Harga Tiket Bukit Bendera 2023

Harga Tiket Bukit Bendera – Bukit Bendera atau biasa dikenali sebagai Penang Hill di Malaysia merupakan kawasan parlimen. Terdapat banyak tempat menarik untuk sekadar mengambil angin atau ingin menghabiskan hari mencari ketenangan.

Sebabnya, lokasinya berada pada ketinggian 830 m di atas Georgetown yang merupakan puncaknya. Bukit ini boleh dikatakan mempunyai suhu yang lebih sejuk berbanding garisan laut kerana mencecah 5 darjah. Dan yang paling menakjubkan adalah pemandangan yang sangat cantik.

Menunggang di Bukit Bendera

Menunggang di Bukit Bendera
Picture by: @hvdchn

Di kawasan pelancongan ini terdapat kenderaan yang disyorkan terbaik iaitu Buggy yang boleh digunakan untuk meneroka kawasan bukit ini oleh pengunjung. Ini akan sangat membantu memandangkan jarak jalan di sini adalah kira-kira 2 km.

Biasanya 1 buggy boleh dinaiki oleh 4-5 orang yang perlu membayar yuran pergi dan balik sebanyak RM30. Nanti ada pemandu yang menemani setiap perjalanan dan memberi penerangan seperti pemandu pelancong.

Menariknya, apabila menggunakan kenderaan ini untuk bersiar-siar, anda boleh melihat rumah-rumah banglo. Pastinya perjalanan akan terasa lebih santai dan selesa untuk bersiar-siar di kawasan pelancongan ini.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @hvdchn

Terdapat banyak tarikan yang boleh dilakukan di Bukit Bendera, kerana hanya dengan menikmati pemandangan yang indah, anda dapat merasai keajaiban alam ini. Di sini juga terdapat bangunan kolonial Bukit Pulau Pinang berabad-abad dahulu.

Terlalu banyak aktiviti menarik yang pengunjung boleh lakukan agar pengalaman bercuti tidak dilupakan. Sebagai contoh, berikut adalah alam semula jadi dan hidupan liar, iaitu:

  • Flora
  • Fauna
  • Habitat
  • Alam Semula Jadi
  • Taman Piala Monyet
Baca Juga  Harga Tiket Cable Car Genting 2023

Selain itu, terdapat kelebihan bukit ini iaitu kawasan masjid yang sangat bagus dan menarik. Untuk masjid ini adalah satu-satunya di Penang Hill. Umat ​​Islam boleh menggunakannya secara bebas dan dibuka 24 jam.

Selain itu, terdapat kawasan untuk orang Hindu beribadat kerana kuil juga disediakan. Makam ini sememangnya suci dan digunakan untuk bersembahyang. Kawasan ini sangat dekat dengan stesen keretapi yang membawa pengunjung ke tempat ini.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @charlene22

Pelbagai jenis aktiviti untuk bercuti di Bukit Bendera Malaysia boleh dilakukan dengan perkara yang sangat menarik. Bermula dari perkara biasa dan istimewa yang dapat dirasai dengan selesa semasa bercuti iaitu:

1. Naik Kereta Api

Perjalanan untuk sampai ke puncak Pulau Pinang tidak akan lancar kerana ada halangan sehingga selalunya terpaksa menggunakan Jeep. Namun begitu, ada alternatif lain yang boleh digunakan iaitu dengan menaiki kereta api.

Kelebihan menggunakan tren ini ialah anda boleh sampai ke tempat-tempat dengan mudah, tidak letih, cepat, dan ada penghawa dingin yang menjadikan perjalanan lebih selesa. Macam mana boleh jadi? Kerana untuk sampai ke tempat ini hanya mengambil masa 10 minit.

2. Melihat keindahan lapangan terbang

Jika anda sudah tiba di tempat pelancongan ini, anda boleh melihat pemandangan selari 180 darjah. Terdapat pemandangan yang sangat cantik iaitu lapangan terbang Pulau Pinang. Jika tidak berkabus, anda bebas melihat Jambatan Pulau Pinang, Menara Komtar, Fort Cornwallis, dan lain-lain.

Pemandangan indah matahari terbit boleh dinikmati di atas bukit ini. Manakala matahari terbenam pula dapat dilihat di lapangan terbang George Town supaya dapat menghilangkan kepenatan setelah seharian beraktiviti.

3. Kawasan Pemerhatian (Bukit Kampung Kecil)

Kewujudan kawasan cerapan ini adalah untuk melihat dataran yang baik. Alatan yang boleh digunakan ialah teropong berwarna-warni yang sangat menarik. Dengan cara itu, kanak-kanak boleh membuat pemerhatian menggunakan teropong ini.

Baca Juga  Harga Tiket Tasik Dayang Bunting 2023

Untuk menikmati pemandangan menggunakan teropong, anda boleh membayar RM2 terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, pengunjung juga boleh membawa teropong mereka sendiri.

4. Bersantai di Dataran

Selain daripada apa yang anda boleh lakukan di atas, ternyata anda masih boleh melakukan aktiviti santai di dataran bukit ini. Terdapat juga aktiviti santai lain yang pengunjung boleh lakukan iaitu melukis ikan mini, kunci cinta, pokok bunga, dan lain-lain.

Facilities at Bukit Bendera

Facilities at Bukit Bendera
Picture by: @georgetowncity

Kawasan pelancongan yang menarik ini juga mempunyai kemudahan yang menjadikan percutian anda lebih menyeronokkan. Antara kemudahan yang telah disediakan di kawasan ini ialah:

1. Muzium Burung Hantu & Kafe Clift

Bangunan ini berasal dari 4 tingkat kayu yang mempunyai kafe di atasnya. Selain itu, ia juga merupakan muzium burung hantu yang boleh dijadikan tempat bersantai.

Menariknya, di sini anda boleh menikmati pelbagai pilihan makanan yang terbaik. Terdapat juga tandas dan bilik air disediakan untuk pengunjung. Harga untuk masuk ke muzium burung hantu ialah RM10 seorang.

2. Makanan

Jika anda lapar dan dahaga, anda tidak perlu risau kerana tempat terbaik telah disediakan untuk mendapatkan makanan yang lazat. Ini kerana lawatan ini mempunyai misi Makanan Baik, Persekitaran Baik, Kenangan Baik.

3. Meriam, Taman Permainan, Masjid & Kuil

Terdapat satu bukit istimewa di tanah besar yang terdapat meriam, taman permainan, kuil dan masjid yang boleh digunakan pengunjung. Namun, untuk ke sini, pengunjung perlu menaiki tangga terlebih dahulu iaitu lebih kurang 20 anak tangga.

Sekiranya anda berjaya mendaki ke puncak, anda bukan sahaja akan mendapat kemudahan itu, malah anda juga akan dapat menikmati keindahan yang ditawarkan pada waktu pagi atau petang.

Baca Juga  Harga Tiket A Famosa Water Park 2023

Lokasi

Lokasi
Picture by: @hvdchn

Alamat lokasi tempat pelancongan ini ialah Bukit Bendera, Penang Hill, Pulau Pinang, Pos Komando: 11300 Pulau Pinang, Malaysia. Untuk dapat melawat kawasan ini, anda boleh menggunakan pelbagai pengangkutan, tetapi ramai yang menggunakan kereta api.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @davehooi

Dibuka khusus dengan waktu operasi yang telah diatur. Dan anda boleh lihat di bawah bahawa Bukit Bendera dibuka setiap hari dengan waktu operasi berikut:

Isnin – AhadFunicular Service06.30 am – 10.00 pm
Isnin – AhadTicketing Counter06.15 am – 07.45 pm

Harga Tiket Bukit Bendera

Harga kemasukan
Picture by: @georgetowncity

Boleh dikatakan tiket yang akan dibayar tidaklah semahal mana. Dengan cara itu ia boleh diselaraskan dengan bajet anda untuk bercuti. Jadi, jika anda ingin bercuti ke Bukit Bendera, anda boleh membayar tiket akses dua hala standard pada harga berikut:

KategoriNormal LaneFast Lane
Childern (4-12 tahun)RM15RM40
Adult (13-59 tahun)RM30RM80
Senior Citizen (60 tahun ke atas)RM30RM60

Bagi tiket sehala pula, pakej standard akan berbeza daripada harga di atas iaitu:

KategoriNormal LaneNormal LaneFast LaneFast Lane
MyKid / MM2H / i-KadStandardMyKid / MM2H / i-KadStandard
Childern (4-12 tahun)RM3RM8RM10RM20
Adult (13-59 tahun)RM6RM15RM25RM45

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @hazwanhfiz

Pada masa ini terdapat juga diskaun yang berterusan, seperti:

  • HTM percuma untuk orang kurang upaya.
  • Kadar Sunris dengan MyKad / MyKid harga lorong biasa RM3.
  • Pas Funikular Bulanan MyKad RM40 & Bukan MyKad RM120
  • Pas Funikular Bulanan (6 Bulan) MyKad RM220 & Bukan MyKad RM660
  • Pas Funikular Tahunan MyKad RM440 & Bukan MyKad RM1320

Memang harga di atas agak murah dan ada yang agak mahal. Namun begitu, jika anda ingin menikmati pemandangan Bukit Bendera, anda boleh membayar tiket masuk sahaja tanpa perlu menambah kemudahan lain.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.