Harga Tiket Zoo Kemaman 2023

Harga Tiket Zoo Kemaman – Malaysia mempunyai banyak tempat percutian keluarga yang menarik untuk dikunjungi oleh kanak-kanak, salah satunya ialah Taman Rekreasi & ​​Zoo Kemaman (TRZK). Taman rekreasi ini dibina di atas tanah seluas 35 hektar dan didakwa terbesar di negeri Terengganu.

Tempat percutian menarik ini mampu memanjakan kanak-kanak dengan pelbagai koleksi dan tunggangan menarik di dalamnya. Kerana tujuan penubuhan zoo ini adalah untuk memberi gambaran kepada generasi kini dalam mengenal pasti spesies flora dan fauna yang terancam.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @firdauschehamid

Menariknya, Zoo Kemaman menggabungkan taman buah-buahan, taman herba semula jadi, taman tumbuhan tropika, taman orkid, taman bonsai, taman rekreasi air dan zoo mini di satu tempat.

Di zoo ini, anda boleh melihat pelbagai jenis tarikan, yang mungkin anda tidak pernah lihat sebelum ini.

Salah satu tarikan utama di TRZK ialah melihat keindahan kelip-kelip atau kelip-kelip. Bagi yang tidak tahu, kelip-kelip merupakan serangga yang boleh mengeluarkan cahaya pada waktu malam. Walau bagaimanapun, pada masa ini populasi terancam, jadi ia tidak ditemui di banyak tempat lain.

Selain itu, anda juga boleh melihat tarikan berikut:

 • Kebun buah-buahan tempatan
 • Jambatan gantung
 • Taman herba
 • Kereta kuda
 • Taman orkid
 • Pameran
 • Air terjun
 • Akuarium
 • Pelayaran sungai
 • Taman orkid
 • Menara pandangan
 • taman hiburan air
 • Taman permainan
Baca Juga  Harga Tiket Masuk Zoo Taiping 2023

Bagaimana? Membayangkan sahaja membuatkan anda tidak sabar untuk melawat tempat ini, bukan?

Oleh itu, segera kunjungi Zoo Kemaman dan saksikan sendiri pelbagai tarikan. Jangan lupa mengabadikan momen melalui telefon pintar atau kamera DSLR anda.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @moshimoxs

Taman Rekreasi & ​​Zoo Kemaman menempatkan 54 spesies berbeza, termasuk harimau, singa, gajah, buaya tembaga, orang utan, pelbagai spesies burung dan haiwan lain.

Malah, TRZK juga memainkan peranan penting sebagai rizab alam semula jadi dan pusat pemuliharaan haiwan, serta memperkasakan pengunjung dengan memberi pengetahuan tentang flora dan fauna.

1. Meneroka Zoo

Seperti yang telah disebutkan, anda boleh melihat pelbagai jenis haiwan di zoo ini, dari singa, gajah, landak, rusa, kancil, beruang, ular sawa, ikan haruan (Arapaima gigas), dan banyak lagi.

Bukan itu sahaja, anda juga boleh melihat pelbagai spesies burung, burung unta, burung kakak tua, kasawari, burung merak, emu, dan syurga. Jika tidak mahu terlalu penat, anda boleh menaiki keretapi untuk mengelilingi zoo dan melihat pelbagai haiwan.

2. Mainkan River Cruise Rides

Bagi anda yang sukakan aktiviti santai dan santai, bermain pelayaran sungai adalah pilihan yang tepat. Pada tunggangan ini, anda akan melakukan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan, daripada mengharungi terusan sungai dan menanam pokok bakau dan nipa hijau.

Malah, anda juga boleh melakukan ternakan ikan dalam sangkar, untuk menangkap ikan dalam kalangan masyarakat setempat.

3. Menunggang Gajah

Menunggang gajah boleh memberikan pengalaman istimewa untuk anda. Sebabnya, anda boleh mengelilingi kawasan pelancongan sambil bermain dengan gajah. Namun, bertenang dan jangan buat gajah yang anda tunggangi marah.

4. Melihat Keindahan Kelip-kelip

Kalau Singapura ada Safari Cruise, Zoo Kemaman ada naik kelip-kelip. Lebih-lebih lagi, lokasi TRZK yang berada di tengah-tengah Sungai Yak Yah, membolehkan anda melihat cahaya semula jadi yang indah dari kelip-kelip ketika berjalan di sepanjang sungai.

Baca Juga  Harga Tiket Zoo Johor 2023

Kelip-kelip atau juga dipanggil kelip-kelip ditemui di sepanjang Sungai Yak Yah yang merentasi TRZK. Keindahan kelip-kelip hanya dapat dilihat pada waktu malam.

Pada masa itu, serangga ini akan terbang dalam jumlah besar di sepanjang sungai. Malah, semak samun kelihatan diterangi oleh ribuan cahaya yang berkelip pada waktu malam.

Walaupun terdapat banyak foto atau video yang tersebar di internet yang menunjukkan keindahan kelip-kelip, ini tidak sama dengan melihat kelip-kelip secara langsung, dengan mata anda sendiri di habitat semulajadinya.

5. Melepasi Jambatan Gantung

Berjalan di atas jambatan gantung sesuai untuk mereka yang tidak takut ketinggian dan ingin mendapatkan adrenalin. Namun berhati-hati ya kerana panjang jambatan ini mencecah 1.2 km.

Bermain di Taman Tema Air

Walaupun ia bukan taman air atau taman tema air terbesar, tetapi Taman Rekreasi & Zoo Kemaman mempunyai taman air yang mencukupi untuk membuatkan anda berseronok dengan gelongsor air.

Kenderaan ini tentunya sangat digemari oleh semua golongan tidak kira kanak-kanak mahupun dewasa. Jika anda hanya ingin berehat, anda boleh duduk sambil melihat air terjun buatan yang sangat menarik.

6. Belajar dengan Zooriculum

Kementerian Pendidikan Malaysia telah memperkenalkan Program Pembelajaran Luar (PLBD) sejak tahun 2000, supaya pembelajaran menjadi lebih bermakna dan kontekstual.

Selepas menjalankan kajian, Taman Rekreasi & Zoo Kemaman mengenal pasti program praktikal yang perlu dilaksanakan sejak kecil lagi.

Oleh itu, TRZK mewujudkan satu projek bernama Zooriclum yang dilaksanakan dari taska, takika, prasekolah dan sekolah. Semestinya Zooriculum ini mempunyai beberapa objektif utama.

7. Lawatan sambil belajar

TRZK juga sering dijadikan tempat lawatan sambil belajar atau belajar sambil melancong. Di tempat ini, pelajar dapat mengkaji kepelbagaian flora dan fauna yang indah.

Baca Juga  Harga Tiket 99 Wonderland Park 2023

Bagi mereka yang bercadang untuk melakukan lawatan sambil belajar, termasuk TRZK sebagai destinasi adalah keputusan yang tepat.

8. Kedai cenderamata

Nak beli cenderahati setelah puas bercuti? Tenang, sebab ada kedai cenderamata yang menjual pelbagai cenderahati kepada pelancong. Jadi, anda boleh memberi cenderahati kepada rakan atau keluarga.

Lokasi Zoo Kemaman

Lokasi Zoo Kemaman
Picture by: @mikayla_zara_m.zaki

Taman rekreasi dan zoo ini terletak di Majlis Perbandaran Kemaman, 24000 Kemaman, Terengganu Darul Iman. Jika anda ingin mengetahui butiran lokasi, anda boleh menghubungi +609-859 6644 melalui telefon.

TRZK berada di lokasi yang strategik, jadi ia boleh dicapai melalui jalan darat (melalui Jalan Mak Chili ke Ibok atau Jalan Kerteh ke Ibok) atau laluan air (melalui Sungai Bukit Kuang ke Sungah Yah Yah).

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @nonanurul

Lawati TRZK mengikut waktu operasinya. Perlu diingatkan, setiap kenderaan mempunyai waktu operasi yang berbeza, berikut adalah butiran lanjut.

 HariJam
Zoo KemamanSetiap hari09.00 – 17.00
Kolam RenangSetiap hari09.00 – 17.00
Paket Firefly (Kunang-kunang)Setiap hari20.00 – 22.00 (tempoh 30 minit)
Kereta KudaJumaat, Sabtu, Ahad dan cuti bersama10.00 – 12.00 dan 14.00 – 16.00

 

Harga Tiket Masuk Zoo Kemaman

Harga Tiket Masuk Zoo Kemaman
Picture by: @shah9975

Sebelum melawat zoo ini, anda perlu membeli tiket masuk terlebih dahulu, mengikut tunggangan atau permainan yang anda inginkan.

Harga Tiket Masuk ke Zoo Kemaman

KategoriHarga kemasukan
MatangRM10
Kanak-kanak (5-12 tahun)RM7
Kumpulan (20 orang)RM5
Kanak-kanak kecil (bawah 4 tahun)Gratis

Bayaran Masuk ke Kolam Renang

KategoriHarga kemasukan
Kolam RenangRM5

Harga Tiket Masuk ke Firefly Rides

KategoriHarga kemasukan
Pelancong Tempatan (Dewasa)RM20
Pelancong Asing (Kanak-kanak)RM15
Pengembara Asing (Dewasa)RM20
Pelancong Asing (Kanak-kanak)RM15

Promosi / Diskaun

Promosi : Diskaun
Picture by: @moshimoxs

Anda boleh melihat maklumat tentang promosi dan diskaun di laman web https://www.zookemaman.my/.

Jadi, catat harga kemasukan berserta diskaun, kemudian luangkan masa melawat Zoo Kemaman sambil bercuti bersama.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.