Harga Tiket The Sheep Sanctuary 2023

Harga Tiket The Sheep Sanctuary – Percutian tidak lengkap jika anda hanya duduk di rumah. Lebih-lebih lagi bagi mereka yang sudah berkahwin dan mempunyai anak, pergi ke tempat-tempat pelancongan seolah-olah menjadi satu keperluan supaya minda kembali segar. Salah satu yang disyorkan ialah The Sheep Sanctuary.

Anda boleh menikmati percutian yang menyeronokkan bersama rakan, keluarga dan orang tersayang yang lain. Seperti namanya, anda akan dapati banyak biri-biri comel pelbagai jenis dan saiz. Tetapi jangan risau, sudah tentu biri-biri itu bersih dan tidak berbau. Ini ulasan penuh!

Aktiviti untuk Dilakukan

Aktiviti untuk Dilakukan
Picture by: @iamdannyteo

Lawatan keluarga ini terletak di Cameron Highland. Bagi sesetengah orang, The Sheep mampu menjadikan percutian sesuatu yang lebih menyeronokkan. Terdapat banyak tempat dan aktiviti yang boleh dilakukan. Berikut adalah sebahagian daripada mereka:

1. Bermain dengan Kambing

Seperti namanya, The Sheep, aktiviti pertama yang anda boleh lakukan ialah bermain dengan biri-biri atau kambing. Tempat ini sangat terkenal dengan pelbagai jenis biri-biri yang sangat comel dan comel.

Pelancong sangat menyukainya kerana haiwan itu lebih seperti dalam filem animasi Shaun The Sheep yang menjadi kegemaran kanak-kanak. Apabila anda berada di The Sheep, anda dibenarkan bermain dan berinteraksi secara langsung dengan memberi makan atau memegang mereka.

Sudah tentu aktiviti ini mengajar anak-anak untuk belajar menyayangi sesama makhluk. Bukan sahaja percutian dan keseronokan diperoleh, tetapi pelajaran berharga.

2. Menikmati Pemandangan Alam Semulajadi

Aktiviti kedua yang boleh dilakukan ialah menikmati pemandangan alam yang indah. Selepas bermain sesuka hati dengan biri-biri, inilah masanya untuk terus menikmati pemandangan yang ada. Majoriti orang mengatakan bahawa rumput hijau yang licin dan cantik serta hamparan pepohonan menjadikan minda segar.

Baca Juga  Harga Tiket Taman Burung Kuala Lumpur 2023

Di sepanjang kawasan Baa Baa The Sheep anda juga akan menemui jalan di tepi yang dikelilingi oleh pagar putih. Lebih lengkap jika anda bergambar di sini. Anda juga akan kagum dengan persekitaran pelancong yang bersih, tidak ada satu pun sampah yang bertaburan. Anda boleh berehat di tempat yang disediakan jika anda letih.

3. Masakan dan Memburu Foto

The Sheep Sanctuary bukan sahaja menyediakan lawatan pendidikan, tetapi anda juga boleh menikmati hidangan kulinari dengan pelbagai makanan yang lazat. Tempat ini menyediakan sangkar estetik dengan harga makanan dan minuman yang berpatutan.

Selepas membeli apa yang anda mahu, anda boleh memburu foto. Sudah tentu, seperti yang dijelaskan di atas, terdapat banyak tempat foto yang boleh diinstagram. Contohnya ialah kincir angin yang serupa dengan tipikal Belanda. Terdapat juga kehijauan yang sangat rendang dan biri-biri yang mesra.

Anda boleh menjalankan aktiviti sesuka hati kerana tempat ini bertujuan untuk pelancongan keluarga. Jadi, jadualkan cuti sekolah dan kerja untuk melawat The Sheep!

Kemudahan di The Sheep Sanctuary Malaysia

Kemudahan di The Sheep Sanctuary Malaysia
Picture by: @abajiee

Hari ini, tiada tarikan pelancong yang tidak mempunyai kemudahan lengkap termasuk The Sheep Cameron Highland. Terdapat beberapa yang disediakan oleh pengurus dengan tujuan untuk memudahkan pengunjung.

1. Kawasan Letak Kereta

Kemudahan tempat letak kereta sangat penting untuk tempat pelancongan. Lebih-lebih lagi jika pengunjung ramai. Anda akan mendapat kawasan parkir yang luas untuk pelbagai jenis kenderaan. Sama ada motosikal, kereta atau bas persiaran. Jadi anda tidak perlu risau tentang kesesakan!

2. Tandas

Kemudahan tandas adalah yang paling diperlukan oleh pengunjung. Cuba bayangkan jika tempat pelancongan tidak mempunyai tandas di dalamnya, sudah tentu ia akan menjadi sangat menyusahkan. Jangan risau, semua kemudahan awam dijamin kebersihannya. Jadi pengunjung mempunyai keselesaan tambahan.

Baca Juga  Harga Tiket Aquaria KLCC 2023

3. Masjid

Walaupun bukan semua pengunjung beragama Islam, populasi masyarakat Islam agak ramai di Malaysia. Oleh itu pengurus pelancongan sengaja membuat surau untuk sesiapa sahaja yang ingin beribadat.

Lengkap dengan mukena, sarung dan sejadah biasa yang boleh digunakan secara percuma. Tetapi anda tidak boleh membawanya pulang! Beberapa kemudahan di atas sudah tentu lebih dari cukup untuk membuatkan pengunjung selesa mengunjungi tempat-tempat pelancongan.

Tempat pelancongan

Tempat pelancongan
Picture by: @adriaanahairy

Jika anda bertanya di mana lokasi The Sheep Sanctuary di Pasar Malam Kea Farm, 39100, Brinchang, Pahang, Malaysia. Tempat pelancongan ini dianggap berada di titik strategik.

Anda boleh mengaksesnya dengan pelbagai kenderaan, sama ada beroda dua, beroda empat atau bas seperti yang dijelaskan di atas. Anda juga boleh menggunakan pengangkutan awam seperti Grab, Teksi, Bas dan lain-lain.

Kebiasaannya, pelancong asing lebih gemar menyewa kenderaan yang sanggup dibuka kuncinya sama ada motosikal atau kereta. Jika anda masih keliru, sila taip nama The Sheep Cameron Highland atau Sanctuary di Peta Google, kemudian ikuti alirannya.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @elise_yenyen

Waktu buka yang dipohon oleh pihak pengurusan agak lama iaitu dari pagi hingga petang, dari jam 09.00 WIB hingga 17.30 malam waktu Malaysia. Semasa waktu buka, anda boleh menikmati pelbagai tempat dan aktiviti yang diterangkan di atas dari Isnin hingga Ahad.

Memang setiap hari kerana ia bertujuan untuk pelancongan keluarga. Tapi cuma ada tips untuk anda yang ingin berkunjung ke sini iaitu:

  1. Melancong ke sini apabila cuaca cerah kerana anda akan mendapat pemandangan terbaik memandangkan anda boleh melakukan semua aktiviti tanpa dihalang cuaca sejuk ketika hujan.
  2. Sekiranya anda ingin memberi makan biri-biri, gunakan makanan yang telah disediakan oleh pengurus, jangan hanya memberi makan kerana ia akan menyebabkan haiwan itu sakit atau mengalami alahan.
  3. Anda boleh pergi ke tempat ini pada hari bekerja atau hari biasa, kerana pada hujung minggu biasanya akan sesak dengan pengunjung.
Baca Juga  Harga Tiket 99 Wonderland Park 2023

Harga Tiket Masuk The Sheep Sanctuary

Bayaran Masuk Tempat Perlindungan Biri-biri
Picture by: @maizolhazidy

Supaya anda dapat menikmati segala kemudahan yang terdapat di The Sheep Cameron Highland atau Sheep Sanctuary, terdapat harga tiket masuk yang perlu dibayar, berikut butirannya:

KategoriHarga Tiket Masuk
matangRM8 per orang
Kanak-kanakRM5 per orang
Pelawat luar negaraDisamakan dengan pengunjung domestik

Namun begitu, terdapat beberapa perkara yang perlu digariskan iaitu harga tiket kemasukan boleh berubah pada bila-bila masa mengikut situasi dan keadaan ketika itu. Jadi adalah lebih baik jika anda terlebih dahulu bertanya kepada pegawai melalui pusat hubungan yang diterbitkan.

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @elise_yenyen

Bercakap tentang promosi atau diskaun, sudah tentu, bergantung pada dasar setiap pengurus. Walau bagaimanapun, tempat ini tidak melaksanakan promosi atau diskaun istimewa sama ada semasa cuti atau hari bekerja. Tetapi untuk memberi pendidikan kepada anak-anak, sudah tentu berapa harga yang akan dibayar bukan?

Selain itu, harga yang disenaraikan di atas adalah agak murah dan berpatutan. Tetapi anda masih perlu menyediakan rancangan dan bajet sebelum pergi bercuti supaya anda tidak melepasi batas dan menghabiskan banyak wang.

Tidak rugi melawat The Sheep Sanctuary. Anda akan berseronok di sini sambil mengajar kanak-kanak cara menyayangi sesama makhluk, terutamanya biri-biri ikonik.

Anda juga mengambil gambar sebanyak mungkin di tempat menarik yang disediakan dan memuat naiknya ke media sosial kegemaran anda.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.