Harga Tiket Lata Kolam Air Deru Ecopark 2023

Sebagai kawasan yang dikenali sebagai pusat pelancongan, Terengganu mempunyai banyak objek pelancongan yang menarik. Salah satu tarikan ini ialah Lata Kolam Air Deru Ecopark. Ini adalah destinasi pelancongan yang sangat popular, termasuk di media sosial.

Bukan tanpa sebab, malah Deru Ecopark menawarkan pemandangan yang indah dan pengalaman perjalanan yang menyenangkan. Malah, pengunjung bukan sahaja pelancong domestik, pelancong asing juga datang ke tempat ini.

Seperti namanya, tempat pelancongan yang satu ini menawarkan air sungai yang sangat segar. Di sini, pengunjung bebas bermain air dan juga mandi. Berminat untuk mencuba kesegaran air sungai berkenaan? Semak beberapa maklumat berikut terlebih dahulu.

Tunggangan di Lata Kolam Air Deru Ecopark

Tunggangan di Ecopark Roaring Water Pool Lata
Picture by: @ainnorazuan

1. Pangkalan Raja

Terdapat tiga pangkalan di sini, salah satunya ialah Pangkalan Raja. Ini adalah antara kawasan perkelahan yang sesak dengan pengunjung kerana di sinilah banyak aktiviti boleh dilakukan. Antaranya bot, water confident dan team building.

Pangkalan raja biasa dipanggil Lata Kolam oleh penduduk tempatan. Sebab di sini ada air terjun dan warna airnya juga kehijauan. Bagaimanapun, pelawat disyorkan menggunakan jaket keselamatan ketika berbuat demikian.

Lebih-lebih lagi untuk pengunjung yang tidak begitu faham berenang. Ini kerana kawasan ini cukup dalam dan arus airnya cukup kuat untuk menghanyutkan orang ramai.

Justeru, tidak hairanlah Pangkalan Raja merupakan kawasan yang tidak digalakkan untuk mandi atas sebab keselamatan. Jadi jika anda ingin mandi, anda boleh melakukannya di dua kawasan lain berikut.

Baca Juga  Harga Tiket Gold Coast Melaka 2023

2. Asas Dua

Seterusnya ialah Pangkalan Dua. Kawasan ini juga merupakan kawasan yang sesuai untuk berkelah sambil menikmati pemandangan alam yang indah. Cuma di sini anda perlu berhati-hati kerana terdapat banyak batu besar.

3. Pangkalan Siri

Kemudian terdapat Pangkalan Suri. Ini adalah pangkalan ketiga yang berdekatan dengan kawasan perkhemahan. Kawasan ini juga sesuai dijadikan tempat mandi dan kanak-kanak juga selamat bermain air di sini.

4. Tunggangan

Lata Kolam Air Deru Ecopark mempunyai tunggangan permainan yang sangat lengkap. Antaranya ialah ATV, flying fox, memanah tempur, permainan perang, basikal gunung dan sebagainya. Selain itu, terdapat juga tunggangan untuk bersantai seperti buaian.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @ainnorazuan

Berada di tempat ini, pengunjung bebas melakukan tarikan dengan pelbagai tunggangan dan kemudahan yang telah disediakan oleh pihak pengurusan. Lebih-lebih lagi jika anda seorang yang suka melakukan pengembaraan, anda boleh mengambil bahagian dalam meredah hutan, berjalan malam dan basikal gunung.

Atau jika anda sukakan pengalaman yang mencabar, anda boleh menyertai arung jeram, program survival, yakin air dan flying fox. Selain itu, pihak pengurusan masih menyediakan beberapa program permainan menarik lain seperti ATV Adventure, merentas sungai, lari berhalangan, memanah tempur dan permainan perang.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @ainnorazuan

Terletak di Lata Kolam Air Deru Ecopark, anda boleh melakukan banyak aktiviti menarik termasuk aktiviti dengan memanfaatkan pelbagai permainan yang terdapat di sana. Adapun aktiviti lain yang boleh dilakukan di sini adalah seperti berikut.

1. Perkhemahan dan Bermalam

Tempat pelancongan yang boleh dikunjungi oleh kanak-kanak ini boleh dikunjungi pada bila-bila masa kerana dibuka setiap hari. Selain dapat berada di sana pada waktu operasi, anda juga boleh bermalam supaya anda mempunyai lebih masa untuk menikmati udara segar di sana.

Baca Juga  √ Air Terjun Kipungit: Harga Tiket, Jadwal Kegiatan, Lokasi

Di sini terdapat beberapa penginapan yang disediakan dan ia terdiri daripada beberapa pilihan. Terdapat asrama kabin, pondok tiub dan challet. Anda juga boleh memasang khemah di kawasan yang ditetapkan jika anda benar-benar ingin berkhemah di sini.

Tinggal di sini anda tidak perlu risau tentang apa-apa. Kerana, terdapat juga pengawal di sini untuk meningkatkan keselamatan anda. Selain itu, terdapat juga elektrik di sini jika anda ingin mengecas semula bateri telefon bimbit dan kamera.

2. Mandi

Salah satu yang ditawarkan oleh kolam air yang satu ini ialah air yang sangat jernih dan segar. Air ini malah kelihatan berwarna hijau sehingga sangat menggoda sesiapa sahaja untuk segera membuang badan ke dalamnya.

Seperti yang telah dinyatakan, untuk mandi, sudah ada dua pangkalan disediakan. Terdapat dua pangkalan dan pangkalan suri. Sekali lagi tidak digalakkan mandi di pengkalan raja kerana arus di sana agak deras.

Kalau ajak anak-anak ikut serta, mandikan saja di pengkalan suri. Sebab kat Pangkalan Dua ni banyak batu besar. Ketakutan adalah berbahaya bagi mereka.

3. Jejak Hutan

Tambahan pula, setiap pengunjung di sini boleh menyertai meneroka hutan dengan mengikuti program trek hutan yang ditawarkan oleh pengurus. Namun, untuk menyertai aktiviti ini, pastikan badan anda berada dalam keadaan baik, kerana aktiviti ini memerlukan stamina yang tinggi.

4. Aktiviti Seronok Lain

Selain dari trek hutan, anda juga boleh melakukan banyak lagi aktiviti menarik. Antaranya memanah sama ada memanah sasaran dan tempur, arung jeram, basikal gunung, trek hutan, senapang lembut udara dan ATV.

Kemudahan di Lata Kolam Air Deru Ecopark

Kemudahan di Kolam Air Lata Roar Ecopark
Picture by: @ainnorazuan
 • tandas
 • Gazebo
 • Mandi
 • Liputan telefon
 • Palam elektrik
 • Kawasan letak kereta
 • Penginapan yang terdiri daripada kem, asrama kabin, pondok tiub dan glamping atau challet
 • Dapur bagaimanapun khusus untuk chalet yang disewakan
 • Pengurusan acara untuk acara program pelajar, hari keluarga dan lain-lain
 • peralatan BBQ
 • bilik sembahyang
Baca Juga  Harga Tiket Ice Skating IOI 2023

Lokasi Lata Kolam Air Deru Ecopark

Lokasi
Picture by: @syaza_anie

Kolam Air Lata Deru Ecopark terletak di Hutan Lindung Gunung Tebu, Hulu Besut Terengganu, Malaysia. Dengan lokasi ini, diketahui jarak dari Kuala Terengganu lebih kurang 135 km. Manakala dari Bandar Jerteh jaraknya hanya kira-kira 35 km.

Lebih tepat lagi, tempat pelancongan yang satu ini adalah di Jalan Air Panas, Kampung La, Jerteh, Terengganu, Malaysia. Lokasi ini amat sesuai dikunjungi oleh anda yang ingin melarikan diri seketika daripada kesibukan kota kerana jauh dari pusat orang ramai.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @ainnorazuan

Waktu operasi tempat pelancongan ini bermula dari jam 09.00 pagi hingga 18.30 malam. Waktu operasi yang agak panjang sudah tentu akan membuatkan anda berpuas hati untuk menikmati keindahan dan pelbagai perkara yang ditawarkan oleh tempat pelancongan ini.

Walaupun anda masih tidak berpuas hati, anda masih boleh meneruskan dengan tinggal di sini. Berita baiknya lagi, kolam air ini dibuka setiap hari. Jadi, anda boleh mengunjunginya pada bila-bila masa apabila anda mempunyai masa lapang.

Harga Tiket Lata Kolam Air Deru Ecopark

Harga kemasukan
Picture by: @asmayob

Harga kemasukan ke tempat pelancongan dengan kemudahan yang lengkap ini sangat berpatutan. Walau bagaimanapun, masih terdapat perbezaan antara pengunjung dewasa dan kanak-kanak. Maklumat tersebut adalah seperti berikut:

KategoriHarga kemasukan
Pelawat DewasaRM2
Melawat Kanak-KanakGratis

Selain dapat membayar tiket masuk, anda yang berminat untuk menikmati tapak perkhemahan di sini juga perlu membayar bayaran tambahan. Bayaran RM5 semalam. Bayaran tambahan juga dikenakan untuk beberapa kemudahan lain yang anda ingin gunakan.

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @asmayob

(belum ada)

Jika dilihat dari mana-mana sudut, Lata Kolam Air Deru Ecopark sememangnya tempat pelancongan yang sangat menarik. Walau bagaimanapun, semasa anda berada di sini, pastikan anda mengikut SOP dan protokol keselamatan yang ditetapkan oleh pihak pengurusan.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.