√ SANDAKAN MEMORIAL PARK: Review & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Sandakan Memorial Park – Taman Kenangan Sandakan ialah lokasi peringatan yang terletak di kawasan yang dahulunya merupakan kem Sandakan di negeri Sabah, Malaysia. Tempat ini dibina untuk mengenang semua tawanan di kem yang telah kehilangan nyawa mereka semasa Perarakan Kematian Sandakan, serta mereka yang meninggal ketika perarakan menuju Ranau.

Selain itu, taman ini juga mencerminkan penghargaan terhadap penderitaan dan pengorbanan yang dialami oleh penduduk asli. Setiap tahun, pada 15 Ogos, taman ini menjadi pusat pelaksanaan Perkhidmatan Hari Peringatan Sandakan.

Sejarah

sejarah sandakan memorial

Ketika Jepun meluaskan Empayar ke Lautan Pasifik Barat Daya pada awal Perang Dunia II, sejumlah besar tawanan tentera Bersekutu telah ditahan di pelbagai kamp di sepanjang Pasifik. Pada bulan Julai 1942, lebih daripada 1,500 tawanan perang Australia dipindahkan dari Singapura ke Sandakan untuk bekerja sebagai buruh paksa dalam pembinaan lapangan terbang tentera. Jumlah ini bertambah pada tahun 1943, dengan kira-kira 2,500 banduan ditempatkan di tapak perkhemahan.

Pada akhir perang, semua jenazah tawanan perang yang ditemui semasa siasatan di tapak telah dipindahkan ke tanah perkuburan tentera di Labuan. Mereka yang dapat dikenal pasti dikuburkan dengan nama di kubur, manakala yang tidak dapat dikenal pasti disenaraikan pada plak yang serupa di Labuan dan juga di Singapura.

Pada tahun 1995, melalui perjanjian antara kerajaan negeri Sabah, kerajaan Australia, persatuan veteran Returned & Services League of Australia (RSL), dan Majlis Perbandaran Sandakan, tapak peringatan ini diwujudkan. Kerajaan Australia membina pavilion dengan obelisk yang telah didirikan di tempat peringatan, dan memulihkan sisa-sisa peralatan teknikal kem itu dengan penggali, penjana stim, dan peralatan lain. Upacara pembukaan tapak peringatan diadakan pada 18 Mac 1999.

Baca Juga  √ TAMAN METROPOLITAN KEPONG: Review & Harga Tiket 2024

Tarikan

tarikan sandakan memorial

Taman peringatan ini dibahagikan kepada enam stesen yang disambungkan oleh laluan bulatan.

Excavator

Penaik tanah digunakan dalam pembinaan lapangan terbang untuk pihak Jepun. Semasa kerja penyelenggaraan, ia telah disabotaj oleh tawanan perang Australia, menjadikannya tidak boleh digunakan lagi, dan akhirnya, ia tidak pernah berfungsi lagi.

Steam Generator and Generator

Penjana stim dan penjana lain menjadi sumber tenaga utama bagi kem tersebut. Penjana kuasa enjin stim yang menggunakan kayu digunakan untuk menerangi kem dan sekitarnya.

The Great Tree

“The Great Tree” (Pokok Besar) adalah contoh yang besar dari spesies Mengarisbaumes (Koompassia excelsa) yang asalnya berdiri di tempat di mana obelisk peringatan diletakkan hari ini. Ia merupakan struktur yang mendominasi kem tawanan perang menurut saiznya. Tidak lama selepas perang, pokok tersebut hancur akibat kebakaran. Mengarisbaum baru kemudian ditanam berhampiran pintu masuk pada 25 April 2008 untuk taman ini.

Food Depot, Storage Area and Kitchen

Orang Jepun juga menguruskan stok makanan dan dapur untuk komuniti Jepun, dengan tangki air yang dijaga menggunakan bahan konkrit.

Main Entrance and Access Road

Pintu masuk utama terletak di sebelah timur taman peringatan sebelum kawasan penyimpanan. Jalan yang membawa ke lapangan terbang serta ke arah kiri dan kanan adalah Jalan Batu 8 dari Sandakan ke Ranau. Dari sini, ketiga-tiga perarakan menuju ke Ranau.

Memorial Pavilion and Obelisk

sandakan memorial

Pavilion Peringatan Sandakan telah dirasmikan pada 18 Mac 1999 oleh Menteri Hal Ehwal Veteran Bruce Scott dari Australia. Ia mengandungi pameran tetap mengenai kem tawanan perang dan perarakan kematian, disampaikan dalam bahasa Inggeris dan Melayu.

Obelisk “Sandakan Memorial” adalah sebuah monumen hitam, ditempatkan di tengah bulatan, dengan diameter persegi batu yang mengukur kira-kira sepuluh meter. Ia memuatkan inskripsi berikut:

Baca Juga  Harga Tiket Taman Buaya Melaka 2023

Sandakan Memorial
In Remembrance Of All Those
Who Suffered and Died Here,
On The Death Marches
And At Ranau

Harga Tiket Sandakan Memorial Park

harga tiket sandakan memorial park

Tiket kemasukan adalah percuma.

Baca Juga: Harga Tiket Tugu Negara

Waktu Operasi

waktu operasi sandakan memorial park

Buka setiap hari: 08:00 pagi – 05:00 petang.

Lokasi

lokasi sandakan memorial park

Alamat: 90702, Jalan Labuk, 90000 Sandakan, Sabah

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/A4MxvpeEkVsv7aJp9

Petua

Pakaian yang sesuai:

  • Pakaian selesa
  • Kasut berjalan yang selesa
  • Seluar panjang / seluar pendek

Barang yang perlu dibawa:

  • Penghalau serangga
  • Perlindungan matahari (Sunblock / Topi)
  • Baju hujan / Payung
  • Kamera
  • Air minuman

Kesimpulan

Sandakan Memorial Park adalah tempat yang memperingati tragedi Sandakan-Ranau Death Marches semasa Perang Dunia II. Terletak di Sabah, Malaysia, taman ini menghormati lebih daripada 2,000 tawanan perang Australia dan Britain yang menderita dan meninggal semasa dipaksa bergerak melalui hutan belantara oleh tentera Jepun. Dengan suasana yang hening dan monumen yang mengesankan, Rekreasi.my menghargai upaya untuk memastikan bahawa kisah pahit ini terus diabadikan sebagai pengajaran tentang kekejaman perang dan pengorbanan yang besar.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.