√ MINNATURE MALAYSIA: Tarikan, Aktiviti, dan Harga Tiket 2024

MinNature Malaysia stempelkan dirinya sebagai persembahan terbesar untuk model dalaman miniatur dan kereta api tetap di Asia, dan kedua terbesar di seluruh dunia.

Pintu dibuka pada November 2016 setelah delapan tahun penyediaan, pengumpulan dana, proses pemodelan, dan pembinaan. Asalnya, ia menempati ruang lapang seluas 17,000 kaki persegi di Subang Jaya, tetapi pada Julai 2020, ia beralih ke Plaza Sungei Wang, yang terletak lebih strategik di pusat Bukit Bintang.

Tarikan

tarikan minnature kl

Miniatur ini dicipta dalam skala yang sama, iaitu 1/87 atau HO, yang merupakan skala model kereta api yang paling umum digunakan di seluruh dunia. Ruang pameran dibahagikan kepada pelbagai zon, dengan yang pertama dinamakan sebagai Kehidupan Desa yang mempamerkan diorama kecil yang menggambarkan adegan kehidupan luar bandar dengan tema Malaysia seperti kampung, kuari, ladang teh di Cameron Highlands, dan ladang kelapa sawit.

Yang menarik perhatian tentang tempat ini ialah hampir semua model dibina dari awal menggunakan plastik dengan menggunakan pencetak 3D sendiri, berasaskan pemodelan 3D atau daripada bahan kayu atau plaster. Satu-satunya pameran yang dibeli dari luar termasuk patung manusia kecil, model kereta dan kereta api, serta beberapa pokok. Tidak menghairankan bahawa pembinaan model-model ini mengambil masa tiga tahun dan usaha terus dilakukan untuk pameran yang akan datang.

Bahagian pelabuhan menampilkan model pelabuhan kontena yang mengagumkan dan juga perkampungan tradisional Melayu yang terapung di atas tiang (kampung air). Bahagian Leisure Park termasuk taman hidupan liar mini, taman tema air, dan taman hiburan dengan permainan yang bergerak. Semua model diterangi dengan cahaya yang realistik dan susun atur mereka dibuat bebas daripada halangan supaya kanak-kanak dapat menghampiri model (tetapi diingatkan untuk tidak menyentuh!).

Baca Juga  Harga Tiket Escape Penang 2023

Stesen janakuasa dengan menara penyejuk asapnya sangat realistik, dan bahagian Taman Perindustrian ini digunakan oleh Alvin untuk mendidik kanak-kanak mengenai kepentingan tenaga bersih dan manfaat teknologi pertanian yang mesra alam yang canggih.

Bahagian terbesar mempamerkan seni bina warisan dan bangunan Malaysia, termasuk The Dataran dengan model mercu tanda ikonik Kuala Lumpur seperti Menara KL, Masjid Negara, Menara Maybank, dan bangunan Sultan Abdul Samad. Perhatian terhadap perincian yang diberikan oleh pencetak 3D MinNature sangat mengagumkan.

Aktiviti

aktiviti minnature malaysia
  • Menikmati fakta yang menarik
  • Fotografi dan videografi yang dekat
  • Muat turun Aplikasi MinNature kami untuk merasai Realiti Tertambah (akan datang)
  • Kisah Mini di Balik Kaca
  • Mencari barang kitar semula (4 tahap kesukaran)
  • Siri pencarian khas “Cari saya jika anda boleh”
  • Persembahan cahaya di Kek Lok Si dan Dataran Merdeka
  • Membaca tentang fakta sejarah bangunan bersejarah
  • Pencarian Poster Khas

Zon dan Peta

peta minnature malaysia

Harga Tiket MinNature Malaysia

harga tiket minnature malaysia
TiketHarga
Normal humansRM30
Wiser Humans (60 years & older)RM25
Young Humans (6-18 years)RM25
Small Humans (5 years & below)Free
Wheelchair Bound VisitorsFree

Baca Juga: Harga Tiket Lost in JB The Haunted House

Waktu Operasi

waktu operasi minnature kl

Dibuka setiap hari (termasuk cuti umum).
Kami hanya akan tutup pada 3 hari pertama setiap Tahun Baru Cina.

Dari 10:00 pagi hingga 10:00 malam. Kemasukan terakhir pada 8:00 malam.

Lokasi

lokasi minnature

Alamat: Sungei Wang Plaza (JUMPA Annex), Lot No. MUF-1, Level 1, Green Zone, Jalan Sultan Ismail, 50250, Kuala Lumpur

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/RBSzu6acLX62ep5J8

Nombor: +601110099374

Laluan

laluan ke minnature

Dalam Plaza Sungei Wang:

Kami berada di dalam Plaza Sungei Wang di sebahagian JUMPA yang baru. Datanglah ke tingkat 1, dan di situ anda akan menjumpai kami. Ingatlah, bukan di tingkat G atau LG, tetapi di tingkat 1.

Baca Juga  Harga Tiket Snow World Genting 2024

Menggunakan Monorel:

Turun di Stesen Imbi (MR5) atau turun di Stesen Bukit Bintang (MR6) atau turun di Stesen Bukit Bintang (SBK18A).

Dengan bas Hop On Hop Off:

Turun di Hentian Plaza Sungei Wang

Kesimpulan

MinNature Malaysia ialah destinasi menarik yang menggabungkan keajaiban seni dan sains di dalam ruang terhad. Dengan koleksi replika miniatur yang teliti dan terperinci, MinNature Malaysia memaparkan kepelbagaian budaya dan keindahan alam Malaysia. Melalui penggunaan teknologi canggih dan kemahiran tangan yang mahir, mereka berhasil mencipta landskap mini yang memukau.

MinNature Malaysia bukan hanya tempat rekreasi, tetapi juga menjadi sumber ilmu yang menarik bagi pengunjung dari segala peringkat umur. Rekreasi.my percaya destinasi ini menyumbang kepada promosi seni dan warisan Malaysia dengan cara yang unik dan menyenangkan.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.