang berpatutan. Sesuai untuk pelancong yang terlupa membawa minuman atau makanan ringan.

2. Sewa basikal

Bagi pengembara, kurang seronok untuk mengelilingi kawasan pelancongan semula jadi tanpa melakukan sesuatu yang mengujakan. Tidak perlu membawa basikal sendiri kerana sewa basikal disediakan di kompleks pelancongan gua ini. Untuk harga sewa basikal, lihat bahagian bawah artikel ini.

3. Kemudahan awam

Kemudahan yang pasti sentiasa wujud di pelbagai kawasan pelancongan ialah tandas dan bilik persalinan. Kedua-dua kemudahan awam ini juga boleh didapati dengan mudah dan diakses di kawasan pelancongan gua. Sediakan sedikit perubahan berguna sekiranya pelawat perlu mengisi kotak derma.

Baca Juga  Harga Tiket Tasik Dayang Bunting 2023

4. Pusat maklumat

Pengunjung tidak akan menghadapi masalah semasa bercuti ke gua bernama Tempurung ini. Terdapat pusat maklumat yang boleh diakses oleh pengunjung untuk mendapatkan maklumat yang diperlukan. Jika ada sesuatu yang ingin ditanyakan kepada pengunjung, manfaatkan sahaja perkhidmatan pusat maklumat.

Lokasi Gua Tempurung

Lokasi Gua Tempurung
Picture by: @chikurt79

Apakah alamat gua ini? Bakal pelancong yang tidak pernah bercuti di gua ini boleh mencari lokasi yang tepat pada aplikasi Peta. Atau boleh juga ke Pusat Kembara Gua Tempurung, 31600 Gopeng, Perak.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @rosdiadee

Gua ini tidak boleh dikunjungi pada waktu malam. Untuk tidak datang pada masa yang salah, bakal pengunjung perlu mengetahui waktu operasi kawasan pelancongan semula jadi ini. Gua ini mula beroperasi pada pukul 09:00 pagi dan akan ditutup pada pukul 18:00 atau 6 petang waktu tempatan.

Tiada cuti untuk kawasan pelancongan ini, pengunjung boleh datang pada mana-mana hari, dari Isnin hingga Ahad.

Harga Tiket Gua Tempurung

Harga kemasukan
Picture by: @rosdiadee

Harga tiket Gua Tempurung berbeza-beza, bergantung pada jenis pelancongan yang anda pilih. Tiket untuk dewasa juga berbeza dengan tiket untuk warga emas dan kanak-kanak. Berikut adalah senarai harga yang wajib anda ketahui sebelum ke Perak.

Tiket lawatan Golden FlowstonematangRM8.00
Kanak-kanak (6 hingga 12 tahun)RM4.00
Warga emas 60 tahun ke atasRM4.00
Tiket lawatan Top of The WorldmatangRM12.00
Kanak-kanak (6 hingga 12 tahun)RM6.00
Warga emas 60 tahun ke atasRM6.00
Tiket lawatan Top of the World dan Short River AdventurematangRM15.00
Kanak-kanak (6 hingga 12 tahun)RM7.50
Warga emas 60 tahun ke atasRM7.50
Tiket Grand TourmatangRM30.00
Kanak-kanak (6 hingga 12 tahun)RM15.00
Warga emas 60 tahun ke atasRM15.00

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @rosdiadee

Daripada penerangan di atas, diskaun diberikan kepada kanak-kanak dan warga emas. Kanak-kanak dan warga emas hanya perlu membayar separuh daripada harga biasa untuk pelancong dewasa.

Adakah anda bersedia untuk meneroka keindahan dan kemegahan Gua Tempurung? Ketahui lebih lanjut tentang gua ini supaya anda dan rombongan dapat menikmati keindahan alam semula jadinya dengan lebih mendalam.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.