Harga Tiket Lost World of Tambun 2023

Harga Tiket Lost World of Tambun – Lost World of Tambun adalah tempat pelancongan yang sesuai untuk menghabiskan masa percutian bersama keluarga. Kemudahan yang lengkap akan menyokong anda dalam mendapatkan pengalaman yang menyenangkan.

Pemandangan yang bakal diperolehi pastinya tidak mengecewakan kerana sangat cantik dan cantik. Menariknya, tempat pelancongan ini boleh digunakan untuk percutian pada waktu siang dan malam. Jadi, bermalam di sini juga akan menjadi sangat menyenangkan.

Tunggangan di Lost World of Tambun

Tunggangan di Lost World of Tambun
Picture by: @sunwaylostworldoftambun

Jika anda sudah tiba di tempat pelancongan ini, anda boleh segera melihat tujuh patung kucing besar yang lebih besar daripada saiz manusia. Tambahan pula, di bahagian belakang terdapat kubu coklat tua yang kelihatan lebih seperti bangunan terbiar.

Dari pintu masuk sahaja dah boleh rasa sensasinya kan? Ramai orang sangat kagum melihat keindahannya. Apa yang menjadikannya lebih bersemangat ialah bilangan tunggangan yang dimilikinya sehingga 88 tunggangan.

Pengunjung boleh merasai tunggangan mengikut pilihan anda. Sebagai contoh, terdapat tempat yang mempunyai banyak haiwan, banyak tunggangan berputar, dan sebagainya. Adakah anda ingin tahu apa tunggangan di tempat ini?

Tarikan

Tarikan
Picture by: @sunwaylostworldoftambun

Di Lost World of Tambun anda akan menemui 10 taman hiburan yang menyeronokkan. Di dalamnya terdapat setiap keterujaan. Untuk enam hiburan tersebut boleh dilihat dalam senarai di bawah:

Taman Air Lost World ialah dunia air dengan gelongsor yang menyeronokkan..

Baca Juga  Harga Tiket X Park Sunway Iskandar 2023

Taman Hiburan Lost World mempunyai tunggangan menarik yang mencetuskan adrenalin.

 • Lost World Tin Valley yang dapat mendidik generasi milenial dengan kekayaan warisan perlombongan bijih timah.
 • Lost World Tiger Valley, kawasan di mana anda boleh melihat harimau terbesar atau kucing liar.
 • Lost World Petting Zoo, merupakan syurga haiwan dengan 55 spesies yang boleh mendidik.
 • Lost World Adventure Park, terdapat tunggangan yang penuh dengan pengembaraan yang memacu adrenalin.
 • Lost World Hot Spring Night Park, anda boleh mengalami pengembaraan dan menunjukkan tarikan menarik.
 • Lost World Hot Spring and Spa, selepas seharian beraktiviti anda boleh memanjakan badan anda dengan spa yang menenangkan.
 • Luminous Forest, tempat yang mempunyai sifat misteri dan mistik dari suku Malayana.

Di kawasan tarikan di atas, masing-masing telah diberi keterujaan dan menjadikannya pilihan pengunjung. Jadi, ia hanya perlu melaraskan kawasan mana anda ingin bermain dan boleh menggunakan pilihan di atas.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @sunwaylostworldoftambun

Baik pada waktu siang mahupun malam, aktiviti yang boleh dilakukan di Lost World of Tambun tidak boleh berhenti. Dan ia juga boleh menjadi sangat menyeronokkan dengan aktiviti seperti:

1. Masa Tayangan Hebat

Terdapat waktu tayangan yang dijalankan setiap hari kecuali pada hari Selasa. Terdapat beberapa rancangan untuk dinikmati seperti Malayana meet & greet, Back to the wild! Bertemu & salam, dan Tin Story. Dengan persembahan ini, pengunjung tidak akan bosan.

2. Suapan Hebat

Untuk persembahan pemakanan haiwan ini, sebenarnya ada jadual khas setiap hari. Dengan cara itu, pengunjung tidak akan terlepas tarikan yang bakal dijalankan. Untuk dapat melihat jadual, anda boleh melihat di laman web rasmi atau maklumat khas.

3. Makan

Terdapat banyak pilihan restoran yang boleh digunakan untuk menjamu selera di Lost World of Tambun iaitu:

 • Lost World Ipoh Street : 11.00 pagi – 10.00 malam
 • Lost World Coffee : 12.00 tengahari – 19.00 malam
 • Penjaja Kukuntalu : 11.00 pagi – 19.00 malam
 • Poskad Lounge : 15.00 petang – 11.00 malam
 • 1901 Hot Dogs: 11.00 pagi – 18.00 malam
 • Dulang Tea House : 12.00 pm – 18.00 pm
Baca Juga  Harga Tiket Zoo Negara 2023

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @dr3amshya

Boleh dikatakan tempat pelancongan ini agak premium dan menyediakan kemudahan yang luar biasa. Namun, jika anda ingin menggunakan kemudahan tersebut, anda perlu membayar, contohnya hotel dan staycation. Jadi, kenali dulu kemudahan yang ada, iaitu:

1. Hotel Lost World

Seperti hotel umumnya, Lost World Hotel juga digunakan untuk bermalam dan sesuai untuk mereka yang ingin melancong dalam tempoh yang lama. Terdapat banyak pilihan bilik seperti suite super, suite keluarga, suite eksekutif, suite perdana, bilik deluxe, bilik klasik dan bilik eksotik.

Dengan membeli kemudahan ini, anda akan mendapat tiket Lost World Hot Spring Night Park secara percuma.

2. Staycation

Terdapat juga kemudahan yang berbeza dari hotel iaitu staycation. Staycation ini akan memberikan anda pengalaman yang mewah ketika bercuti kerana ia seperti melakukan glamping. Ada pakej yang boleh dibeli iaitu 4 pax, 2 pax, atau add-on untuk 3rd person (family room).

Dan jika anda menggunakan kemudahan ini, anda boleh mengajak keluarga anda bercuti dengan selesa. Dan ia sangat menguntungkan kerana anda boleh menikmati taman hiburan, kisah suku kaum, kerajaan kuda nil dan zoo haiwan peliharaan dengan selesa.

3. Kemudahan Lain

Tidak ketinggalan untuk kemudahan lain turut disediakan di Lost World of Tambun, contohnya seperti:

 • WiFi
 • tandas
 • Kawasan letak kereta
 • Restoran
 • Kedai makanan ringan dan minuman
 • Bilik Sembahyang Islam
 • Dan lain lain.

Lokasi

Lokasi
Picture by: @sunwaylostworldoftambun

Agak jauh dari pusat bandar Kuala Lumpur yang terletak di alamat No. 1, Persaran Lagun Sunway 1, Sunway City Ipoh, 31150 Ipoh, Perak Darul Ridzuan, Malaysia. Boleh dikatakan perjalanan mengambil masa yang agak lama iaitu 2 jam 31 minit untuk menempuh jarak sejauh 205 KM.

Baca Juga  Harga Tiket Masuk KL Forest Eco Park 2023

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @dr3amshya

Disebabkan tempat pelancongan ini mempunyai bahagian iaitu Theme Park dan Hot Springs & Night Park, waktu operasi juga terbahagi kepada 2 iaitu:

kategoriWeekdayWeekendClosed
Theme Park11.00 am – 11.00 pm10.00 am – 11.00 pmSelasa
Hot Springs & Night Park06.00 petang – 11.00 malam06.00 petang – 11.00 malam

Harga Tiket Masuk Lost World of Tambun

Harga Tiket Masuk Lost World of Tambun
Picture by: @dr3amshya

Jika anda berminat untuk mengunjungi tempat pelancongan ini, anda perlu membayar bayaran masuk ke tempat pelancongan ini iaitu:

1. Taman Tema

Harga kemasukan agak pelbagai yang merangkumi keseluruhan taman tema, termasuk semua tunggangan, aktiviti dan tarikan. Dan pembayaran tidak dikenakan pada setiap aktiviti.

KategoriHTM
Kanak-kanak (12 tahun ke bawah)RM110
Dewasa (13 tahun ke atas)RM117
Warga emas (60 tahun ke atas)RM110

Tiket yang diberikan kepada kategori kanak-kanak adalah yang mempunyai ketinggian minimum 90 cm dan umur maksimum 12 tahun. Manakala bagi kanak-kanak berketinggian bawah 90 cm boleh masuk secara percuma.

2. Mata Air Panas & Taman Malam

Tambahan pula, untuk harga tiket mata air panas & taman malam lost world of tambun khas untuk akses tertentu, iaitu:

KategoriHTM
Kanak-kanak (12 tahun ke bawah)RM66
Dewasa (13 tahun ke atas)RM75
Warga emas (60 tahun ke atas)RM66Lost World of Tambun

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @sunwaylostworldoftambun

Pesanan juga boleh dibuat secara dalam talian supaya anda boleh mendapatkan diskaun atau diskaun yang agak banyak. Untuk pembelian dalam talian, anda boleh melalui laman web rasmi supaya anda boleh merancang lawatan dengan betul.

Sekarang adalah masa yang sesuai untuk menghabiskan masa bercuti bersama keluarga. Apa tunggu lagi Jom kunjungi Lost World of Tambun di Ipoh Malaysia untuk mendapatkan pengalaman yang menyenangkan.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.