√ PULAU SONGSONG: Tarikan, Review, Harga Tiket 2024

Harga Tiket Pulau Songsong – Tentu sekali apabila kita membincangkan mengenai pulau-pulau di negeri Kedah, ramai yang akan berkongsi pengalaman tentang Langkawi. Namun, sebenarnya terdapat pelbagai pulau lain yang menarik untuk dijelajahi di negeri Kedah. Salah satu daripadanya ialah Pulau Songsong yang terletak di kawasan Yan, Kedah.

Tentang Pulau Songsong

pulau song song

Pulau Songsong adalah salah satu daripada empat pulau yang termasuk dalam kawasan Jerai Geopark. Keempat-empat pulau tersebut ialah:

 1. Pulau Songsong
 2. Pulau Bunting
 3. Pulau Bidan
 4. Pulau Telor

Song song Island terkenal sebagai pulau yang paling diminati di antara keempat-empat pulau ini kerana mempunyai kawasan yang sesuai untuk pelbagai jenis aktiviti.

Tarikan

tarikan songsong island

Kecantikan Pulau Song song ini sungguh tidak dapat dipertikaikan. Setibanya di pulau ini, anda akan disambut dengan pantai berpasir halus, pepohon hijau yang segar, dan suasana yang begitu aman. Jangan lepaskan peluang untuk menyegarkan diri dengan bermandi-manda di sini. Aktiviti snorkeling dan menyelam juga boleh dinikmati di lokasi menarik di Pulau Song song ini.

1. Tapak Perkhemahan

Kerana kawasan ini tidak mempunyai penginapan, terdapat tapak perkhemahan di sini yang sesuai untuk anda menginap. Bawa serta khemah anda dan pasang sendiri di kawasan yang disediakan. Anda juga berpeluang untuk menjalankan aktiviti BBQ yang menyeronokkan bersama keluarga dan rakan-rakan.

Makanan dan peralatan perlu dibawa sendiri kerana tiada penyediaan di tempat ini. Jika anda merancang untuk bermalam, pastikan membawa lampu dan peralatan unggun api untuk keselesaan anda.

2. Port Bergambar

Di sini terdapat sebuah pelabuhan yang dipenuhi dengan gambar serta tanda yang menunjukkan “Pulau Songsong, Daerah Pelancongan Warisan”. Tempat ini jelas diwujudkan sebagai destinasi penggambaran yang menarik untuk para pelancong yang melawat. Pulau Song song dengan nyata dibangunkan sebagai pusat pelancongan dan destinasi percutian utama di Yan, Kedah.

Baca Juga  √ PANTAI SENOK: Tarikan, Aktiviti, Harga Tiket 2024

3. Snorkeling

Untuk menghayati keindahan terumbu karang, coral, dan hidupan laut di sini, cadangkan untuk menjalankan aktiviti snorkeling dan menyelam di sekitar pantai Pulau Songsong. Terdapat kawasan laut yang amat sesuai untuk kegiatan ini. Pemilihan lokasi yang tepat adalah penting, kerana mungkin ada kawasan pasir yang lebih meluas di bahagian laut tertentu.

4. Memancing

Siapa kata Songsong Island tiada ikan? Ada dan anda boleh memancing di sini. Tetapi port memancing adalah di tengah lautan sedikit, jauh dari batu-batu pantai, anda boleh memancing di sana. Ramai kaki pancing akan ke situ untuk memancing.

5. Buaian

Di sekitar Pulau Songsong, terdapat sebuah buaian ringkas yang sedia untuk membolehkan anda berseronok dan mengambil gambar yang menarik. Jika cuaca baik, anda boleh menikmati petang yang santai di sini. Selain itu, terdapat dua buaian yang boleh anda naiki untuk pengalaman yang lebih menyeronokkan. Ini bukan sekadar satu buaian, tetapi dua buaian yang menarik untuk dinikmati.

Berhampiran dengan tempat menarik di Pulau Song song ini, anda juga berpeluang melihat kehijauan tumbuhan dan hutan paya bakau yang menarik.

6. Bangunan Ala-ala Rumah Api

Di hujung pulau atau tepi pantai ini, terdapat sebuah bangunan yang kelihatannya serupa dengan sebuah rumah api. Bangunan bergaya rumah api ini adalah tempat yang sesuai untuk menikmati pemandangan pantai dan mengambil gambar yang menarik. Keunikan bangunan ini pastinya akan menyuntikkan elemen unik dalam pengembaraan anda. Inilah peluang yang sempurna untuk meneroka dan menikmati tempat-tempat menarik di Pulau Songsong ini.

7. Batu Besar

Batu besar yang terdapat di tempat menarik di Songsong Island ini sesuai dijadikan sebagai tempat untuk mengambil gambar, terutamanya bagi mereka yang menggemari kecantikan pantai. Anda juga berpeluang untuk mengukir nama anda sebagai kenangan di batu-batu ini. Dengan sedikit keberuntungan, anda mungkin dapat menjumpai gamat di kawasan sekitar batu-batu tersebut.

Baca Juga  Harga Tiket Sunway Pyramid Ice Skating 2024

8. Hutan Tebal

Jangan terkejut mengetahui bahawa Pulau Songsong yang tidak didiami penduduk mempunyai hutan yang sangat lebat. Dikelilingi oleh pelbagai jenis pokok hijau, hutan ini juga menjadi tempat tinggal kepada pelbagai haiwan seperti burung, ular, dan lain-lain. Penting untuk diingat, jangan pernah masuk ke dalam hutan ini seorang diri. Lebih baik ada teman sekiranya anda ingin menerokai keindahan hutan yang lebat ini.

9. Gua Pulau Songsong

Terdapat sebuah gua di sekitar kawasan Pulau Songsong yang jarang dilalui oleh orang ramai. Gua tersebut terletak di bahagian air laut yang dilindungi di tepi tebing, berdekatan dengan hutan Pulau Song song. Sebagai tempat menarik di Pulau Song song, anda boleh berjalan ke sini dan menikmati pemandangan gua yang unik ini.

10. Penanaman Coral

Salah satu aktiviti yang menyeronokkan di pantai Pulau Songsong yang dapat anda nikmati ialah penanaman coral. Di sini, anda berpeluang untuk melihat coral-coral yang tumbuh di sekitar pantai berbatu Pulau Songsong. Siapa sangka pulau ini begitu menarik? Jauh dari membosankan! Malahan, anda akan dapat melihat perkara-perkara baru dan belum pernah dilihat sebelum ini.

Kemudahan

songsong island

Oleh kerana pulau ini tidak berpenduduk, tiada kemudahan asas disediakan. Pengunjung perlu membawa bekalan makanan dan minuman secukupnya. Jika ingin bermalam, pastikan anda membawa generator, lampu, kabel, lampu suluh, power bank untuk telefon bimbit, dan perkara-perkara lain yang dirasakan perlu. Terdapat sebuah perigi air tawar untuk mandi dan bersuci. Kawasan perigi ditutup dengan zink seperti di kampung-kampung.

Petuah Bermanfaat

pulau songsong kedah
 • Dekat pulau ini tiada gerai atau warung yang menjual makanan/minuman, seeloknya anda bawa bekalan sendiri, takut kehausan sebab cuaca biasanya panas.
 • Jika anda berkelah di sini, sila pastikan kebersihan kawasan dijaga. Sila bawa balik sampah anda sewaktu meninggalkan kawasan pulau.
 • Dalam kawasan pulau ini turut disediakan surau dan tandas.
 • Tiada chalet, homestay atau resort dekat dalam pulau ini, tapi kalau nak berkhemah boleh cuma anda kena bawa khemah sendiri atau sewa dengan para ejen yang tawarkan trip ke sini.
 • Banyak pakej yang ditawarkan, ada pakej yang termasuk snorkelling, ada pakej yang sekali dengan makan tengahari dan macam-macam lagi. Boleh buat pilihan mengikut kesesuaian waktu dan bajet anda.
Baca Juga  Harga Tiket Lost World of Tambun 2023

Harga Tiket Pulau Songsong

harga tiket pulau songsong
Pulau SongsongHarga
Pakej SehariRM99
Pakej 2H1MRM140

Harga ini sudah termasuk pengangkutan pergi dan pulang dari jeti Sungai Udang, Yan, makan tengahari, dan set snorkeling. Berikut adalah beberapa contoh harga pakej ke Pulau Songsong:

Harga pakej juga boleh berubah mengikut musim dan hari lawatan. Pada musim puncak, harga pakej cenderung lebih tinggi berbanding pada musim sepi. Tambahan pula, harga pakej mungkin lebih tinggi pada hari cuti.

Berikut adalah beberapa tip untuk mendapatkan harga pakej ke Pulau Songsong yang lebih berpatutan:

 • Tempah pakej dengan lebih awal.
 • Tempah pakej secara langsung daripada agen pelancongan tempatan.
 • Pilih pakej yang tidak termasuk makan malam.
 • Sertai dalam kumpulan lawatan.

Baca Juga: Harga Tiket Pulau Pangkor

Lokasi

lokasi pulau song song

Alamat: Pulau Songsong, Kedah, Malaysia

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/ZxAtqHXb3uZFEHzU6

Laluan

laluan pulau songsong

Jika anda berhasrat untuk melawat Pulau Songsong, terdapat beberapa jeti yang menyediakan perkhidmatan pengangkutan bot, iaitu Jeti Sungai Yan, Jeti Sungai Udang, Jeti Kuala Dulang, dan Jeti Tanjung Dawai.

Perjalanan hanya mengambil masa lebih kurang 15 minit sahaja dari mana-mana jeti, kecuali Jeti Tanjung Dawai yang agak jauh. Bagi pelancong yang ingin mengunjungi pulau ini, disarankan untuk membuat tempahan lebih awal kerana perjalanan ke pulau ini bergantung kepada keadaan cuaca dan pasang surut air.

Kesimpulan

Pulau Songsong merupakan satu fenomena alam yang menarik di Malaysia. Terletak di perairan Kelantan, pulau ini muncul akibat perubahan arus sungai dan sedimentasi. Fenomena ini telah menarik perhatian ramai pelancong dan penyelidik, menunjukkan kepelbagaian geologi Malaysia. Walaupun terpencil, Pulau Songsong menawarkan pemandangan semulajadi yang menakjubkan dan menjadi sumber kajian yang bernilai. Rekreasi.my berharap kesedaran terhadap keunikan pulau ini dapat meningkat, serta usaha pemeliharaan dan pengurusan lestari dapat diambil kira untuk mengekalkan keindahannya.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.