Harga Tiket Taman Burung Kuala Lumpur 2023

Harga Tiket Taman Burung Kuala Lumpur – Taman Burung Kuala Lumpur (Taman Burung Kuala Lumpur) merupakan tapak ekopelancongan yang terletak di Taman Danau, Kuala Lumpur. Jadi, tempat ini adalah rumah kepada ratusan burung serta tempat pelancongan.

Taman burung ini berkeluasan kira-kira 60 hektar dan mempunyai pelbagai jenis burung dengan spesies yang menarik dan unik. Apabila berkunjung ke sini, anda akan dimanjakan dengan keindahan pelbagai jenis burung dan ekosistemnya yang cantik.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @lesvoyages_inesperes

Taman Burung Kuala Lumpur telah dirasmikan oleh Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong, Tuanku Siti Bainun binti Mohd Ali pada 15 November 1991, dan diuruskan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Taman burung ini merupakan taman sarang burung dan taman tropika yang sesuai untuk pencinta alam, dan disebut-sebut sebagai taman burung terbesar di Asia Tenggara. Sangat menakjubkan kan?

Jadi, apakah aktiviti yang boleh anda lakukan semasa melawat Taman Burung Kuala Lumpur? Inilah senarainya.

1. Lihat dan Pelajari Pelbagai Spesies Burung

Namanya juga merupakan taman burung, sudah tentu ia akan menghadirkan banyak spesies burung baik tempatan mahupun luar negara. Apabila anda berada di tarikan pelancong ini, anda akan melihat banyak burung dengan jumlah 300 spesies yang merangkumi sekitar 200 spesies.

Anda boleh melihat pelbagai jenis burung dengan jelas, dan mempelajari perbezaan antara jenis. Ini kerana burung di sini mempunyai warna, corak, bentuk dan makanan yang berbeza.

Fauna di sini berasal dari pelbagai negara di seluruh dunia, seperti Australia, Tanzania, Papua New Guinea, Belanda, Indonesia, Thailand, China dan lain-lain. Malah, anda juga boleh melihat fauna selain burung seperti rusa, rama-rama dan sebagainya.

2. Foto Ria

Adakah anda suka memburu foto untuk mengisi suapan Instagram? Kemudian, tempat ini adalah pilihan yang tepat.

Sebabnya, Taman Burung Kuala Lumpur menyediakan banyak tempat bergambar yang menarik. Anda boleh meneroka tempat ini untuk dijadikan objek foto atau latar belakang yang cantik dan estetik.

Inspirasi foto pertama yang boleh anda cuba adalah mengambil gambar dengan burung atau fauna. Untuk makluman, anda bebas bergambar dengan fauna di sini, asalkan menjaga jarak mengikut peraturan.

Bukan itu sahaja, anda juga boleh bergambar di kawasan kolam, taman hijau, atau kawasan lapang yang lain. Jika anda bosan, anda boleh teruskan memburu foto dengan pelbagai latar belakang di fasiliti tersebut.

Contohnya, mengambil gambar di atas bumbung payung putih dan kuning keemasan yang besar, dengan corak yang sangat menarik. Lokasi ini sesuai untuk idea latar belakang foto anda kerana ia kelihatan ikonik dan cantik.

3. Menikmati Keindahan Alam

Penat selepas melakukan pelbagai aktiviti di Taman Burung Kuala Lumpur? Kemudian seterusnya, anda boleh berehat sambil menikmati keindahan alam semula jadi yang sejuk. Tasik dan hamparan tanah hijau, dan dilengkapi dengan pelbagai burung di dalamnya akan menambah keindahan tempat ini.

Suasana tenang dan semula jadi berkat teduhan pokok dan fauna yang menghijau, menjadikan badan dan minda anda segar.

Anda boleh menikmati keindahan alam semula jadi yang wujud dengan berjalan di sekitar kawasan itu, sambil berkelah, atau hanya duduk dan berehat.

4. Menjalankan Kajian

Selain pelancong, ternyata Taman Burung turut dikunjungi penyelidik!

Memerhati burung adalah aktiviti biasa di sini, memandangkan tempat ini mempunyai flora dan fauna yang kaya. Malah taman burung ini telah mendapat reputasi dalam kalangan mereka yang berminat untuk mengkaji burung di habitat semula jadi mereka.

Salah seorang daripadanya ialah saintis yang menjalankan penyelidikan, serta memantau sarang burung untuk mengkaji corak tingkah laku.

Menunggang di Taman Burung Kuala Lumpur

Menunggang di Taman Burung Kuala Lumpur
Picture by: @lesvoyages_inesperes

Di tarikan pelancongan ini, tunggangan dibahagikan kepada 4 zon iaitu zon 1 hingga zon 4. Setiap zon mempunyai ciri-ciri tersendiri.

  • Zon 1 dan Zon 2: Kawasan penerbangan bebas, bermakna burung dibenarkan berkeliaran dan terbang di kawasan ini.
  • Zon 3: Kawasan khas untuk taman burung enggang.
  • Zon 4: Kawasan pembiakan burung khusus dan amfiteater (tempat pertunjukan burung setiap hari diadakan).

Kemudahan di Taman Burung Kuala Lumpur

Kemudahan di Taman Burung Kuala Lumpur
Picture by: @lesvoyages_inesperes

Apabila bercuti di taman burung terbesar di dunia, anda akan menemui beberapa kemudahan sokongan. Pihak pengurusan Taman Burung ini sengaja menyediakan kemudahan-kemudahan ini demi mewujudkan keselesaan ketika anda berkunjung.

Kemudahan yang disediakan di sini juga sangat lengkap bermula dari yang umum hingga yang istimewa seperti tempat letak kereta, tandas, surau, dan sebagainya.

Malah, terdapat pelbagai jenis tempat pelancongan yang menarik dan tempat bergambar yang boleh diinstagram. Anda tidak perlu risau jika membawa anak-anak kecil bercuti, kerana di situ juga menyediakan taman permainan untuk kanak-kanak.

Bagi anda yang kepenatan selepas aktiviti anda, tarikan pelancong ini juga menyediakan banyak kerusi untuk berehat. Antara kemudahan lain yang anda akan dapati ialah medan selera atau restoran, gazebo di sepanjang tarikan pelancong, kedai cenderamata dan banyak lagi.

Lokasi Taman Burung Kuala Lumpur

Lokasi
Picture by: @lesvoyages_inesperes

Address: Jalan Cendrawasih, 920, Perdana Botanical Gardens, Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur, Malaysia.

Telefon: +60 3-2272 1010

Taman Burung Kuala Lumpur berada di lokasi yang strategik dan sangat mudah didapati, kerana tidak jauh dari pusat bandar. Anda boleh melawat Taman Burung Kuala Lumpur menggunakan mana-mana kenderaan, sama ada motosikal, kereta, atau pengangkutan awam.

Mengingati, tarikan pelancong ini terletak di Taman Botani Perdana yang sangat mudah untuk diakses apabila menggunakan pengangkutan awam.

Terdapat banyak pilihan laluan yang boleh anda lalui untuk ke lokasi tarikan pelancong Taman Burung Kuala Lumpur. Bagi pelancong yang menggunakan pengangkutan awam, mereka boleh memilih Bas 21C dan 48C jika datang dari Kota Raya.

Jika anda datang dari Chow Kit, anda boleh memilih Bas Intrakota 18 dan 21A. Manakala jika anda dari Kuala Lumpur, anda boleh menaiki Bas RapidKL 115.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @eyfanchaq

Bagi mereka yang ingin melawat Taman Burung Kuala Lumpur, anda boleh melancong dan bercuti dari pagi hingga petang. Oleh kerana Taman Burung Kuala Lumpur adalah tarikan pelancong, waktu bukanya adalah dari 09.00 pagi hingga 18.00 malam waktu tempatan.

Semasa waktu operasi, pengunjung bebas menikmati keindahan dan percutian sesuka hati tanpa sebarang had masa. Berita baiknya lagi, tarikan pelancong ini dibuka setiap hari iaitu dari Isnin hingga Ahad.

Oleh itu, anda boleh melawat mana-mana hari untuk bercuti di taman burung ini. Walau bagaimanapun, pada hari bekerja ia biasanya lebih tenang daripada pada hujung minggu. Jadi, pertimbangkan masa dengan baik, yang sesuai untuk bercuti ke tempat ini.

Harga Tiket Masuk Taman Burung Kuala Lumpur

Harga kemasukan
Picture by: @eyfanchaq

Harga Tiket Taman Burung Kuala Lumpur:

PengembaraMatangKanak-kanak (
TempatanRM35RM15
AsingRM75RM50

Dengan harga tiket yang berpatutan, anda boleh menikmati keindahan Taman Burung dan semua tempat di dalamnya. Untuk membeli tiket, anda boleh melakukannya secara terus (offline) atau secara online.

Jom segera jadualkan lawatan anda ke Taman Burung Kuala Lumpur! Kami mengesyorkan datang apabila cuaca cerah, supaya anda boleh bersiar-siar dengan puas dan berseronok. Perlu diingatkan juga, bahawa jangan sekali-kali memberi makanan yang tidak dibenarkan kepada fauna.

Baca Juga  Harga Tiket 99 Wonderland Park 2023
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.