√ KOKOL HILL: Review, Aktiviti, dan Harga Tiket 2024

Harga Tiket Kokol Hill – Terletak di puncak tertinggi yang menakjubkan, iaitu 800 meter atau 2,625 kaki di atas permukaan laut di Kota Kinabalu, Sabah, terdapat destinasi popular tempatan yang dikenali sebagai Bukit Kokol.

Tarikan

tarikan bukit kokol

Bukit Kokol terletak di dalam Banjaran Crocker, dan dikenali kerana keindahan pusat peranginannya, senja yang menawan, angin gunung yang menyegarkan, dan langit biru yang cerah. Mereka yang ingin menghindari kepanasan bandar sering melarikan diri ke sini, menikmati suhu yang menyenangkan di antara 18°C hingga 24°C.

Tempat percutian yang sejuk ini menawarkan suhu yang sejuk, menjadikannya tempat yang ideal untuk menikmati pemandangan bandar, lautan, dan pulau-pulau di Taman Laut Tunku Abdul Rahman.

Bagi yang ingin tiba di sini, pengunjung juga boleh menempuh denai pendakian yang ringan selama 2 jam sehingga mencapai puncak Bukit Kokol. Kebanyakan penduduk tempatan mengunjungi tempat ini untuk menikmati keindahan matahari terbenam atau matahari terbit, di mana anda dapat menyaksikan Gunung Kinabalu dengan jelas di latar belakang matahari dan langit yang menakjubkan.

Aktiviti

aktiviti bukit kokol

Anda dapat menikmati hidangan atau minuman segera di salah satu daripada banyak kafe yang terdapat di Bukit Kokol. Aktiviti lain yang boleh dinikmati di sini termasuk paragliding, menikmati keindahan alam semula jadi, atau mengamati burung.

Terdapat juga pelbagai resort di sini, serta beberapa penginapan yang lebih berpatutan seperti homestay jika anda memilih untuk menginap selama satu atau dua malam.

Baca Juga  √ BLUE TEARS KUALA SELANGOR: Aktiviti & Harga Tiket 2024

Bukit Kokol adalah destinasi yang ideal bagi anda menikmati udara segar dan merasa sepenuhnya tenang, sambil menikmati cuaca sejuk di puncak bukit yang menghadap ke bandar Kota Kinabalu. Fasiliti di sini juga bersahabat dengan keluarga, menjadikannya destinasi percutian yang popular di kalangan penduduk tempatan.

Selain itu, ada juga Perkampungan Budaya Mari Mari terletak hanya dalam masa 11 minit dari Bukit Kokol. Kampung ini mempamerkan kepelbagaian budaya dan rumah tradisional beberapa suku kaum di Sabah, seperti Bajau dan Murut. Anda berpeluang mencuba pelbagai hidangan tradisional dan juga memahami cara hidup mereka melalui pertunjukan dan demonstrasi yang diadakan di sini.

Harga Tiket Kokol Hill

harga tiket kokol hill

Tiada caj khas yang perlu anda bayar untuk berehat di Bukit Kokol. Walau bagaimanapun, jika anda berhasrat untuk mengunjungi tarikan pelancongan yang sedia ada seperti Kokol Hill Adventure, Kokol Hill Elf, dan Kokol Hill Farmstay, anda perlu membayar yuran masuk yang berkenaan.

Baca Juga: Harga Tiket Maragang Hill

Waktu Operasi

waktu operasi bukit kokol

Bukit Kokol dibuka setiap hari, 24 jam sehari.

Lokasi Kokol Hill

lokasi bukit kokol

Alamat: Kota Kinabalu, Sabah

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/ssz94pDWugc9ziHr6

Laluan

laluan bukit kokol

Dari bandar Kota Kinabalu, disarankan untuk sampai ke Bukit Kokol dengan menggunakan kereta. Jika anda menyewa kenderaan sendiri, pandulah ke destinasi dan gunakan GPS untuk membimbing perjalanan anda. Jika tidak, pilihan lain termasuk menaiki teksi atau menggunakan perkhidmatan e-hailing untuk tiba di Bukit Kokol. Terletak di Banjaran Crocker di Kampung Kokol, perjalanan ini biasanya memerlukan belanja sekitar RM60 dengan masa perjalanan kira-kira 45 minit hingga sejam.

Tips

tips paragliding kokol hill
  • Bawa jaket atau pakaian sejuk ringan kerana cuaca mungkin menjadi sangat sejuk.
  • Kokol Farmstay adalah pilihan penginapan yang sesuai untuk kumpulan besar seperti lawatan sekolah, dan harga boleh dirunding.
  • Jika anda berhasrat untuk mengamalkan paragliding, pastikan untuk memeriksa ramalan cuaca pada hari tersebut kerana keadaan cuaca yang tidak baik boleh memberikan pengalaman terbang yang kurang memuaskan.
  • Perlu diingat bahawa tidak semua laluan pendakian mempunyai tahap kesukaran yang sama, oleh itu, elakkan pergi mendaki sendiri.
  • Untuk melihat pemandangan Kota Kinabalu yang lebih indah, anda juga berpeluang memasuki Kokol Haven Resort dengan membayar tambahan RM10 dan menikmati pemandangan yang menakjubkan dari sana.
Baca Juga  √ BUKIT LARUT: Tarikan, Aktiviti, Review, Harga Tiket 2024

Kesimpulan

Kokol Hill merupakan destinasi menarik di Sabah yang menawarkan pemandangan indah dan udara segar. Dikelilingi oleh kehijauan hutan tropika, tempat ini menjadi pilihan popular untuk trekking dan melihat matahari terbenam yang menakjubkan.

Dengan kesejukan udara dan kecantikan alamnya, Kokol Hill menjadi destinasi yang sesuai untuk bersantai dan melarikan diri dari kesibukan bandar. Rekreasi.my menggalakkan para pelancong untuk menjelajahi kecantikan semulajadi Kokol Hill dan menikmati pengalaman yang menyegarkan.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.