Harga Tiket Wonderfood Museum 2023

Harga Tiket Wonderfood Museum – Pelancongan masakan adalah satu keseronokan bagi sesetengah orang. Terdapat juga lawatan muzium yang memberi kesan istimewa kepada para pecinta. Jadi bagaimana jika anda suka kedua-duanya? Kali ini terdapat lawatan Wonderfood Museum di Penang yang dijamin memanjakan pelancong.

Lawatan yang satu ini hadir untuk mempersembahkan kulinari dalam visual kanak-kanak kecil yang menyelerakan dan penampilannya benar-benar menyerupai menu makanan asal. Ya, memang semua makanan di muzium ini hanyalah realiti atau tiruan, tetapi visualnya sangat mirip dengan makanan sebenar.

Tidak hairanlah begitu ramai penduduk tempatan kepada pelancong yang gemar mengunjungi muzium yang satu ini. Boleh dikatakan lawatan Wonderfood ini adalah salah satu tarikan popular di Pulau Pinang.

Aktiviti di Wonderfood Museum Penang

Aktiviti di Muzium Wonderfood
Picture by: @mahiranovita

Pelancong asing mungkin masih terkejut dan tertanya-tanya apakah aktiviti yang boleh dilakukan dalam lawatan muzium ini? Jangan risau, perkara berikut akan diulas mengenai apakah aktiviti menarik di tempat pelancongan Pulau Pinang ini:

1. Meneroka Makanan Pelbagai Benua

Walaupun Wonderfood Museum berada di Pulau Pinang, Malaysia, replika makanan yang disajikan di muzium ini bukan sahaja makanan tipikal Malaysia. Anda boleh meneroka pelbagai jenis makanan ringan dan makanan berat yang sangat tipikal Asia Tenggara ke benua lain juga.

Anda pada masa yang sama boleh menambah wawasan tentang hal-hal masakan yang setakat ini mungkin belum diketahui secara meluas. Dengan menerokai replika masakan di sini, pengunjung akan mengetahui lebih lanjut tentang makanan tipikal di pelbagai benua.

Baca Juga  Harga Tiket Taman Rekreasi Gunung Lang 2023

2. Menyentuh dan Menonton Paparan Menu Makanan

Anda bukan sahaja dapat melihat dan meneroka setiap menu makanan dan minuman di sini, pengunjung dimanjakan dengan bentuk setiap replika hidangan dalam bentuk 3D atau 3 dimensi, bermakna ia boleh disentuh dan kelihatan sangat nyata.

Selain itu, akan ada paparan setiap menu menu. Setiap hidangan akan diterangkan tentang bahan-bahan dan cara membuatnya. Paparan penerangan turut dipersembahkan dalam 3 bahasa iaitu Inggeris, Melayu dan Cina.

Jadi bagi anda yang berasal dari luar Malaysia, anda masih boleh melihat penjelasan yang baik tentang paparan setiap menu. Paparan ini boleh dilihat di tingkat satu.

3. Dapatkan Rujukan Tempat Makan Popular

Menambahkan tarikannya, ternyata Wonderfood Museum Pulau Pinang juga akan memaparkan pelbagai rujukan tempat makan paling popular bagi setiap jenis makanan tipikal.

Setiap kali anda melawat replika sejenis makanan, pasti ada juga rujukan tempat untuk membeli hidangan makanan tersebut. Inilah antara keunikan muzium masakan ini. Sudah tentu ini adalah perkara yang sangat menarik bagi penggemar masakan.

4. Foto Spot dan Kostum Chef

Ternyata muzium kulinari ini sama dengan tarikan pelancong umumnya yang mempunyai spot foto yang menarik. Tempat bergambar yang dipersembahkan tentunya sangat berkait rapat dengan persembahan kulinari. Di satu sudut muzium terdapat tempat bergambar.

Tempat bergambar direka seperti majalah makanan. Selain itu, kostum chef turut disediakan yang akan menambahkan kesan menarik kepada aktiviti bergambar pengunjung. Anda boleh bergambar bebas di tempat ini dengan memakai kostum chef terbaik.

Tapi selalunya kena beratur awal kalau ramai pengunjung pada hari tersebut. Di booth foto ini, jurugambar khas disediakan untuk pengunjung yang benar-benar ingin mengabadikan momen dengan mengambil gambar yang menyeronokkan.

Baca Juga  Harga Tiket Muzium Melaka 2023

Gambar yang diambil boleh dicetak dengan segera. Untuk mencetak gambar ini, pengunjung biasanya akan diminta bayaran tambahan iaitu dalam lingkungan RM 20. Namun, pengunjung boleh cuba menawarkan harga percetakan dan perkhidmatan foto ini. Adalah lebih baik untuk membida harga sebelum mengambil gambar.

5. Tonton Miniatur Diorama

Diorama kecil boleh dilihat di tingkat 2 bangunan Wonderfood Museum. Miniatur ini akan mengandungi penerangan berkenaan budaya makanan yang wujud dalam pelbagai suku kaum Malaysia. Dalam Miniatur ini juga terdapat sejenis makanan yang berbentuk bulat berwarna hijau.

Di Indonesia makanan istimewa ini dipanggil Klepon. Namun, di Malaysia, makanan ini akan disifatkan sebagai Onde-onde.

6. Melihat Paparan Pelbagai Jenis Tempat Masakan

Selain diorama yang menerangkan miniatur makanan tipikal, di sini pengunjung juga akan disajikan dengan penampilan pelbagai tempat makan seperti gerai runcit, restoran dengan reka bentuk hitam putih, dan pelbagai lagi jenis reka bentuk tempat makan yang menarik.

Dalam pelbagai juadah tempat ini juga boleh dijadikan tempat bergambar, bukannya berjalan-jalan ke tempat makan.

7. Pembelajaran Nilai Sosial

Walaupun sebenarnya tempat ini adalah sebuah muzium kulinari replika, namun ada sesuatu yang sangat menarik tentang tempat pelancongan ini iaitu ia mempunyai nilai sosial. Di satu sudut ruang makan replika, terdapat replika seorang kanak-kanak mengais-ngais sisa dari tong sampah.

Ini mengajar bahawa seseorang itu perlu menghormati makanan kerana masih ramai orang di luar sana yang memerlukan makanan dan tidak mampu membeli makanan yang enak.

Selain itu, terdapat sebuah restoran yang menawarkan pemandangan replika dalam bentuk hidangan yang dihidangkan dengan sirip ikan yu. Tanpa disedari, replika sirip ikan yu ini mengajar kita untuk tidak semberono memburu sirip ikan yu dengan membunuh ikan yu.

Baca Juga  Harga Tiket Hutan Bandar MBJB 2023

Bagi sesetengah budaya, sesetengah orang Cina, sirip yu ini memang mengandungi manfaat yang baik untuk kesihatan. Tetapi sebenarnya, menurut kajian, jenis makanan dari sirip yu ini tidak baik untuk kesihatan.

Selain tidak baik untuk kesihatan, ia juga memburukkan populasi jerung. Ini kerana ikan yu yang mati sia-sia sebenarnya mempunyai peranan penting sebagai pemangsa utama dalam hidupan laut, agar keseimbangan hidupan di laut dapat dikekalkan dengan baik.

Lokasi Muzium

Lokasi Muzium
Picture by: @mahiranovita

Muzium masakan di Pulau Pinang ini, tepatnya mempunyai alamat di Lebuh Pantai, George Town, Pulau Pinang. Manakala kenalan yang boleh dihubungi ialah 04- 2519095/ 012- 2251968.

Waktu Operasi Muzium

Waktu Operasi Muzium
Picture by: @mahiranovita

Tidak perlu risau terlepas lawatan, muzium masakan ini dibuka setiap hari. Untuk waktu operasi, muzium dibuka dari 10 pagi hingga 6 petang. Pada hujung minggu, jadual operasi ini mungkin lebih panjang bergantung pada dasar parti atau kakitangan muzium.

Harga Tiket dan Promo di Wonderfood Museum

Harga Tiket Masuk Muzium Wonderfood
Picture by: @cconvoyage
Kanak-kanakRM 15
MatangRM 25

Harga semasa mungkin berubah bergantung pada tahap pembaharuan muzium dan polisi pegawai. Pada hari cuti kebangsaan, harga tiket pun boleh naik lebih mahal.

Semua harga ditetapkan mengikut jadual harga sebelum ini, memang tiada harga diskaun atau promo. Namun, berkemungkinan pada majlis-majlis tertentu akan terdapat diskaun tiket mengikut peruntukan tarikan pelancong.

Dari satu segi, Wonderfood Museum adalah muzium yang telah lama wujud tetapi masih wujud dan amat digemari oleh penduduk tempatan dan pelancong dari pelbagai negara.

Dari luar, mungkin muzium ini sangat tidak menarik kerana bangunan lama. Tetapi apabila anda masuk, semua replika tawaran yang ada di sini akan menjadi perkara yang sangat menarik untuk pengunjung.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.