Ladang Teh Cameron 2023: Aktiviti & Tarikan

Bercakap tentang Ladang Teh Cameron Highland, terdapat tiga ladang teh yang popular di sini. Tiga ladang tersebut ialah Ladang Teh Boh Habu, Ladang Teh Bharat dan Ladang Teh Boh Sungai Palas. Memang tidak dinafikan Cameron Highland terkenal dengan ladang tehnya.

Malah, ladang teh di sini dikenali sebagai ladang teh terbesar di Malaysia. Jadi jangan terkejut jika tempat pelancongan yang satu ini menjadi antara destinasi yang wajib dikunjungi lebih-lebih lagi jika ingin menikmati udara segar di ladang.

Ladang Teh Cameron

Kenderaan
Picture by: @ms.cindy_m

Di tempat pelancongan ini anda tidak akan menemui pelbagai jenis tunggangan. Walau bagaimanapun, anda boleh mencari siaran tontonan untuk menyaksikan keindahan semula jadi ladang dari ketinggian. Terdapat juga tempat bergambar di beberapa titik untuk anda yang ingin bergambar ketika berada di ladang teh.

Selain itu, pengunjung dibenarkan masuk dan masuk ke kilang teh. Walau bagaimanapun, ini hanya boleh dilakukan sehingga jam tertentu. Kemudian semasa berada di Ladang Teh Boh Habu, berikut adalah Pusat dan Kilang Teh Warisan BOH yang boleh anda kunjungi juga.

Di sini terdapat bilik audio visual, dewan pameran dan anda juga boleh membeli cenderahati dan produk teh. Anda juga boleh menikmati secawan teh lengkap dengan sandwic.

Baca Juga  Harga Tiket Upside Down Museum Penang 2023

Tarikan di Ladang Teh Cameron

Tarikan di Ladang Teh Cameron
Picture by: @weihoe1001

Seperti biasa, baik di Ladang Teh Boh Habu mahupun di Ladang Teh Bharat dan Ladang Teh Boh Sungai Palas, tiada tarikan istimewa untuk ditonton. Cuma, kalau nak tengok cara kerja pemetik teh, sila datang pagi.

Selain itu, di ladang teh ini juga terdapat kilang teh. Tempat itu akan menunjukkan tarikan bagaimana daun teh yang telah dipetik diproses menjadi produk yang sedia untuk dimakan atau dijual.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @khaled_.52

1. Nikmati Pemandangan Yang Indah

Aktiviti pertama yang boleh anda lakukan apabila berada di tiga Ladang Teh Cameron ialah menikmati pemandangan yang indah. Pemandangan ini mungkin akan dikuasai oleh tanaman teh. Namun begitu, tumbuhan ini kerap ditanam supaya kelihatan kemas dan membentuk corak tertentu.

Pandangan seperti ini tentunya sangat sesuai dan bagus untuk dirakam dan kemudian dipamerkan di media sosial. Pemandangan ini juga boleh membuatkan mata anda lebih segar terutama jika anda datang pada waktu pagi atau petang.

Bukan sahaja terdapat pokok teh, anda juga boleh menyaksikan panorama semula jadi lain semasa anda berada di sini. Terdapat pemandangan bukit yang jelas, terutamanya apabila cuaca cerah.

2. Berjalan Mengelilingi Padang

Apabila anda berada di tiga ladang teh di Cameron Highland, anda bukan sahaja harus menikmati pemandangan yang ditawarkan. Juga menerokai taman teh. Di sini sudah ada trek khas yang boleh menjadi tempat pengunjung berjalan-jalan di sekitar kebun teh.

Untuk melakukan aktiviti yang satu ini, sudah tentu anda mesti mempunyai stamina yang mencukupi, bergantung kepada panjang trek yang ingin dilalui. Ketika melakukan aktiviti yang satu ini, jangan lupa sesekali bergambar dan bergambar di tengah-tengah ladang teh.

Baca Juga  Harga Tiket Kampung Agong 2023

3. Kunjungi Pusat dan Kilang Teh Warisan BOH

Semasa berada di Ladang Teh Boh Habu, anda juga boleh mengunjungi Pusat dan Kilang Teh Warisan BOH. Ini adalah bangunan yang membolehkan anda melawat bilik audio visual, dewan pameran dan anda juga boleh membeli cenderahati dan produk teh.

4. Lawati Kilang Teh

Seterusnya, anda boleh melawat kilang teh. Di tempat ini, anda boleh melihat sendiri bagaimana teh itu diproses sehingga siap untuk dijual dan dimakan. Jika anda berminat untuk melakukan aktiviti yang satu ini, pastikan anda datang ke ladang teh pada waktu pagi.

5. Menonton Lapangan Terbang Cameron Highland

Di Ladang Teh Boh Habu, lebih tepatnya di puncak bukit, terdapat lapangan terbang Cameron Highland. Ini adalah landasan udara yang digunakan hanya untuk menyemai keluli di ladang teh. Selain itu, apabila digunakan juga kapal yang ringan dan tidak membawa penumpang.

Malangnya, landasan ini tidak boleh dilawati terus. Pengunjung hanya dibenarkan memerhatinya dari jauh.

6. Nikmati kulinari

Satu lagi aktiviti menyeronokkan yang boleh dilakukan pengunjung semasa berada di tiga Ladang Teh Cameron Highland ialah menikmati hidangan kulinari. Aktiviti ini boleh dilakukan di kafe-kafe di sana.

Di Ladang Teh Boh Sungai Palas, kafe itu berada di taman. Jadi, anda boleh menikmati hidangan sambil menikmati pemandangan alam yang tidak kurang menyegarkan.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @ms.cindy_m

Kemudahan yang anda boleh dapati di ketiga-tiga lokasi ladang teh tersebut adalah lebih kurang seperti berikut:

  • Kawasan letak kereta
  • bilik sembahyang
  • Trek untuk mereka yang ingin berjalan
  • Kafe
  • Tempat foto
  • Sudut pandangan
  • Kafe
  • Tandas awam

Lokasi Ladang Teh Cameron

Lokasi Ladang Teh Cameron
Picture by: @khaled_.52

1. Ladang Teh Boh Habu

Ladang Teh Boh Habu terletak di Jalan Boh, Habu, Ringlet, Pahang, Malaysia. Ladang teh ini kira-kira 10 km dari Ringlet dan sebenarnya jauh dengan jalan yang berliku dan agak sempit. Hanya untuk satu kereta sahaja.

Baca Juga  Harga Tiket Rumah Terbalik Melaka 2023

2. Ladang Teh Bharat

Ladang Teh Bharat terletak di Tanah Rata, Pahang, Malaysia. Ladang teh ini boleh dikunjungi sama ada dengan kenderaan persendirian atau pengangkutan awam.

3. Ladang Teh Boh Sungai Palas

Ladang Teh Boh Sungai Palas berada di Brinchang, Pahang, Malaysia. Tetapi untuk sampai ke sana, anda perlu melalui jalan yang sempit dan berliku dahulu. Anda juga boleh menggunakan kenderaan persendirian atau pengangkutan awam apabila anda tiba di sana.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @weihoe1001

Waktu operasi tiga Ladang Teh Cameron Highland berbeza sedikit. Maklumat tersebut adalah seperti berikut:

1. Ladang Teh Boh Habu

Waktu operasi Ladang Teh Boh Habu ialah 09.00 pagi hingga 16.30 petang. Ladang teh ini tidak dibuka setiap hari kerana hari Isnin tutup. Walau bagaimanapun, semasa cuti sekolah dan cuti umum ia tetap dibuka

2. Ladang Teh Bharat

Waktu operasi Ladang Teh Bharat ialah 08.00 pagi hingga 18.00 malam. Ladang teh juga tidak dibuka setiap hari kerana ia ditutup pada hari Isnin. Walau bagaimanapun, semasa cuti sekolah dan cuti umum ia tetap dibuka

3. Ladang Teh Boh Sungai Palas

Ladang Teh Boh Sungai Palas boleh dilawati dari jam 08.30 pagi hingga 16.30 petang. Tetapi seperti dua ladang teh sebelum ini, ladang teh yang satu ini pun tidak dibuka setiap hari. Ini kerana hari Isnin ditutup kecuali cuti sekolah dan cuti umum.

Harga Tiket Ladang Teh Cameron

Harga kemasukan
Picture by: @khaled_.52

 

Nama Ladang TehHarga TiketMaklumat
Ladang Teh Boh Habugratis –
Ladang Teh Bharatgratis –
Ladang Teh Boh Sungai PalasRM45paket Ladang Teh + Mossy Forest + Butterfly Farm

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @yusrafeeefah

(belum ada)

Antara tiga Ladang Teh Cameron Highland di atas, yang manakah anda berminat untuk melawat? Mana-mana ladang teh untuk dikunjungi dahulu, pastikan anda sentiasa berhati-hati. Cuba juga datang pada hari bekerja, kerana pada hujung minggu biasanya sesak dengan pengunjung.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.