√ JONG’S CROCODILE FARM: Review & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Jong’s Crocodile Farm – Legenda Bujang Senang, buaya punggung putih yang mengagumkan dengan panjangnya 20 kaki, telah menanam rasa gentar dalam jiwa setiap orang yang mendengar atau membaca kisahnya.

Inilah antara faktor utama yang menarik ramai pengunjung ke Jong’s Crocodile Farm & Zoo, sebuah ladang buaya ternakan yang tidak hanya terkenal sebagai yang tertua, tetapi juga terbesar dan terunggul di Malaysia.

Tarikan

Ladang & Zoo Buaya Jong, yang meliputi kawasan seluas 25 ekar, terletak sejauh 29km dari pusat bandar Kuching dan mudah diakses melalui jalan Kuching-Serian.

Dikelilingi oleh keindahan alam tropika, tempat ini telah dirancang dengan cermat untuk memastikan akses mudah bagi pengunjung serta menyediakan habitat yang ideal untuk buaya dan berbagai spesies haiwan lain yang dibela di sana. Menjadi salah satu daya tarik utama di Sarawak, Ladang & Zoo Buaya Jong pasti menjadi destinasi yang wajib dikunjungi ketika anda berada di Kuching.

Tarikan lain:

1. Arapaima

arapaima jongs park

Arapaima, salah satu ikan air tawar tropika terbesar di dunia, mampu mencapai panjang lebih dari 2 meter (6.6 kaki). Biasanya, ikan ini dianggap sebagai ‘Gergasi’ dalam kolam mereka. Diet arapaima terdiri daripada ikan, krustasea, dan haiwan kecil lain.

Demonstrasi Pemakanan Arapaima diadakan setiap hari pada pukul 11.30 pagi dan 3.30 petang. Acara ini berlangsung di tengah-tengah Kolam Air Tawar kami yang besar, tempat Arapaima dan lebih daripada 15 spesies ikan air tawar tropika lain bersarang.

Baca Juga  Harga Tiket Selangor Fruit Valley 2023

Ini adalah kesempatan untuk bertemu secara dekat dengan ‘Gergasi’ ini di kolam dan merasai keajaiban alam semula jadi. Pengunjung juga boleh mengambil kesempatan untuk berehat di pentas yang serupa dengan gondola selepas menyaksikan sesi makan ikan.

Dengan Arapaima yang berenang-renang di dalam kolam dan teratai air yang mengapung, suasana ini mungkin memberikan anda pengalaman relaksasi melalui keindahan alam semula jadi.

2. Crocodile Museum

jongs crocodile muzium

‘Muzium Buaya’ terletak di dewan ketibaan, menampilkan bukan sahaja Tengkorak Bujang Senang yang terkenal, tetapi juga merakam rekod jumlah buaya pemakan manusia terbanyak di rantau ini.

Salah satu daya tarik utama di Muzium ini ialah pameran gambar-gambar unik buaya pemakan manusia. Selain itu, pengunjung juga diberi peluang untuk melihat dengan lebih dekat telur-telur buaya, patung buaya, dan sarang-sarangnya. Ini memberi peluang kepada pengunjung untuk mendalami dunia buaya dengan lebih intim dan informatif.

3. Crocodile Feeding Demonstration

jongs crocodile feeding

Setiap hari pada pukul 11.00 pagi dan 3.00 petang, jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan pengalaman memberi makan buaya sebenar di demonstrasi pemakanan harian kami, yang berlangsung di salah satu kolam Buaya Air Masin khusus kami.

Saksikan aksi menakjubkan buaya yang melompat ke udara dari paya, mencapai ketinggian yang mengagumkan semasa proses pemberian makan.

Anda boleh berdiri seberapa dekat yang diinginkan, dan mungkin akan merasai percikan air atau hembusan angin dari rahang buaya yang terkunci, semuanya dalam keadaan yang benar-benar selamat. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai kolam mana yang akan kami beri makan pada hari itu, sila rujuk kepada kakitangan kami dan pastikan anda tidak ketinggalan!

4. Haiwan & Aktiviti Lain

jongs crocodile sarawak

Jong’s Crocodile Farm & Zoo bukan sahaja terkenal dengan koleksi buayanya, tetapi juga memiliki pelbagai jenis burung dan haiwan lain seperti ular sawa, pegar, helang, burung hantu, beruang, rusa menyalak, biawak pemantau, dan babi hutan. Selain itu, terdapat kolam ikan yang mengandungi lebih daripada 15 spesies ikan air tawar, termasuk Arapaima gigas raksasa dari Amerika Selatan yang boleh membesar sehingga lebih daripada 10 kaki panjang dan berat melebihi 180kg.

Baca Juga  √ PANTAI REDANG SEKINCHAN: Aktiviti, Lokasi, dan Review

Melihat reptilia, haiwan, dan burung dari dekat memang menarik, namun pengunjung juga berpeluang menyaksikan beberapa “penduduk” di Ladang & Zoo Buaya Jong semasa sesi makan.

Harga Tiket Jong’s Crocodile Farm

harga tiket jong's crocodile farm
Jong’s Crocodile FarmMalaysianNon-Malaysian
DewasaRM20RM40
Kanak-kanakRM10RM20

Baca Juga: Harga Tiket Taman Buaya Melaka

Waktu Operasi

waktu operasi jongs crocodile

Buka Setiap Hari – Isnin hingga Ahad (Termasuklah Cuti Umum)

  • 9.00 pagi – 5.00 petang
  • (4.30 petang kemasukan terakhir)

Feeding Time:

  • Buaya: 11 pagi & 3 petang
  • Arapaima: 11.30 pagi & 3.30 petang

Lokasi

lokasi jongs crocodile

Alamat: Jalan Kuching – Serian, 94200 Siburan, Sarawak, Malaysia

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/cbUWwtWZTGC25HMs8

Nombor: +60149782101

Laluan

laluan crocodile farm sarawak

Ladang Buaya ini terletak kira-kira 29km (18.5 batu) dari Bandaraya Kuching, berdekatan dengan Lebuhraya Kuching-Serian, di laluan ke Sungai Skrang dan Batang Air Resort.

Perjalanan ke Ladang Buaya ini sangat mudah melalui jalan raya, memakan masa hanya sekitar 20 minit dengan kereta. Ini menjadikannya tempat persinggahan yang popular bagi pelancong dan penduduk tempatan yang dalam perjalanan ke Safari Sungai Skrang untuk mengalami pengembaraan yang tidak terlupakan.

Kesimpulan

Rekreasi.my menganggap Jong’s Crocodile Farm and Zoo di Sarawak, Malaysia, sebagai destinasi menarik yang menawarkan pengalaman unik untuk melihat buaya dan fauna Borneo. Berlokasi 29km dari Kuching, ladang ini adalah pembiakan buaya terbesar di Malaysia, dikelilingi oleh kehijauan tropika.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.